Kruidentheeproeverij in de Glinstertuin

Wist je dat je op de Glinstertuin vanaf  eind mei – september ook terecht kan voor een kruidentheeproeverij.

Combineer je bezoek aan de Glinstertuin met een kruidentheeproeverij. Geniet in de uitgebreide kruidentuin van de Glinstertuin van de verschillende smaken van diverse verrassende kruiden. Maar geniet ook vooral van de rust, de vogels, vlinders, bloemenpracht die deze plek te bieden heeft.  De kruidentheeproeverij is ook een fijne manier om uit te puffen na het wandelen van het klompenpad (Glindhorsterpad).

De theeproeverij

De proeverij werkt als volgt: Je krijgt  8 verschillende kruiden uit de tuin (kruiden die op dat moment oogstbaar zijn, eventueel aangevuld met gedroogde kruiden). De kruiden wordt geserveerd met een kan heet water en wat lekkers uit eigen keuken. Je kan dan zelf je kruidenthee samenstellen en experimenteren met de smaken.

Reserveren

De kruidentheeproeverij is vanaf 2 personen te reserveren voor € 9,95 p/p. Bel Jos (06-39806522) of Wietske (06-24594531) of stuur een mailtje naar glinstertuin@gmail.com.

Met vriendelijke groet,
De Glinstertuin

Jos Timmermans

Boshuisweg, de Glind
tel 06 39806522

Leuk bezoek aan Tuinderij A8

Hieronder zie je de hartelijke ontvangst door Titia en Willem ’t Hooft bij A8. Hun tuinderij ligt net ten zuiden van Huis Doorn aan de Achterweg nr. 8 – een mooi kleinschalig landbouwgebied. Wij zijn met een groepje van 10 mensen van het Voko gekomen.

Onder het genot van Verveine-thee en appelgebak vertelt Willem over de kunst van de zaadveredeling. Dat gaat bij hem met name om het biologische zaad van enkele rassen van tomaten, van paprika’s en van het ‘Groninger spruitje’. Er gaat een wondere wereld voor ons open. Veredeling is nodig om plantenrassen goed te houden.

Paarse spruitjes

Hij verhaalt hoe een groep telers met bravoure ooit een paars spruitje aan de koningin presenteerden. Echter, door het koken verdween de kleurstof en kwam een grijs spruitje op de borden. Dat zag er dus niet uit. De oplossing is om een klein paars spruitje te telen dat bij heel kort verhitten zijn kleur niet kwijt raakt.


Willem teelt de tomaten, paprika’s en komkommers in kassen met een dak dat te openen valt, waardoor insecten en vogels niet gevangen raken. Er staat zelfs een bijzondere tomatenplant met lila bloemen en stekels!

Monnikenwerk is beslist de veredeling van komkommers die hij heeft staan. Op het juiste moment moeten er klemmetjes op de bloemengeplaatst worden zodat een passerende hommel de juiste bestuiving niet verpest. Dat bestuiven doet hij met de hand.

Groentes bij A8

Natuurlijk produceert Willem ook groentes en kruiden : voor ons Voko en voor liefhebbers uit Doorn. Hier zie je tuinbonen staan en de paarse spruiten die nog lang moeten groeien. Ik proef een tuinboon rauw, zo uit de dop: heerlijk en een beetje zoet zelfs!
Echt gelukkig ben ik als ik bij A8 mijn geliefde Griekse basilicum heb gescoord – heerlijk van smaak, en die houdt het ten minste het hele seizoen vol in mijn achtertuin!

Save the date: 28 augustus

Proeven en praten op de Voko-dag

De geslaagde en goed bezochte open dag van vorig jaar smaakte naar meer. Op 28 augustus zijn alle Voko-leden van 13.00 tot 16.00 uur welkom op de toekomstige locatie van de WAR aan de Heiligenbergerweg 34-36. Het wordt een gezellige middag met onder meer een Smaakspeurtocht en ruimte voor ontmoeting. Terwijl de voorbereidingen in volle gang zijn, lichten we alvast een tipje van de sluier op.

Het Voedselkollektief heeft op dit moment 170 leden, onder wie veel nieuwe gezichten. Misschien ken je mensen uit je eigen team, maar zou je wel eens wat andere Voko-leden willen ontmoeten. Tijd dus om na de beperkende coronaperiode kennis te maken of bij te praten. Dat kan op 28 augustus tijdens en vooral na de Smaakspeurtocht, waarin je kennis over het Voko-aanbod wordt getest. En uitgedaagd wordt op nieuwe smaken. Ook is er gelegenheid om de nieuwe Voko-ruimte te bekijken. Schrijf de datum dus alvast in je agenda!

Voor de organisatie van de Voko-dag zijn nog wat helpende handen nodig. Vind jij het leuk om de gasten te voorzien van een drankje? Kun jij zorgen voor wat muzikale omlijsting? Mail naar communicatieteamvoko@gmail.com De organisatie is ook nog op zoek naar mensen die een partytent of klapstoelen kunnen inbrengen.

Tot 28 augustus!

Bezoek aan landgoed Zuylestein juni 2021

Tijdens ons werkbezoek aan Zuylestein op 24 juni bleek de enorme ravage op het landgoed die de valwind de voorgaande week in Leersum had veroorzaakt.
De schade op het landgoed zelf varieert van een half vernietigde/beschadigde moestuin (waaronder de historische moestuinmuur en vele geknakte gewassen) tot drie dode varkentjes (een vermist, een onder een boom en een van de stress gestorven) en het blokkeren van alle toegangswegen door omgevallen en ontwortelde bomen.
Een bijverschijnsel: een enorme hoeveelheid brandhout voor de open haard dat beschikbaar komt als alles aan kant is.
Er wordt nu met man en macht door vrijwilligers gewerkt om het puin te ruimen, dat zal nog wel een maand gaan duren.

Helpen?

Jazeker! Iedereen is welkom om handen uit de mouwen te steken en in augustus plannen wij een Voko-werkdag op Zuylestein. Nader bericht volgt.

Gesprek over de leveringen aan Voko

Te midden van de opruim-hectiek werden wij (Jos Fabri en Dorothee Oorthuys) in alle rust ontvangen door eigenaresse Jemima de Brauwere en Ronald van Sermondt, die onder andere onze bestellingen verzorgt. Het was goed om weer even met elkaar door te nemen hoe het contact tussen het Voedselkollektief en leverancier Zuylestein verloopt en hier en daar wat bij te slijpen.
Zuylestein levert ons naast vele groentes ook brood en graan, o.a. het oer-Hollandse emmer-graan. Vanaf nu wordt bij wijze van experiment ook afbakbrood aangeboden, smaakt na 10 minuten in de oven nóg verser en lekkerder!
Ook nieuw in hun aanbod: 0-kwaliteit eieren per 10 stuks, bloemen zoals dahlia’s, en binnenkort openhaardhout (mogelijk niet voor direct gebruik omdat het eerst moet drogen, maar dat horen we nog wel)

Bezoek!

In augustus of september wordt een bezoek aan dit bijzondere landgoed gepland. Het idee is om een werkdag te organiseren, gecombineerd met een rondleiding over het terrein.
Interesse om mee te gaan? Laat weten op info@voedselkollektief.nl !
En kijk intussen vooral ook eens op https://www.landgoed-zuylestein.nl

 

Leuke Workshop kruidenolie maken

Datum/tijd: zondag 15 augustus 2021, 13 tot 15 uur

Een gezellige en leerzame workshop op een leuke locatie!
Na een kopje kruidenthee met wat lekkers is er een rondleiding door ‘t Moesbos. Je leert van alles over de kruiden in het voedselbosje en in het moestuindeel. Daarna kun je zelf je favoriete kruiden knippen om daarmee een heerlijke kruidenolie te maken. Lekker over aardappeltjes of groente uit de oven, door salades enz.

Voor sfeerimpressie www.moesbos.nl

Locatie: ’t Moesbos, Arnhemseweg-Zuid

Kosten € 10 p.p. inclusief thee en olie mee.

Opgave vooraf svp: communicatieteamvoko@gmail.com

Gazpacho

Heerlijk en fris op warme zomerdagen.

Ingrediënten voor een halve liter Gazpacho

 • Pond (soep)tomaten
 • Rode paprika
 • Halve komkommer
 • Halve rode ui
 • 2 teentjes knoflook
 • Zout en peper
 • Paar sneetjes (wit)brood

Bereiding

Leg de stukken rode paprika enkele minuten in kokend water zodat het wat zachter wordt. Ontvel daarna de tomaten met datzelfde hete water.

Maal alles fijn in de keukenmachine of met de blender in een pan. Het mag een beetje structuur houden. Voeg wat water toe als je het te dik vindt, of juist wat brood bij ‘te dun’. Zet het daarna in glazen in de koelkast als je het snel wilt opdienen.
Bij het presenteren kun je het natuurlijk opleuken met wat peterselie of zoals hier met munt.

Wat te doen met Zevenblad

Dit plantje verspreidt zich in deze bloeiperiode nijver door veel tuinen. Je ziet het vaak in de schaduw onder hogere begroeiing opduiken. Of in je moestuintje! Je kunt het een ergerlijk onkruid noemen.

Maar als blijkt dat je het in de keuken kunt gebruiken, en zelfs lekker kan zijn? Tja, dan kantelt het beeld nietwaar? Bovendien verarm je het wortelstelsel van het zevenblad als je het steeds plukt.

Je kunt het opeten in de salade, roerbakken als spinazie bij de rijst, of in de aardappelstamp verwerken. Ook kun je van Zevenblad pesto maken. Ik heb wat recepten bekeken, en er dit hieronder uit opgesteld.

Recept pesto van Zevenblad

Ingrediënten

 • 3 handenvol vers zevenblad
 • de rasp en sap van 1 citroen
 • 75 walnoten of hazelnoten, kort geroosterd in een droge koekenpan
 • 2 el parmezaanse kaas of pecorino
 • 1-2 tenen knoflook
 • zeezout & versgemalen zwarte peper
 • 150 ml olijfolie extra vergine

Aan de slag

Was het zevenblad en droog het. Doe alle ingrediënten in een keukenmachine en maal (bijna) glad tot een mooie pesto.

Voeg eventueel iets extra olie toe als de pesto volgens u te droog wordt. Breng op smaak met zout en peper.

In een goed afgesloten pot kunt u de pesto ongeveer 2-3 weken in de koelkast bewaren. Slim is het om er wat olie op te zetten,  en steeds een schone lepel te gebruiken. Dan blijft hij langer goed.

 

Bezoek aan kwekerij A8 te Doorn zaterdag 10 juli 14 – 16 uur

Laetitia en Willem ’t Hooft ontvangen ons graag op hun mooie kwekerij in Doorn! Adres: Achterweg 8, 3941PS Doorn

Start met een kopje koffie/thee op het terras, waar Willem al het een en ander zal vertellen over het ontstaan en de ontwikkeling van hun bedrijf en aansluitend krijgen we een rondleiding over het terrein en de kassen. In het verhaal over tomatenrassen kunt alvast wat lezen over de speciale deskundigheid bij A8.

Graag aanmelden
Meld je aan op info@voedselkollektief.nl. Graag aangeven of je eigen vervoer hebt en of er nog iemand met je mee kan rijden.

A8 tomaten
Sinds enkele jaren proberen wij hier op de A8 zaadvaste tomaten-rassen uit; rassen uit de collectie van Jan Velema , De Oertuin  , Bingenheimer Saatgut en Reinsaat.  Er komen elk jaar nieuwe bij en er vallen elk jaar rassen af die niet geschikt zijn. Wij  letten hierbij op smaak , stevigheid , ziektes, groei- eigenschappen enz. en ook of ze geschikt zijn voor de verkoop.

 

De tomaten- planten zijn op ons aanbod ingedeeld naar vruchtgrootte en vruchtvorm.

Zo zijn er kerstomaten, pruimtomaten , gewone tomaten, vleestomaten en Coeur de Boeuf en krenttomaten.

Er zijn een tweetal rassen die geschikt zijn om buiten te laten groeien; dit zijn : TAMINA, de gewone rode tomaat en YELLOW CURRENT een nog wilde krenttomaat. De tomaten die geen echte buitenrassen zijn, kunnen wel buiten maar het is oppassen met kou ’s nachts,

maar ook vooral voor vocht, dus afdekken bij regen en nattigheid. Vocht , daar kunnen tomaten echt niet tegen, dus ook niet van bovenaf gieten op het blad en de stengels, maar alleen de aarde begieten !

En heb je alleen de beschikking over een vensterbank achter het keukenraam?

Daar kan ook prima een tomatenplant, hoor, als die maar de ruimte heeft ! 

Leden Voedselkolletief schenken planten aan de nieuwe plek van De WAR

In de loop van 2021 gaat het Voedselkollektief over naar de nieuwe locatie van De War aan de Heiligerberweg 34-36. Daar wil het Voedselkollektief natuurlijk bijdragen aan leveren.

Wekelijks wordt er op zondag al hard gewerkt aan het groen aan de Heiligenbergerweg 34-36 vooral door een parkeerplaats om te toveren tot een pracht binnentuin. VOKO-leden zijn daar elke zondag vanaf 12 uur ook welkom (en soms al aan het werk). Naast stenen eruit halen, moeten er natuurlijk ook nieuwe planten in gezet worden.

Tegels tillen bij de nieuwe War

Vandaar dat je als VOKO-lid deze week enkele vruchtdragende planten kunt aanbieden om te doneren. Door ze op te nemen in je bestelling (en zelf af te rekenen bij je eigen bestelling) komt de plant vanzelf via onze winkel bij De WAR terecht. Het betreft : goji bes (plant) van Très Jolie of Glinstertuin, de zomerframboos van Très Jolie of Glinstertuin,  De herfstframboos rood (plant)  van Très Jolie en de Loganberry kruising framboos-braam van de Glinstertuin

De WAR én VOKO hopen aan de Heiligenbergerweg 34-36 o.a. een goede plek te realiseren voor ecologisch tuinieren, eten en genieten. Dit is een mooi begin en een geste van VOKO leden. We hopen deze zomer over te gaan naar de nieuwe WAR en zullen dat met andere feestelijkheden grootscheeps begeleiden.

Lenteomelet met raapstelen

Lunchgerecht voor 4 personen

Ingrediënten

 • 6 eieren
 • melk
 • 50 gram hamreepjes
 • 1 sjalot
 • 100 gram raapstelen
 • Olijfolie
 • Peper en zout

Bereidingswijze

Klop de eieren heel kort los met peper, zout en een scheut melk en voeg de hamreepjes toe.

Snipper een sjalot en fruit deze in wat olijfolie in een koekenpan zacht en glazig.

Was en snijd de raapstelen in stukjes en bak ze op hoog vuur enkele minuten totdat ze zijn geslonken en er geen plassen water meer uitkomen.

Voeg de eieren toe, meng het geheel even grof en laat de omelet gaar worden.

Tip

Eet de omelet met een sneetje heerlijk vers bruin brood.

Bron

www.groentegroente.nl