Wat te doen met Zevenblad

Dit plantje verspreidt zich in deze bloeiperiode nijver door veel tuinen. Je ziet het vaak in de schaduw onder hogere begroeiing opduiken. Of in je moestuintje! Je kunt het een ergerlijk onkruid noemen.

Maar als blijkt dat je het in de keuken kunt gebruiken, en zelfs lekker kan zijn? Tja, dan kantelt het beeld nietwaar? Bovendien verarm je het wortelstelsel van het zevenblad als je het steeds plukt.

Je kunt het opeten in de salade, roerbakken als spinazie bij de rijst, of in de aardappelstamp verwerken. Ook kun je van Zevenblad pesto maken. Ik heb wat recepten bekeken, en er dit hieronder uit opgesteld.

Recept pesto van Zevenblad

Ingrediënten

  • 3 handenvol vers zevenblad
  • de rasp en sap van 1 citroen
  • 75 walnoten of hazelnoten, kort geroosterd in een droge koekenpan
  • 2 el parmezaanse kaas of pecorino
  • 1-2 tenen knoflook
  • zeezout & versgemalen zwarte peper
  • 150 ml olijfolie extra vergine

Aan de slag

Was het zevenblad en droog het. Doe alle ingrediënten in een keukenmachine en maal (bijna) glad tot een mooie pesto.

Voeg eventueel iets extra olie toe als de pesto volgens u te droog wordt. Breng op smaak met zout en peper.

In een goed afgesloten pot kunt u de pesto ongeveer 2-3 weken in de koelkast bewaren. Slim is het om er wat olie op te zetten,  en steeds een schone lepel te gebruiken. Dan blijft hij langer goed.

 

Aardappels rooien met Wytze bij de Eemweideboerderij

Afgelopen zaterdag 26 oktober hebben al 5 Vokoleden Wytze geholpen na onderstaande mail. Hier zie je hen trots bij het resultaat staan.

Aanstaande zaterdag 2 november hoopt Wytze met jullie hulp de laatste rijen aardappels eruit te krijgen. Zie hieronder zijn verzoek.

Beste Voko-leden,

Ik lever jullie al vele jaren aardappels van de Eemstadboerderij. 

Dit jaar doe ik dat voor het tweede jaar vanuit de Eempolder tussen Amersfoort en Soest, aan de AP Hilhorstweg 6. 
Dit valt onder Soest maar is vlak bij Amersfoort, achter industrieterrein Isselt.  Ik noem deze plek de Eemweideboerderij. www.eemweide.nl.
Op de boerderij fok ik tevens de biologische Vredelingerkippen en er zijn ook een aantal stiertjes voor de biologische koeienfokkerij.

Maar er is een probleem, de aardappels zitten nog voor de helft in de grond, het was te nat om te rooien en de grote rooimachine kan zeker niet het land op!!

Nu wil ik jullie vragen om te helpen rooien. 

Dit betekent dat ik met een kleine rooimachine de aardappels uit de grond schud en dat we die dan samen oprapen en op de wagen doen.

Ik doe dit ook wel met schoolklassen maar die hebben nu vakantie. 

 
Eind deze week denk ik dat het land weer droog genoeg is, komen jullie zaterdag helpen?

We maken er dan een gezellige ochtend van:

Eerst een rondleiding over de boerderij en koffie/thee, dan een uur rooien en napraten met een broodje en soep!

Kom jij?  Dan graag aanmelden bij Wytze via een app of sms naar 06 24284100 (Wytze) of Reply op deze mail van Voko.

Met vriendelijke groet,  Wytze Nauta.

EEMweideboerderij

AP. Hilhorstweg 6 

(Let op, niet op dit adres navigeren, dit adres bestaat niet in de navigatiesystemen. Het zijn een paar schuren op de hoek met de Spiekerweg, schuin tegenover nr. 19!)
3764 MS Soest
www.eemweide.nl
06-24284100

Formidabele groentes

Geweldig zo’n grote bleekselderie en spitskool. De bleekselderie hier is afkomstig van Landgoed Zuylestein(Leersum), en die fraaie spitskool van Genus Loci(Vathorst, Amersfoort). 

Fantastisch bezoek aan tuinderij A8

Met circa 8 mensen hebben wij Wikke en Leatitia bezocht op hun tuinderij in Doorn. Erg enthousiast zijn we ontvangen met koffie en vele verhalen. Zij werken daar met z’n tweeën plus af en toe wat vrijwilligers.

Wim heeft vroeger in de zaadveredeling gewerkt, en heeft nu nog steeds een passie om te experimenteren met zaden om zo goede opbrengst en bestendigheid te bereiken. Je kijkt hoe zaden zich ontwikkelen en wat je daar mee kunt. Kijk op www.zaderij.nl om daar meer over te weten te komen.

A8 is ongeveer in dezelfde periode gestart als het Voko, in 2011. De grond was van Wikke’s ouders, maar is later verpacht aan een niet-biologische teler. Toen Wikke en Leatitia begonnen was de grond daardoor niet goed: teveel koper, een slechte opbrengst. Door nieuwe, biologische methodes is de grond beter geworden met als gevolg meer opbrengst en diversiteit. Er zijn betere evenwichten ontstaan. Een slakkenplaag kon daardoor beperkt worden.

Als wij tegen 13 uur nog groentesoep krijgen, constateren de Voko-leden dat zij door deze ontmoeting graag meer willen bestellen bij A8, en eventueel ook willen meehelpen als er stevig gewied moet worden. Je krijgt zo een band met de telers.

Conclusie: Zo’n bezoek moeten wij vaker doen!

Boomspinazie bij De Glinstertuin

Bij het ophalen van groente kreeg ik bij de Glinstertuin zakjes van 250 gram met boomspinazie.  Jos wilde het gewicht van de stengels niet in de prijs meenemen, dus haalde hij alle blaadjes van de stengel. Voor een kilo aan blaadjes was een hele plant nodig. Voor mij was het een verrassing om de plant te zien, waar deze blaadjes van af kwamen. Volgens Jos is het eigenlijk geen spinazie, maar familie van melde.

Eddy

Pluim voor De Landouw

Onder de naam De Landouw is Frank van de Berg dit jaar gestart met biologische landbouw en levering aan het Voedselkollektief. Afgelopen week (eind mei) zien de eerste bestellers met grote tevredenheid zijn eerste levering. ‘Wat een prachtige kroppen sla en mooie paksoi!’, waren afgelopen week de commentaren.

 

Nieuws van Zuylenstein

Thea Dengerink vertelt dat zij zoveel als mogelijk blijven door telen in de winter en proberen kolen, bietjes, aardperen, rapen rucola, nieuwe kleine snijkoolsoorten, raapstelen en spruiten aan te blijven bieden. Zuylenstein gaat ons binnenkort ook recepten leveren bij moeilijke groenten.
Lees meer >

Dit seizoen eten we …raapjes

Knolrapen, meiknollen, meiraapjes, hoe je ze ook noemt, ze zijn terug van weggeweest. Ze waren gedegradeerd tot veevoer, maar nu zijn meirapen weer helemaal hip in culinaire kringen. En dat is terecht! – DOOR: DAPHNE BALVERSLees meer >

Dit seizoen eten we … ui

De winter duurt voort en het groenteaanbod wordt steeds kariger. De enige groente die zich niets van de seizoenen lijkt aan te trekken, is de ui. Het hele jaar door geeft de ui smaak aan tal van gerechten. Een keuken zonder ui is ondenkbaar – Door Daphne BalversLees meer >