NIEUW: Brood van de natuurakkers van Landgoed Zuylestein.

In 2018 is er voor het eerst sinds meer dan 70 jaar weer consumptie graan verbouwd op de akkers. geteeld zonder kunstmest en zonder bestrijdingsmiddelen op biologische wijze. Het brood heeft een heel eigen smaak aangezien de akkers gelegen zijn op de eindmorene van de gletsjer die ooit de Utrechtse Heuvelrug heeft gevormd. Door deze eindmorene, stenen grind en gruis zitten er veel mineralen in de grond die voor de bijzondere streek eigen smaak zorgen. Je kan het vergelijken met de Franse wijn waarbij dezelfde druif in elke streek wijn met een streekeigen smaak oplevert.

Van graan tot brood

Het graan wordt gemalen door de molenaars van molen Maallust in Amerongen. Het brood wordt gebakken door een lokale bakker Frits Van Toor. Het brood wordt elke donderdag ochtend vers gebakken.

Al onze vrijwilligers werken met handschoenen. Wie enige verschijnselen heeft van verkoudheid o.i.d. blijft thuis.

Soorten die je kunt bestellen

  • Vers Zuylestein volkoren Tarwe brood 800 gram
  • Vers Zuylestein volkoren Tarwe brood 400 gram
  • Vers Zuylestein volkoren Rogge Tarwe brood 800 gram
  • Vers Zuylestein volkoren Rogge Tarwe brood 400 gram

Gebruikt zijn volkoren Lavet tarwe en volkoren roggemeel (10% in de rogge tarwebroden). Het brood is afgestrooid met een heerlijke mix van lijnzaad, gierst, zonnebloempitten, sesamzaadjes en havervlokken. Voor het Voko wordt het thans geleverd in een papieren zak.

Na invriezen kun je het brood ook nog afbakken op 210 graden, 8 – 10 minuten.

Zie:  https://www.landgoed-zuylestein.nl/van-het-land/

Rabarber-bietensalade : ‘match made in heaven’

Recept voor 4 personen

Ingrediënten:

  • 750 gr. rauwe rode bieten
  • 300 gr. rabarber, in stukken van 2-3 cm gesneden
  • 60 gr. suiker
  • grote bos platte peterselie (30 gr.), grof gehakt
  • 10 gr. dragon (of dille), gehakt
  • 150 gr. (baby)spinazie
  • 150 gr. feta, verkruimeld
  • drup citroensap
  • 4 eetlepel olijfolie
  • zeezout en versgemalen zwarte peper

Verwarm de oven voor op 200 graden. Leg alle bieten in een ovenschaal, dek af met aluminiumfolie en pof ze in zo’n 40 tot 50 minuten gaar. Meng de stukjes rabarber met de suiker en zet ze de laatste 13 minuten in de oven erbij.

Laat de bieten iets afkoelen en wrijf het velletje eraf. Breek ze in stukjes. Laat de rabarber uitlekken boven een kom. Meng de rabarber voorzichtig met de bieten, peterselie, dragon, spinazieblad en feta. Klop van het rabarbersap en de olijfolie een dressing, breng op smaak met citroensap, peper en zout. Drup ‘m over de salade.

Plantjes uit de Glinstertuin

Prachtige fietstocht is het naar De Glinstertuin: langs het Valleikanaal, via de Asschatterweg en de Postweg naar de Boshuizerweg in De Glind. Jos Timmermans heeft nu een pomp laten slaan, en leidingen laten aanleggen voor de droge periodes zoals dat de laatste jaren vaak nodig is. Je kunt er gerust een kijkje gaan nemen, en in het dorp op de terugweg in het dorpshuis wat gebruiken als de corona voorbij is.

Plantjes leveren

Jos concentreert zich nu meer op het leveren van plantgoed: zowel voor de moes- als siertuin. Maar hij heeft nog steeds ook groenten zoals rekken met peultjes.

Bakken zaaigoed

Griekse basilicum

“Wanneer komt die weer, Jos? Die is zo lekker, en blijft goed in mijn achtertuin” Lachend laat hij een kleine teeltkas zien waar hij het net heeft ingezaaid.

Dat duurt nog even, maar het komt eraan! Een echte aanrader. Houd de bestellijst in de gaten dus!

Opinie: Kansen of bedreigingen vanuit coronacrisis?

Hoopvolle overpeinzingen lezen wij wel dat de coronacrisis tot bezinning en verbetering moet leiden: een betere zorg, meer zorgvuldigheid met milieu en voedsel, meer duurzaamheid.
Maar: gaat de politiek de zorg beter vormgeven? En: grote ondernemingen lobbyen nu al voor uitstel van milieumaatregelen op het gebied van stikstof, CO2, het gebruik van eenmalige kunststofproducten. Ik vermoed dat veel van die ondernemingen ook graag de hand ophouden voor steunmaatregelen. Het lijkt mij toch dat aan zulke steun wel voorwaarden verbonden kunnen worden: op gebied van netjes winstbelasting betalen, beter milieu/ duurzaamheidsbeleid. Lijkt mij een zinvolle discussie nu men de economie weer op gang wil brengen.
Wat vind jij? Reacties aan info@voedselkollektief.nl

Bravo voor ons winkelteam!

Het is natuurlijk spannend. Lukt het met de coronamaatregelen om het Voedselkollektief door te laten functioneren? Afgelopen week hebben wij toch 59 bestellingen. Mooi, dat betekent dat wij flink blijven afnemen bij de telers. Vooraf veel puzzelen hoe wij het gaan doen, met name in de winkel.

Klaarzetten bestellingen in de winkel

Het klaarzetten en ophalen en afrekenen van de bestellingen in de winkel zijn de grootste uitdagingen. Begin van de donderdagmiddag beginnen we onder leiding van Guido aan het klaarzetten. Eerst 59 kratten neerzetten met de briefjes eraan. En vervolgens per leverancier de producten toedelen aan de hand van de overzichten. Dat blijkt prima te werken. Bravo ook voor Ellis, Selma, Herman, Marjon, José, Robert, Claire en Laura. Wel moeten zij ervoor zorgen elkaar niet in de weg lopen, want 1,5 meter afstand houden. Om 16 uur zijn we zo goed als klaar met het klaarzetten van alle bestellingen. Alleen nog het vlees controleren.

Ophalen bestelling

Wat nu ook anders werkt is het ophalen. Mensen melden bij zich de winkeliers, houden onderling netjes afstand, en wachten tot zij hun bestelling uitgereikt krijgen. Dat kost even tijd; kaas en vlees moet de winkelier erbij pakken. En een strookje als je niet per bankapp betaalt. De tijd die je anders in de winkel bezig bent met het verzamelen van je spullen, sta je nu even te wachten.

De organisatie van het winkelteam door Dorothee, Selma, Laura en de zieke Felice is prima op orde. We gaan nog wat verbeteren in de organisatie, maar wij kunnen zo voort gaan.

Nu er zoveel heerlijke groenten en mooie pootplantjes van de telers beschikbaar komen, is het fijn weer wekelijks te kunnen bestellen! Dank voor het vertrouwen en de samenwerking, mensen! Daar zijn we toch collectief voor.

Interview Frank van de Berg van De Landouw

De start van zijn tuinderij De Landouw

Op 3 maart spraken wij met Frank van den Berg van De Landouw. Frank kweekte tot eind 2018 groente bij Boerderij ’t Paradijs. Boerderij ’t Paradijs pachtte in 2018 voor een jaar 10 hectare grond in De Glind. Grond die vanaf 2017 in transitie was naar biologische verbouw. Frank kreeg vanaf 2019 de kans om de 10 hectare grond zelf te pachten. Vanaf mei 2019 mag oogst van de grond biologisch worden genoemd.

Frank is geleidelijk naar het besluit om zelf te pachten, ondernemer te worden, toegegroeid. ‘Je loopt over het land heen. Je zoekt naar een gevoel of het de bedoeling is. In het jaar dat Boerderij ’t Paradijs het land pachtte groeide dit gevoel. Uiteindelijk heb ik deze stap mogen maken, een groot commitment in vertrouwen samen met mijn vrouw.’

Zijn afnemers

Vanaf 2019 levert De Landouw dus aan het Voedselkollektief. Andere afnemers zijn onder meer De Graanschuur en de Natuurwinkel in Amersfoort. Ook is wekelijkse levering aan de Spar in Achterveld vorig jaar begonnen. Dit jaar zoekt Frank verder naar afzet in de streek. ‘De communicatie in de korte keten is veel persoonlijker en het is erg leuk om vrij precies te weten waar mijn producten heen gaan;’

Hoe gaat dat

Hoe gaat dat een tuinderij van 10 hectare opstarten. Gewoon beginnen dan maar, zaad, plantgoed, mest bestellen. Over je land lopen, de verschillen ontdekken van de grond waarmee je werkt, je bedrijf leren kennen. Oriënteren op machines die nodig zijn, kopen, in gebruik nemen.. Frank was al gewend om groenten te kweken. ‘Vanuit je ervaring kun je al een hoop. Het is groter, dat vraagt meer van alles. Het vraagt ook beter en strakker plannen.’ Ook financieel plannen is nu belangrijk; de meeste kosten worden in de eerste helft van het jaar gemaakt, terwijl de verkoop dan nog moet beginnen. Het is nu werken aan netwerk, ervaring en klantenkring om over enkele jaren beter te kunnen zien of er een gezond bedrijf uit kan groeien.

Wat grond betreft is in 2019 gestart met 5 hectare om te ploegen voor het opzetten van de tuinderij. 4,5 hectare is gebruikt om grotere vlakken te maken met dezelfde groenten. De oogst hiervan wordt vooral geleverd aan de biologische groothandel. Voor uitwisselen van ervaringen sloot Frank zich aan bij de telersvereniging voor grootschalige verbouw van groenten in de buurt. 0,5 hectare is ingezet voor het kweken van een assortiment van uiteenlopende groenten, net als Frank bij Boerderij ’t Paradijs deed.

Focus

Frank’s focus voor de eerste jaren is kwalitatief goede produkten leveren. Elk jaar een beetje groeien daarmee. Dat is voor hem de basis voor uitbreiding en verbreding. Op termijn wil hij onderzoeken of bijvoorbeeld gesneden/verpakte groenten een goede groeioptie is. Ook wil Frank een tunnelkas hebben om het groeiseizoen te verlengen. Daar zal hij ons blij mee kunnen maken, als het assortiment van het voedselkollektief in de winter kan groeien. Op de wat langere termijn zal de combinatie met zorg voor met name jongeren verder onderzocht worden.. Daarbij zal de tuinderij altijd leidend zijn en blijven.

Lastig startjaar

In 2019 is veel sla, pompoen, rode en witte kool, spruiten, winterwortelen en boerenkool gekweekt. 2019 was een lastig jaar. Het voorjaar was droog, de zomer heet met hagel. De hagel verzwakte de rode kool, waardoor deze ziektes kreeg. ‘Het hoort erbij, dat weten we.’ Als eerste kon sla geleverd worden. Frank vertelt vol passie over hoe hij blij wordt van het afleveren van oogst, het ontmoeten van de mensen die de oogst kopen. ‘Daar doe je het voor’. Geleidelijk kwam oogst van andere soorten groenten beschikbaar. Het leveren van courgette is in 2019 te weinig geweest. De aardappeloogst was in ‘no time’ uitverkocht. ‘Het is een behoorlijke uitdaging om vraag en aanbod goed te laten aansluiten’

Wat zijn doelen voor 2020?

Frank zal afwegen hoeveel hij grootschalig op grote vlakken teelt. Waarschijnlijk zal dit percentage afnemen. wat minder zijn. Het doel is om in de toekomst volledig in de streek af te gaan zetten.

Frank wil daarom meer soorten groenten gaan leveren, het assortiment verbreden. Zo zullen er meer bladgewassen komen, prei en zoete aardappelen en meer soorten kool en aardappelen geteeld gaan worden. Er komt meer ruimte voor vruchtgewassen. Er zullen meer aardappelen en spruiten geteeld gaan worden. Eind 2020 wil Frank ook een aanbod van wintergroenten bieden, zoals winterpostelein, winterwortelen en uien. Ook verbeteren van de mogelijkheden voor bewaring zullen daaraan bijdragen, waardoor bijvoorbeeld pompoenen langer leverbaar zullen zijn. Om de oogst te vergroten zullen kleine aanpassingen op de machines worden doorgevoerd, waardoor efficiënter kan worden gewerkt.

 

 

Gaat ons Voedselkollektief nu door?

Het Voedselkollektief wil ook in deze Coronatijden biologisch voedsel uit de streek blijven leveren. Immers, mensen hebben daar behoefte aan, en telers hebben hun moestuin of bedrijf erop georganiseerd. En wij vallen binnen dezelfde regels als voor supermarkten of marktkramen voor voedsel.

Dus wij gaan door, maar wel met speciale maatregelen. Heb jij opmerkingen of suggesties? Mail info@voedselkollektief.nl.

Maatregelen Coronavirus binnen het Voko

  • Ophalers rijden nu standaard alleen in een auto.
  • Bij onze pop-upwinkel laten wij de leden niet meer binnen, leden van het winkelteam zetten met handschoenen aan de bestellingen klaar.
  • Betalen met cashgeld kan voorlopig niet vanwege infectiegevaar.
  • Alle bijeenkomsten zijn voorlopig afgelast; die vinden later plaats.

Ophalen en afrekenen van jouw Voko-bestelling

Het Winkelteam zal de bestellingen klaarzetten. Dat kost meer tijd, dus hou rekening met enige wachttijd.

  • Meld je bij de ingang van de winkel. Dan wordt jouw krat buiten gezet zodat je die kunt overpakken in je eigen tas.
  • Afrekenen kun je ter plekke met je bankapp naar NL07 TRIO 0197 8320 91 t.n.v. St. Financiën Voedselkollektief Amersfoort, onder vermelding van het weeknummer.

Als je geen bank-app hebt, krijg je een briefje mee om gelijk thuis het bedrag over te maken. Onze boekhouding volgt dat.

Ophaalhulp voor jouw bestelling nodig?

Sommige leden kunnen hun huis niet meer uit vanwege de crisis. Als jij dat aangeeft, kan jouw bestelling voor je deur gezet worden (in overleg) op de vrijdag van de bestelronde. Geef dat s.v.p. aan bij Hans Hubregtse, 06 40880418, of via jhhubregtse@gmail.com.

Informatiemoment voor nieuwe leden en geïnteresseerden

Wij zullen nieuwe leden en geïnteresseerden voorlopig per (beeld)telefoon informeren over ons collectief. Mensen kunnen zich dus nog steeds aanmelden via info@voedselkollektief.nl
Zij kunnen op een filmpje zien, hoe het Voedselkollektief normaal gesproken praktisch werkt. Klik hier.

Oproep kasbeheerder VOKO

Wie van de leden wil het kasbeheer overnemen van Anneke Hoekstra?

Het kasbeheer houdt globaal in: dat je er voor zorgt dat het winkelteam voorzien wordt van een kas met wisselgeld. Na de verkoop haal je de kas op bij de graanschuur en roomt deze af voor de volgende verkoop. De opbrengst wordt geregistreerd op een formulier en per periode afgestort aan de bank. Het papierwerk wordt ingeleverd bij het financiële team van VOKO.

De tijdsinvestering is gemiddeld ongeveer 1 tot 2 uur per week, zelf in te delen.

Vragen of aanmelden via info@voedselkollektief.nl.

Voor meer informatie en inwerken: Anneke 06 10540504 of via aahoekstra@planet.nl

Koolhydraatarme voeding voor jouw gezondheid

Onder die titel hebben onze Vokoleden Carla Huppelschoten en Peter Gunst verteld over hun ervaringen met dat dieet. Sinds 2014 hanteren zij dit en ze voelen zich er aanmerkelijk beter door. En wat erg fijn is: hun zoon met diabetes heeft dankzij dit dieet een beter leven en minder diabetes verschijnselen. Carla heeft inmiddels een opleiding tot leefstijlcoach afgerond, en Peter heeft zich verdiept in de theoretische kant.

Low Carbon High Fat (LCHF) heet het dieet ook wel. Bij de basisvoedingstoffen verschuift het gebruik dan van veel koolhydraten (brood, suiker, pasta, aardappels) zoals wij vaak gewend zijn, naar meer vet. Simpelweg is de theorie erachter dat ons lichaam niet gewend is om veel koolhydraten te verwerken waardoor we dikker worden (vetopslag) met allerlei nare gevolgen voor de gezondheid. Bij het LCHF dieet verbrand je primair vetten die je gebruikt. En geen koolhydraten want die worden anders preferent gebruikt door je lijf.

In de gastvrije koffiebar Boeken Bonen Blaadjes(Zuidsingel) hebben wij met zo’n 15 mensen grotendeels Vokoleden, kennis genomen van dit verhaal en er onderling over nagedacht. Ieder heeft zijn eigen beleving natuurlijk bij zoiets.

Carla liet ook de praktische kant zien: hoe dagelijks in de praktijk werkt. Zij bakt behoorlijk wat zelf, want het koolhydraatarme brood uit de super bevat erg veel gluten, wat ook minder goed is. Zij gebruikt meel van lupine, van kikkererwten of van amandelen. Jammer dat lupine in Nederland verdrongen is door die sojabonen, vindt zij. Ze liet ons haar brood (van o.a. lupinemeel) crackers en brownie proeven. Bijzonder smaakvol! Maar ja, zo’n dieet is wel een omslag in je eten en inkopen. Dat moet je goed voorbereiden, en bespreken. Want je hebt er thuis wel steun bij nodig.

Als Voko organiseren wij dit zonder budget. Erg fijn dus dat de aanwezigen genoeg in de pot gestopt hebben om wat kosten te dekken. Wordt vervolgd dus!

In de bijlagen vinden jullie de presentaties van Carla en Peter. Daar staan ook literatuur aanbevelingen bij die je verdere inspiratie kunnen bieden.

Koolhydraatarme voeding voor jouw gezondheid

Het beperken van koolhydraatrijk voedsel zoals suikers, graanproducten, aardappelen, heeft positieve invloed op veel aandoeningen, zoals diabetes, overgewicht of epilepsie. Dat vergt wel een aanpassing van levensstijl. Hoe doe je dat? Leefstijlcoaches Peter Gunst en Carla Huppelschoten vertellen over hun ervaringen en resultaten. Zij laten zien wat jij zelf kunt bereiken met andere voeding en hoe je dat kunt vasthouden. Laat je inspireren en meld je aan!

11 MAART 2020 | 19.30-21.30 UUR | BOEKEN, BONEN EN BLAADJES | ZUIDSINGEL 67
Flyer voor meer informatie…

Je kunt je aanmelden via info@voedselkollektief.nl. Inloop is vanaf 19.00 uur. Deze inspiratieavond wordt georganiseerd door Voedselkollektief Amersfoort. We vragen een vrijwillige bijdrage bij binnenkomst.

Zoektocht naar gezondheid
In 2014 startten Peter Gunst en Carla Huppelschoten hun zoektocht naar een meer gezonde voedingsstijl. Zij hebben zelf zeer positieve ervaring met minder koolhydraten eten (zoals suikers, brood/graanproducten, aardappelen, rijst) en meer groenten en gezonde vetten. Dus met wat je eet en ook wanneer je eet (vasten/intermittent fasting). Zij laten zien wat je zelf kunt bereiken met andere voeding en hoe dat vastgehouden kan worden. De keuzen die Carla en Peter in het wijzigen van hun voedingsstijl hebben gemaakt zijn zeker te onderbouwen vanuit recente boeken en literatuur, ook hier zal aandacht aan besteed worden. Ze hebben ook ervaring opgedaan met deze nieuwe voedingsstijl in hun familie. Hun zoon heeft diabetes type 1 en is nu in staat zijn diabetes vele malen beter te managen en hun zwager had diabetes type 2 en is nu van de medicatie af. Samen met hun huisarts is er in Leusden een kleine proeftuin opgezet voor diabetes type 2 patiënten. De eerste resultaten zijn positief. Carla is zo enthousiast geworden over deze nieuwe leefstijlmogelijkheden dat ze de opleiding tot leefstijlcoach volgde en is in januari 2020 afgestudeerd. Koolhydraatarme voeding kan ook bij andere ziekten zoals hart- en vaatziekten verbetering geven. Ze delen al hun ervaringen graag en ze geven veel praktische tips.