Open Dag en tegelijk ons 10 jarig jubileum!!

Dat houden wij op zaterdag 29 augustus van 13 – 16 uur in Theetuin de Heyligenberg. Met telers die vertellen en hun producten tonen, kinderactiviteit, hapjes, drankjes en meer. En natuurlijk een toast op de 10-jarige. Zet het alvast in je agenda!

Jubileum

Het kostte wat zoekwerk, maar de eerste bestelling van tuinderij A8 is teruggevonden: mei 2010. Dat laten wij natuurlijk niet onopgemerkt voorbij gaan. Al hebben wij het vanwege de corona-maatregelen uitgesteld tot na de zomervakantie. Wij houden met zijn allen al 10 jaar een bestel-, ophaal- en winkelsysteem in de lucht dat ons van biologische groenten, fruit, eieren, zuivel en vlees voor ziet van telers/leveranciers op maximaal 25 km afstand. Daar mogen wij best trots op zijn, en dus vieren.

Theetuin

De Theetuin De Heyligenberg is een prachtige ruimte achter het bekende witte landhuis als je via de Heiligenbergerweg net het viaduct over bent naar Leusden. Even rechtsaf de Lokhorsterweg op en dan zie je de theetuin. Je kunt er voor een hapje en drankje terecht, het is heel kindvriendelijk, en het is ook een leverancier van ons Voedselkollektief. Dat kun je dan gelijk eens bekijken.

Telers

Er komen meerdere telers die een verhaal houden en hun producten laten zien. Leuke kans om die mensen eens te ontmoeten. Alleen mensen uit het Ophaalteam ontmoeten nu de telers als zij de bestelling komen halen. Misschien heb je wel suggesties voor bepaalde groenten. Zij vinden het in elk geval leuk hun klanten eens te spreken.

Programma

Dat zijn wij onder leiding van Marijke aan het organiseren. In de komende weekmails horen jullie daar meer over.

Netwerk

Elkaar eens spreken is ook goed en even wat rustiger dan bij de Voko-winkel als je je bestelling ophaalt, of als je samenwerkt met een teamlid. Dat levert vaak leuke ideeën en contacten op. Of recepten!

Meer vrijwilligers gevraagd

Natuurlijk kunnen wij nog hulp gebruiken, zowel vooraf als op de dag zelf. Je kunt hier intekenen; dan zie je gelijk de verschillende taken. Je kunt ook een mail sturen aan marijke.richmond@gmail.com. Coördinator Marijke of een ander neemt dan contact met je op.

Bezoek NVWA

Recent hebben wij bezoek gehad in de winkel van een man van de NVWA die informatie vroeg en opmerkingen maakte. Wij hebben daar inmiddels al actie op ondernomen.

Aandachtspunten

Punt was de hoge zuiveltemperatuur. Door de coronacrisis hebben wij eerder de flessen in de krat gezet bij het klaarmaken van de bestellingen. Nu zetten wij de flessen gelijk in de koeling tot het Voko-lid de bestelling ophaalt. Rundvlees met een gepasseerde THT-datum was een ander. Weliswaar zegt die datum niks over eventueel bederf want het blijft allemaal diep bevroren, maar de smaak kan achteruit gaan. Al eerder vonden wij dat heel ongewenst en hebben we er op ingegrepen zoals in een eerdere weekmail gemeld.

Verdere acties

Natuurlijk doen wij ons best zorgvuldig te zijn. Kaas wordt in tussen de winkeldiensten van donderdag op vrijdag terug in de koelkast gezet om vraat van de muizen te voorkomen. Aan rauwe melk zijn wij nooit begonnen. Vlees wordt in isolatieboxen getransporteerd. Maar het was wat ingewikkeld geworden door de coronamaatregelen. Wel gaan wij verder kijken naar de kwetsbare punten van bederfelijke spullen en daar maatregelen op zetten.

 

Hoe zit ons Voedselkollektief in elkaar

Wij zijn een groep betrokken burgers die samen biologische boodschappen uit de streek doen. Samen beslissen wij waar wij die kopen en hoe wij dat verder organiseren. Alleen voor de centjes hebben wij een stichting. Daarlangs lopen alle betalingen, en die maakt een financieel jaarverslag zodat wij als leden van het Voedselkollektief kunnen zien hoe wij er financieel voor staan.
logo voko

Zelf verantwoordelijk
Elk lid van het Voedselkollektief is mede verantwoordelijk voor het reilen en zeilen. Dat is dus heel wat anders dan bij het kopen van het voedsel in een winkel. Als je iets tegenkomt wat je graag anders wilt hebben, heb je zelf ook een verantwoordelijkheid om dat in gang te zetten. Bijvoorbeeld door er binnen jouw team het gesprek over te voeren, of het op een Algemene Ledenvergadering aan de orde te stellen, liefst met een voorstel.
Niemand is dus echt ‘de baas’ binnen ons collectief. Wel zijn er coördinatoren van de teams. En er is een Contactpersonen Overleg(cpo) voor zaken die meer teams raken.

Teams
Elk Voko-lid is ook bij een team ingedeeld. De bedoeling is dat het werk eerlijk verdeeld is onder de Voko-leden, zodat het geheel blijft functioneren. Wij kennen een aantal teams:

  • Bestelteam – coördinator Bianca van Ooijen
  • Ophaalteam – coördinator Aletha Veenendaal
  • Winkelteam(s) – coördinator Dorothee Oorthuys
  • Leveranciersteam – coördinator Peter Gunst
  • Team Financiën – coördinator Christien
  • Communicatieteam – coördinator Hans Hubregtse

In het cpo zitten thans Gea Hogenbirk(ophaalteam), Cara van de Oord (winkelteam), Jos Fabri (Leveranciersteam), Hans Hubregtse(Communicatieteam), en afwisselend iemand uit het team Financiën. Het Bestelteam is helaas niet vertegenwoordigd tot heden.

Samen beslissen
Een aantal uitgangspunten duidelijk. Wij kopen gezamenlijk biologische boodschappen bij leveranciers uit de regio met een straal van 25 km (hemelsbreed).
Daarnaast hebben wij bovengeschetste organisatievorm, en moeten we financieel gezond blijven. Dat laatste betekent bovendien dat wij naar buiten toe waar mogelijk aan de weg timmeren, en ook intern tussen de leden de verbindingen organiseren. Onze leveranciers horen eigenlijk bij ons als organisatie.
Veel beslissingen kunnen binnen teams worden genomen; die hebben daar ook een beperkte financiële ruimte voor (€50) mocht een uitgave nodig zijn. Bij teamoverstijgende zaken kan het cpo tot €500 beslissen.

Algemene Ledenvergadering
De Algemene Ledenvergadering beslist over koerswijzigingen die voor het geheel van belang zijn. Laatst is daar over het gebruik van het pinapparaat alleen vanwege de coronamaatregelen van afgeweken door het per mail voor te leggen. Met elk lid dat toen opmerkingen maakte, is toen gesproken om haar of zijn bezwaren te ondervangen.

 

Trouw De Duurzame 100 en ons Voedselkollektief Amersfoort

Dit jaar hebben wij ons Voedselkollektief Amersfoort genomineerd. Waar eerder vooral bekende personen en organisaties genomineerd zijn, gaat het nu helemaal om burgerinitiatieven. En: ik kan jullie melden dat wij in de groslijst zijn opgenomen. Nu hopen wij natuurlijk een leuke score te kunnen bereiken.

Pas op 10 oktober wordt dat bekend, en dan wijdt dagblad Trouw daar een aparte bijlage aan.

In eerste instantie hebben we er ons op gericht om ‘het nieuwe’ van ons collectief te laten zien ondanks dat wij al 10 jaar draaien. Dat vinden we vooral terug in de grote groep nieuwe leden die er de laatste tijd is bijgekomen. En wij hebben gewezen op het toegenomen belang voor de afzet van kleinere biologische telers. De Ecoplaza’s willen namelijk alleen nog via hun groothandel beleverd worden.

De volgende stap is om te laten zien wat voor actieve club mensen wij zijn waarbij iedereen zijn steentje bijdraagt. Daardoor is het ook een soort netwerk van mensen met duurzaamheid in het vizier.

Mosterdblad of Bladmosterd

De tuinderij van Slot Zuylestein, net voorbij Leersum is absoluut een bezoek waard. Mooi ligt het ingesloten tussen muren om het kasteel heen. Zelfs in coronatijd kunnen wij er nog een kop koffie krijgen en wat mooie spinazie scoren. Ik kijk verbaasd naar de strak georganiseerde tuin. “Ja, we hebben een nieuwe tuinbaas”, krijg ik toegelicht. Oh juist.

Mosterdblad of Bladmosterd (of Mizuna)

Ik zie hele rijen groenten met grote, rode bladeren. “Dat is mosterdblad”, krijg ik toegelicht. Het is er ook in de groene variant. Hier zie je het. Je kunt het vergelijkbare met een stevige spinaziesoort, al is het blad wat pittiger van smaak – vandaar de naam natuurlijk. Zo te zien is het bijna klaar om geoogst te worden. Daar proberen we dan op te anticiperen met recepten, want ik denk dat veel mensen deze groente niet kennen. Er komt ook een fijnere variant voor: ‘frills’ genoemd. Als ik google kom ik de aanbeveling tegen dat het goed is om je cholesterol te verlagen.

  

Recepten met Mosterdblad

Binnen het Voedselkollektief krijg ik van keukenprinsessen Hero en Bernie recepten. Je ziet ze hieronder.
Hero heeft het verwerkt in een salade met een peren-walnotendressing. Héérlijk!

Salade: (voor 4 pers.)

  • 150 gr. bladmosterd (bijv. Red Giant)
  • 1 kropje eikenbladsla
  • handjevol walnoten
  • 50 gr. gedroogde peer of appeltjes (verse kan ook)
  • 1 eetl. citroensap
  • 2 eetl. walnotenolie
  • 2 eetl. olijfolie
  • 1 eetl. witte wijnazijn
  • 1 theelepel kappertjes

Bereiding:
Bladmosterd goed wassen (alles is bruikbaar) en droog deppen, snij event. de harde uiteinden weg.
Doe dit ook met de eikenbladsla.
Snij het gedroogde fruit in kleine stukjes.
Meng en klop de ingrediënten voor de dressing op.
Voeg het fruit toe.
Breek de walnoten in kleine stukjes
Vermeng de groenten en bedruppel dit rijkelijk met de dressing.
Als laatste de walnoten er over.

Lekker met een visgerecht. Eet smakelijk!

Recept van Bernie

In New York is het een gangbare groente en daar heb ik het ook vaak bereid. Ik vind het een groente om te wokken. Ik begin met een ui, knoflook en daarna de fijngesneden groente erdoor en wat groentebouillon. Ik gebruik ook vaker een ui, die ik fruit “in black bean sauce”(knoflook en zwarte bonen saus, o.a. te koop in de toko) en dan de groente erbij.
Ik heb in enkele boeken “musterd greens” opgezocht maar daar wordt het steeds genoemd in combinatie met andere “greens”. In één recept werden er geroosterde walnoten in verwerkt…..altijd wel lekker als je mij vraagt.  Wij eten deze groente altijd met rijst.
Mosterdblad smaakt een beetje pittig, naar mosterd dus….

NIEUW: Brood van de natuurakkers van Landgoed Zuylestein.

In 2018 is er voor het eerst sinds meer dan 70 jaar weer consumptie graan verbouwd op de akkers. geteeld zonder kunstmest en zonder bestrijdingsmiddelen op biologische wijze. Het brood heeft een heel eigen smaak aangezien de akkers gelegen zijn op de eindmorene van de gletsjer die ooit de Utrechtse Heuvelrug heeft gevormd. Door deze eindmorene, stenen grind en gruis zitten er veel mineralen in de grond die voor de bijzondere streek eigen smaak zorgen. Je kan het vergelijken met de Franse wijn waarbij dezelfde druif in elke streek wijn met een streekeigen smaak oplevert.

Van graan tot brood

Het graan wordt gemalen door de molenaars van molen Maallust in Amerongen. Het brood wordt gebakken door een lokale bakker Frits Van Toor. Het brood wordt elke donderdag ochtend vers gebakken.

Al onze vrijwilligers werken met handschoenen. Wie enige verschijnselen heeft van verkoudheid o.i.d. blijft thuis.

Soorten die je kunt bestellen

  • Vers Zuylestein volkoren Tarwe brood 800 gram
  • Vers Zuylestein volkoren Tarwe brood 400 gram
  • Vers Zuylestein volkoren Rogge Tarwe brood 800 gram
  • Vers Zuylestein volkoren Rogge Tarwe brood 400 gram

Gebruikt zijn volkoren Lavet tarwe en volkoren roggemeel (10% in de rogge tarwebroden). Het brood is afgestrooid met een heerlijke mix van lijnzaad, gierst, zonnebloempitten, sesamzaadjes en havervlokken. Voor het Voko wordt het thans geleverd in een papieren zak.

Na invriezen kun je het brood ook nog afbakken op 210 graden, 8 – 10 minuten.

Zie:  https://www.landgoed-zuylestein.nl/van-het-land/

Rabarber-bietensalade : ‘match made in heaven’

Recept voor 4 personen

Ingrediënten:

  • 750 gr. rauwe rode bieten
  • 300 gr. rabarber, in stukken van 2-3 cm gesneden
  • 60 gr. suiker
  • grote bos platte peterselie (30 gr.), grof gehakt
  • 10 gr. dragon (of dille), gehakt
  • 150 gr. (baby)spinazie
  • 150 gr. feta, verkruimeld
  • drup citroensap
  • 4 eetlepel olijfolie
  • zeezout en versgemalen zwarte peper

Verwarm de oven voor op 200 graden. Leg alle bieten in een ovenschaal, dek af met aluminiumfolie en pof ze in zo’n 40 tot 50 minuten gaar. Meng de stukjes rabarber met de suiker en zet ze de laatste 13 minuten in de oven erbij.

Laat de bieten iets afkoelen en wrijf het velletje eraf. Breek ze in stukjes. Laat de rabarber uitlekken boven een kom. Meng de rabarber voorzichtig met de bieten, peterselie, dragon, spinazieblad en feta. Klop van het rabarbersap en de olijfolie een dressing, breng op smaak met citroensap, peper en zout. Drup ‘m over de salade.

Plantjes uit de Glinstertuin

Prachtige fietstocht is het naar De Glinstertuin: langs het Valleikanaal, via de Asschatterweg en de Postweg naar de Boshuizerweg in De Glind. Jos Timmermans heeft nu een pomp laten slaan, en leidingen laten aanleggen voor de droge periodes zoals dat de laatste jaren vaak nodig is. Je kunt er gerust een kijkje gaan nemen, en in het dorp op de terugweg in het dorpshuis wat gebruiken als de corona voorbij is.

Plantjes leveren

Jos concentreert zich nu meer op het leveren van plantgoed: zowel voor de moes- als siertuin. Maar hij heeft nog steeds ook groenten zoals rekken met peultjes.

Bakken zaaigoed

Griekse basilicum

“Wanneer komt die weer, Jos? Die is zo lekker, en blijft goed in mijn achtertuin” Lachend laat hij een kleine teeltkas zien waar hij het net heeft ingezaaid.

Dat duurt nog even, maar het komt eraan! Een echte aanrader. Houd de bestellijst in de gaten dus!

Opinie: Kansen of bedreigingen vanuit coronacrisis?

Hoopvolle overpeinzingen lezen wij wel dat de coronacrisis tot bezinning en verbetering moet leiden: een betere zorg, meer zorgvuldigheid met milieu en voedsel, meer duurzaamheid.
Maar: gaat de politiek de zorg beter vormgeven? En: grote ondernemingen lobbyen nu al voor uitstel van milieumaatregelen op het gebied van stikstof, CO2, het gebruik van eenmalige kunststofproducten. Ik vermoed dat veel van die ondernemingen ook graag de hand ophouden voor steunmaatregelen. Het lijkt mij toch dat aan zulke steun wel voorwaarden verbonden kunnen worden: op gebied van netjes winstbelasting betalen, beter milieu/ duurzaamheidsbeleid. Lijkt mij een zinvolle discussie nu men de economie weer op gang wil brengen.
Wat vind jij? Reacties aan info@voedselkollektief.nl

Bravo voor ons winkelteam!

Het is natuurlijk spannend. Lukt het met de coronamaatregelen om het Voedselkollektief door te laten functioneren? Afgelopen week hebben wij toch 59 bestellingen. Mooi, dat betekent dat wij flink blijven afnemen bij de telers. Vooraf veel puzzelen hoe wij het gaan doen, met name in de winkel.

Klaarzetten bestellingen in de winkel

Het klaarzetten en ophalen en afrekenen van de bestellingen in de winkel zijn de grootste uitdagingen. Begin van de donderdagmiddag beginnen we onder leiding van Guido aan het klaarzetten. Eerst 59 kratten neerzetten met de briefjes eraan. En vervolgens per leverancier de producten toedelen aan de hand van de overzichten. Dat blijkt prima te werken. Bravo ook voor Ellis, Selma, Herman, Marjon, José, Robert, Claire en Laura. Wel moeten zij ervoor zorgen elkaar niet in de weg lopen, want 1,5 meter afstand houden. Om 16 uur zijn we zo goed als klaar met het klaarzetten van alle bestellingen. Alleen nog het vlees controleren.

Ophalen bestelling

Wat nu ook anders werkt is het ophalen. Mensen melden bij zich de winkeliers, houden onderling netjes afstand, en wachten tot zij hun bestelling uitgereikt krijgen. Dat kost even tijd; kaas en vlees moet de winkelier erbij pakken. En een strookje als je niet per bankapp betaalt. De tijd die je anders in de winkel bezig bent met het verzamelen van je spullen, sta je nu even te wachten.

De organisatie van het winkelteam door Dorothee, Selma, Laura en de zieke Felice is prima op orde. We gaan nog wat verbeteren in de organisatie, maar wij kunnen zo voort gaan.

Nu er zoveel heerlijke groenten en mooie pootplantjes van de telers beschikbaar komen, is het fijn weer wekelijks te kunnen bestellen! Dank voor het vertrouwen en de samenwerking, mensen! Daar zijn we toch collectief voor.