Kweepeerrecepten


Kweepeercompote van sinaasappelsap
met kaneel & steranijs

Voorbereidingstijd   20 minuten
Kooktijd:                  10 minuten
Aantal personen:     8

Ingrediënten:

 • 6 grote kweeperen
 • 1 liter sinaasappelsap
 • 1 pijp kaneel
 • 2 of 3 steranijs ( kwestie van smaak)
 • halve kilo suiker of meer als je van zoet houdt

Doe alles in een grote pan op de peren na.
Was de peren goed. Schil de peren en haal het klokhuis eruit. Snij in niet te kleine stukken, (anders wordt het moes.) Slechte stukken of verkleurde ook weg snijden. Doe de stukjes meteen in het sap om bruin worden te voorkomen.

Breng aan de kook en laat het geheel kort koken. De stukjes moeten net zacht geworden zijn, dus goed opletten.
Verwijder de kaneel en steranijs en doe de stukjes in schone potten (grote of kleine).

Breng het sap weer aan de kook en vul daarmee de potten tot boven. Sluit de potten en zet ze omgekeerd weg.

Kweepeerjam

Voorbereidingstijd:          20 minuten
Kooktijd:                            60 minuten

Ingrediënten:

 • 1,2 kilo geraspte kweepeer
 • 1 liter water
 • 1 kilo suiker
 • sap van 1 citroen

Veeg het dons van de kweeperen en was ze. Snijd de kweeperen in de lengte, 2x door midden. Verwijder nu het klokhuis uit de kweeperen maar laat de schil eraan zitten. Rasp de kweeperen fijn in een keukenmachine.

Breng de kweeperen met het water en het citroensap aan de kook. Kook het 10 minuten. Voeg nu de suiker toe.

Kook het geheel totdat het flink ingekookt is en mooi rood van kleur geworden is. Dit duurt tussen de 30 en 60 minuten. Als er een stevige massa in de pan zit dan is de jam goed.

Week potten voor in sodawater of in een pan kokend water. Haal ze uit het water en was ze van binnen en buiten met een afwasborstel. Soda laat een witte waas op het glas achter en dat wil je natuurlijk niet met zulke mooie rode jam. Vul de potten nu tot de rand af met de kweepeerjam. Zet de potten op de deksel en draai ze na 5 minuten weer om.

Tips
Voeg een stuk citroenschil toe voor extra citroen smaak. Voeg kaneel of kardemom toe voor een apart smaakaccent.

Kweepeer gelei

Voorbereidingstijd:;        30 minuten
Kooktijd:                            45 minuten

Ingrediënten:

 • 3 kg kweeperen
 • suiker (500 gram per liter kweepeersap)
 • pectine (merk Marmello, verkrijgbaar bij betere drogist). Indien pectine niet verkrijgbaar is gebruik dan gelei suiker

Veeg de kweeperen met een doek goed schoon. Snij de vruchten in kwarten en zet ze in een pan goed onder water. Breng het geheel aan de kook. Houd het op matig vuur net zo lang aan de kook tot de kweeperen bijna uit elkaar vallen. Dek het geheel af en laat het een nacht staan.

De snelle bereidingswijze * :
Schep de volgende dag de vruchten uit het sap. Giet het sap door een zeef met hierin een dubbele laag kaasdoek. Meet de hoeveelheid sap in een maatbeker en voeg de suiker toe.  Aan 1 liter kweepeersap voeg je 500 gram suiker toe.

Breng het kweepeersap met de suiker aan de kook en voeg als het goed kookt de juiste hoeveelheid pectine toe. Doe dit met grote zorg want als er klontjes in de gelei zitten is dat echt eeuwig zonde van al je werk. Verwijder met een schuimspaan het schuim uit de pan.

Spoel ondertussen de potten en deksels en de pollepel in heet water met soda of zet het in een pan kokend water. Laat de potten en deksels uitlekken. Giet de potjes zo snel mogelijk helemaal vol, schroef de deksel erop en zet ze op de kop neer.

Serveertips: Kweepeergelei is een goede begeleider van kaas, eend, paté en ook heerlijk op (geroosterd) brood met roomboter.

 Uitgebreide bereidingswijze:
Nadat de peren een nacht gestaan hebben zit in het vruchtvlees nog zeer veel smaak en hebben de peren zich volgezogen met sap. Bovenstaand recept is de ‘snelle’ methode. Zelf kook ik de kweeperen nog een keer in een sappan. De voordelen zijn meer smaak uit de vruchten, meer sap en mooiere diep rode kleur van het sap.
Dit sap voeg ik toe aan het sap wat op de bovenstaande methode verkregen is. Het recept blijft hetzelfde.

Kweepeer gelei zonder pectine of geleisuiker:
Naar aanleiding van een tip van Pieter: het is zeer goed mogelijk om kweeperengelei te maken zonder pectine of geleisuiker. De kweepeer bevat van nature zeer veel pectine. Zet een schoteltje in de koelkast of vriezer. Kook het sap in tot ongeveer 2/3 van de originele hoeveelheid. Voeg dan de suiker toe. Pas de hoeveelheid suiker aan naar de overgebleven hoeveelheid sap, anders kan de gelei erg zoet worden. Schep een lepeltje gelei op de schotel uit de koelkast. Als de gelei mooi stevig is op het schoteltje dan is de gelei klaar om in potten te doen.