Actualiteiten Voedselkollektief mei 2019

De Amersfoortse Jessy en Nicky Kroon van Zero Waste Project mochten niet alleen Willem-Alexander en Maxima wat vertellen, maar zij hebben ook hun winkeltje geopend aan de Mooierstraat.

Daarin bieden zij allerlei zaken aan om het thuis met veel minder verpakkingsmateriaal te doen – helemaal in lijn met hun boek ‘Het Zer0 Waste Project’.

Stimuleert zo’n winkel nu juist niet het consumentisme?
“Veel producten die wij hier bieden zijn anders moeilijk bereikbaar voor veel mensen. Het helpt hen om verpakking te minderen. Bovendien gaan wij ook workshops aanbieden hierover. Wij bieden hier ook bijvoorbeeld shampoo en wasmiddel die je hier kunt tappen, aldus een van de dames.”

Opwekkend dat zoveel jonge mensen bezig zijn met duurzaamheid, vind ik. Een compliment waard voor dit initiatief dus. Ook een gezellige opening trouwens. En ja, jullie reporter heeft bij de gezellige opening nog een verantwoord drankje en hapje gescoord. Lekker! Niet uit onderstaande jerrycan hoor, haha.

Werkmiddag De War zondag 12 mei 13 uur
Help even mee bij De War om daar de zaken weer op orde te brengen die zondagmiddag. Naast de winkelruimte gebruiken wij tenslotte ook hun andere ruimtes als kantoor voor infoavonden en De Binnentuin voor een etentje. Guus de Breeje regelt het ter plekke.

Duurzame Driedaagse 2019
In oktober vindt de Duurzame Driedaagse plaats in Amersfoort. Daar kan het Voko natuurlijk een leuke bijdrage aan leveren. Maar dan moeten er wel enkele mensen wat aan organiseren. Wie wil daar wat aan meehelpen? Mail info@voedselkollektief.nl

Brief over verhuizing De War

Dag allemaal,

Hoewel er geen ‘echt’ nieuws is wil ik jullie toch graag informeren over
de stand van zaken.

Na het indienen van de omgevingsvergunning leken we met de gemeente in
een patstelling terecht te zijn gekomen. De aanvraag bleek niet verwerkt
te kunnen worden (we lichten dat nog wel een keer toe). Verkorte versie
van de reactie van de gemeente was in ieder geval als volgt:

1. we moeten de huidige aanvraag intrekken
2. we moeten een nieuwe aanvraag indienen inclusief een nieuwe lijst met
additionele onderzoeken bovenop de onderzoeken die we voor deze aanvraag
al hebben (laten) verricht(en)

Met het intrekken van de aanvraag komt de doorlooptijd van de afspraken
rondom de erfpachtovereenkomst onder druk te staan dus wij kunnen niet
zomaar de aanvraag intrekken. Nieuwe onderzoeken kosten extra geld en
ook weer extra tijd. Een lastige situatie dus die we even op ons in
moesten laten werken. Vorige week hebben we een aantal mails verstuurd
naar betrokken ambtenaren en wethouder. Op verzoek van de gemeente staat
er nu een afspraak gepland op 30 april met een expert op het gebied van
omgevingsvergunningen.

Ondanks alle muren, drempels en hobbels verwachten wij nog steeds dat we
toch (ooit) naar de W3 gaan verhuizen. Over die verwachting zullen we op
30 april meer weten. Over hoe en wanneer zal dan waarschijnlijk nog
steeds niets zinnigs te zeggen zijn.

Ondertussen staan wij, jullie maar ook kandidaat-huurders in de
wachtstand en dat is natuurlijk erg vervelend voor de motivatie. Ik
vertrouw er zelf op dat we na 30 april een zodanig plan kunnen trekken
dat we met jullie en met huurders weer verder in gesprek kunnen. Zodra
we meer weten nemen we contact met jullie op.

Groet,
Nicole

Werken aan meer bestelzekerheid

Iedere week staan er helaas thans wel een paar producten op het bord die niet geleverd zijn. Dat moet anders. Ons Leveranciersteam gaat elke vrijdagmiddag gelijk actie ondernemen naar de betrokken leverancier: om te achterhalen hoe het komt, en hoe dit verbeterd kan worden.

Kwaliteit van de producten
meeraapjesIn de winkel kan iedereen die zijn/haar bestelling komt ophalen ook reageren door een formulier in te vullen. Dat gaat ook als de kwaliteit van een product tegenvalt. Onze winkeliers spelen daar natuurlijk een belangrijke signalerende rol bij.

Wij hopen jullie op de hoogte te houden hoe dit gaat.

Gelukkige varkens en mooie groenten

Het Voedselkollektief betrekt ook van het prachtig gelegen Landgoed Zuylestein bij Leersum. Dit plaatje heeft Maroesja geschoten toen zij laatst de bestelling kwam ophalen bij kasteel Zuylestein. Hier zie je de varkens in het bos scharrelen. Dat is toch een bezoekje meer dan waard allemaal. Zie https://www.landgoed-zuylestein.nl/

 

 

Mooie groenten bij Zorgboerdij Dijckhof(Driebergen)
Op deze foto zie je herfstige oogst van groenten bij deze zorgboerdij waar jongeren met een verstandelijke beperking en psychiatrie meehelpen.

 

Bezoek Remeker

Ik zal me even voorstellen: ik ben Sophie Schoch, 36 jaar en moeder van twee kinderen, Tein (5) en Raaf (2). Samen met Martine en haar zoon Milan van 7 gaan we op onderzoek uit bij de verschillende boerderijen die aangesloten zijn bij het Voedselkollektief. Wij vinden dat zelf erg leuk en bovendien vinden we het belangrijk om aan onze kinderen te laten zien waar de producten vandaan komen.

Kaas en ghee
Dit keer bezoeken we De Groote Voort, waar de Remeker kaas en Ghee vandaan komt. Op een regenachtige middag, bijeen gepakt in de auto, rijden we naar Lunteren. Fijn binnendoor over mooie weggetjes. Bij de boerderij aangekomen plenst het van jewelste, dus we haasten ons meteen het kleine winkeltje in.
De geur van kaas komt ons daar al tegemoet en we worden hartelijk welkom geheten door een van de kaasmaaksters. Ze laat ons vol enthousiasme de plek zien waar de kaas gemaakt wordt en ook de opslag met alle prachtige ronde kazen. Wat een mooi gezicht! Rijen en rijen kazen.

Mijn zoontje kan de geur niet verdragen en rent gauw terug naar de winkel, maar Milan, Martine en ik kijken geïntrigeerd om ons heen. Milan mag zelfs een hele kaas vasthouden. Oei, wat is hij zwaar!

We eten een gekocht broodje met jam onder een afdakje en gaan op zoek naar de kalfjes. Speurneuzen Milan en Tein hebben ze al gauw gevonden. De rest van de koeien verblijft heerlijk op het land. Wat een mooie stallen hebben ze daar! Zo open en vrij, zo goed verzorgd. De stier is wel ‘thuis’, een prachtig groot beest. We kunnen hem zelfs aaien!

Dansen met gehoornde dames
Helaas is het personeel op deze dag erg druk, dus veel tijd om te kletsen is er niet, maar enige tijd geleden heb ik de documentaire ‘Dansen met gehoornde dames’ gezien. Een prachtig verslag van de zoektocht van deze boerderij naar een meer natuurlijke manier van boeren. Geen antibiotica meer, een natuurlijke korst om de kazen die zelfs eetbaar is. Hoe zorg je ervoor dat de koeien niet ziek worden, hoe zorg je ervoor dat de korst goed blijft? Er straalt ontzettend veel liefde uit de documentaire. Liefde voor de dieren, liefde voor het bedrijf. Het is uniek wat ze hier doen en dat proef je terug in de kaas. Bovendien is het een rauwmelkse kaas, wat betekent dat de melk niet bewerkt is, voordat deze tot kaas gemaakt wordt. Meer over deze techniek vind je hier. https://www.remeker.nl/rauwmelkse-kaas/  Ook is hier meer te vinden over de natuurkorst.

Wat is Ghee
Naast kaas wordt ook Ghee gemaakt. Op de website van Remeker staat:
“Onze ghee (spreek uit als in de naam ‘Guy’ of ‘Guido’) wordt op melkboerderij De Groote Voort bereid uit de weiboter van de melk van onze prachtige Jersey koeien. Ghee is zuiver melkvet – ja, ontwaterde boter met een nootachtig aroma. Als keukenproduct is het voortreffelijk voor bakken, braden, stoven en frituren.

Ghee versterkt de smaak van kruiden en specerijen, spat niet bij verhitting en is – bewaard bij kamertemperatuur –onbeperkt houdbaar. Daarbij schijnt het bijzonder gezond te zijn!”
Het is bijzonder om op zo’n plek rond te lopen. Ik voel de passie, je wordt er blij van. Zulke plekken zijn nodig. Voor de dieren en ook voor ons. Er hangt een rust, ik kom tot rust en ga de producten meer waarderen. Moe en voldaan rijden we terug naar Amersfoort. Al met al een inspirerende en vrolijke middag!

Open dag 16 juni
Op 16 juni is er een open dag op de boerderij met tal van activiteiten. Lijkt me zeker de moeite waard! https://www.remeker.nl/2018/04/18/open-dag-zaterdag-16-juni/

En er wordt een cursus kaas in de keuken aangeboden waarin je leert om in je eigen keuken kaas en boter te maken. https://www.remeker.nl/2017/02/03/cursus-kaas-keuken/

 

Met Martine en Sophie naar De Hondspol

Sophie en ik zijn al een tijdje lid van het voedselcollectief en willen regelmatig stukjes schrijven over de uitstapjes die wij maken naar de leveranciers van het collectief. We zullen om en om een stukje schrijven, ik begin en ik zal mezelf eerst even voorstellen.Lees meer >

Storm en de tunnelkas Eemstad tuinderij

Op de foto is het resultaat van de westerstorm van donderdag 18 januari goed te zien.
Nu is het zo dat we van plan waren deze tunnelkas begin dit jaar te verplaatsen. We zijn nu vooral blij dat de wind wel geprobeerd heeft de kas te verplaatsen maar dat het zeil dusdanig goed vastzat dat dit het wegvliegen van het geheel voorkomen heeft. Helaas waren de krachten dusdanig dat alle bogen verbogen zijn en de tunnelkas als geheel afgeschreven is.

Lees meer >

Waarom werven wij nieuwe leden

In eerste instantie denk je: het is toch goed zo, waarom meer leden?
Wij zien thans het ledental langzaam teruglopen; er vertrekken altijd mensen bijvoorbeeld door verhuizing. Ook hebben met name jonge ouders wel opgezegd omdat zij door hun drukte niet konden meehelpen binnen het Voko. Ook zijn sommige teams wat ‘dun’ in de bezetting. En natuurlijk is het van belang om het gedachtegoed verder te brengen van voedsel-soevereiniteit, van meer sociale samenhang creëren en het ondersteunen van de lokale biologische (kleine) boeren en initiatieven.

Lees meer >