Brand bij fruittuin Tres Jolie – Hulpoproep

Zoals jullie wellicht al gehoord/gelezen hebben: eind november is bij Tres Jolie de ontvangstruimte/ rustplek voor de pauzes/samenkomstabri finaal afgebrand. Met daarbij de kachel voor wat warmte, de trekker, de gereedschappen, de rieken en scheppen, de takkenscharen en hakjes, handschoenen, regenjassen, werkkleding, kniebeschermers, enzovoorts, enzovoorts … Er is letterlijk niets meer van over. Zwartgeblakerde leegte.

Dat is behoorlijk dramatisch voor Juliette, Theresia en Emile, en hun vrijwilligers. In de foto’s hieronder zie je hoe het was en wat de toestand nu is.

NOODOPROEP  !!!   HULP GEVRAAGD  !!!!

Tres Jolie, waar we sinds mensenheugenis  fruitige frambozen, blakende bessen, overheerlijke jammetjes, wonderbaarlijke walnoten, en wat nog meer voor verrukkelijks halen ! Wij zien onze leveranciers ook als samenwerkingspartners. Deze klap voor Tres Jolie gaat ons dus ook aan het hart.

Laten we als VoKo hen de helpende hand bieden !!!

We hebben nagevraagd waar zij behoefte aan hebben.

  1. Financiële Ondersteuning.

Geld doneren waarmee zij hun onderkomen en gereedschap weer kunnen opbouwen: aan rekeningnummer NL10 INGB 0009445312 t.n.v. Tres Jolie, o.v.v. donatie wederopbouw

  1. Helpende Handen !!! voor de komende maanden. Hun locatieadres is Boshuisweg, 3791ND Achterveld (De Glind)

Meld je aan bij: frambozenrood@gmail.com

En geef aan:

  • Hoe wil je helpen ? (opruimen of juist opbouwen)
  • Welke dag (dagen) ben je beschikbaar ?
  • Materialen zoals:  bouwmaterialen zijn zeker welkom:  Graag per email aangeven wat je nog hebt liggen !
  • Materialen zoals: regenjassen, tuingereedschap, parasols, bestek, stoelen etc : Dit is iets voor het voorjaar, er is nu nog geen opslagruimte voor natuurlijk !

Die gaan wij als VoKo  meehelpen maken ! Dus vooral niet weggooien als je nog iets hebt liggen, eventjes bewaren !!!

  1. Organisatie van de hulptroepen vraagt ook nogal wat, vooral in deze emotionele roller coaster.

Is er misschien iemand die Tres Jolie met de organisatie wil helpen ?

Meld je aan bij: frambozenrood@gmail.com

 

  1. Kaartje sturen.

Tenslotte: Mocht je Tres Jolie een hart onder de riem willen steken met een kaartje of een opbeurend berichtje:

het postadres is: Tres Jolie, Reigerlaan 1, 6741 DC Lunteren

 

Slome boerenkool

Voor vier personen

Ingrediënten

  • 600 g gesneden boerenkool
  • 4 flinke knoflooktenen, gepeld en geplet
  • 7 ansjovisfilets, fijngesneden
  • Snuf chilivlokken
  • 4 el olijfolie

Bereidingswijze

Verwarm de oven op 120 graden. Hussel alle ingrediënten plus een snuf zout door elkaar in een aardewerken schaal of een ovenbestendige stoofpan. Leg een deksel op de schaal of pan en schuif 3,5 uur in de oven. Hussel de kool nog eventjes halverwege die tijd.

Tip

Voor wie zich zorgen maakt over het urenlang laten loeien van de oven voor een enkel groentegerecht: schuif er een lamsschouder of stuk varkensgebraad naast. Zulk vlees houdt ook van langzame garing. 

Bron

Dit recept komt uit NRC d.d. 20 februari 2016

Wie zet de Eemstadboerderij voort?

Langs het spoor fietsend sla ik af ter hoogte van de Ikea naar rechts. En daar, ergens achter een bedrijf als Verbufa vind ik de Eemstadboerderij, van afstand zichtbaar door de plastic kas op het terrein. Dat ligt op een leeg bedrijventerrein vlakbij de A28 (achter de geluidswal).

Ondanks een lichte miezer is het er gezellig. Tussen 2 zeecontainers is onder een tentdak een winkelruimte gecreëerd waar de aandeelhouders hun oogstdeel voor deze week kunnen bijeenrapen.

Op het recente filmpje van Bart en zijn vriendin kun je een beeld krijgen.

Door vrijwilligers word ik verwezen naar Nicole die in het ‘transitieteam’ zit. Dat klinkt gelijk stevig. Als ik eerder het idee heb dat teler Bart dit bedrijf alleen draaide, begrijp ik nu dat ruim 20 vrijwilligers hem daarbij helpen. Wat leuk! Bart heeft wel wat opgebouwd afgelopen jaar, zoveel is duidelijk. Naast de vrijwilligersgroep zijn er aardig wat mensen uit de buurt die ‘aandeelhouder’ zijn; en er zijn er meer op de wachtlijst! Dat is een mooie basis voor stadslandbouw.

Ondanks dat het al november is, staat er nog aardig wat op het veld in nette bedden, zoals bijvoorbeeld Nieuw-Zeelandse spinazie.

Nieuwe teler gezocht

Bart en zijn vriendin krijgen een kleintje komend jaar, die zorg is te lastig te combineren met het werken op de tuin als teler.  Daarom zijn ze op zoek naar een nieuwe teler die verder wil bouwen aan de Eemstadboerderij. Het inkomen dat eruit kwam, bleek in het afgelopen jaar goed genoeg. Natuurlijk kunnen enkele mensen het ook samen doen.

Weet iemand binnen ons voedselkollektief een enthousiaste biologische teler hiervoor? Stuur je suggestie aan bartbrookhuis@gmail.com

Andere grond?

De grond is maar voor één jaar gepacht van de gemeente Amersfoort, en het oostelijk deel wil de gemeente nu gebruiken voor het nieuw te bouwen Bedrijfsverzamelgebouw. Wellicht kan aan de westzijde grond gebruikt gaan worden. Echter, echte duidelijkheid ontbreekt nog.
Ook twee andere mogelijkheden zijn met de gemeente besproken: het terrein van de voormalige proefboerderij Schothorst, of op een terrein bij de Bunschoterweg gezamenlijk met het Voedselbos aldaar. Ook daar ontbreekt nog zekerheid.
Het transitieteam van Nicole staat open voor andere suggesties – bartbrookhuis@gmail.com

Commentaar

Eigenlijk zou stadslandbouw in Amersfoort een steviger plaats verdienen met een langlopende pacht, zodat op zo’n terrein wat kan worden opgebouwd, samen met vrijwilligers en klanten uit de directe omgeving. Her en der zijn bedrijfsterreinen en -gebouwen leeg, en zo’n duurzaam initiatief als Eemstadboerderij moet van jaar tot jaar maar kijken of ze nog ruimte krijgen. Moeten wij als Voedselkollektief niet een pleit voeren voor meer structurele plek voor stadslandbouw. Ik vind van wel, maar ja, wat vind jij? Laat dat gerust weten via communicatieteamvoko@gmail.com .

Boerenkoolchips met edelgist

Ingrediënten

  • Boerenkool
  • Edelgistvlokken of andere kruiden naar smaak
  • Zout
  • Olijfolie

Bereidingswijze

Verwarm de oven voor op 105 graden.

Haal het blad van de boerenkoolstengels en houd het in mooie grote stukken. Was en dep het boerenkoolblad droog.

Wrijf de bladeren goed in met olijfolie en strooi er de edelgist (of andere kruiden) en een beetje zout overheen. Wrijf het ook goed tussen de bladeren!

Leg de bladeren op een met bakpapier beklede bakplaat en zorg dat ze elkaar niet raken. Doe de bladeren 15 minuten in de oven, draai dan de bladeren om en plaats ze voor 5 minuten terug in de oven. Mochten ze nog niet helemaal knapperig zijn, plaats ze dan iets langer in de oven terug.

Tip

Laat de boerenkoolbladeren afkoelen, dan worden ze nog knapperiger.
En vervang de boerenkool eens met palmkool, ook erg lekker!

Nieuwe buitenverlichting en nieuwe locatie

Voorlopig moeten wij het natuurlijk doen met de locatie bij de Spullenmannen aan de Geldersestraat. Dat stelt nieuwe eisen omdat je bij het ophalen van je bestelling buiten de zaak moet aanpakken, controleren en overpakken naar je eigen tas.

Als het regent kunnen we een klein stukje verderop staan onder een luifel – zo simpel kan het zijn. Herman heeft buitenverlichting aangebracht, zodat je ook wat ziet als je donderdagsavonds komt. Heel fijn!

Nieuwe locatie

Guido, Laura en Herman van het Winkelteam gaan kijken wat nodig is om binnen het gebouw aan de Heiligerbergerweg ‘ons ding te doen’: genoeg ruimte, temperatuur, opslag. Hans W. ziet mogelijkheden voor Rabo-subsidie t.b.v. nieuwe inrichting die wij nodig zullen hebben. Dorothee heeft met Diana gesproken over de samenwerking gesproken en suggesties rond het eventueel kort parkeren genoemd. Over de huurprijs zullen wij later spreken.

Pasta met palmkool en kastanjechampignons

Voor 2 personen

Ingrediënten

  • 200 g palmkool
  • 1 gele ui
  • 250 g kastanjechampignons
  • 100 g oude kaas (geraspt)
  • 170 g tarwepasta conchiglie
  • 0,5 el olijfolie (om in te bakken)
  • 1 teen knoflook
  • 10 g boter (of margarine)
  • 50 ml groentebouillon
  • zout en peper
  • citroensap

Bereidingswijze (30 minuten)

Was de palmkool, ris het blad van de harde nerf en snijd het blad in reepjes. Pel en snipper de ui en snij de knoflook fijn. Snij de kastanjechampignons in plakjes.

Bak de kastanjechampignons in een ruime koekenpan met de olijfolie. Voeg de ui en de knoflook toe en bak 2 minuten mee.

Doe de boter in de pan en voeg de stukken palmkool toe. Bak al omscheppend gedurende 3 minuten. Voeg de groentebouillon toe en blancheer de kool ongeveer 15 minuten.

Kook ondertussen de pasta volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking.

Giet de pasta af en schep de kool en de champignons met ui en knoflook en de oude kaas er doorheen.

Warm door en breng op smaak met wat zout en peper en eventueel een beetje citroensap.

 

 

Soep met zoete aardappel en paprika

Ingrediënten

  • 1 grote ui
  • 2 tenen knoflook
  • 250 gram rode paprika
  • 500 gram zoete aardappel
  • een flinke scheut droge witte wijn
  • 1 liter groentebouillon

 

Bereidingswijze

Snipper de ui en hak de knoflook fijn. Snij de paprika in stukken en verwijder de zaadlijsten. Schil de zoete aardappel en snij in blokjes.

Fruit de ui met de knoflook en voeg daarna de zoete aardappel, paprika, wijn en bouillon toe. Laat de groenten zachtjes gaar koken.

Pureer de soep met een staafmixer en breng op smaak met peper en zout.

Tip

Voor een extra smakelijke soep kun je de paprika’s eerst roosteren.

Terugblik op succesvolle open dag

Zaterdag 29 augustus 2020 hield het Voedselkollektief Amersfoort een open dag in Theetuin De Heyligenberg in Leusden. Een bijzonder mooie tuin in een groene omgeving schiep precies de juiste sfeer voor zo’n open dag. De dag stond mede in het teken van de start van het tiende jaar in het bestaan van het Voedselkollektief.

De open dag trok meer dan 100 bezoekers, die bij prima weer genoten van een gevarieerd programma. Van jong tot oud kwam langs en veel nieuwe gezichten. Het was een gezellige drukte. De bezoekers kochten heerlijke lokale producten van de aangesloten telers en konden luisteren naar inspirerende lezingen in een tent tussen de kersenbomen. Daarnaast was er een rondleiding door de prachtige tuin van Theetuin De Heyligenberg, een leuk programma voor de kinderen en een hapje en drankje voor iedereen.

Natuurlijk werd er geproost op de start van het tiende jaar van het Voedselkollektief Amersfoort. Maar niet voordat Abel Hertzberger en Judith Vos, de oprichters van het Voedselkollektief, vertelden over het eerste begin en waar het collectief voor staat: samen, schone groenten en fruit, lokaal en duurzaam. De start bestond uit het werven van mensen met hetzelfde doel, namelijk het samen organiseren van de eigen voedselvoorziening. Samen met nadruk, want bij een collectief gaat het om een organisatie waarbij alles wordt gedaan door en voor de leden. In 2011 startte het Voedselkollektief Amersfoort met 25 leden. Wethouder Astrid Janssen, met onder meer duurzaamheid in haar portefeuille, maakte het feest compleet met lovende woorden voor de activiteiten van het Voedselkollektief. Daarop werd met veel enthousiasme het glas geheven.

Het was een geslaagde dag, waarbij veel bezoekers interesse hadden om zich bij het Voedselkollektief aan te sluiten. Alle bezoekers gingen weg met een tas vol speciale producten van de aangesloten telers, een mooi gebaar!

Over Voedselkollektief Amersfoort

Voedselkollektief Amersfoort is een burgerinitiatief dat lokale biologische landbouw en voedselsoevereiniteit stimuleert en daarmee duurzame consumptie op ecologisch, sociaal en economisch gebied. Alle producten die het Voedselkollektief afneemt komen van leveranciers die maximaal 25 kilometer vanaf het centrum van Amersfoort gewassen verbouwen. Minder voedselkilometers en dus minder CO2 uitstoot. Meer verbinding tussen boer en afnemers, je weet waar je eten vandaan komt! En je ontmoet mensen die op hetzelfde uit zijn. Heb je interesse om lid te worden? Meld je aan via www.voedselkollektiefamersfoort.nl.

Een bezoek aan De Dijckhof in Driebergen

De Dijckhof is een zorgboerderij voor jongeren met complexe problematiek en onderdeel van Pluryn. Als Voko krijgen we allerlei groenten en eieren van de Dijckhof en meestal voor een zeer voordelige prijs. Dit is mogelijk omdat een zorgboerderij inkomsten verkrijgt uit de zorg. Door de verkoop van groente en eieren aan het Voko heeft de boerderij de mogelijkheid om iets extra’s aan te schaffen of te doen met de jongeren, een extra zakcentje dus. Voko is de enige klant van de Dijckhof. Verkoop aan de deur is te lastig met deze doelgroep. Er moeten het liefst zo min mogelijk ‘vreemden’ op het erf komen en ergens een potje met geld neerzetten werkt hier ook niet. Tijd om (weer) eens een kijkje te nemen!

Ik word rondgeleid door Koen, verantwoordelijk voor de dieren op de boerderij: kippen, varkens (twee volwassenen en een big die nog maar net kwam kijken), geiten en konijnen. De dieren zijn er voor de jongeren, voor een troetelmoment. Al hebben de dieren natuurlijk ook zorg nodig, dus dat is een mooie taak voor de jongeren. Daarnaast moeten zij de gelegde eieren verzamelen. De coördinatie hiervan komt nogal nauw. Dat hebben we als Voko ook gemerkt afgelopen zomer, toen Koen twee maanden verlof had. Toen zaten er regelmatig oude eieren tussen die niet meer voor consumptie geschikt waren!

De meeste jongeren die op deze locatie hun dagbesteding hebben en/of er wonen (vier groepen van acht jongeren) vragen een intensieve begeleiding. De eerste weken tot maanden staan de jongeren voortdurend in de overlevingsmodus. Ze ervaren weinig ruimte om zich verantwoordelijk te voelen voor (een deel van) de tuin of de dieren. Op het bezoekmoment zijn er twee perceeltjes in gebruik door een jongere zelf om wat uit te proberen.

Varken

De tuin staat er weer prachtig bij met veel verschillende soorten groenten! Gijsbert, onze contactpersoon en de tuinbeheerder, is echt een liefhebber. Gijsbert geeft de jongeren wel taken, maar echt van harte gaat dat niet. Hij doet dus veel zelf. Daarom is een deel van het land de afgelopen jaren afgestoten, het werd te veel. Dit land wordt nu gebruikt door het vlakbij gelegen De Hondspol, de zorgboerderij waar we onze zuivelproducten van verkrijgen. Ook staat (een deel van) hun koeien ’s winters op stal bij de Dijckhof. Leuk om te horen van deze mooie samenwerking voor ons als Voko-leden!

Met dank aan Koen en Gijsbert, die hun moeilijke opvoedtaak zo mooi weten te combineren!