VOKO chauffeurs voor ophaalteam gevraagd

Wat ga je doen?

Je rijdt op donderdagochtend vanaf +/- 10:00 uur langs de tuinderijen, boomgaarden, zorg- en zuivelboerderijen binnen een straal van 25 km rondom Amersfoort.

Je maakt een praatje met de telers /begeleiders en vrijwilligers die diezelfde ochtend voor ons geoogst hebben en de bestelling hebben klaargezet in kratten/koelcel/kas.

Je zorgt dat de bestelling voor 13:30u gelost wordt bij het WAR gebouw.

Voor de communicatie/afstemming vooraf en tijdens de ritten maken we gebruik van de VOKO Signal app. Hiervoor heb je een smartphone nodig en de Signal app. Het is de bedoeling dat
je deze app actief gaat uitlezen en gebruiken.

Wat maakt het leuk?

Je ziet waar het groeit en bloeit. Je ruikt de mest en biologische grond. Je deelt de zorgen over de weersinvloeden op de verwachte opbrengst. Je voelt de trots van een eerlijk verzorgd product: vers geoogste groente en fruit, kaas, koeien en jonge kalfjes en niet te vergeten de zorgcliënten die er rondlopen. En soms krijg je ook nog een kopje koffie aangeboden.

Wat heb je nodig?

Een geldig B rijbewijs en de beschikking over een (geleende) auto. Je krijgt een km vergoeding van € 0,23.

Hoeveel tijd kost het je?

Ieder kwartaal krijg je een mail met het verzoek je beschikbaarheid op te geven om 2 tot 3 keer per kwartaal te rijden. Tijdsinvestering is ongeveer 4 uur per ingeroosterde dienst.
Chauffeurscafe: een paar keer per jaar komen we bijeen voor een gezamenlijk overleg.

Heb je voldoende tijd, commitment en betrokkenheid om dit te doen? Meld je aan.

Heb je nog vragen? Mail ons.

Email: ophaal@voedselkollektief.nl

Stro en broed stopt met paddenstoelen productie

Beste Voko-leden,

Met diepe dankbaarheid voor jullie enthousiasme en trouwe bestellingen afgelopen jaar, moet ik helaas vertellen dat ik voorlopig stop met de paddenstoelen productie. In deze nieuwsbrief wil ik jullie graag toelichten hoe ik tot mijn beslissing ben gekomen, omdat het misschien ook voor jullie interessant is in het kader van onze gedeelde bezieling om (kleinschalige) lokale productie mogelijk te maken. Ik heb hier veel over geleerd afgelopen jaar.

Vorig jaar maart ben ik de zwammenproductie gestart en heb geweldig genoten van het werk, het prachtige product dat dat voortbracht en de contacten met afnemers zoals jullie. Mijn ambitie was om een rendabele kleinschalige kwekerij te bouwen met een ambachtelijke aanpak. Daarvoor had ik een solide bedrijfsplan geschreven en een mooie financiering binnengehaald. Ook heb ik een professionele kleine productielocatie gebouwd, samen met mijn partner Johan, waar ik trots op was en die heel goed en fijn functioneerde. De inschattingsfout die ik echter heb gemaakt aan de voorkant is de hoeveelheid arbeid die het kost om op deze schaal te produceren. Deze pakte flink hoger uit dan ik verwacht had, en arbeid in Nederland is duur. In het begin dacht ik dat nog op te lossen met efficiënter werken. Maar inmiddels weet ik dat dat op mijn schaal niet het antwoord is. Onder de streep bleek ik flink in de min te eindigen.

Dit werd pas goed duidelijk toen we door de brand bij de buren stil waren gelegd. In de extra tijd die dat opleverde hebben we alle cijfers nog eens goed op een rij gezet. We hebben nog meerdere scenario’s doorgerekend om met onze nieuw opgedane ervaring te onderzoeken of er een uitweg was met bijvoorbeeld prijsverhoging (maar daar zit wel een grens aan…) of een beetje uitbreiding. Maar het werd niet beter onder die streep. Met andere woorden: elke maand stop ik er eigen geld in om 7 dagen per week bizar hard te mogen werken… dat is natuurlijk niet houdbaar en hard gezegd: dat is dus een hobby en geen duurzaam bedrijf. Toen ik dat eenmaal scherp in beeld had (gelukkig had ik alles in detail gemonitord afgelopen jaar), wist ik dat ik (voorlopig) moest stoppen.

Na veel verdriet afgelopen weken (volgens mij ook bij mijn paddenstoelen, want wonderlijk genoeg stopten ze gewoon bijna helemaal met groeien..), voelt het nu wel weer oké aan. Ik kan accepteren dat dit ook bij ondernemen en bij het pionier-proces hoort om te ontdekken of en hoe het wel kan. Het ergst vond ik het nog om het aan mijn vaste klanten zoals de nieuwe graanschuur, restaurant Lutum en jullie te vertellen. Maar bij deze dus toch. Ik stop gelukkig niet met agrarische werk. Komend (dit) seizoen verleg ik mijn focus naar onze twee voedselbossen en naar de groente- en kruidenakker die dit jaar van start gaat. Ik blijf de bouillon en kruidenmixen produceren, en wat groente en (klein-)fruit, naast een parttime interim klus die ik inmiddels helaas erbij heb moeten nemen om financieel uit te komen. Ik hoop een beetje tot rust te kunnen komen na de achtbaan van afgelopen jaar en alle geleerde lessen dit jaar te integreren in een nieuwe aanpak. Mogelijk betekent dat op enig moment dat ik wel weer doorga ook met de paddenstoelen, maar dat kan ik nu nog niet inschatten. Toen ik dit avontuur begon wilde ik een weg vinden om kleinschalig, zonder subsidie, wel rendabel te kunnen zijn. Die weg heb ik nog niet gevonden, maar ik blijf wel zoeken. Weten wat níet werkt is tenslotte ook deel van het antwoord. En ik hoop daarbij ook het contact met jullie onderweg te houden. Ik kom graag af en toe weer in de lucht als ik voldoende aanbod heb voor jullie lijst. Gelukkig schijnt de zon weer regelmatig en droogt het land weer wat op, en ik wens ons allen een heel fijn groeiseizoen toe volop lekker vers en lokaal eten!

Hartelijke groet,

Joyce van den Hoek Ostende

Stro & Broed

Krachtige zwammen, groenten en kruiden van hier.

joyce@stro-broed.nl

Telefoon: 06-27228397

Binnenkort opent onze webwinkel: www.stro-broed.nl

Financieel lenen voor verduurzaming pand van de War mogelijk

De War wil één van de duurzaamste plekken worden in Amersfoort, zodat ook toekomstige generaties verantwoord gebruik kunnen van deze plek.

Op dit moment is het pand slecht geïsoleerd. Als eerste stap wordt het pand daarom zo veel mogelijk energetisch verduurzaamd in de vorm zonnepanelen, spouwmuurisolatie en dubbele beglazing. Deze maatregelen betalen zich, zeker met de huidige energiecrisis, snel terug. Dit vereist wel een financiële investering.

Je kunt nu bijdragen met een particuliere lening. Hoe meer schouders de last dragen, hoe comfortabeler we allemaal gebruik kunnen maken van het pand.

Eerste stap is nu om te inventariseren wie er van de leden van het Voko de mogelijkheid en de wil heeft om geld uit te lenen. Het gaat om een geldbedrag van minimaal 500 euro tegen een te kiezen rentepercentage van 0 of 2% en een looptijd van 3, 5 of 10 jaar.

Hieronder vind je het inventarisatieformulier, de verduurzaming scenario’s en een voorbeeld van de leenovereenkomst. Bij interesse stuur een mail met je contactgegevens naar vokowarcontact@gmail.com.

Kluswerk in De Nieuwe War – ervaringen en hoe verder

Afgelopen zaterdag zijn wij als Voko’ers het kluswerk komen versterken bij De War. Dat geeft daar extra energie en wordt gewaardeerd. Diana somt eerst de verschillende klussen op, en bespreekt wie wat kan doen. Zij leidt ons ook nog rond door het gebouw.

Even later zijn wij op allerlei plaatsen bezig : in de kelder leidingdoorvoeren dichtkitten en boven een luik fiksen. Buiten zijn mensen houtsnippers aan het verspreiden over de tuin. Bij dat laatste hoeft geen mondkapje op wat natuurlijk prettiger werken is.

Lunch met Tineke soep
Als we lunchen, komt er net een schraal herfstzonnetje door. Na stevig klussen voelt dat als een gepaste beloning bij de soep en broodjes. Sommigen moeten weg, bijvoorbeeld om met de kids naar de Sintintocht te gaan, nu als rondrijtour georganiseerd. Mijn eigen jongste spruit is die leeftijd ruim voorbij (28 jaar!) en heeft een housewarming in haar eindelijk verkregen flat.

Lunch bij De War

Anderen komen en nemen het werk over. Ook zondag zijn er weer mensen aan de slag.

Nog meer kluswerk nodig
Als wij bezig zijn, heeft ‘ûs Herman’ net een workshop met linosnede in een ruimte die al helemaal af is. En dat ziet er gelijk mooi uit! Daar komen al aardig wat bezoekers op af.
Wie in De Nieuwe War geweest is, ziet ook wel dat er nog veel nodig is. Kijk maar naar de klussenlijst.

Weekenden om te klussen
Komende 2 weekenden staan nog op het programma om te klussen. Kijk of jij een dagdeel kunt meehelpen op :

  • Zaterdag 21 november
  • Zondag 22 november
  • Zaterdag 27 november
  • Zondag 28 november

’s Ochtends beginnen ze om 10 uur. En er gelden corona spelregels. Kluswerk kan ook buiten zonder mondkapje.

Graag doorgeven aan info@voedselkollektief.nl wanneer jij kunt

Een onoverzienbare berg?
Er is nog behoorlijk veel werk te doen daar, in De Nieuwe War. Maar het wordt iets moois, dat kun je al zien. En met het Voedselkollektief hebben wij behoorlijk wat mensen die een bijdrage willen leveren. En als je zo bezig bent, zie je het ook groeien. Dus, ‘onoverzienbaar’- nee, die berg krijgen we echt wel weg!

Zaterdag 18 september Bezoek telers Landouw en Glinstertuin

De Landouw

Frank van de Berg nodigt ons van harte uit op zijn stuk grond bij De Glind op die dag om 14 uur. Dan leidt hij rond, toont en vertelt hij hoe hij zijn groenten teelt. Dan zie je de groenten die bij ons Voko-leden op het bord komen. En kun je al zien welke wintergroentes eraan komen.
Frank heeft al wat vertelt tijdens de laatste Algemene Ledenvergadering in juni. Dat heeft al mensen geïntrigeerd om er meer van te weten te komen. De locatie van De Landouw is aan de Ringlaan in De Glind, schuin tegenover het zwembad.

De Glinstertuin

Vanaf 10 uur kun je ook terecht bij de Glinstertuin. Deze mooie bloemen-, kruiden-, vruchten- en groentetuin van Jos Timmermans ligt op loopafstand van De Landouw. De Glinstertuin doet op deze dag mee met de Open Tuinendag van Groei en Bloei. Je kan meedoen aan een rondleiding om 11.00 uur. Je krijgt een kop thee met wat erbij (kleine vergoeding) en hij vertelt hoe hij met permacultuur daar teelt. Hij levert ook plantjes voor de siertuin waar hij veel vanaf weet. Je kunt daar werkelijk genieten van de rust en de schoonheid. Tegenover De Glinstertuin ligt fruittuin Tres Jolie.

Meer informatie lees je op de website van de Glinstertuin.

De Glind

Dit dorp is ontstaan rond een centrum voor moeilijk opvoedbare kinderen. Daar is nog veel van te zien. In het Dorpshuis zit een klein restaurant waar je desgewenst ook wat te lunchen kunt krijgen, of koffie vooraf. Je kunt De Glind via Achterveld bereiken, of via Leusden. Op de fiets is het een klein uur trappen. De leukste route is langs het Valleikanaal, en bij de stuw over de Asschatterweg rijden tot die naar het noorden buigt, dan de Postweg richting De Glind kiezen.
Als je naar De Glinstertuin wilt

Opgeven

Het is wel handig om in te schatten hoeveel mensen er ongeveer gaan komen: mail aan communicatieteamvoko@gmail.com. Zo nodig stemmen we het transport onderling af.

Save the date: 28 augustus

Proeven en praten op de Voko-dag

De geslaagde en goed bezochte open dag van vorig jaar smaakte naar meer. Op 28 augustus zijn alle Voko-leden van 13.00 tot 16.00 uur welkom op de toekomstige locatie van de WAR aan de Heiligenbergerweg 34-36. Het wordt een gezellige middag met onder meer een Smaakspeurtocht en ruimte voor ontmoeting. Terwijl de voorbereidingen in volle gang zijn, lichten we alvast een tipje van de sluier op.

Het Voedselkollektief heeft op dit moment 170 leden, onder wie veel nieuwe gezichten. Misschien ken je mensen uit je eigen team, maar zou je wel eens wat andere Voko-leden willen ontmoeten. Tijd dus om na de beperkende coronaperiode kennis te maken of bij te praten. Dat kan op 28 augustus tijdens en vooral na de Smaakspeurtocht, waarin je kennis over het Voko-aanbod wordt getest. En uitgedaagd wordt op nieuwe smaken. Ook is er gelegenheid om de nieuwe Voko-ruimte te bekijken. Schrijf de datum dus alvast in je agenda!

Voor de organisatie van de Voko-dag zijn nog wat helpende handen nodig. Vind jij het leuk om de gasten te voorzien van een drankje? Kun jij zorgen voor wat muzikale omlijsting? Mail naar communicatieteamvoko@gmail.com De organisatie is ook nog op zoek naar mensen die een partytent of klapstoelen kunnen inbrengen.

Tot 28 augustus!

Verslag CPO donderdag 10-12-2020

Aanwezig: Gea Hogenbrik, Cara van der Oord, Hans Hubregtse, Christien Stomphorst, Rik van der Ploeg en Ellis de Heij.

Voorstelrondje om onze nieuwe leden Ellis en Rik welkom te heten.

 

  1. Verslag 12 augustus en ALV

Napraten over ALV: complimenten voor Cara.

VokoVerder conclusies moeten nog teruggekoppeld worden met de teams, met name dat daar de binding het beste georganiseerd kan worden. (actie team coördinatoren)

Overigens vindt Dorothee dat dit vooral bovenlangs moet gaan. In dit verband meldt Hans het communicatieteam enkele acties wil ondernemen zodra het weer kan qua corona: leden of kleine groepjes zich laten voorstellen via website en Instagram – met foto. En daarnaast wil men weer thema-avonden gaan organiseren.

Werving loopt goed: dit jaar zijn 50 leden toegetreden tot de Voko. i.p.v. 30 vorig jaar.

 

  1. Afstemming bestelteam.

Rik van der Ploeg neemt voor het eerst deel voor het bestelteam.

Hans vraagt of er contact is tussen b.v. het bestelteam en het leveranciersteam?

Als voorbeeld wordt de warrige situatie met Wytze ter sprake gebracht. Er is wel contact, maar doelstelling en uitgangspunten zijn soms niet helder.
In dit soort situaties is het gewenst dat het Leveranciersteam een duidelijke mail stuurt aan het Bestelteam. (Actie Jos)

 

  1. Jaarcontributie

We hebben besloten om ieder jaar 10 euro contributie te heffen.

We zouden het nog even kortsluiten met Laura.

Op 3 januari hierover een bericht toevoegen. Leden betalen deze 10 euro pas in het tweede lidmaatschapsjaar. Discussie over wanneer iemand 10 euro moet bijdragen. We leggen de knip halverwege het jaar. Voor juli 10 euro, na juni geen 10 euro.

De afrekenlijst moet wel met een kolom contributie uitgebreid worden.

De ledenlijst die het bestelteam hanteert wordt beheerd door de ledenadministratie.

P.S. Achteraf was er discussie over het invoeringsmoment. Het Boekhoudteam heeft meer voorbereidingstijd nodig.

 

  1. Leveranciers:

Vosbeek, geen grond. Situatie opvragen bij het leveranciersteam. (Aktie: Jos)

Eemstadboerderij zoekt nieuwe teler en een ander perceel.

Knoflookboer levert al een tijd niet meer, doet hij nog mee? (Aktie: Jos)

Witte Water stopt per 1 januari dit moet nog gecommuniceerd worden met het bestelteam.

Tres Jolie: Brand gehad, alle gereedschap en onderkomen weg. Heleen trekt de kar om hulp te bieden aan hun.

 

  1. Voortgang de War:

Laura, Guido en Herman Schlooz zijn op locatie geweest om te kijken of het voor ons past. Ook is er contact over parkeermogelijkheden in de omgeving.

Kwartiermakers groep – Eddie wordt naar voren geschoven door Gea

 

  1. Rondje teams.

Bestelteam: Voldoende mensen, maar Bianca weet er meer van.

Boekhoudteam: Dirk Driessen komt per 1 januari aan het team. Ook Sam Frijhof komt meehelpen. Christien maakt nog gewag van Jan Willem.

Ophaalteam: Voldoende mensen op dit moment. Gea hoopt dat dit ook zo blijft.

Leveranciersteam: Voldoende mensen op dit moment.

Winkelteam: Loopt goed en Herman Schlooz wordt de coördinator voor team A en B. Ellis vervangt Cara in het CPO.

Communicatieteam (8 leden):

Met enkele nieuwe leden erbij moet er meer mogelijk worden. Corita houdt liever afstand vanwege de Corona bij de Infoavonden, dus Maroesja doet dat (deels) alleen.

Ledenadministratie
Dirk houdt ‘oude’(voormalige) leden nog bij in een aparte administratie; hij wil daarvan af, we doen er immers niks mee. Daar stoppen we mee ook om privacy redenen. Gea meldt dat wij niet gebonden zijn aan de AVG. (actie Hans geeft door)

 

  1. Rondvraag:

Rik vond het wel gezellig, positief.

Gea: Levering Groenland kratten vallen buiten onze administratie. Telling is wel gewenst. Het winkelteam gebruikt tegenwoordig veel meer kratten. Gea vraagt het winkelteam om een telling van de kratten te doen (middel en groot) zodat we weten wat voor volgend jaar weg kan. We houden 80 stuks in de voorraad. Ellis geeft e.e.a. door.

Afscheid van Christien en Cara. Jammer dat jullie het CPO verlaten. We hebben fijn samengewerkt.

Nieuwe buitenverlichting en nieuwe locatie

Voorlopig moeten wij het natuurlijk doen met de locatie bij de Spullenmannen aan de Geldersestraat. Dat stelt nieuwe eisen omdat je bij het ophalen van je bestelling buiten de zaak moet aanpakken, controleren en overpakken naar je eigen tas.

Als het regent kunnen we een klein stukje verderop staan onder een luifel – zo simpel kan het zijn. Herman heeft buitenverlichting aangebracht, zodat je ook wat ziet als je donderdagsavonds komt. Heel fijn!

Nieuwe locatie

Guido, Laura en Herman van het Winkelteam gaan kijken wat nodig is om binnen het gebouw aan de Heiligerbergerweg ‘ons ding te doen’: genoeg ruimte, temperatuur, opslag. Hans W. ziet mogelijkheden voor Rabo-subsidie t.b.v. nieuwe inrichting die wij nodig zullen hebben. Dorothee heeft met Diana gesproken over de samenwerking gesproken en suggesties rond het eventueel kort parkeren genoemd. Over de huurprijs zullen wij later spreken.