Ribollita

Klassieke maaltijdsoep uit Toscane voor vier tot zes personen

Ingrediënten

  • 310 g verse zolfini- of cannellinibonen of gedroogd en een nacht geweekt
  • 1 laurierblad
  • 1 tomaat, geperst
  • 1 kleine aardappel, geschild
  • 2 kleine rode uien, geschild
  • 2 wortelen, geschild
  • 3 stengels bleekselderij, schoongemaakt
  • 3 tenen knoflook, gepeld
  • olijfolie
  • een snufje gemalen venkelzaadjes
  • een snufje gedroogde rode Spaanse peper
  • 1 blik van 400 g gepelde tomaten in stukjes van goede kwaliteit
  • 310 g cavolo nero (palmkool), blaadjes en steeltjes fijngesneden
  • 2 flinke handenvol oud brood, in stukken gescheurd
  • zeezout en zwarte peper uit de molen
  • de beste extra vierge olijfolie die je kunt vinden

Bereidingswijze

Doe je verse of geweekte gedroogde bonen samen met de laurier, tomaat en aardappel in een pan water – daardoor krijgen de bonen smaak en worden de velletjes zachter. Kook ze tot ze zacht zijn – proef er eentje om dat te controleren. Gedroogde bonen hebben soms wel een uur nodig, verse moet je al na 25 minuten testen. Giet ze af (bewaar ongeveer een half glas van het kookvocht) en gooi het laurierblad, de tomaat en de aardappel weg.

Hak de uien, wortelen, selderij en knoflook fijn. Zet een pan met een flinke scheut olijfolie op het vuur en doe de groenten erin met het gemalen venkelzaad en de Spaanse peper. Fruit ze 15 tot 20 minuten op laag vuur met het deksel schuin op de pan tot de groenten zacht, maar nog niet bruin zijn. Doe de tomaten erbij en laat die een paar minuten zachtjes meepruttelen.

Doe de gekookte bonen inclusief een klein beetje van het kookvocht in de pan en laat ze weer aan de kook komen. Roer er de gesneden cavolo door (het lijkt een heleboel, maar het slinkt heel erg), maak het brood nat met het kookvocht en roer ook dat erdoor. De soep moet wel dik, maar niet droog zijn, dus als het nodig is mag je er nog wat extra kookvocht bij doen om hem iets te verdunnen. Laat de soep 30 minuten doorkoken – hij moet zijdeachtig dik worden.

Breng de ribollita op smaak met peper en zout en roer er vlak voor het serveren 4 flinke scheuten lekkere Toscaanse extra vierge olijfolie door om de soep een glanzende, fluwelen textuur te geven. Serveer deze soep op een koude winterdag, met een heleboel glazen goede Chianti!

Tips

Je kunt de cavolo nero of palmkool ook vervangen door boerenkool.

De gemalen venkelzaadjes geven de ribollita een bijzondere en lekkere smaak. Nog smaakvoller wordt het, als je de zaadjes eerst even roostert in de koekenpan en dan met de vijzel fijnmaalt.

Heerlijk met een (vegetarisch) worstje bij!

Bron

Het originele recept komt uit het boek ‘Jamie’s Italië’ van Jamie Oliver.

Opruimdag bij Tres Jolie

Theresia en Emile, Juliette van Tres Jolie bedanken ons hartelijk voor het helpen om weer een nieuwe start te maken. Dank aan onze leden Selma met zoon Dario, Linda, Laura, Ruud met partner Trudy en Nelleke. Kijk op de site van Tres Jolie voor een beschrijving (klik hier).

Een goed 2021 gewenst!

Het Voedselkollektief bestaat een grote groep betrokken mensen die graag biologisch eten uit de streek. Helaas is het nu niet verantwoord om een nieuwjaarsbijeenkomst te houden, wat wij doorgaans doen op de eerste donderdagavond. Wel willen wij op andere wijze de onderling band zien te versterken bijvoorbeeld door groepjes mensen in beeld te brengen. En door activiteiten natuurlijk zoals hieronder bij Tres Jolie.

Nu tweewekelijks bestellen

Door het mindere aanbod kun je tot april om de week bestellen – houdt daar rekening mee. Gelukkig is er wel aanbod van allerlei wintergroentes naast de zuivel, eieren en vlees.

Brand bij fruittuin Tres Jolie – Hulpoproep

Zoals jullie wellicht al gehoord/gelezen hebben: eind november is bij Tres Jolie de ontvangstruimte/ rustplek voor de pauzes/samenkomstabri finaal afgebrand. Met daarbij de kachel voor wat warmte, de trekker, de gereedschappen, de rieken en scheppen, de takkenscharen en hakjes, handschoenen, regenjassen, werkkleding, kniebeschermers, enzovoorts, enzovoorts … Er is letterlijk niets meer van over. Zwartgeblakerde leegte.

Dat is behoorlijk dramatisch voor Juliette, Theresia en Emile, en hun vrijwilligers. In de foto’s hieronder zie je hoe het was en wat de toestand nu is.

NOODOPROEP  !!!   HULP GEVRAAGD  !!!!

Tres Jolie, waar we sinds mensenheugenis  fruitige frambozen, blakende bessen, overheerlijke jammetjes, wonderbaarlijke walnoten, en wat nog meer voor verrukkelijks halen ! Wij zien onze leveranciers ook als samenwerkingspartners. Deze klap voor Tres Jolie gaat ons dus ook aan het hart.

Laten we als VoKo hen de helpende hand bieden !!!

We hebben nagevraagd waar zij behoefte aan hebben.

  1. Financiële Ondersteuning.

Geld doneren waarmee zij hun onderkomen en gereedschap weer kunnen opbouwen: aan rekeningnummer NL10 INGB 0009445312 t.n.v. Tres Jolie, o.v.v. donatie wederopbouw

  1. Helpende Handen !!! voor de komende maanden. Hun locatieadres is Boshuisweg, 3791ND Achterveld (De Glind)

Meld je aan bij: frambozenrood@gmail.com

En geef aan:

  • Hoe wil je helpen ? (opruimen of juist opbouwen)
  • Welke dag (dagen) ben je beschikbaar ?
  • Materialen zoals:  bouwmaterialen zijn zeker welkom:  Graag per email aangeven wat je nog hebt liggen !
  • Materialen zoals: regenjassen, tuingereedschap, parasols, bestek, stoelen etc : Dit is iets voor het voorjaar, er is nu nog geen opslagruimte voor natuurlijk !

Die gaan wij als VoKo  meehelpen maken ! Dus vooral niet weggooien als je nog iets hebt liggen, eventjes bewaren !!!

  1. Organisatie van de hulptroepen vraagt ook nogal wat, vooral in deze emotionele roller coaster.

Is er misschien iemand die Tres Jolie met de organisatie wil helpen ?

Meld je aan bij: frambozenrood@gmail.com

 

  1. Kaartje sturen.

Tenslotte: Mocht je Tres Jolie een hart onder de riem willen steken met een kaartje of een opbeurend berichtje:

het postadres is: Tres Jolie, Reigerlaan 1, 6741 DC Lunteren

 

Slome boerenkool

Voor vier personen

Ingrediënten

  • 600 g gesneden boerenkool
  • 4 flinke knoflooktenen, gepeld en geplet
  • 7 ansjovisfilets, fijngesneden
  • Snuf chilivlokken
  • 4 el olijfolie

Bereidingswijze

Verwarm de oven op 120 graden. Hussel alle ingrediënten plus een snuf zout door elkaar in een aardewerken schaal of een ovenbestendige stoofpan. Leg een deksel op de schaal of pan en schuif 3,5 uur in de oven. Hussel de kool nog eventjes halverwege die tijd.

Tip

Voor wie zich zorgen maakt over het urenlang laten loeien van de oven voor een enkel groentegerecht: schuif er een lamsschouder of stuk varkensgebraad naast. Zulk vlees houdt ook van langzame garing. 

Bron

Dit recept komt uit NRC d.d. 20 februari 2016

Wie zet de Eemstadboerderij voort?

Langs het spoor fietsend sla ik af ter hoogte van de Ikea naar rechts. En daar, ergens achter een bedrijf als Verbufa vind ik de Eemstadboerderij, van afstand zichtbaar door de plastic kas op het terrein. Dat ligt op een leeg bedrijventerrein vlakbij de A28 (achter de geluidswal).

Ondanks een lichte miezer is het er gezellig. Tussen 2 zeecontainers is onder een tentdak een winkelruimte gecreëerd waar de aandeelhouders hun oogstdeel voor deze week kunnen bijeenrapen.

Op het recente filmpje van Bart en zijn vriendin kun je een beeld krijgen.

Door vrijwilligers word ik verwezen naar Nicole die in het ‘transitieteam’ zit. Dat klinkt gelijk stevig. Als ik eerder het idee heb dat teler Bart dit bedrijf alleen draaide, begrijp ik nu dat ruim 20 vrijwilligers hem daarbij helpen. Wat leuk! Bart heeft wel wat opgebouwd afgelopen jaar, zoveel is duidelijk. Naast de vrijwilligersgroep zijn er aardig wat mensen uit de buurt die ‘aandeelhouder’ zijn; en er zijn er meer op de wachtlijst! Dat is een mooie basis voor stadslandbouw.

Ondanks dat het al november is, staat er nog aardig wat op het veld in nette bedden, zoals bijvoorbeeld Nieuw-Zeelandse spinazie.

Nieuwe teler gezocht

Bart en zijn vriendin krijgen een kleintje komend jaar, die zorg is te lastig te combineren met het werken op de tuin als teler.  Daarom zijn ze op zoek naar een nieuwe teler die verder wil bouwen aan de Eemstadboerderij. Het inkomen dat eruit kwam, bleek in het afgelopen jaar goed genoeg. Natuurlijk kunnen enkele mensen het ook samen doen.

Weet iemand binnen ons voedselkollektief een enthousiaste biologische teler hiervoor? Stuur je suggestie aan bartbrookhuis@gmail.com

Andere grond?

De grond is maar voor één jaar gepacht van de gemeente Amersfoort, en het oostelijk deel wil de gemeente nu gebruiken voor het nieuw te bouwen Bedrijfsverzamelgebouw. Wellicht kan aan de westzijde grond gebruikt gaan worden. Echter, echte duidelijkheid ontbreekt nog.
Ook twee andere mogelijkheden zijn met de gemeente besproken: het terrein van de voormalige proefboerderij Schothorst, of op een terrein bij de Bunschoterweg gezamenlijk met het Voedselbos aldaar. Ook daar ontbreekt nog zekerheid.
Het transitieteam van Nicole staat open voor andere suggesties – bartbrookhuis@gmail.com

Commentaar

Eigenlijk zou stadslandbouw in Amersfoort een steviger plaats verdienen met een langlopende pacht, zodat op zo’n terrein wat kan worden opgebouwd, samen met vrijwilligers en klanten uit de directe omgeving. Her en der zijn bedrijfsterreinen en -gebouwen leeg, en zo’n duurzaam initiatief als Eemstadboerderij moet van jaar tot jaar maar kijken of ze nog ruimte krijgen. Moeten wij als Voedselkollektief niet een pleit voeren voor meer structurele plek voor stadslandbouw. Ik vind van wel, maar ja, wat vind jij? Laat dat gerust weten via communicatieteamvoko@gmail.com .

Boerenkoolchips met edelgist

Ingrediënten

  • Boerenkool
  • Edelgistvlokken of andere kruiden naar smaak
  • Zout
  • Olijfolie

Bereidingswijze

Verwarm de oven voor op 105 graden.

Haal het blad van de boerenkoolstengels en houd het in mooie grote stukken. Was en dep het boerenkoolblad droog.

Wrijf de bladeren goed in met olijfolie en strooi er de edelgist (of andere kruiden) en een beetje zout overheen. Wrijf het ook goed tussen de bladeren!

Leg de bladeren op een met bakpapier beklede bakplaat en zorg dat ze elkaar niet raken. Doe de bladeren 15 minuten in de oven, draai dan de bladeren om en plaats ze voor 5 minuten terug in de oven. Mochten ze nog niet helemaal knapperig zijn, plaats ze dan iets langer in de oven terug.

Tip

Laat de boerenkoolbladeren afkoelen, dan worden ze nog knapperiger.
En vervang de boerenkool eens met palmkool, ook erg lekker!

Nieuwe buitenverlichting en nieuwe locatie

Voorlopig moeten wij het natuurlijk doen met de locatie bij de Spullenmannen aan de Geldersestraat. Dat stelt nieuwe eisen omdat je bij het ophalen van je bestelling buiten de zaak moet aanpakken, controleren en overpakken naar je eigen tas.

Als het regent kunnen we een klein stukje verderop staan onder een luifel – zo simpel kan het zijn. Herman heeft buitenverlichting aangebracht, zodat je ook wat ziet als je donderdagsavonds komt. Heel fijn!

Nieuwe locatie

Guido, Laura en Herman van het Winkelteam gaan kijken wat nodig is om binnen het gebouw aan de Heiligerbergerweg ‘ons ding te doen’: genoeg ruimte, temperatuur, opslag. Hans W. ziet mogelijkheden voor Rabo-subsidie t.b.v. nieuwe inrichting die wij nodig zullen hebben. Dorothee heeft met Diana gesproken over de samenwerking gesproken en suggesties rond het eventueel kort parkeren genoemd. Over de huurprijs zullen wij later spreken.

Pasta met palmkool en kastanjechampignons

Voor 2 personen

Ingrediënten

  • 200 g palmkool
  • 1 gele ui
  • 250 g kastanjechampignons
  • 100 g oude kaas (geraspt)
  • 170 g tarwepasta conchiglie
  • 0,5 el olijfolie (om in te bakken)
  • 1 teen knoflook
  • 10 g boter (of margarine)
  • 50 ml groentebouillon
  • zout en peper
  • citroensap

Bereidingswijze (30 minuten)

Was de palmkool, ris het blad van de harde nerf en snijd het blad in reepjes. Pel en snipper de ui en snij de knoflook fijn. Snij de kastanjechampignons in plakjes.

Bak de kastanjechampignons in een ruime koekenpan met de olijfolie. Voeg de ui en de knoflook toe en bak 2 minuten mee.

Doe de boter in de pan en voeg de stukken palmkool toe. Bak al omscheppend gedurende 3 minuten. Voeg de groentebouillon toe en blancheer de kool ongeveer 15 minuten.

Kook ondertussen de pasta volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking.

Giet de pasta af en schep de kool en de champignons met ui en knoflook en de oude kaas er doorheen.

Warm door en breng op smaak met wat zout en peper en eventueel een beetje citroensap.

 

 

Soep met zoete aardappel en paprika

Ingrediënten

  • 1 grote ui
  • 2 tenen knoflook
  • 250 gram rode paprika
  • 500 gram zoete aardappel
  • een flinke scheut droge witte wijn
  • 1 liter groentebouillon

 

Bereidingswijze

Snipper de ui en hak de knoflook fijn. Snij de paprika in stukken en verwijder de zaadlijsten. Schil de zoete aardappel en snij in blokjes.

Fruit de ui met de knoflook en voeg daarna de zoete aardappel, paprika, wijn en bouillon toe. Laat de groenten zachtjes gaar koken.

Pureer de soep met een staafmixer en breng op smaak met peper en zout.

Tip

Voor een extra smakelijke soep kun je de paprika’s eerst roosteren.