Leden Voedselkolletief schenken planten aan de nieuwe plek van De WAR

In de loop van 2021 gaat het Voedselkollektief over naar de nieuwe locatie van De War aan de Heiligerberweg 34-36. Daar wil het Voedselkollektief natuurlijk bijdragen aan leveren.

Wekelijks wordt er op zondag al hard gewerkt aan het groen aan de Heiligenbergerweg 34-36 vooral door een parkeerplaats om te toveren tot een pracht binnentuin. VOKO-leden zijn daar elke zondag vanaf 12 uur ook welkom (en soms al aan het werk). Naast stenen eruit halen, moeten er natuurlijk ook nieuwe planten in gezet worden.

Tegels tillen bij de nieuwe War

Vandaar dat je als VOKO-lid deze week enkele vruchtdragende planten kunt aanbieden om te doneren. Door ze op te nemen in je bestelling (en zelf af te rekenen bij je eigen bestelling) komt de plant vanzelf via onze winkel bij De WAR terecht. Het betreft : goji bes (plant) van Très Jolie of Glinstertuin, de zomerframboos van Très Jolie of Glinstertuin,  De herfstframboos rood (plant)  van Très Jolie en de Loganberry kruising framboos-braam van de Glinstertuin

De WAR én VOKO hopen aan de Heiligenbergerweg 34-36 o.a. een goede plek te realiseren voor ecologisch tuinieren, eten en genieten. Dit is een mooi begin en een geste van VOKO leden. We hopen deze zomer over te gaan naar de nieuwe WAR en zullen dat met andere feestelijkheden grootscheeps begeleiden.

Lenteomelet met raapstelen

Lunchgerecht voor 4 personen

Ingrediënten

 • 6 eieren
 • melk
 • 50 gram hamreepjes
 • 1 sjalot
 • 100 gram raapstelen
 • Olijfolie
 • Peper en zout

Bereidingswijze

Klop de eieren heel kort los met peper, zout en een scheut melk en voeg de hamreepjes toe.

Snipper een sjalot en fruit deze in wat olijfolie in een koekenpan zacht en glazig.

Was en snijd de raapstelen in stukjes en bak ze op hoog vuur enkele minuten totdat ze zijn geslonken en er geen plassen water meer uitkomen.

Voeg de eieren toe, meng het geheel even grof en laat de omelet gaar worden.

Tip

Eet de omelet met een sneetje heerlijk vers bruin brood.

Bron

www.groentegroente.nl

Raapstelensoep

Voorgerecht voor 4 personen

Ingrediënten

 • 1 ui
 • 200 gram raapsteeltjes
 • 1 liter kippen- of groentebouillon
 • 100 ml room
 • Olijfolie
 • Peper
 • Verse bieslook of peterselie

Bereidingswijze

Snipper de ui en fruit deze zachtjes zonder te veel te kleuren in olijfolie.

Was en snijd de raapsteeltjes. Voeg deze toe aan de ui als deze glazig is en laat het in enkele minuten op middelhoog vuur slinken.

Voeg de bouillon toe en laat de raapstelen 15 minuten zachtjes pruttelen.

Pureer de soep met een staafmixer en meng er voor het opdienen de room door.

Breng de soep op smaak met wat peper en garneer het met een handje verse bieslook of peterselie.

Bron

www.groentegroente.nl

Raapstelensalade

Bijgerecht voor 4 personen

Ingrediënten

 • 150 gram raapstelen
 • 3 el pijnboompitten
 • 6 zongedroogde tomaten
 • 50 gram schilfers Parmezaanse kaas of een andere pittige zoute kaas
 • 4 el olijfolie (liefst extra vierge)
 • 2 el balsamicoazijn of 2 el citroensap
 • Peper en zout

Bereidingswijze

Snij de raapstelen in grove stukken, was ze en maak ze goed droog.

Rooster de pijnboompitten en snij de zongedroogde tomaten in stukjes.

Doe de raapstelen in een grote slakom en voeg de pijnboompitten, tomaten en Parmezaan toe.

Maak de dressing door in een apart bakje de olijfolie, balsamicoazijn of citroensap en wat zout en peper te mengen.

Giet de dressing over de salade en meng het geheel.

Tip

Voor de niet-vegetariërs: voeg voor de smaak ook eens 75 gram uitgebakken spekjes toe.

Deze raapstelensalade gaat uitstekend bij iets vettigere, krachtige gerechten, zoals bijvoorbeeld pasta carbonara.

Bron

www.groentegroente.nl

Meer groenten van Landouw

Het Voko wil graag een groter aanbod van groente in de winterperiode en het vroege voorjaar. Peter Gunst van Voko (leveranciersteam) heeft hierover nieuwe afspraken gemaakt met Frank van den Berg van Landouw. Kortgezegd kan en wil Frank Voko graag voorzien van een groter aanbod in de periode van grofweg december tot april.

Uit de wekelijkse overzichten van Voko blijkt dat de Voko-leden graag veel wintergroenten kopen. De Landouw kan dus veel meer groente afzetten en zo meer omzet realiseren in de winterperiode. Maar ook in de zomerperiode is groei mogelijk voor de Landouw, denk bijvoorbeeld aan sperziebonen en tuinbonen. Er is hier dus echt sprake van een win-win situatie voor Landouw en Voko.

De Landouw kan voorzien in extra groente voor Voko, omdat hun perceel op dit moment slechts voor een klein deel wordt gebruikt voor biologische groenten. Dit jaar wordt het terrein van de Landouw met 1 hectare uitgebreid en dit land gaat ook voor biologische landbouw worden ingezet. In het teeltplan voor 2021 wordt al rekening gehouden met de wensen van de Voko. In het hoogseizoen zorgt de Landouw voor een onbeperkt aanbod van bladgewassen, peulgewassen, kolen en zoveel mogelijk vruchtgewassen. Verder worden producten geteeld die lang kunnen worden bewaard. We hebben het dan over (winter)wortelen, prei, rode kool, witte kool, spitskool, boerenkool, palmkool, spruitjes, pompoenen, uien, winterpostelein en aardappelen. Omdat de Landouw beschikt over koelapparatuur, kunnen deze groenten langer in het winterseizoen worden geleverd. Wat in de koeling komt, wordt gereserveerd voor Voko en wekelijks op de bestellijst aangeboden aan de Voko-leden.

Er is nog een strategie om meer te kunnen leveren, namelijk door eerder te beginnen met telen in een kas. Landouw zal de kas die ze nu hebben dan ook maximaal gaan inzetten voor Voko. Er zijn al een tijdje uitbreidingsplannen voor meer kassen, maar dat loopt helaas niet zo vlot omdat dan eerst het bestemmingsplan moet worden gewijzigd.

Mooie afspraken dus voor meer aanbod van groenten voor de Voko-leden!

Oproep

Voor het uitbreiden van het terrein kan Frank wel wat hulp gebruiken! Wie wil Frank als vrijwilliger helpen om de gewenste schaalvergroting van de grond te krijgen?

Mispelmoes

Ingrediënten

 • mispels (genoeg voor 1 liter gekookte brij)
 • ½ kg geleisuiker
 • ½ citroen
 • afgestreken koffielepel speculaaskruiden
 • water

Bereidingswijze

Was de zachte mispels en snij ze in stukken. Doe er een beetje water bij, zodat ze niet aanbakken en laat het even aan de kook komen. Doe ze daarna door een roerzeef (passe-vite).

Neem 1 liter van de bruine brij en doe er ½ kg geleisuiker en het sap van ½ citroen bij. Als je het iets zoeter wil, doe je er nog ¼ kg fijne suiker bij. Doe er 1 kleine afgestreken koffielepel speculaaskruiden bij en laat, zoals op de verpakking van de suiker staat, drie minuutjes koken.

Wil je de mispelmoes bewaren, steriliseer dan wat potjes. Vul je potjes boordevol, zet het schroefdeksel erop en laat afkoelen.

Tip

De mispelmoes of mispelcompote is heerlijk bij appelmoes, appelgebak, rijstpap of op de boterham met Belgische kaas.

Bron

Dit recept staat op de website van Tuinadvies

Andere Voedselcollectieven

Af en toe zijn er contacten met mensen in andere plaatsen waar ze ook een voedselcollectief hebben of willen. Het is aardig om te vergelijken en te kijken wat daar gebeurt.

Utrecht

Daar bestaat al langere tijd een voko, zo hoor ik van Maren Peters, de coördinator aldaar. Zo’n studentenstad is een goede voedingsbodem blijkbaar. Dat heb ik al eerder gehoord van onze Claire Giessen die daar vandaan komt. Ze hebben daar zo’n 90 leden die vaak trouw bestellen en een beperkt aantal leveranciers, redelijk dichtbij.

Hun wekelijkse winkel is in een bijzaal van een bevriend Café Averechts. Helaas vergeet ik te vragen of het ophalen van de bestellingen veel klandizie voor dat café betekent. Dat lijkt me best gezellig, al gaat het nu met de corona natuurlijk niet. Kijk verder op hun leuke site www.vokoutrecht.nl


In dat mooie gebied tegen de IJssel aan is dit initiatief ontstaan van burgers die verbinding zoeken met boeren uit betrokkenheid hun omgeving onder leiding van Paul Opdam, een oud-hoogleraar van Wageningen. Daar is inmiddels een netwerk opgebouwd van enkele honderden mensen. Omdat ze naast praten ook een concrete activiteit zoeken ben ik in november uitgenodigd om wat te vertellen over ons Voko Amersfoort. Omdat ze subsidie hebben, kom ik terecht in een gelikte zoomsessie met 35 mensen. In 10 minuten presenteer ik ons voko en de activiteiten erbinnen, en beantwoord vragen. Om ze lekker te maken, toon ik deze foto van zojuist gescoorde bestelling.

Inmiddels hoor ik dat een groepje mensen het voko-idee heeft opgepakt om dat in hun omgeving op te zetten. Zie hun site www.landschapsnetwerkbrummen.nl
Eigenlijk een mooi idee, zo’n verbondenheid met je omliggend landschap. Zou dat voor onze omgeving van Amersfoort met zijn Eempolders, Valleigebied en bosgebied in het zuiden ook een goed idee zijn. Wij hebben al contacten met diverse boeren en tuinders in de regio.. Wie haakt in op dit idee?

Wageningen

Recent hebben we informatie gegeven voor het opzetten van een voedselcollectief daar. Het gebeurt wel meer dat wij zo bevraagd worden.

Andere Voedselcollectieven

In Amsterdam, Almere, Den Haag, Groningen, Leiden, Eindhoven, Roosendaal en Tilburg schijnen ook voedselcollectieven te bestaan, maar ik vind ze niet allen terug op internet.

Overigens is de naam ‘voedselcollectief’ gekaapt door de reguliere keten: zo noemen de Farmers Defence Force en andere partijen het overlegplatform dat boeren in de sector wensen om tot goede prijzen te komen. Heel wat anders dus!

Hans Hubregtse

Ribollita

Klassieke maaltijdsoep uit Toscane voor vier tot zes personen

Ingrediënten

 • 310 g verse zolfini- of cannellinibonen of gedroogd en een nacht geweekt
 • 1 laurierblad
 • 1 tomaat, geperst
 • 1 kleine aardappel, geschild
 • 2 kleine rode uien, geschild
 • 2 wortelen, geschild
 • 3 stengels bleekselderij, schoongemaakt
 • 3 tenen knoflook, gepeld
 • olijfolie
 • een snufje gemalen venkelzaadjes
 • een snufje gedroogde rode Spaanse peper
 • 1 blik van 400 g gepelde tomaten in stukjes van goede kwaliteit
 • 310 g cavolo nero (palmkool), blaadjes en steeltjes fijngesneden
 • 2 flinke handenvol oud brood, in stukken gescheurd
 • zeezout en zwarte peper uit de molen
 • de beste extra vierge olijfolie die je kunt vinden

Bereidingswijze

Doe je verse of geweekte gedroogde bonen samen met de laurier, tomaat en aardappel in een pan water – daardoor krijgen de bonen smaak en worden de velletjes zachter. Kook ze tot ze zacht zijn – proef er eentje om dat te controleren. Gedroogde bonen hebben soms wel een uur nodig, verse moet je al na 25 minuten testen. Giet ze af (bewaar ongeveer een half glas van het kookvocht) en gooi het laurierblad, de tomaat en de aardappel weg.

Hak de uien, wortelen, selderij en knoflook fijn. Zet een pan met een flinke scheut olijfolie op het vuur en doe de groenten erin met het gemalen venkelzaad en de Spaanse peper. Fruit ze 15 tot 20 minuten op laag vuur met het deksel schuin op de pan tot de groenten zacht, maar nog niet bruin zijn. Doe de tomaten erbij en laat die een paar minuten zachtjes meepruttelen.

Doe de gekookte bonen inclusief een klein beetje van het kookvocht in de pan en laat ze weer aan de kook komen. Roer er de gesneden cavolo door (het lijkt een heleboel, maar het slinkt heel erg), maak het brood nat met het kookvocht en roer ook dat erdoor. De soep moet wel dik, maar niet droog zijn, dus als het nodig is mag je er nog wat extra kookvocht bij doen om hem iets te verdunnen. Laat de soep 30 minuten doorkoken – hij moet zijdeachtig dik worden.

Breng de ribollita op smaak met peper en zout en roer er vlak voor het serveren 4 flinke scheuten lekkere Toscaanse extra vierge olijfolie door om de soep een glanzende, fluwelen textuur te geven. Serveer deze soep op een koude winterdag, met een heleboel glazen goede Chianti!

Tips

Je kunt de cavolo nero of palmkool ook vervangen door boerenkool.

De gemalen venkelzaadjes geven de ribollita een bijzondere en lekkere smaak. Nog smaakvoller wordt het, als je de zaadjes eerst even roostert in de koekenpan en dan met de vijzel fijnmaalt.

Heerlijk met een (vegetarisch) worstje bij!

Bron

Het originele recept komt uit het boek ‘Jamie’s Italië’ van Jamie Oliver.

Opruimdag bij Tres Jolie

Theresia en Emile, Juliette van Tres Jolie bedanken ons hartelijk voor het helpen om weer een nieuwe start te maken. Dank aan onze leden Selma met zoon Dario, Linda, Laura, Ruud met partner Trudy en Nelleke. Kijk op de site van Tres Jolie voor een beschrijving (klik hier).

Een goed 2021 gewenst!

Het Voedselkollektief bestaat een grote groep betrokken mensen die graag biologisch eten uit de streek. Helaas is het nu niet verantwoord om een nieuwjaarsbijeenkomst te houden, wat wij doorgaans doen op de eerste donderdagavond. Wel willen wij op andere wijze de onderling band zien te versterken bijvoorbeeld door groepjes mensen in beeld te brengen. En door activiteiten natuurlijk zoals hieronder bij Tres Jolie.

Nu tweewekelijks bestellen

Door het mindere aanbod kun je tot april om de week bestellen – houdt daar rekening mee. Gelukkig is er wel aanbod van allerlei wintergroentes naast de zuivel, eieren en vlees.