Meer groenten van Landouw

Het Voko wil graag een groter aanbod van groente in de winterperiode en het vroege voorjaar. Peter Gunst van Voko (leveranciersteam) heeft hierover nieuwe afspraken gemaakt met Frank van den Berg van Landouw. Kortgezegd kan en wil Frank Voko graag voorzien van een groter aanbod in de periode van grofweg december tot april.

Uit de wekelijkse overzichten van Voko blijkt dat de Voko-leden graag veel wintergroenten kopen. De Landouw kan dus veel meer groente afzetten en zo meer omzet realiseren in de winterperiode. Maar ook in de zomerperiode is groei mogelijk voor de Landouw, denk bijvoorbeeld aan sperziebonen en tuinbonen. Er is hier dus echt sprake van een win-win situatie voor Landouw en Voko.

De Landouw kan voorzien in extra groente voor Voko, omdat hun perceel op dit moment slechts voor een klein deel wordt gebruikt voor biologische groenten. Dit jaar wordt het terrein van de Landouw met 1 hectare uitgebreid en dit land gaat ook voor biologische landbouw worden ingezet. In het teeltplan voor 2021 wordt al rekening gehouden met de wensen van de Voko. In het hoogseizoen zorgt de Landouw voor een onbeperkt aanbod van bladgewassen, peulgewassen, kolen en zoveel mogelijk vruchtgewassen. Verder worden producten geteeld die lang kunnen worden bewaard. We hebben het dan over (winter)wortelen, prei, rode kool, witte kool, spitskool, boerenkool, palmkool, spruitjes, pompoenen, uien, winterpostelein en aardappelen. Omdat de Landouw beschikt over koelapparatuur, kunnen deze groenten langer in het winterseizoen worden geleverd. Wat in de koeling komt, wordt gereserveerd voor Voko en wekelijks op de bestellijst aangeboden aan de Voko-leden.

Er is nog een strategie om meer te kunnen leveren, namelijk door eerder te beginnen met telen in een kas. Landouw zal de kas die ze nu hebben dan ook maximaal gaan inzetten voor Voko. Er zijn al een tijdje uitbreidingsplannen voor meer kassen, maar dat loopt helaas niet zo vlot omdat dan eerst het bestemmingsplan moet worden gewijzigd.

Mooie afspraken dus voor meer aanbod van groenten voor de Voko-leden!

Oproep

Voor het uitbreiden van het terrein kan Frank wel wat hulp gebruiken! Wie wil Frank als vrijwilliger helpen om de gewenste schaalvergroting van de grond te krijgen?

Mispelmoes

Ingrediënten

 • mispels (genoeg voor 1 liter gekookte brij)
 • ½ kg geleisuiker
 • ½ citroen
 • afgestreken koffielepel speculaaskruiden
 • water

Bereidingswijze

Was de zachte mispels en snij ze in stukken. Doe er een beetje water bij, zodat ze niet aanbakken en laat het even aan de kook komen. Doe ze daarna door een roerzeef (passe-vite).

Neem 1 liter van de bruine brij en doe er ½ kg geleisuiker en het sap van ½ citroen bij. Als je het iets zoeter wil, doe je er nog ¼ kg fijne suiker bij. Doe er 1 kleine afgestreken koffielepel speculaaskruiden bij en laat, zoals op de verpakking van de suiker staat, drie minuutjes koken.

Wil je de mispelmoes bewaren, steriliseer dan wat potjes. Vul je potjes boordevol, zet het schroefdeksel erop en laat afkoelen.

Tip

De mispelmoes of mispelcompote is heerlijk bij appelmoes, appelgebak, rijstpap of op de boterham met Belgische kaas.

Bron

Dit recept staat op de website van Tuinadvies

Andere Voedselcollectieven

Af en toe zijn er contacten met mensen in andere plaatsen waar ze ook een voedselcollectief hebben of willen. Het is aardig om te vergelijken en te kijken wat daar gebeurt.

Utrecht

Daar bestaat al langere tijd een voko, zo hoor ik van Maren Peters, de coördinator aldaar. Zo’n studentenstad is een goede voedingsbodem blijkbaar. Dat heb ik al eerder gehoord van onze Claire Giessen die daar vandaan komt. Ze hebben daar zo’n 90 leden die vaak trouw bestellen en een beperkt aantal leveranciers, redelijk dichtbij.

Hun wekelijkse winkel is in een bijzaal van een bevriend Café Averechts. Helaas vergeet ik te vragen of het ophalen van de bestellingen veel klandizie voor dat café betekent. Dat lijkt me best gezellig, al gaat het nu met de corona natuurlijk niet. Kijk verder op hun leuke site www.vokoutrecht.nl


In dat mooie gebied tegen de IJssel aan is dit initiatief ontstaan van burgers die verbinding zoeken met boeren uit betrokkenheid hun omgeving onder leiding van Paul Opdam, een oud-hoogleraar van Wageningen. Daar is inmiddels een netwerk opgebouwd van enkele honderden mensen. Omdat ze naast praten ook een concrete activiteit zoeken ben ik in november uitgenodigd om wat te vertellen over ons Voko Amersfoort. Omdat ze subsidie hebben, kom ik terecht in een gelikte zoomsessie met 35 mensen. In 10 minuten presenteer ik ons voko en de activiteiten erbinnen, en beantwoord vragen. Om ze lekker te maken, toon ik deze foto van zojuist gescoorde bestelling.

Inmiddels hoor ik dat een groepje mensen het voko-idee heeft opgepakt om dat in hun omgeving op te zetten. Zie hun site www.landschapsnetwerkbrummen.nl
Eigenlijk een mooi idee, zo’n verbondenheid met je omliggend landschap. Zou dat voor onze omgeving van Amersfoort met zijn Eempolders, Valleigebied en bosgebied in het zuiden ook een goed idee zijn. Wij hebben al contacten met diverse boeren en tuinders in de regio.. Wie haakt in op dit idee?

Wageningen

Recent hebben we informatie gegeven voor het opzetten van een voedselcollectief daar. Het gebeurt wel meer dat wij zo bevraagd worden.

Andere Voedselcollectieven

In Amsterdam, Almere, Den Haag, Groningen, Leiden, Eindhoven, Roosendaal en Tilburg schijnen ook voedselcollectieven te bestaan, maar ik vind ze niet allen terug op internet.

Overigens is de naam ‘voedselcollectief’ gekaapt door de reguliere keten: zo noemen de Farmers Defence Force en andere partijen het overlegplatform dat boeren in de sector wensen om tot goede prijzen te komen. Heel wat anders dus!

Hans Hubregtse

Ribollita

Klassieke maaltijdsoep uit Toscane voor vier tot zes personen

Ingrediënten

 • 310 g verse zolfini- of cannellinibonen of gedroogd en een nacht geweekt
 • 1 laurierblad
 • 1 tomaat, geperst
 • 1 kleine aardappel, geschild
 • 2 kleine rode uien, geschild
 • 2 wortelen, geschild
 • 3 stengels bleekselderij, schoongemaakt
 • 3 tenen knoflook, gepeld
 • olijfolie
 • een snufje gemalen venkelzaadjes
 • een snufje gedroogde rode Spaanse peper
 • 1 blik van 400 g gepelde tomaten in stukjes van goede kwaliteit
 • 310 g cavolo nero (palmkool), blaadjes en steeltjes fijngesneden
 • 2 flinke handenvol oud brood, in stukken gescheurd
 • zeezout en zwarte peper uit de molen
 • de beste extra vierge olijfolie die je kunt vinden

Bereidingswijze

Doe je verse of geweekte gedroogde bonen samen met de laurier, tomaat en aardappel in een pan water – daardoor krijgen de bonen smaak en worden de velletjes zachter. Kook ze tot ze zacht zijn – proef er eentje om dat te controleren. Gedroogde bonen hebben soms wel een uur nodig, verse moet je al na 25 minuten testen. Giet ze af (bewaar ongeveer een half glas van het kookvocht) en gooi het laurierblad, de tomaat en de aardappel weg.

Hak de uien, wortelen, selderij en knoflook fijn. Zet een pan met een flinke scheut olijfolie op het vuur en doe de groenten erin met het gemalen venkelzaad en de Spaanse peper. Fruit ze 15 tot 20 minuten op laag vuur met het deksel schuin op de pan tot de groenten zacht, maar nog niet bruin zijn. Doe de tomaten erbij en laat die een paar minuten zachtjes meepruttelen.

Doe de gekookte bonen inclusief een klein beetje van het kookvocht in de pan en laat ze weer aan de kook komen. Roer er de gesneden cavolo door (het lijkt een heleboel, maar het slinkt heel erg), maak het brood nat met het kookvocht en roer ook dat erdoor. De soep moet wel dik, maar niet droog zijn, dus als het nodig is mag je er nog wat extra kookvocht bij doen om hem iets te verdunnen. Laat de soep 30 minuten doorkoken – hij moet zijdeachtig dik worden.

Breng de ribollita op smaak met peper en zout en roer er vlak voor het serveren 4 flinke scheuten lekkere Toscaanse extra vierge olijfolie door om de soep een glanzende, fluwelen textuur te geven. Serveer deze soep op een koude winterdag, met een heleboel glazen goede Chianti!

Tips

Je kunt de cavolo nero of palmkool ook vervangen door boerenkool.

De gemalen venkelzaadjes geven de ribollita een bijzondere en lekkere smaak. Nog smaakvoller wordt het, als je de zaadjes eerst even roostert in de koekenpan en dan met de vijzel fijnmaalt.

Heerlijk met een (vegetarisch) worstje bij!

Bron

Het originele recept komt uit het boek ‘Jamie’s Italië’ van Jamie Oliver.

Opruimdag bij Tres Jolie

Theresia en Emile, Juliette van Tres Jolie bedanken ons hartelijk voor het helpen om weer een nieuwe start te maken. Dank aan onze leden Selma met zoon Dario, Linda, Laura, Ruud met partner Trudy en Nelleke. Kijk op de site van Tres Jolie voor een beschrijving (klik hier).

Een goed 2021 gewenst!

Het Voedselkollektief bestaat een grote groep betrokken mensen die graag biologisch eten uit de streek. Helaas is het nu niet verantwoord om een nieuwjaarsbijeenkomst te houden, wat wij doorgaans doen op de eerste donderdagavond. Wel willen wij op andere wijze de onderling band zien te versterken bijvoorbeeld door groepjes mensen in beeld te brengen. En door activiteiten natuurlijk zoals hieronder bij Tres Jolie.

Nu tweewekelijks bestellen

Door het mindere aanbod kun je tot april om de week bestellen – houdt daar rekening mee. Gelukkig is er wel aanbod van allerlei wintergroentes naast de zuivel, eieren en vlees.

Contactpersonen overleg (cpo)

Zeker nu er zoveel nieuwe leden zijn bijgekomen, en contact onderling lastiger is, is verbinding organiseren binnen ons collectief extra belangrijk. Dat werkt het beste binnen de teams. Ook op andere wijze willen wij leden in beeld brengen. Daarover hebben wij in het contactpersonen overleg gesproken. Dus gelijk de daad bij het woord gevoegd met deze schermfoto van het cpo van december. Dat gaat nu natuurlijk per Skype.

Even voorstellen wie dat zijn, bovenste rij van links naar rechts en zo verder:

 • Christien Stomphorst voor het Boekhoudteam – voor de laatste keer
 • Gea Hogenbirk voor het Ophaalteam
 • Ellis Verheij : zij neemt die rol over namens het Winkelteam
 • Jos Fabri namens het Leveranciersteam
 • Rik van der Ploeg namens het Bestelteam. Erg fijn dat dit team nu ook vertegenwoordigd is!
 • Cara van de Oord is er namens het Winkelteam voor de laatste keer

Hans Hubregtse namens het Communicatieteam. Op het skypescherm niet in beeld, dus de foto er los bij geplakt

Waar gaat het over?

Eens per 2 maanden komen vertegenwoordigers van verschillende teams bijeen om zaken goed af te stemmen, en waar nodig team overstijgende zaken te bespreken. Deze keer hebben wij onder meer gesproken over de afstemming tussen bestelteam en leveranciersteam, invoering van de jaarcontributie, en de situatie in de teams. Het verslag volgt nog.

Hopelijk kunnen wij in het komend jaar ook andere teams en groepjes leden in beeld brengen. Het werkt zoveel beter als je gezichten kent (met of zonder coronamasker).

Brand bij fruittuin Tres Jolie – Hulpoproep

Zoals jullie wellicht al gehoord/gelezen hebben: eind november is bij Tres Jolie de ontvangstruimte/ rustplek voor de pauzes/samenkomstabri finaal afgebrand. Met daarbij de kachel voor wat warmte, de trekker, de gereedschappen, de rieken en scheppen, de takkenscharen en hakjes, handschoenen, regenjassen, werkkleding, kniebeschermers, enzovoorts, enzovoorts … Er is letterlijk niets meer van over. Zwartgeblakerde leegte.

Dat is behoorlijk dramatisch voor Juliette, Theresia en Emile, en hun vrijwilligers. In de foto’s hieronder zie je hoe het was en wat de toestand nu is.

NOODOPROEP  !!!   HULP GEVRAAGD  !!!!

Tres Jolie, waar we sinds mensenheugenis  fruitige frambozen, blakende bessen, overheerlijke jammetjes, wonderbaarlijke walnoten, en wat nog meer voor verrukkelijks halen ! Wij zien onze leveranciers ook als samenwerkingspartners. Deze klap voor Tres Jolie gaat ons dus ook aan het hart.

Laten we als VoKo hen de helpende hand bieden !!!

We hebben nagevraagd waar zij behoefte aan hebben.

 1. Financiële Ondersteuning.

Geld doneren waarmee zij hun onderkomen en gereedschap weer kunnen opbouwen: aan rekeningnummer NL10 INGB 0009445312 t.n.v. Tres Jolie, o.v.v. donatie wederopbouw

 1. Helpende Handen !!! voor de komende maanden. Hun locatieadres is Boshuisweg, 3791ND Achterveld (De Glind)

Meld je aan bij: frambozenrood@gmail.com

En geef aan:

 • Hoe wil je helpen ? (opruimen of juist opbouwen)
 • Welke dag (dagen) ben je beschikbaar ?
 • Materialen zoals:  bouwmaterialen zijn zeker welkom:  Graag per email aangeven wat je nog hebt liggen !
 • Materialen zoals: regenjassen, tuingereedschap, parasols, bestek, stoelen etc : Dit is iets voor het voorjaar, er is nu nog geen opslagruimte voor natuurlijk !

Die gaan wij als VoKo  meehelpen maken ! Dus vooral niet weggooien als je nog iets hebt liggen, eventjes bewaren !!!

 1. Organisatie van de hulptroepen vraagt ook nogal wat, vooral in deze emotionele roller coaster.

Is er misschien iemand die Tres Jolie met de organisatie wil helpen ?

Meld je aan bij: frambozenrood@gmail.com

 

 1. Kaartje sturen.

Tenslotte: Mocht je Tres Jolie een hart onder de riem willen steken met een kaartje of een opbeurend berichtje:

het postadres is: Tres Jolie, Reigerlaan 1, 6741 DC Lunteren

 

Slome boerenkool

Voor vier personen

Ingrediënten

 • 600 g gesneden boerenkool
 • 4 flinke knoflooktenen, gepeld en geplet
 • 7 ansjovisfilets, fijngesneden
 • Snuf chilivlokken
 • 4 el olijfolie

Bereidingswijze

Verwarm de oven op 120 graden. Hussel alle ingrediënten plus een snuf zout door elkaar in een aardewerken schaal of een ovenbestendige stoofpan. Leg een deksel op de schaal of pan en schuif 3,5 uur in de oven. Hussel de kool nog eventjes halverwege die tijd.

Tip

Voor wie zich zorgen maakt over het urenlang laten loeien van de oven voor een enkel groentegerecht: schuif er een lamsschouder of stuk varkensgebraad naast. Zulk vlees houdt ook van langzame garing. 

Bron

Dit recept komt uit NRC d.d. 20 februari 2016

Wie zet de Eemstadboerderij voort?

Langs het spoor fietsend sla ik af ter hoogte van de Ikea naar rechts. En daar, ergens achter een bedrijf als Verbufa vind ik de Eemstadboerderij, van afstand zichtbaar door de plastic kas op het terrein. Dat ligt op een leeg bedrijventerrein vlakbij de A28 (achter de geluidswal).

Ondanks een lichte miezer is het er gezellig. Tussen 2 zeecontainers is onder een tentdak een winkelruimte gecreëerd waar de aandeelhouders hun oogstdeel voor deze week kunnen bijeenrapen.

Op het recente filmpje van Bart en zijn vriendin kun je een beeld krijgen.

Door vrijwilligers word ik verwezen naar Nicole die in het ‘transitieteam’ zit. Dat klinkt gelijk stevig. Als ik eerder het idee heb dat teler Bart dit bedrijf alleen draaide, begrijp ik nu dat ruim 20 vrijwilligers hem daarbij helpen. Wat leuk! Bart heeft wel wat opgebouwd afgelopen jaar, zoveel is duidelijk. Naast de vrijwilligersgroep zijn er aardig wat mensen uit de buurt die ‘aandeelhouder’ zijn; en er zijn er meer op de wachtlijst! Dat is een mooie basis voor stadslandbouw.

Ondanks dat het al november is, staat er nog aardig wat op het veld in nette bedden, zoals bijvoorbeeld Nieuw-Zeelandse spinazie.

Nieuwe teler gezocht

Bart en zijn vriendin krijgen een kleintje komend jaar, die zorg is te lastig te combineren met het werken op de tuin als teler.  Daarom zijn ze op zoek naar een nieuwe teler die verder wil bouwen aan de Eemstadboerderij. Het inkomen dat eruit kwam, bleek in het afgelopen jaar goed genoeg. Natuurlijk kunnen enkele mensen het ook samen doen.

Weet iemand binnen ons voedselkollektief een enthousiaste biologische teler hiervoor? Stuur je suggestie aan bartbrookhuis@gmail.com

Andere grond?

De grond is maar voor één jaar gepacht van de gemeente Amersfoort, en het oostelijk deel wil de gemeente nu gebruiken voor het nieuw te bouwen Bedrijfsverzamelgebouw. Wellicht kan aan de westzijde grond gebruikt gaan worden. Echter, echte duidelijkheid ontbreekt nog.
Ook twee andere mogelijkheden zijn met de gemeente besproken: het terrein van de voormalige proefboerderij Schothorst, of op een terrein bij de Bunschoterweg gezamenlijk met het Voedselbos aldaar. Ook daar ontbreekt nog zekerheid.
Het transitieteam van Nicole staat open voor andere suggesties – bartbrookhuis@gmail.com

Commentaar

Eigenlijk zou stadslandbouw in Amersfoort een steviger plaats verdienen met een langlopende pacht, zodat op zo’n terrein wat kan worden opgebouwd, samen met vrijwilligers en klanten uit de directe omgeving. Her en der zijn bedrijfsterreinen en -gebouwen leeg, en zo’n duurzaam initiatief als Eemstadboerderij moet van jaar tot jaar maar kijken of ze nog ruimte krijgen. Moeten wij als Voedselkollektief niet een pleit voeren voor meer structurele plek voor stadslandbouw. Ik vind van wel, maar ja, wat vind jij? Laat dat gerust weten via communicatieteamvoko@gmail.com .