VOKO ophaalpunt in Amersfoort Noord

Na een proefperiode met een kleine groep, gaan we nu het ophaalpunt in Amersfoort Noord breder uit te rollen. Met ingang van 1 oktober kan eenieder die daar gebruik van wil maken, bestellen voor Noord. Het is fijn dat op deze manier onze Noord leden toch gebruik kunnen blijven maken van het Voedselkollektief.

Het bestellen en afhalen voor Noord gaat als volgt:

Bestellen:

Als je in Noord wilt ophalen, dan kun je dat aangeven middels Noord voor je voornaam als je de bestelling doet. Voor mij zou dat dan dus zijn voornaam Noord Annette achternaam Boersen (geen aanhalingstekens o.i.d. gebruiken).

Afhalen:

Het afhaalpunt in Noord is bij Lizette van Brandwijk in Kattenbroek, en ophalen kan op donderdagavond tussen half 9 en 9. Op deze locatie zal ook een pinapparaat zijn om je boodschappen af te rekenen.

Er zullen boodschappentassen rouleren voor de Noord bestellingen. De lege tas van de vorige keer kun je bij het afhalen van je bestelling weer inleveren zodat daar de boodschappen van de volgende week weer in kunnen.

Gezocht:

We zoeken nog VOKO-ers die af en toe de Noord bestelling vanuit de WAR naar het ophaalpunt in Noord willen brengen. Geef het even aan als je dat wilt doen (mailen aan aboersen12@gmail.com)? Als je gebruik wilt maken van het afhaalpunt in Noord is het fijn als je ook af en toe de bestellingen op wilt halen.

Overig:

Verder is het voor eventuele praktische afstemming handig als we inzichtelijk hebben wie er (af en toe) gebruik willen maken van het Noord afhaalpunt. Als je hier gebruik van wilt maken, zou je dat dan door willen geven aan aboersen12@gmail.com. Voor de inventarisatie is dat destijds ook gevraagd, maar nu we dit gaan uitrollen is het goed om dit (nogmaals) in kaart te brengen. We hebben nu ook een Noord app groep en dan kunnen we je daar ook aan toevoegen.

Afscheid van, en bezoek aan Kwekerij A8

Al sinds het begin van het Voedselkollektief hebben Willem en Titia vanuit hun kwekerij in Doorn hun mooie producten aan ons geleverd.
Nu is het besluit gevallen om hun focus op andere zaken te gaan richten en te stoppen met levering aan Voko.

Heel jammer voor ons, maar met goede herinneringen nemen wij afscheid.

Op 24 september om 10.30 ontvangen Willem en Titia ons graag nog een keer op hun kwekerij aan de Achterweg 8 in Doorn.

Ga je mee?

Laat even weten middels een berichtje naar info@voedselkollektief.nl.
Dan weten zij op hoeveel mensen ze moeten rekenen en kunnen wij mooi vervoer combineren.
Met de auto 20 minuten, met de fiets 55 minuten, lopend 3 uur, kies maar uit.

Bijeenkomst en maaltijd Ophaalteam

Drie tot vier keer per jaar komen de chauffeurs van het voko ophaalteam bij elkaar voor een gezamenlijke maaltijd en een vergadering over de aanpak. Donderdagvond 28 april j.l. vond het plaats in het Boekhuis. Aanwezigen maken zelf een gerecht waardoor we elkaar op een andere manier leren kennen. In de vergadering evalueren we vervolgens de werkwijze, horen we van Gea-onze contactpersoon in het cpo- wat er chauffeurs overstijgend in het voko speelt. Dit keer hebben we met elkaar gesproken over onze bijdrage als chauffeur aan het minimaliseren van het aantal te rijden kilometers. Zo deden we afgelopen winter voor het eerst samen met de Nieuwe Graanschuur de boodschappen. Ook hebben we afgesproken om vooraf goed in te schatten hoeveel auto’s maximaal betrokken moeten zijn bij de bestelling. Met goed passen en meten, kan er immers heel wat in een auto. Wil je met jouw team ook regelmatig bij elkaar komen, organiseer dat dan. Daar hebben we allemaal profijt van.

Kijk eens bij projecthuis Madiba

Madiba noemt zich een ‘maatschappelijk centrum nieuwe stijl’. Het ligt aan de rand van Liendert, bij het Valleikanaal. ‘Madiba’ is de clannaam van Nelson Mandela die de oprichtster inspiratie geeft.

Zij hebben ruimtes vooral onderin het gebouw op de hoek van Liendertseweg en het Valleikanaal. Daar leggen zij nu ook een steiger aan voor kanoërs. Buiten is een aardig terras met zicht op het water. Binnen is er een biologisch restaurant.

Jana Lamoen legt uit hoe Madiba werkt. Op de begane grond van het gebouw zijn er appartementen en bovenin zit een school, het Axia College. In de benedenruimte zit een biologisch restaurant en zalen voor tal van andere activiteiten. Daar maken zij nu mooi gebruik van voor allerlei initiatieven op het gebied van sport, educatie, zorg en gezond eten.

Zij werken er met tientallen vrijwilligers voor integratie en taalhulp van asielzoekers, huiswerkbegeleiding van kinderen en tieners, EHBO-cursus, begeleiding van mensen met een handicap. En ze organiseren sportteams. Zij hebben ook nette vergaderruimtes die zij verhuren.

Het biologisch restaurant is dinsdag tot/met zaterdag van 11 tot 17 uur open, en na corona ook ’s-avonds op vrijdag en zaterdag.  Kijk verder op projecthuismadiba.nl .

Omdat zowel Madiba als het Voedselkollektief biologische voeding belangrijk vinden, kunnen wij samenwerking onderzoeken. Gezien hun professionele keuken en restaurantruimte kun je onder meer denken aan kook workshops.

Langer op de Geldersestraat

Uit overleg met Rovase, de eigenaar van de panden aan de Geldersestraat, blijkt dat wij daar langer kunnen blijven. Dat geeft ons de ruimte om goed onze discussie te voeren over de toekomstige locatie voor ons Voedselkollektief in de ALV: of wij in de nieuwe War terecht kunnen of elders. Het gaat tegen vergelijkbare kosten voor ons. Wij hebben dan de beschikking over elektra, water en toilet. Sloop van de andere gebouwen op dat terrein vindt pas plaats vanaf april/mei. Voor die tijd hebben wij opnieuw overleg met Rovase.

Kluswerk in De Nieuwe War – ervaringen en hoe verder

Afgelopen zaterdag zijn wij als Voko’ers het kluswerk komen versterken bij De War. Dat geeft daar extra energie en wordt gewaardeerd. Diana somt eerst de verschillende klussen op, en bespreekt wie wat kan doen. Zij leidt ons ook nog rond door het gebouw.

Even later zijn wij op allerlei plaatsen bezig : in de kelder leidingdoorvoeren dichtkitten en boven een luik fiksen. Buiten zijn mensen houtsnippers aan het verspreiden over de tuin. Bij dat laatste hoeft geen mondkapje op wat natuurlijk prettiger werken is.

Lunch met Tineke soep
Als we lunchen, komt er net een schraal herfstzonnetje door. Na stevig klussen voelt dat als een gepaste beloning bij de soep en broodjes. Sommigen moeten weg, bijvoorbeeld om met de kids naar de Sintintocht te gaan, nu als rondrijtour georganiseerd. Mijn eigen jongste spruit is die leeftijd ruim voorbij (28 jaar!) en heeft een housewarming in haar eindelijk verkregen flat.

Lunch bij De War

Anderen komen en nemen het werk over. Ook zondag zijn er weer mensen aan de slag.

Nog meer kluswerk nodig
Als wij bezig zijn, heeft ‘ûs Herman’ net een workshop met linosnede in een ruimte die al helemaal af is. En dat ziet er gelijk mooi uit! Daar komen al aardig wat bezoekers op af.
Wie in De Nieuwe War geweest is, ziet ook wel dat er nog veel nodig is. Kijk maar naar de klussenlijst.

Weekenden om te klussen
Komende 2 weekenden staan nog op het programma om te klussen. Kijk of jij een dagdeel kunt meehelpen op :

 • Zaterdag 21 november
 • Zondag 22 november
 • Zaterdag 27 november
 • Zondag 28 november

’s Ochtends beginnen ze om 10 uur. En er gelden corona spelregels. Kluswerk kan ook buiten zonder mondkapje.

Graag doorgeven aan info@voedselkollektief.nl wanneer jij kunt

Een onoverzienbare berg?
Er is nog behoorlijk veel werk te doen daar, in De Nieuwe War. Maar het wordt iets moois, dat kun je al zien. En met het Voedselkollektief hebben wij behoorlijk wat mensen die een bijdrage willen leveren. En als je zo bezig bent, zie je het ook groeien. Dus, ‘onoverzienbaar’- nee, die berg krijgen we echt wel weg!

Klussers nodig in De Nieuwe War (voor Voko)

Wij hebben inmiddels wat meer informatie over het kluswerk dat nodig is om de verhuizing van Voko mogelijk te maken, en de momenten waarop dat kan plaatsvinden.
Eerste prioriteit
Met name de brandveiligheid in het Voko-gedeelte van het gebouw moet nu aangepakt worden. De brandweer komt op 15 november controleren of alles in orde is.
Dat vergt nog allerlei kluswerk.
Het is geen super technisch werk; het kan goed in koppels van 2 personen uitgevoerd worden.
Daar zal steeds begeleiding bij zijn en De War zorgt voor het nodige materiaal.
Voor deze klus zijn zeker 10 mensen op verschillende tijdstippen nodig:
          – donderdagavond  11 november vanaf 19 uur
          – zaterdagochtend  13 november vanaf 9 uur
          – zaterdagmiddag   13 november vanaf 13 uur
          – zondagochtend    14 november vanaf 9 uur
          – zondagmiddag     14 november vanaf 13 uur
 
Wanneer kan JIJ komen helpen?
Teken in, meld je aan via info@voedselkollektief.nl of replymail.
Laten wij samen de schouders eronder zetten, mensen!  We zijn tenslotte een collectief, of niet soms?

Kom naar de Klimaatmars op 6 november in Amsterdam

Kom op zaterdag 6 november naar de grootste Klimaatmars die ons land ooit heeft gezien. En neem je vrienden, familie en buren mee. Met duizenden mensen geven wij een stevig signaal aan de overheid: klimaatactie. Nu!

Afgelopen vrijdag 22 oktober heeft de Klimaatcoalitie Amersfoort in het centrum van de stad actie gevoerd om zoveel mogelijk mensen op te roepen af te reizen naar Amsterdam op 6 november aanstaande.

De bedoeling is om gezamenlijk vanaf station Amersfoort Centraal te vertrekken richting Amsterdam Centraal. Verzamelen tussen 11:00 en 11:15. Als je Facebook hebt, kun je je komst aanmelden via https://www.facebook.com/klimaatcoalitie.amersfoort

Mede als promotie voor de mars van 6 November heeft de Klimaatcrisis Coalitie Amersfoort lezingen georganiseerd. In deze lezingen deelt Amersfoortse klimaatactivist Jeroen de laatste wetenschappelijke inzichten uit het nieuwe IPCC (VN) klimaatrapport:

 • Waar staan we nu?
 • Wat staat ons te wachten als we het huidige beleid voortzetten en hoe zeker zijn we daarvan?
 • Voor welke opgave staat de klimaatconferentie in Glasgow (COP26) deze november?

We sluiten de lezing af met de vraag wat dit allemaal betekent voor onszelf en onze samenleving. Hoe kunnen wij hier gezamenlijk en persoonlijk mee omgaan? Er is ruimte om met elkaar in gesprek te gaan.

Dit zijn de data van de lezingen:

 • Dinsdag 26 Oktober 19:30 – 21:30 in Het Groene Huis, Schothorsterlaan 21, Amersfoort
 • Maandag 1 November 19:30 – 21:30 in De Bibliotheek het Eemhuis, Eemplein 71, Amersfoort
 • Dinsdag 2 November 19:30 – 21:30 in De Groene Belevenis, Hamersveldseweg 107, Leusden
 • Vrijdag 5 November 10:30 – 12:30 in De Bibliotheek Baarn, Hoofdstraat 1, Baarn

Alleen voor de lezingen in de Bibliotheek Eemland, is het nodig om je aan te melden, dit kan hier:
Amersfoort: https://www.bibliotheekeemland.nl/Actueel/agenda/informatieavond-over-het-klimaatrapport-en-de-klimaatconferentie.html
Baarn: https://www.bibliotheekeemland.nl/Actueel/agenda/informatieavond-over-het-klimaatrapport-en-de-klimaatconferentie-5nov.html

Bezoek Glinstertuin en Landouw op zaterdag 18 september 2021

Glinstertuin
De Glinstertuin bestaat uit verschillende compartimenten: bloementuin, kruidentuin, groentetuin en fruittuin. Teler Jos Timmermans vertelt er veel over tijdens de rondleiding. Hij kweekt en vermeerdert zelf de sierplanten en kruiden daar zoals adderwortel, verbena (ijzerhard), hysop en nog veel meer. Dat ziet er ook prachtig uit. De groentetuin is hij aan het ombouwen naar teeltruimte voor sierplanten en kruiden. Het is anders teveel en te divers om allemaal goed bij te houden voor hem met een kleine groep vrijwilligers.

Wij genieten van de prachtige tuin, kruidenthee, taart, muziek en massage. Door het fraaie herfstweer heb je de neiging er eindeloos te blijven zitten in die mooie tuin.

Landouw
Om 14 uur meldt zich een kleine groep bij Frank van de Berg om zijn verhaal en ervaringen bij De Landouw te horen. Frank heeft enkele percelen land (totaal 10 hectare) tegenover het zwembad in De Glind. Hij heeft een verhaal wat wel en niet lukt tot op heden, en hoe daar ook van leert.

Hij laat ons eerst een lager gelegen perceel zien van 1,5 hectare. Daar bleek het afgelopen seizoen lastig te telen door de vele regen. Het water trok slecht weg, mede door een harde aardlaag op halve meter diepte, zo heeft hij ondervonden. Die is doorbroken met een mechanische drietand tot een kleien meter diepte. Goed bodemleven met veel wormen is ook een absolute must om als tuinderij te functioneren. Je moet echt de grond leren kennen, oom in zo’n nat teeltseizoen. Het betekent wel dat de preien die hij daar wilde verbouwen, het niet redden.

Op een duidelijk hoger stuk grond ziet het er beduidend beter uit. Strokenteelt betekent een aantal rijen met winterpeen, en verderop sla en zo verder. Op een deel heeft hij last van ‘ritnaald’ maar dat houdt hij binnen de perken. Soms slaan ook de coloradokevers toe. Afslaan van de (aardappel)bladeren is dan vaak effectief.

Afspraken met Peter Gunst van ons Leveranciersteam over meer wintergroente hebben ertoe geleid dat Frank nu ook winterpeen teelt (zien er goed uit!), een koelruimte heeft aangelegd, en tunnelkassen gaat bouwen. Door dat laatste kan hij langer doorgaan met telen en eerder starten in het nieuwe jaar. En sommige producten kunnen meer opleveren zoals winterpostelein.

Meer bezoeken aan telers?
Bij de Landouw waren wij maar met 6 bezoekers. Terwijl het eigenlijk meer aandacht verdiend. Ook bij De Glinstertuin zag ik maar enkele Vokoleden. En dat terwijl het vaak heel mooi is en boeiend bovendien. Ik vraag mij dus wel af hoe geïnteresseerd de leden van ons Voedselkollektief zijn in zoiets; of hoe wij hen beter bereiken. Als er mensen zijn die hier ideeën over hebben, laat eens horen. Bel of mail mij(Hans Hubregtse): communicatieteamvoko@gmail.com of 06 40880418.

Leuke Voko-dag in De Nieuwe War

Op het achter terrein van De Nieuwe War hebben wij tafels neergezet waarlangs groepjes Voko-leden zich bewegen om de vragen te beantwoorden van de Smaakspeurtocht.

Smaakspeurtocht
Sommige vragen zijn belachelijk makkelijk zoals het verschil te proeven tomaten uit de supermarkt en de biologische tomaten uit het Voko assortissement. Wat moeilijker is het om de aardappelsoorten te raden zoals hier onder het oog van Felice.

Andere vragen zijn een stuk lastiger: de mengsmaken bij de thee- en jamproeverij. Erg uitdagend is natuurlijk de ingrediënten raden in de soep van Tineke. De groep van Henk, Joke, Thy en Carlijn weet zelfs 7 ingrediënten te raden en bereikt daarmee de tweede plaats! De 1e plaats is verdiend voor het duo Wouter en Ellis. Hun recept voor ‘aardperen uit de oven’  is beslissend! Volgende week hoop ik dit recept en dat van Tineke met jullie te delen; want die soep is wel erg lekker.

Rondleiding
Ook leren wij de toekomstige ruimte voor het Voko zo te verkennen. Een deel van het achter terrein ligt nu braak, maar daar komt een mooie tuin. Op de foto zie je hoe Bernie de ruigte betreedt.

Wellicht dat Voko-mensen daarmee willen helpen; dat zouden ze bij De War fijn vinden. Wij krijgen een rondleiding door het gebouwencomplex onder leiding van Herman. Het Voedselkollektief kan (als het zover is) een deel gebruiken rond een kantineachtige ruimte, links van de achteringang. Maar eerst moeten er voor de brandweer in het nog diverse veiligheidsvoorzieningen aangepast worden, voordat De War het volledig kan gebruiken, en wij erin kunnen.

Elkaar leren kennen
Eindelijk zie je eens welk gezicht er bij een naam hoort, en je komt met elkaar in gesprek over van alles en nog wat. Dat is het leuke van zo’n middag, zo blijkt. Leuk is zo om Tanja met haar jonge gezin te zien.


Dat geldt nog extra voor een gezellige nazit die wij hebben met 20 mensen met een glas erbij. En een heerlijk stukje kaas, persoonlijk door onze opperkaassnijder Jos geproduceerd! Naar schatting zijn er 50 a 60 mensen geweest, ook wat nieuwe leden en geïnteresseerden. Je hoopt altijd op nog meer aanwezigen, maar dat blijkt toch lastig aangezien een deel van de leden op deze dag op vakantie is.

Dank aan de helpers!
Dit kon natuurlijk alleen maar door veel hulp: van Eddy, Gert, Henk en Joke als rijders, van Aad, Alexander en Marieke, Felice en Gini, Tineke, Rosita, Gea en Jos.