Over Voedselkollektief Amersfoort

Het Voedselkollektief Amersfoort wil de lokale, biologische landbouw en voedselsoevereiniteit stimuleren. We betrekken groenten, fruit en zuivel rechtstreeks bij regionale boeren en telers binnen 25 km rond Amersfoort.

De levensmiddelenindustrie en de (internationale) handel bepalen wat er in de supermarkt te koop is, wat dat kost en wat de boer krijgt voor zijn product. Daar hebben de boeren en de consumenten zelf niets over te vertellen. Veel van die producten komen van ver weg, zijn bespoten, in de fabriek bewerkt en overdadig verpakt.

Download (pdf-)flyer van Voedselkollektief Amersfoort

Invloed uitoefenen

Voedselsoevereiniteit betekent dat de boer en de consument weer zeggenschap over productie en consumptie krijgen. Voedselkollektief Amersfoort wil daar praktisch aan bijdragen. Met je eigen leefstijl oefen je invloed uit. Je kunt kiezen of je met je geld de groothandel en de industrie wilt spekken, of biologische kleinschalige landbouw bevorderen. Zo kun je bijdragen aan een eerlijker wereld. Je helpt de productie, distributie en consumptie duurzamer te maken, zowel op ecologisch, sociaal als economisch gebied.

Zeg je: ‘Wat erg voor de boeren, voor het milieu en de natuur’? Je hoeft het daar niet bij te laten. Voedselkollektief Amersfoort neemt het heft in eigen handen en kiest ervoor het anders te doen.

Doelen

 • Ons voedsel betrekken van lokale, biologisch werkende, vaak kleinschalige bedrijven.
 • Producten voordeliger maken, doordat de tussenhandel ontbreekt.
 • Het aantal voedselkilometers en dus de CO2-uitstoot verminderen. De telers zitten binnen een straal van 25 km rond Amersfoort.
 • Overbodig verpakkingsmateriaal terugdringen.
 • Contact tussen buur en boer en tussen de leden van het collectief onderling.

Hoe werkt dat, het Voedselkollektief ?

Nadat je lid bent geworden voor eenmalig € 30,= kan je meedoen in het collectief. In het voorjaar, zomer en najaar is er wekelijks aanbod, in de winter om de week. Het aanbod bestaat uit groenten, zuivel, vlees, eieren, ingemaakte producten, plantgoed en zaden en soms verse bloemen, fruit en noten. Net wat het seizoen te bieden heeft!
De leveranciers leveren iedere week hun lijst met aanbod in. Op zondagavond ontvangen de leden de bestellijst via de mail. Je kunt dan tot dinsdagavond bestellen. Op donderdagavond en vrijdagochtend kun je de bestelling ophalen in onze ‘pop-up’ winkel en afrekenen. Dit is mogelijk door de gezamenlijke inspanning van de leden van het collectief.

Voor leden door leden

Alles binnen het Voedselkollektief wordt door de leden zelf gedaan, van de bestellijst opstellen, doorgeven aan de telers, ophalen van de bestellingen, inrichten van de pop-up winkel tot het uitgeven/afrekenen van de bestellingen. Daarnaast zijn er taken op het gebied van financiën, administratie en communicatie. Leden kunnen zelf kiezen op welk terrein ze graag actief willen zijn.
Door de gezamenlijke inzet van leden blijven producten betaalbaar en vormt het Voedselkollektief een netwerk van mensen die op elkaar betrokken zijn.
Sluit je je aan bij het collectief, en geef je op voor een taak die je leuk lijkt om te doen !

Voordelen voor de leden

 • Altijd verse seizoensproducten.
 • Voedsel geproduceerd zonder pesticiden, kunstmest en bewaarmiddelen.
 • Inzicht in de herkomst van je eten.
 • Goedkoper eten.
 • Gedeelde idealen en de mogelijkheid die samen vorm te geven.

Voordelen voor de telers

 • Leverancier van Voedselkollektief Amersfoort: Zorgboerderij Het ParadijsEen betere prijs voor een goed product. We betalen meer dan de groothandel.
 • We nemen ook kleine hoeveelheden, afwijkende vormen en formaten af.
 • Inzicht in wie je producten afneemt.