Wat te doen met Zevenblad

Dit plantje verspreidt zich in deze bloeiperiode nijver door veel tuinen. Je ziet het vaak in de schaduw onder hogere begroeiing opduiken. Of in je moestuintje! Je kunt het een ergerlijk onkruid noemen.

Maar als blijkt dat je het in de keuken kunt gebruiken, en zelfs lekker kan zijn? Tja, dan kantelt het beeld nietwaar? Bovendien verarm je het wortelstelsel van het zevenblad als je het steeds plukt.

Je kunt het opeten in de salade, roerbakken als spinazie bij de rijst, of in de aardappelstamp verwerken. Ook kun je van Zevenblad pesto maken. Ik heb wat recepten bekeken, en er dit hieronder uit opgesteld.

Recept pesto van Zevenblad

Ingrediënten

  • 3 handenvol vers zevenblad
  • de rasp en sap van 1 citroen
  • 75 walnoten of hazelnoten, kort geroosterd in een droge koekenpan
  • 2 el parmezaanse kaas of pecorino
  • 1-2 tenen knoflook
  • zeezout & versgemalen zwarte peper
  • 150 ml olijfolie extra vergine

Aan de slag

Was het zevenblad en droog het. Doe alle ingrediënten in een keukenmachine en maal (bijna) glad tot een mooie pesto.

Voeg eventueel iets extra olie toe als de pesto volgens u te droog wordt. Breng op smaak met zout en peper.

In een goed afgesloten pot kunt u de pesto ongeveer 2-3 weken in de koelkast bewaren. Slim is het om er wat olie op te zetten,  en steeds een schone lepel te gebruiken. Dan blijft hij langer goed.