Melkgeitenhouderij Zuylenstein gaat samenwerken met het Voedselkollektief

Hoi leden van Voko Amersfoort,

Wat leuk dat jullie ons gevonden en benaderd hebben om onze producten te leveren.

Tussen de bossen en lanen van Landgoed Zuylestein in Leersum, ligt onze biologische geitenboerderij, Melkgeitenhouderij Zuylestein.

In 2016 hebben wij de overstap gemaakt van gangbare melkveehouderij, met koeien, naar een biologische melkgeitenhouderij. Deze omschakeling is niet zonder slag of stoot verlopen, maar inmiddels zijn wij ‘back on track’. Wij zijn Levi en Lisette de Lange (getrouwd en 3 kinderen), samen met onze (schoon)moeder runnen wij de biologische melkgeitenhouderij met een strakke taakverdeling.

Levi houdt zich voornamelijk bezig met zaaien/oogsten, bodembeheer en de dieren. Lisette richt zich voornamelijk op de administratie (SKAL gecertificeerd, dus best een hoge administratieve druk), website, social media en de afzet van onze producten/productieproces en de onbemande winkel aan huis. Daarnaast werkt Lisette nog buiten de deur en vervult wat agrarische bestuursfuncties. Saskia is vooral druk met de dagelijkse werkzaamheden rondom de paarden en de lammeren/opfok. Al met al genoeg werk om met z’n drieën te verdelen.

Eigenlijk vrijwel gelijktijdig met de start van onze geitenhouderij hebben wij de samenwerking gestart met Huig vd Graaf, kaasmaker uit Doorn. Wij hebben 5 jaar een prettige samenwerking genoten, echter heeft het besluit van hen om te stoppen met kaasmaken en de winkel, ons tot een keuze gesteld. Stoppen met de kaasverkoop of zelf verder gaan. Dat laatste heeft ons gebracht naar een nieuwe samenwerking met een biologische kaasmakerij, waar wij met eigen recept de kazen produceren vanaf halverwege 2022. Na een jaar van bijstellen en optimaliseren hebben wij in maart 2023 onze kaas ingestuurd voor de landelijke cum laude keuring, waar onze jong belegen geitenkaas een gouden plak heeft behaald. Eer voor het werk, dat is waar wij ons dagelijks voor inzetten. Wij vinden het mooi om het product van A-Z in eigen beheer te hebben, dierenwelzijn staat bij ons hoog op de agenda, en wat is er nu mooier dan van grasspriet tot blokje kaas bij de borrel volledig in eigen beheer te hebben.

Wij kijken dan ook uit naar een leuke samenwerking met jullie!

A.s. 18 april zullen wij ons bedrijf nader toelichten in de ALV.

Keukenverhalen

Het VoedselKollektief Amersfoort ‘woont’ in de WAR: [https://www.dewar.nl] een broedplaats voor kunst, wetenschap en innovatie in Amersfoort. Iedere donderdagavond en vrijdagochtend halen we daar onze bestelde producten op, ontmoeten elkaar en organiseren bijeenkomsten voor (nieuwe) leden.

De huurdersgroep van de WAR (waar het VoKo bij hoort) heeft grote verbouwplannen. Dit jaar wordt er een semi-professionele keuken gebouwd. Deze nieuwe keuken biedt ruimte voor allerlei intiatieven. Bijvoorbeeld voor het geven van workshops, het experimenteren met voedselbereiding of gewoon om een maaltijd te koken met elkaar. De nieuwe keuken komt in plaats van de huidige keuken op de begane grond.

Tijdens het plannen maken voor de nieuwe keuken, bedacht de huurdersgroep dat het handig is om het zetten van koffie en thee te scheiden van het experimenteren in de semi-professionele keuken. Daarnaast zal het thee en koffie zetten iets zijn dat doorlopend nodig is, terwijl de grote keuken in aanbouw is. Vandaar dat de pantry nu als eerste gemaakt wordt. Deze mini-keuken is te vinden op de begane grond, naast de woonkamer en achter de pop-up distributieruimte van het VoKo. Er is hard gewerkt de afgelopen weken en de pantry is bijna klaar.

Als een van de huurders werken leden van het VoKo mee aan de verbouwing van de pantry en de semi-professionele keuken. De komende weken gaat huurdersgroep een flexibel klusteam vormen voor de volgende fase van de verbouwing. Ze zijn op zoek naar handige harries en slimme suzies die de handen uit de mouwen willen steken. Ze kunnen zich melden bij vokowarcontact@gmail.com.

Het duurt nog even voordat de semi-professionele keuken klaar is. Het is allemaal op basis van vrijwillige inzet. Maar straks biedt het allerlei mogelijkheden, ook voor het VoKo. Zo is er binnen het VOKO een groep leden die graag workshops wil geven, samen recepten wil uitwerken en overgebleven groenten wil gaan bereiden. Of om de groente in te maken tijdens de oogsttijd, voor de winterperiode wanneer er geen verse groente is. Ook bij de andere huurders van de WAR leven interessante ideeën. Bijvoorbeeld om met heel andere ingrediënten te koken, zoals met eikels. Of met de oogst van het voedselbos dat in ontwikkeling is.

Van container naar kas-experiment

De grote binnentuin bij de ingang van De WAR, de thuisbasis van ons voedselkollektief, ligt er op een regenachtige zondag in februari wat troosteloos bij. Maar ten opzichte van een tijd geleden is het al een hele verbetering. Toen werd deze ruimte nog gebruikt als parkeerplaats. In het voorjaar zal de permacultuur tuin er heel anders uit zien, wanneer de nieuwe aanplant weer groen wordt. Kwestie van geduld. Alleen… waarom staat die blauwe container er? Daar weet Paul Brouwer meer over. Hij is als duurzaam ondernemer verbonden aan De WAR.

Tuin De War

Experiment met kroos

Paul: “We gaan deze container ombouwen tot kas. Zo maak ik, samen met een aantal anderen, ruimte voor onze experimenten met planten.” Zelf onderzoekt en experimenteert Paul naar de mogelijkheden van voedselproductie die niet afhankelijk is van de grond. Met andere woorden: gewassen die niet groeien uit de aarde. Hij kweekt kroos. Niet voor de eenden, maar als eiwitrijke voedselbron en voor de inzet van het plantje bij het zuiveren van stikstof en fosfaat uit water.

Voor al die onderzoeken en experimenten komt er straks ruimte in de nieuwe kas. Paul: “Halverwege februari start  de verbouwing en krijgt de blauwe container een transparant dak. Zo komt er daglicht in de container. Ook wordt de kas geïsoleerd, zodat er een langer groeiseizoen ontstaat. Dan kunnen er gewassen overwinteren en kan er ook met gewassen geëxperimenteerd worden, die gevoelig zijn voor kou.” Daarnaast bouwt Paul ook aan een systeem om kasgroenten, los van de bodem te kunnen kweken, zonder gebruik van kunstmest.

Chinese walapini

Op termijn komt er rechts naast  de container-kas nog een tweede kas. Dat wordt een combinatie van een Chinese zonnekas met een stenen muur en een walapini. Paul: “De zeecontainer-kas en de ‘Chinese walapini’ makelijk het mogelijk om het hele jaar door gewassen te verbouwen zonder gebruik van fossiele energiebronnen. Door de twee kassen met elkaar te vergelijken willen we zien wat goede lokale alternatieven zijn voor de glastuinbouw.”

Is er een link met het VoKo? Paul: “Wanneer je het leuk vindt om met ons mee te werken aan de kassen, ben je van harte welkom. Maar ook als je ruimte zoekt voor een onderzoek of experiment met gewassen.” Stuur dan een mail naar Paul.

VOKO ophaalpunt in Amersfoort Noord

Voor VOKO leden uit Amersfoort Noord is er een mogelijkheid om de bestelling bij een van onze leden in Noord (Kattenbroek) af te halen. Als je daar gebruik van wilt maken, stuur dan een whatsapp berichtje naar deze groep voor de praktische informatie en afstemming hierover.

Afscheid van, en bezoek aan Kwekerij A8

Al sinds het begin van het Voedselkollektief hebben Willem en Titia vanuit hun kwekerij in Doorn hun mooie producten aan ons geleverd.
Nu is het besluit gevallen om hun focus op andere zaken te gaan richten en te stoppen met levering aan Voko.

Heel jammer voor ons, maar met goede herinneringen nemen wij afscheid.

Op 24 september om 10.30 ontvangen Willem en Titia ons graag nog een keer op hun kwekerij aan de Achterweg 8 in Doorn.

Ga je mee?

Laat even weten middels een berichtje naar info@voedselkollektief.nl.
Dan weten zij op hoeveel mensen ze moeten rekenen en kunnen wij mooi vervoer combineren.
Met de auto 20 minuten, met de fiets 55 minuten, lopend 3 uur, kies maar uit.

Bijeenkomst en maaltijd Ophaalteam

Drie tot vier keer per jaar komen de chauffeurs van het voko ophaalteam bij elkaar voor een gezamenlijke maaltijd en een vergadering over de aanpak. Donderdagvond 28 april j.l. vond het plaats in het Boekhuis. Aanwezigen maken zelf een gerecht waardoor we elkaar op een andere manier leren kennen. In de vergadering evalueren we vervolgens de werkwijze, horen we van Gea-onze contactpersoon in het cpo- wat er chauffeurs overstijgend in het voko speelt. Dit keer hebben we met elkaar gesproken over onze bijdrage als chauffeur aan het minimaliseren van het aantal te rijden kilometers. Zo deden we afgelopen winter voor het eerst samen met de Nieuwe Graanschuur de boodschappen. Ook hebben we afgesproken om vooraf goed in te schatten hoeveel auto’s maximaal betrokken moeten zijn bij de bestelling. Met goed passen en meten, kan er immers heel wat in een auto. Wil je met jouw team ook regelmatig bij elkaar komen, organiseer dat dan. Daar hebben we allemaal profijt van.

Kijk eens bij projecthuis Madiba

Madiba noemt zich een ‘maatschappelijk centrum nieuwe stijl’. Het ligt aan de rand van Liendert, bij het Valleikanaal. ‘Madiba’ is de clannaam van Nelson Mandela die de oprichtster inspiratie geeft.

Zij hebben ruimtes vooral onderin het gebouw op de hoek van Liendertseweg en het Valleikanaal. Daar leggen zij nu ook een steiger aan voor kanoërs. Buiten is een aardig terras met zicht op het water. Binnen is er een biologisch restaurant.

Jana Lamoen legt uit hoe Madiba werkt. Op de begane grond van het gebouw zijn er appartementen en bovenin zit een school, het Axia College. In de benedenruimte zit een biologisch restaurant en zalen voor tal van andere activiteiten. Daar maken zij nu mooi gebruik van voor allerlei initiatieven op het gebied van sport, educatie, zorg en gezond eten.

Zij werken er met tientallen vrijwilligers voor integratie en taalhulp van asielzoekers, huiswerkbegeleiding van kinderen en tieners, EHBO-cursus, begeleiding van mensen met een handicap. En ze organiseren sportteams. Zij hebben ook nette vergaderruimtes die zij verhuren.

Het biologisch restaurant is dinsdag tot/met zaterdag van 11 tot 17 uur open, en na corona ook ’s-avonds op vrijdag en zaterdag.  Kijk verder op projecthuismadiba.nl .

Omdat zowel Madiba als het Voedselkollektief biologische voeding belangrijk vinden, kunnen wij samenwerking onderzoeken. Gezien hun professionele keuken en restaurantruimte kun je onder meer denken aan kook workshops.

Langer op de Geldersestraat

Uit overleg met Rovase, de eigenaar van de panden aan de Geldersestraat, blijkt dat wij daar langer kunnen blijven. Dat geeft ons de ruimte om goed onze discussie te voeren over de toekomstige locatie voor ons Voedselkollektief in de ALV: of wij in de nieuwe War terecht kunnen of elders. Het gaat tegen vergelijkbare kosten voor ons. Wij hebben dan de beschikking over elektra, water en toilet. Sloop van de andere gebouwen op dat terrein vindt pas plaats vanaf april/mei. Voor die tijd hebben wij opnieuw overleg met Rovase.

Kluswerk in De Nieuwe War – ervaringen en hoe verder

Afgelopen zaterdag zijn wij als Voko’ers het kluswerk komen versterken bij De War. Dat geeft daar extra energie en wordt gewaardeerd. Diana somt eerst de verschillende klussen op, en bespreekt wie wat kan doen. Zij leidt ons ook nog rond door het gebouw.

Even later zijn wij op allerlei plaatsen bezig : in de kelder leidingdoorvoeren dichtkitten en boven een luik fiksen. Buiten zijn mensen houtsnippers aan het verspreiden over de tuin. Bij dat laatste hoeft geen mondkapje op wat natuurlijk prettiger werken is.

Lunch met Tineke soep
Als we lunchen, komt er net een schraal herfstzonnetje door. Na stevig klussen voelt dat als een gepaste beloning bij de soep en broodjes. Sommigen moeten weg, bijvoorbeeld om met de kids naar de Sintintocht te gaan, nu als rondrijtour georganiseerd. Mijn eigen jongste spruit is die leeftijd ruim voorbij (28 jaar!) en heeft een housewarming in haar eindelijk verkregen flat.

Lunch bij De War

Anderen komen en nemen het werk over. Ook zondag zijn er weer mensen aan de slag.

Nog meer kluswerk nodig
Als wij bezig zijn, heeft ‘ûs Herman’ net een workshop met linosnede in een ruimte die al helemaal af is. En dat ziet er gelijk mooi uit! Daar komen al aardig wat bezoekers op af.
Wie in De Nieuwe War geweest is, ziet ook wel dat er nog veel nodig is. Kijk maar naar de klussenlijst.

Weekenden om te klussen
Komende 2 weekenden staan nog op het programma om te klussen. Kijk of jij een dagdeel kunt meehelpen op :

  • Zaterdag 21 november
  • Zondag 22 november
  • Zaterdag 27 november
  • Zondag 28 november

’s Ochtends beginnen ze om 10 uur. En er gelden corona spelregels. Kluswerk kan ook buiten zonder mondkapje.

Graag doorgeven aan info@voedselkollektief.nl wanneer jij kunt

Een onoverzienbare berg?
Er is nog behoorlijk veel werk te doen daar, in De Nieuwe War. Maar het wordt iets moois, dat kun je al zien. En met het Voedselkollektief hebben wij behoorlijk wat mensen die een bijdrage willen leveren. En als je zo bezig bent, zie je het ook groeien. Dus, ‘onoverzienbaar’- nee, die berg krijgen we echt wel weg!

Klussers nodig in De Nieuwe War (voor Voko)

Wij hebben inmiddels wat meer informatie over het kluswerk dat nodig is om de verhuizing van Voko mogelijk te maken, en de momenten waarop dat kan plaatsvinden.
Eerste prioriteit
Met name de brandveiligheid in het Voko-gedeelte van het gebouw moet nu aangepakt worden. De brandweer komt op 15 november controleren of alles in orde is.
Dat vergt nog allerlei kluswerk.
Het is geen super technisch werk; het kan goed in koppels van 2 personen uitgevoerd worden.
Daar zal steeds begeleiding bij zijn en De War zorgt voor het nodige materiaal.
Voor deze klus zijn zeker 10 mensen op verschillende tijdstippen nodig:
          – donderdagavond  11 november vanaf 19 uur
          – zaterdagochtend  13 november vanaf 9 uur
          – zaterdagmiddag   13 november vanaf 13 uur
          – zondagochtend    14 november vanaf 9 uur
          – zondagmiddag     14 november vanaf 13 uur
 
Wanneer kan JIJ komen helpen?
Teken in, meld je aan via info@voedselkollektief.nl of replymail.
Laten wij samen de schouders eronder zetten, mensen!  We zijn tenslotte een collectief, of niet soms?