Beleef Schothorst

Op deze jaarlijkse activiteitenmarkt van de wijk op 14 september hebben Jamie en Hans met informatie en ‘uitdeeltomaatjes’ gestaan. Dat levert weer aardige contacten op: mensen die graag uitgenodigd willen worden op een volgende informatie avond.

Daarnaast levert het nieuwe initiatieven.

  • Met de directrice van verzorgingshuis De Koperhorst gesproken die graag een project met ons wil doen. Hun keuken verzorgt maaltijden voor vele mensen. “Kunnen jullie daarvoor leveren?” Dat vergt natuurlijk een nader gesprek, maar het is wel een uitdagend idee. Wij gaan eens kijken of onze leveranciers dat kunnen. En natuurlijk ook welke uitstraling dat voor het Voko kan hebben. Wordt vervolgd.
  • De apotheker van de wijk is bezig met een ‘voedselapotheek’ om mensen gezonder te laten eten, ook als zij minder te besteden hebben. Vanuit onze mogelijkheden zullen wij daaraan bijdragen.

Oogsttijd bij Très Jolie

Tegenover De Glinstertuin treffen wij de grote vruchtentuin van Très Jolie. Daar zijn ze net allerlei bessen in bakjes aan het doen. Veel wordt ook tot jam verwerkt. “Grotendeels vriezen wij de bessen en dat soort fruit in, vertelt Emile. Dan kunnen wij het later geleidelijk aan verwerken.”

 

Hij laat het fruit zien dat nog aan de bomen of struiken hangt: de bramen en frambozen, de pruimen en natuurlijk appels. Zij hebben ook blauwe bessen die lijken op bosbessen maar groter zijn. Van de grote struiken moeten steeds de rijpe exemplaren geplukt worden.

Grappig om te zien is dat hun braamstruiken naar boven opgebonden zijn. Het plukken is er makkelijker door.

Zelfplukdagen!
Op dinsdag en zaterdag kun je zelf fruit komen plukken. Leuk uitje!  

 

Eemstad boerderij actief

Hier zie je Jolke (met cowboyhoed) actief bij de open winkel van Eemstad boerderij. In deze winkel op de tuinderij aan de Koningsbergenweg kun je met of zonder abonnement verse -op biologische wijze- geteelde groentes, bloemen en kruiden kopen, en ook diverse gedroogde en ingemaakte producten zoals kruidenthee en ingemaakte koolsoorten. Open op donderdag en vrijdag van 10 tot 17 uur en zaterdag van 10 tot 12 uur. Zie verder hun website.

 

En je kunt daar ook het labyrint betreden dat door Frederique daar is aangelegd.

 

Bezoek tuinderij A8 op 7 september

Tuinderij A8 bedient ons Voedselkollektief al vele jaren met heerlijke producten. Wij zorgen dat wij daar om 11 uur zijn voor toelichting door de teler op zijn bedrijf. Kom jij mee daar kijken? Cara en Gea rijden in elk geval. Wil jij ook mee of ga op je op eigen gelegenheid: stuur mailtje aan info@voedselkollektief.nl

Zomer-actie Leden-werven-leden

Wij kunnen nog steeds goed nieuwe leden gebruiken. Wil jij daar ook aan meehelpen?
Komende weken geven wij je een brief (zie hieronder) en wat folders mee bij jouw bestelling. Die kun jij aan een geschikte bekende geven of neerleggen op een plek die jij geschikt acht.
Fijn te weten dat wij afgelopen week weer 4 nieuwe leden hebben ingeschreven..

 

 

Juni/juli 2019

Beste …………………………………..,

Deze zomer willen we, net als vorig jaar, weer nieuwe mensen interesseren voor het Voedselkollektief en daarbij is jouw hulp van harte welkom ! Hierbij ontvang je twee wervingsfolders om uit te zetten in je eigen netwerk. Denk aan je buren (de buurt-bbq?), kennissen, familieleden en collega’s die enig gevoel voor ‘biologisch, groen en duurzaam’ hebben. 
 Denk ook aan plaatsen waar wellicht gelijkgestemden komen (school, buurtcentrum, gezondheidscentrum, yogacursus).

Proefbestelling?
Bij interesse kun jij die persoon uitnodigen voor een proefbestelling. Stuur de bestelmail daartoe door. Houdt er contact over en ga na de eerste bestelling mee naar de winkel om iemand wegwijs te maken en te kijken of hij/zij tevreden is over het aanbod. Kandidaat-leden kunnen reageren op de website www.voedselkollektief.nl onder ‘over ons’, en worden dan uitgenodigd voor een info-avond.

Mocht je vragen hebben, neem dan contact op met het wervingsteam: Hans Hubregtse (06 40880418), Gea Hogenbirk, Maroesja van Oeveren

Dank je wel alvast en veel succes !

Toekomstbestendig maken van het Voedselkollektief

Zes mensen(Gea, José, Guido, Joop, Frederique en Jos) gaan daarmee aan de slag vanuit de ALV. Het Contactpersonenoverleg heeft geformuleerd dat het goed is om te kijken naar het versterken van de onderlinge binding om zo nieuw elan te creëren. En daarnaast om te bezien of wij het systeem aan te passen waarbinnen wij werken – denk aan een ander ICT-systeem of organisatievorm.
Terugdringen van onze kosten wordt apart onderzocht nu de financiën onder druk staan door teruggevallen bestellingen.

Pluim voor De Landouw

Onder de naam De Landouw is Frank van de Berg dit jaar gestart met biologische landbouw en levering aan het Voedselkollektief. Afgelopen week (eind mei) zien de eerste bestellers met grote tevredenheid zijn eerste levering. ‘Wat een prachtige kroppen sla en mooie paksoi!’, waren afgelopen week de commentaren.

 

Ledenvergadering 28 mei 2019

Erg fijn is dat Christien bereid blijkt de boekhoudtaak van Daniel over te nemen.  Wel is er behoefte aan verdere uitbreiding van dit team.

Dan spreken de circa 30 aanwezigen over het beperkte aantal bestellingen. “Geen reden om ermee op te houden, is alom de mening. Zo’n variatie in aanbod vind je nergens. Wel zijn er diverse ideeën om kosten te besparen. Vijf mensen gaan dat uitwerken.

Het voorstel voor een jaarcontributie met teruggave per bestelling is positief ontvangen. Dat wordt uitgewerkt en komt dan definitief op de ALV dit najaar ter besluitvorming.

Nieuwe leverancier De Landouw

Frank van de Berg vertelt dat hij bezig is om bij De Glind zijn biologisch bedrijf op te zetten. Dat is dichtbij Tres Jolie en De Glinstertuin.

Zijn ervaring heeft hij werken bij Het Paradijs waar hij nog veel mee samenwerkt. Hij heeft 10 hectare kunnen huren van de Rudolph Stichting (opvang moeilijk opvoedbare kinderen). Hij hoopt ook een zorgtaak in zijn bedrijf te bouwen; één jongere helpt hem al.

Vijf hectare heeft hij vanaf mei dit jaar kunnen omschakelen op biologisch. Vanaf december volgt de rest. Deze zomer kan hij leveren. Hij start met 4 hectare teelt: kool, sla en pompoen op grotere schaal, en meer diversiteit op een klein stuk grond. De grotere hoeveelheden verkoopt hij via de biologische telersvereniging. Daarnaast wil hij binnen de streek graag gaan verkopen. Hij wil graag de wensen van ons collectief horen.

Een deel van het terrein zal steeds(wisselend) met gras en klaver staan om tot rust te komen. Hij kan het hooi aan Het Paradijs verkopen.

Een verplaatsbare kippenkar (249 kippen) zet hij neer op zijn terrein: levert eieren en mest op de wisselende ondergrond – een slim systeem.

In het najaar hoopt hij een oogst dag te houden; dan kan een ieder langs komen.

Klaar voor de start? Hap!

Complete handleiding rondom eerste 1000 dagen voeding: van zwangerschap tot het tweede levensjaar

Wist je dat de eerste 1000 dagen het verschil kunnen maken in de gezondheid van een kind voor de rest van zijn leven? In deze kalenderhandleiding helpt Oma Nel (ons Voko-lid Nelleke Stegeman) kersverse ouders en verzorgers een kickstart te maken. Zij wijst hen de weg door de wirwar van voedingsadviezen, met feitelijke inzichten en praktische tips over (baby)voeding. Oma Nel heeft veertig jaar ervaring als diëtist en ‘Klaar voor de start? Hap!’ is haar achtste boek

Waarom zijn de eerste 1000 dagen zo belangrijk? De eerste 1000 dagen bestaan uit de zwangerschap (gemiddeld 270 dagen) plus de eerste twee jaar van een kind (730 dagen). Onderzoek heeft aangetoond dat genen niet allesbepalend zijn. Juist op heel jonge leeftijd zijn die genen nog te beïnvloeden, onder andere door voeding. Wat en hoe je eet tijdens je zwangerschap en wat je je kind in de eerste twee jaar geeft, kan ziekten en overgewicht voorkomen. In Klaar voor de start? Hap! leren ouders en verzorgers hoe zij een positieve bijdrage kunnen leveren aan de ontwikkeling van hun kind om het zo de best mogelijke start te geven. Ook geschikt voor vega’s en vegans!

Van twee cellen tot driewieler Die eerste 1000 dagen gaan razendsnel. Voor je het weet is die bevruchte eicel een kind dat wegsjeest op een driewieler. In deze fraai geïllustreerde handleiding komen per periode alle onderwerpen aan bod waar jij als ouder of verzorger vragen over hebt: wat eet je tijdens de zwangerschap en de bevalling? Hoe weet je dat je baby moet drinken of juist moet slapen? Borstvoeding hoe gaat dat? En flesvoeding? Wat doe je aan krampjes? Wat is hechten en wat heeft voeden daarmee te maken? Hoe weet je of je baby genoeg heeft? Hoe zit het met vitamines voor je kind, en voor jou? Hoe voorkom je dat je kind te dik wordt? Wanneer en hoe geef je de eerste hapjes? Wat doe je als je peuter niet wil eten?

Wie is Oma Nel? Oma Nel zit al veertig jaar in het vak en heeft met de seizoenen (en geboorte van haar kinderen én kleinkinderen) foodtrends zien komen en gaan. Ze is – zoals zovele oma’s – een stevige autoriteit in de keuken, een kookfanaat en een echte foodie.

Oma Nel is het eigentijdse, wervelende en media-genieke alter ego van diëtist Nelleke Stegeman, onder andere auteur van het boek Voeding bij gezondheid en ziekte (75.000+ exemplaren). Klaar voor de start? Hap! is haar achtste boek. Klaar voor de start? Hap! is voor € 22,- vanaf 17 mei 2019 verkrijgbaar in de boekhandel en via omanelweethetwel.nl.