Wie zet de Eemstadboerderij voort?

Langs het spoor fietsend sla ik af ter hoogte van de Ikea naar rechts. En daar, ergens achter een bedrijf als Verbufa vind ik de Eemstadboerderij, van afstand zichtbaar door de plastic kas op het terrein. Dat ligt op een leeg bedrijventerrein vlakbij de A28 (achter de geluidswal).

Ondanks een lichte miezer is het er gezellig. Tussen 2 zeecontainers is onder een tentdak een winkelruimte gecreëerd waar de aandeelhouders hun oogstdeel voor deze week kunnen bijeenrapen.

Op het recente filmpje van Bart en zijn vriendin kun je een beeld krijgen.

Door vrijwilligers word ik verwezen naar Nicole die in het ‘transitieteam’ zit. Dat klinkt gelijk stevig. Als ik eerder het idee heb dat teler Bart dit bedrijf alleen draaide, begrijp ik nu dat ruim 20 vrijwilligers hem daarbij helpen. Wat leuk! Bart heeft wel wat opgebouwd afgelopen jaar, zoveel is duidelijk. Naast de vrijwilligersgroep zijn er aardig wat mensen uit de buurt die ‘aandeelhouder’ zijn; en er zijn er meer op de wachtlijst! Dat is een mooie basis voor stadslandbouw.

Ondanks dat het al november is, staat er nog aardig wat op het veld in nette bedden, zoals bijvoorbeeld Nieuw-Zeelandse spinazie.

Nieuwe teler gezocht

Bart en zijn vriendin krijgen een kleintje komend jaar, die zorg is te lastig te combineren met het werken op de tuin als teler.  Daarom zijn ze op zoek naar een nieuwe teler die verder wil bouwen aan de Eemstadboerderij. Het inkomen dat eruit kwam, bleek in het afgelopen jaar goed genoeg. Natuurlijk kunnen enkele mensen het ook samen doen.

Weet iemand binnen ons voedselkollektief een enthousiaste biologische teler hiervoor? Stuur je suggestie aan bartbrookhuis@gmail.com

Andere grond?

De grond is maar voor één jaar gepacht van de gemeente Amersfoort, en het oostelijk deel wil de gemeente nu gebruiken voor het nieuw te bouwen Bedrijfsverzamelgebouw. Wellicht kan aan de westzijde grond gebruikt gaan worden. Echter, echte duidelijkheid ontbreekt nog.
Ook twee andere mogelijkheden zijn met de gemeente besproken: het terrein van de voormalige proefboerderij Schothorst, of op een terrein bij de Bunschoterweg gezamenlijk met het Voedselbos aldaar. Ook daar ontbreekt nog zekerheid.
Het transitieteam van Nicole staat open voor andere suggesties – bartbrookhuis@gmail.com

Commentaar

Eigenlijk zou stadslandbouw in Amersfoort een steviger plaats verdienen met een langlopende pacht, zodat op zo’n terrein wat kan worden opgebouwd, samen met vrijwilligers en klanten uit de directe omgeving. Her en der zijn bedrijfsterreinen en -gebouwen leeg, en zo’n duurzaam initiatief als Eemstadboerderij moet van jaar tot jaar maar kijken of ze nog ruimte krijgen. Moeten wij als Voedselkollektief niet een pleit voeren voor meer structurele plek voor stadslandbouw. Ik vind van wel, maar ja, wat vind jij? Laat dat gerust weten via communicatieteamvoko@gmail.com .