Fantastisch bezoek aan tuinderij A8

Met circa 8 mensen hebben wij Wikke en Leatitia bezocht op hun tuinderij in Doorn. Erg enthousiast zijn we ontvangen met koffie en vele verhalen. Zij werken daar met z’n tweeën plus af en toe wat vrijwilligers.

Wim heeft vroeger in de zaadveredeling gewerkt, en heeft nu nog steeds een passie om te experimenteren met zaden om zo goede opbrengst en bestendigheid te bereiken. Je kijkt hoe zaden zich ontwikkelen en wat je daar mee kunt. Kijk op www.zaderij.nl om daar meer over te weten te komen.

A8 is ongeveer in dezelfde periode gestart als het Voko, in 2011. De grond was van Wikke’s ouders, maar is later verpacht aan een niet-biologische teler. Toen Wikke en Leatitia begonnen was de grond daardoor niet goed: teveel koper, een slechte opbrengst. Door nieuwe, biologische methodes is de grond beter geworden met als gevolg meer opbrengst en diversiteit. Er zijn betere evenwichten ontstaan. Een slakkenplaag kon daardoor beperkt worden.

Als wij tegen 13 uur nog groentesoep krijgen, constateren de Voko-leden dat zij door deze ontmoeting graag meer willen bestellen bij A8, en eventueel ook willen meehelpen als er stevig gewied moet worden. Je krijgt zo een band met de telers.

Conclusie: Zo’n bezoek moeten wij vaker doen!

Boomspinazie bij De Glinstertuin

Bij het ophalen van groente kreeg ik bij de Glinstertuin zakjes van 250 gram met boomspinazie.  Jos wilde het gewicht van de stengels niet in de prijs meenemen, dus haalde hij alle blaadjes van de stengel. Voor een kilo aan blaadjes was een hele plant nodig. Voor mij was het een verrassing om de plant te zien, waar deze blaadjes van af kwamen. Volgens Jos is het eigenlijk geen spinazie, maar familie van melde.

Eddy

Pluim voor De Landouw

Onder de naam De Landouw is Frank van de Berg dit jaar gestart met biologische landbouw en levering aan het Voedselkollektief. Afgelopen week (eind mei) zien de eerste bestellers met grote tevredenheid zijn eerste levering. ‘Wat een prachtige kroppen sla en mooie paksoi!’, waren afgelopen week de commentaren.

 

Nieuws van Zuylenstein

Thea Dengerink vertelt dat zij zoveel als mogelijk blijven door telen in de winter en proberen kolen, bietjes, aardperen, rapen rucola, nieuwe kleine snijkoolsoorten, raapstelen en spruiten aan te blijven bieden. Zuylenstein gaat ons binnenkort ook recepten leveren bij moeilijke groenten.
Lees meer >

Dit seizoen eten we …raapjes

Knolrapen, meiknollen, meiraapjes, hoe je ze ook noemt, ze zijn terug van weggeweest. Ze waren gedegradeerd tot veevoer, maar nu zijn meirapen weer helemaal hip in culinaire kringen. En dat is terecht! – DOOR: DAPHNE BALVERSLees meer >

Dit seizoen eten we … ui

De winter duurt voort en het groenteaanbod wordt steeds kariger. De enige groente die zich niets van de seizoenen lijkt aan te trekken, is de ui. Het hele jaar door geeft de ui smaak aan tal van gerechten. Een keuken zonder ui is ondenkbaar – Door Daphne BalversLees meer >

Kool

Winterse kost, daar krijg je vanzelf zin in wanneer de dagen korter worden en de temperatuur daalt. Wat in ons winterdieet niet mag ontbreken, is kool. Kool is – als je het goed klaarmaakt – lekker en supergezond. Het wordt tijd dat na de boerenkool nu ook de andere koolsoorten hun saaie imago afwerpen en een belangrijke plaats krijgen in de moderne keuken – Door Daphne Balvers
Lees meer >