Natasja zegt ‘Tschüss’

Nu, na bijna 7 jaar, heb ik mijn laatste besteldienst voor het Voko erop zitten. Over een maand verhuis ik met mijn man naar Bonn in Duitsland. Maar ik vertrek niet zonder mijn Voko-ervaringen te delen. In de nazomer van 2011, als afleidingsmanoeuvre voor de verrassing van mijn vrijgezellenfeest, werd ik naar de streekmarkt gelokt. Daar maakte ik kennis met het Voko. Eigenlijk zonder twijfel, maar met veel interesse

Lees meer >

Tuinderij de Elzenkamp verhuist

elzenkamp_logoIn verband met nieuwbouw moet onze tuinderij de Elzenkamp dit jaar verhuizen naar een ander perceel. We telen momenteel dan ook op twee percelen. Het ‘oude perceel’ gebruiken we tot in juni voor bladgewassen en is volledig biologisch gecertificeerd. Het ‘nieuwe perceel’  (600 meter verderop) hebben we sinds oktober 2016 in gebruik en toen direct bij Skal aangemeld.

Lees meer >

Voedselkollektief op Streekmarkt en bij de Lammetjesdag

Voedselkollektief werft op de Streekmarkt

Het Voedselkollektief spreekt nog steeds aardig wat mensen aan. Dat blijkt op deze aardige paaszaterdagmiddag. Het Voko verleidt daar voorbijgangers met een kopje soep en een gekookt henne-eitje tot een praatje. De kraam ziet er vrolijk uit, met bloemen en groenten met recepten. “Die aardperen willen ze wel eens uitproberen”, zo klinkt het. Die 14 kg worden schoon verkocht. Wij staan daar niet zozeer om te verkopen maar om de idealen aan de man te brengen. Een flink aantal mensen geeft aan naar de voorlichtingsavond te willen komen op donderdag 12 april. Een mooi resultaat. En ook het enthousiasme van de Voko-leden bij de kraam onder leiding van Annemarie toont een groot het elan!

Voko bij de ‘Lammetjesdag’ op De Brinkhorst

Kinderen zoeken paaseitjes en mogen lammetjes aaien op een frisse 2e Paasdag op deze leuke natuurboerderij middenin Vathorst. Ondertussen knopen onze Voko-leden Jeanne, Johan, Hans en Renée praatjes aan met de ouders onder het aanbieden van een gevuld eitje en een flyer. Dat werkt prima. Het Voko probeert tot uitbreiding te komen in deze nieuwe wijk waar qua biologische groenten het winkelaanbod erg beperkt is. Een tiental mensen geeft aan naar de voorlichtingsavond te willen komen. Dat is natuurlijk nodig om het begrip ‘samen actief binnen het Voko’ goed uit te leggen, en er afspraken over te kunnen maken als mensen lid willen worden.

Met Martine en Sophie naar De Hondspol

Sophie en ik zijn al een tijdje lid van het voedselkollektief en willen regelmatig stukjes schrijven over de uitstapjes die wij maken naar de leveranciers van het kollektief. We zullen om en om een stukje schrijven, ik begin en ik zal mezelf eerst even voorstellen.

Martine
Ik ben Martine Hogerwerf. Ik werk als wiskunde lerares op de Werkplaats in Bilthoven. Naast wiskunde ben ik eigenlijk heel erg creatief en hou ik erg van kamperen en buiten zijn.
Mijn man, Thomas werkt achter de bar bij café Marktzicht en samen hebben wij drie zonen. Anne (13), Jesse (11) en Milan (6). Thomas en ik vinden het erg belangrijk onze jongens mee te geven dat je je bewust bent van wat je eet, en ook dat het belangrijk is goed om te gaan met de natuur en met elkaar. Het voedselkollektief past daar heel goed in en na mijn uitstapje vandaag naar de Hondspol lijkt het alleen nog maar meer te kloppen. Het is heel bijzonder om met je kind ergens naartoe te gaan waar je eten ook vandaan komt. En heel fijn om te merken wat een geweldige plek het is.

Sophie
Sophie en ik kennen elkaar van de tijd dat we zelf op de vrije school in Amersfoort zaten. We zaten niet bij elkaar in de klas, maar we hebben elkaar wel gezien in die tijd. Vorig jaar zat Sophie’s oudste zoon bij mijn jongste zoon in de kleuterklas en zagen we elkaar weer. Het idee om samen op pad te gaan was een spontaan idee. We waren allebei zoekende naar een plek binnen het voedselkollektief en hopen dat op deze manier te kunnen vinden. Wie weet wat het brengen zal…

Een bezoekplan
Alleen al het bekijken van de website van het voedselkollektief en het doorklikken naar de websites van de leveranciers is de moeite waard. Wat een gave plekken zijn het allemaal en je komt er al snel achter dat er veel te doen is. Ik zou het heel leuk vinden als uit deze bezoekjes, naast het schrijven van deze stukjes, ook iets van een activiteit kan ontstaan. Het samen op pad gaan deed iets moois met mij. Het zijn op deze plekken ook. Misschien deed het net dat wat ik nodig heb om hier nog meer voor te kunnen gaan.

Bezoek aan De Hondspol in Driebergen
Vandaag was de laatste dag van de voorjaarsvakantie en het was heel erg koud. We hadden afgesproken om naar de Hondspol te gaan en hoopten daar een kopje koffie te kunnen drinken om eens te kijken of onze samenwerking wat kon worden. De weg van Amersfoort naar Driebergen toe is erg mooi. De omgeving waar de boerderij ligt is heel uitgestrekt en wijds.
Eenmaal aangekomen bij de zorgboerderij bleek dat er alleen een winkel was en geen koffie. De winkel loopt erg goed horen we, alleen op woensdag is het wat rustig maar op vrijdag en zaterdag is het er lekker druk. Ze verkopen naast zuivel, kaas, groenten, vlees en wat broodbeleg ook heerlijk brood afkomstig van de Veldkeuken. Er zijn zoete broodjes en hele lekkere croissantjes.

Rondkijken
Het is heel normaal dat bezoekers even een kijkje nemen op het erf. Ze hebben het te druk om ook nog koffie te serveren horen we, maar in de zomer komen er vaak mensen picknicken.
Als je dus een keertje van plan bent om hierheen te gaan is het wel leuk om zelf wat drinken en een kleedje mee te nemen. Er zijn ook een paar picknicktafels en ik begreep dat de mensen die hier werken er graag een broodje aan eten.
Wij lopen samen met Milan en Tein over het terrein. De dieren zijn lief en nieuwsgierig. Je merkt gelijk aan ze dat ze aan mensen gewend zijn want ze zijn gemakkelijk te aaien. Een leuk poesje loopt met ons mee. Als we bij een wei met schapen komen zien we dat de hele kudde schapen naar ons toe komt lopen, maar we zien ook dat het hek open staat. Dat hek hebben we toch maar dichtgedaan en daarna zijn we iemand gaan zoeken die ons kon vertellen of het hek dicht moest blijven. We vinden een super aardige jongen die even mee loopt naar de schapen. Hij vertelt over zijn werk hier en dat het een fijne plek is.

De koe staat droog
Milan was al bij de koeien en als we daarlangs lopen vraagt  hij waar de stier is. We mogen even naar de stier toe die elders in een schuurtje staat samen met nog wat koeien. De jongen vertelt ons over een koe die apart in een hokje staat. Deze staat droog, wat wil zeggen dat ze even geen melk geeft zodat ze als dat gelukt is met de stier kan paren.
Verderop in de schuur staat een koe die al klaar is voor het paren samen met een net bevallen koe en een kalfje van een dag oud.  De stier heeft zijn hokje midden tussen deze dames. Het is bijzonder om dat te zien, ik had zelf nog nooit gehoord van het “droogleggen” van koeien. De dieren zien er allemaal super goed uit en zijn aaibaar en nieuwsgierig.  Ook de biggetjes lijken vrolijk, zo zonder vacht in de vrieskou.

Leuk om langs te gaan
Eenmaal thuis zijn mijn man en oudste twee zoons erg blij met het brood, wat echt heel erg lekker was. Dat brood zouden wij ook moeten afnemen van ze. Mochten we ooit ook brood in het assortiment opnemen. Een echte aanrader om hier eens langs te gaan! En als je gaat, neem dan zelf wat drinken mee en een kleedje en laat je verassen door de producten in het winkeltje.

Adres en openingstijden:
Hondspol, Gooyer Wetering 22-24, Driebergen Rijsenburg
Geopend: woensdag en vrijdag 10.30-16.00 uur, zaterdag 09.30-13.30 uur

Storm en de tunnelkas Eemstad tuinderij

Op de foto is het resultaat van de westerstorm van donderdag 18 januari goed te zien.
Nu is het zo dat we van plan waren deze tunnelkas begin dit jaar te verplaatsen. We zijn nu vooral blij dat de wind wel geprobeerd heeft de kas te verplaatsen maar dat het zeil dusdanig goed vastzat dat dit het wegvliegen van het geheel voorkomen heeft. Helaas waren de krachten dusdanig dat alle bogen verbogen zijn en de tunnelkas als geheel afgeschreven is.

Lees meer >

Eemstadboerderij in ‘Beleef Vathorst’

Een van de leveranciers aan het voedselkollektief is EEMSTADboerderij. Op braakliggende gronden in de wijk Vathorst worden er groenten, aardappels en kruiden verbouwd. Ook is er een bloemenveld en lopen er kippen die voor eieren zorgen. In het december nummer van magazine Beleef Vathorst staat een interview met oprichter Wytze Nauta en tuinder Jolke de Moel. Klik hier om het artikel te lezen: http://www.vathorst.nl/beleefvathorst/39/#/30/

Waarom werven wij nieuwe leden

In eerste instantie denk je: het is toch goed zo, waarom meer leden?
Wij zien thans het ledental langzaam teruglopen; er vertrekken altijd mensen bijvoorbeeld door verhuizing. Ook hebben met name jonge ouders wel opgezegd omdat zij door hun drukte niet konden meehelpen binnen het Voko. Ook zijn sommige teams wat ‘dun’ in de bezetting. En natuurlijk is het van belang om het gedachtegoed verder te brengen van voedsel-soevereiniteit, van meer sociale samenhang creëren en het ondersteunen van de lokale biologische (kleine) boeren en initiatieven.

Lees meer >

Wervende acties Voko bij Week van de Duurzaamheid

In kader van de Week van de Duurzaamheid heeft Elly namens ons Voko tijdens de maaltijd ‘eat as good as you can’ een praatje gehouden. En Tineke, Selma en Hans bij natuurboerderij De Brinkhorst met een kinderactiviteit en soep voor de ouders gestaan.Lees meer >