Gazpacho

Heerlijk en fris op warme zomerdagen.

Ingrediënten voor een halve liter Gazpacho

  • Pond (soep)tomaten
  • Rode paprika
  • Halve komkommer
  • Halve rode ui
  • 2 teentjes knoflook
  • Zout en peper
  • Paar sneetjes (wit)brood

Bereiding

Leg de stukken rode paprika enkele minuten in kokend water zodat het wat zachter wordt. Ontvel daarna de tomaten met datzelfde hete water.

Maal alles fijn in de keukenmachine of met de blender in een pan. Het mag een beetje structuur houden. Voeg wat water toe als je het te dik vindt, of juist wat brood bij ‘te dun’. Zet het daarna in glazen in de koelkast als je het snel wilt opdienen.
Bij het presenteren kun je het natuurlijk opleuken met wat peterselie of zoals hier met munt.

Wat te doen met Zevenblad

Dit plantje verspreidt zich in deze bloeiperiode nijver door veel tuinen. Je ziet het vaak in de schaduw onder hogere begroeiing opduiken. Of in je moestuintje! Je kunt het een ergerlijk onkruid noemen.

Maar als blijkt dat je het in de keuken kunt gebruiken, en zelfs lekker kan zijn? Tja, dan kantelt het beeld nietwaar? Bovendien verarm je het wortelstelsel van het zevenblad als je het steeds plukt.

Je kunt het opeten in de salade, roerbakken als spinazie bij de rijst, of in de aardappelstamp verwerken. Ook kun je van Zevenblad pesto maken. Ik heb wat recepten bekeken, en er dit hieronder uit opgesteld.

Recept pesto van Zevenblad

Ingrediënten

  • 3 handenvol vers zevenblad
  • de rasp en sap van 1 citroen
  • 75 walnoten of hazelnoten, kort geroosterd in een droge koekenpan
  • 2 el parmezaanse kaas of pecorino
  • 1-2 tenen knoflook
  • zeezout & versgemalen zwarte peper
  • 150 ml olijfolie extra vergine

Aan de slag

Was het zevenblad en droog het. Doe alle ingrediënten in een keukenmachine en maal (bijna) glad tot een mooie pesto.

Voeg eventueel iets extra olie toe als de pesto volgens u te droog wordt. Breng op smaak met zout en peper.

In een goed afgesloten pot kunt u de pesto ongeveer 2-3 weken in de koelkast bewaren. Slim is het om er wat olie op te zetten,  en steeds een schone lepel te gebruiken. Dan blijft hij langer goed.

 

Bezoek aan kwekerij A8 te Doorn zaterdag 10 juli 14 – 16 uur

Laetitia en Willem ’t Hooft ontvangen ons graag op hun mooie kwekerij in Doorn! Adres: Achterweg 8, 3941PS Doorn

Start met een kopje koffie/thee op het terras, waar Willem al het een en ander zal vertellen over het ontstaan en de ontwikkeling van hun bedrijf en aansluitend krijgen we een rondleiding over het terrein en de kassen. In het verhaal over tomatenrassen kunt alvast wat lezen over de speciale deskundigheid bij A8.

Graag aanmelden
Meld je aan op info@voedselkollektief.nl. Graag aangeven of je eigen vervoer hebt en of er nog iemand met je mee kan rijden.

A8 tomaten
Sinds enkele jaren proberen wij hier op de A8 zaadvaste tomaten-rassen uit; rassen uit de collectie van Jan Velema , De Oertuin  , Bingenheimer Saatgut en Reinsaat.  Er komen elk jaar nieuwe bij en er vallen elk jaar rassen af die niet geschikt zijn. Wij  letten hierbij op smaak , stevigheid , ziektes, groei- eigenschappen enz. en ook of ze geschikt zijn voor de verkoop.

 

De tomaten- planten zijn op ons aanbod ingedeeld naar vruchtgrootte en vruchtvorm.

Zo zijn er kerstomaten, pruimtomaten , gewone tomaten, vleestomaten en Coeur de Boeuf en krenttomaten.

Er zijn een tweetal rassen die geschikt zijn om buiten te laten groeien; dit zijn : TAMINA, de gewone rode tomaat en YELLOW CURRENT een nog wilde krenttomaat. De tomaten die geen echte buitenrassen zijn, kunnen wel buiten maar het is oppassen met kou ’s nachts,

maar ook vooral voor vocht, dus afdekken bij regen en nattigheid. Vocht , daar kunnen tomaten echt niet tegen, dus ook niet van bovenaf gieten op het blad en de stengels, maar alleen de aarde begieten !

En heb je alleen de beschikking over een vensterbank achter het keukenraam?

Daar kan ook prima een tomatenplant, hoor, als die maar de ruimte heeft ! 

Leden Voedselkolletief schenken planten aan de nieuwe plek van De WAR

In de loop van 2021 gaat het Voedselkollektief over naar de nieuwe locatie van De War aan de Heiligerberweg 34-36. Daar wil het Voedselkollektief natuurlijk bijdragen aan leveren.

Wekelijks wordt er op zondag al hard gewerkt aan het groen aan de Heiligenbergerweg 34-36 vooral door een parkeerplaats om te toveren tot een pracht binnentuin. VOKO-leden zijn daar elke zondag vanaf 12 uur ook welkom (en soms al aan het werk). Naast stenen eruit halen, moeten er natuurlijk ook nieuwe planten in gezet worden.

Tegels tillen bij de nieuwe War

Vandaar dat je als VOKO-lid deze week enkele vruchtdragende planten kunt aanbieden om te doneren. Door ze op te nemen in je bestelling (en zelf af te rekenen bij je eigen bestelling) komt de plant vanzelf via onze winkel bij De WAR terecht. Het betreft : goji bes (plant) van Très Jolie of Glinstertuin, de zomerframboos van Très Jolie of Glinstertuin,  De herfstframboos rood (plant)  van Très Jolie en de Loganberry kruising framboos-braam van de Glinstertuin

De WAR én VOKO hopen aan de Heiligenbergerweg 34-36 o.a. een goede plek te realiseren voor ecologisch tuinieren, eten en genieten. Dit is een mooi begin en een geste van VOKO leden. We hopen deze zomer over te gaan naar de nieuwe WAR en zullen dat met andere feestelijkheden grootscheeps begeleiden.

Lenteomelet met raapstelen

Lunchgerecht voor 4 personen

Ingrediënten

  • 6 eieren
  • melk
  • 50 gram hamreepjes
  • 1 sjalot
  • 100 gram raapstelen
  • Olijfolie
  • Peper en zout

Bereidingswijze

Klop de eieren heel kort los met peper, zout en een scheut melk en voeg de hamreepjes toe.

Snipper een sjalot en fruit deze in wat olijfolie in een koekenpan zacht en glazig.

Was en snijd de raapstelen in stukjes en bak ze op hoog vuur enkele minuten totdat ze zijn geslonken en er geen plassen water meer uitkomen.

Voeg de eieren toe, meng het geheel even grof en laat de omelet gaar worden.

Tip

Eet de omelet met een sneetje heerlijk vers bruin brood.

Bron

www.groentegroente.nl

Raapstelensoep

Voorgerecht voor 4 personen

Ingrediënten

  • 1 ui
  • 200 gram raapsteeltjes
  • 1 liter kippen- of groentebouillon
  • 100 ml room
  • Olijfolie
  • Peper
  • Verse bieslook of peterselie

Bereidingswijze

Snipper de ui en fruit deze zachtjes zonder te veel te kleuren in olijfolie.

Was en snijd de raapsteeltjes. Voeg deze toe aan de ui als deze glazig is en laat het in enkele minuten op middelhoog vuur slinken.

Voeg de bouillon toe en laat de raapstelen 15 minuten zachtjes pruttelen.

Pureer de soep met een staafmixer en meng er voor het opdienen de room door.

Breng de soep op smaak met wat peper en garneer het met een handje verse bieslook of peterselie.

Bron

www.groentegroente.nl

Raapstelensalade

Bijgerecht voor 4 personen

Ingrediënten

  • 150 gram raapstelen
  • 3 el pijnboompitten
  • 6 zongedroogde tomaten
  • 50 gram schilfers Parmezaanse kaas of een andere pittige zoute kaas
  • 4 el olijfolie (liefst extra vierge)
  • 2 el balsamicoazijn of 2 el citroensap
  • Peper en zout

Bereidingswijze

Snij de raapstelen in grove stukken, was ze en maak ze goed droog.

Rooster de pijnboompitten en snij de zongedroogde tomaten in stukjes.

Doe de raapstelen in een grote slakom en voeg de pijnboompitten, tomaten en Parmezaan toe.

Maak de dressing door in een apart bakje de olijfolie, balsamicoazijn of citroensap en wat zout en peper te mengen.

Giet de dressing over de salade en meng het geheel.

Tip

Voor de niet-vegetariërs: voeg voor de smaak ook eens 75 gram uitgebakken spekjes toe.

Deze raapstelensalade gaat uitstekend bij iets vettigere, krachtige gerechten, zoals bijvoorbeeld pasta carbonara.

Bron

www.groentegroente.nl

Meer groenten van Landouw

Het Voko wil graag een groter aanbod van groente in de winterperiode en het vroege voorjaar. Peter Gunst van Voko (leveranciersteam) heeft hierover nieuwe afspraken gemaakt met Frank van den Berg van Landouw. Kortgezegd kan en wil Frank Voko graag voorzien van een groter aanbod in de periode van grofweg december tot april.

Uit de wekelijkse overzichten van Voko blijkt dat de Voko-leden graag veel wintergroenten kopen. De Landouw kan dus veel meer groente afzetten en zo meer omzet realiseren in de winterperiode. Maar ook in de zomerperiode is groei mogelijk voor de Landouw, denk bijvoorbeeld aan sperziebonen en tuinbonen. Er is hier dus echt sprake van een win-win situatie voor Landouw en Voko.

De Landouw kan voorzien in extra groente voor Voko, omdat hun perceel op dit moment slechts voor een klein deel wordt gebruikt voor biologische groenten. Dit jaar wordt het terrein van de Landouw met 1 hectare uitgebreid en dit land gaat ook voor biologische landbouw worden ingezet. In het teeltplan voor 2021 wordt al rekening gehouden met de wensen van de Voko. In het hoogseizoen zorgt de Landouw voor een onbeperkt aanbod van bladgewassen, peulgewassen, kolen en zoveel mogelijk vruchtgewassen. Verder worden producten geteeld die lang kunnen worden bewaard. We hebben het dan over (winter)wortelen, prei, rode kool, witte kool, spitskool, boerenkool, palmkool, spruitjes, pompoenen, uien, winterpostelein en aardappelen. Omdat de Landouw beschikt over koelapparatuur, kunnen deze groenten langer in het winterseizoen worden geleverd. Wat in de koeling komt, wordt gereserveerd voor Voko en wekelijks op de bestellijst aangeboden aan de Voko-leden.

Er is nog een strategie om meer te kunnen leveren, namelijk door eerder te beginnen met telen in een kas. Landouw zal de kas die ze nu hebben dan ook maximaal gaan inzetten voor Voko. Er zijn al een tijdje uitbreidingsplannen voor meer kassen, maar dat loopt helaas niet zo vlot omdat dan eerst het bestemmingsplan moet worden gewijzigd.

Mooie afspraken dus voor meer aanbod van groenten voor de Voko-leden!

Oproep

Voor het uitbreiden van het terrein kan Frank wel wat hulp gebruiken! Wie wil Frank als vrijwilliger helpen om de gewenste schaalvergroting van de grond te krijgen?

Mispelmoes

Ingrediënten

  • mispels (genoeg voor 1 liter gekookte brij)
  • ½ kg geleisuiker
  • ½ citroen
  • afgestreken koffielepel speculaaskruiden
  • water

Bereidingswijze

Was de zachte mispels en snij ze in stukken. Doe er een beetje water bij, zodat ze niet aanbakken en laat het even aan de kook komen. Doe ze daarna door een roerzeef (passe-vite).

Neem 1 liter van de bruine brij en doe er ½ kg geleisuiker en het sap van ½ citroen bij. Als je het iets zoeter wil, doe je er nog ¼ kg fijne suiker bij. Doe er 1 kleine afgestreken koffielepel speculaaskruiden bij en laat, zoals op de verpakking van de suiker staat, drie minuutjes koken.

Wil je de mispelmoes bewaren, steriliseer dan wat potjes. Vul je potjes boordevol, zet het schroefdeksel erop en laat afkoelen.

Tip

De mispelmoes of mispelcompote is heerlijk bij appelmoes, appelgebak, rijstpap of op de boterham met Belgische kaas.

Bron

Dit recept staat op de website van Tuinadvies

Andere Voedselcollectieven

Af en toe zijn er contacten met mensen in andere plaatsen waar ze ook een voedselcollectief hebben of willen. Het is aardig om te vergelijken en te kijken wat daar gebeurt.

Utrecht

Daar bestaat al langere tijd een voko, zo hoor ik van Maren Peters, de coördinator aldaar. Zo’n studentenstad is een goede voedingsbodem blijkbaar. Dat heb ik al eerder gehoord van onze Claire Giessen die daar vandaan komt. Ze hebben daar zo’n 90 leden die vaak trouw bestellen en een beperkt aantal leveranciers, redelijk dichtbij.

Hun wekelijkse winkel is in een bijzaal van een bevriend Café Averechts. Helaas vergeet ik te vragen of het ophalen van de bestellingen veel klandizie voor dat café betekent. Dat lijkt me best gezellig, al gaat het nu met de corona natuurlijk niet. Kijk verder op hun leuke site www.vokoutrecht.nl


In dat mooie gebied tegen de IJssel aan is dit initiatief ontstaan van burgers die verbinding zoeken met boeren uit betrokkenheid hun omgeving onder leiding van Paul Opdam, een oud-hoogleraar van Wageningen. Daar is inmiddels een netwerk opgebouwd van enkele honderden mensen. Omdat ze naast praten ook een concrete activiteit zoeken ben ik in november uitgenodigd om wat te vertellen over ons Voko Amersfoort. Omdat ze subsidie hebben, kom ik terecht in een gelikte zoomsessie met 35 mensen. In 10 minuten presenteer ik ons voko en de activiteiten erbinnen, en beantwoord vragen. Om ze lekker te maken, toon ik deze foto van zojuist gescoorde bestelling.

Inmiddels hoor ik dat een groepje mensen het voko-idee heeft opgepakt om dat in hun omgeving op te zetten. Zie hun site www.landschapsnetwerkbrummen.nl
Eigenlijk een mooi idee, zo’n verbondenheid met je omliggend landschap. Zou dat voor onze omgeving van Amersfoort met zijn Eempolders, Valleigebied en bosgebied in het zuiden ook een goed idee zijn. Wij hebben al contacten met diverse boeren en tuinders in de regio.. Wie haakt in op dit idee?

Wageningen

Recent hebben we informatie gegeven voor het opzetten van een voedselcollectief daar. Het gebeurt wel meer dat wij zo bevraagd worden.

Andere Voedselcollectieven

In Amsterdam, Almere, Den Haag, Groningen, Leiden, Eindhoven, Roosendaal en Tilburg schijnen ook voedselcollectieven te bestaan, maar ik vind ze niet allen terug op internet.

Overigens is de naam ‘voedselcollectief’ gekaapt door de reguliere keten: zo noemen de Farmers Defence Force en andere partijen het overlegplatform dat boeren in de sector wensen om tot goede prijzen te komen. Heel wat anders dus!

Hans Hubregtse