Workshops labyrint

Workshops Labyrint op de Vlierhof

Kleberstrasse 115, Keeken. 2 km over de grens vanaf Millingen
aan de Rijn, bereikbaar met bus 80 en 82 vanaf Nijmegen tot de
grenspost.

Wanneer:
Tweede pinksterdag maandag 10 juni 13.00 – 15.00
Vrijdagavond 5 juli 20.00 – 21.45
Vrijdagavond 2 augustus 19.30 – 21.15
Vrijdagmiddag 30 augustus 16.00 – 18.00
Vrijdagmiddag 27 september 16.00 -18.00
Vrijdagmiddag 25 oktober 14.30- 16.30

Achtergrondinformatie

Dit labyrint is aangelegd in 2005 door Frederique Hagedoorn en wordt sindsdien door haar maandelijks onderhouden gedurende circa 4 werkdagen. Dit labyrint ligt op het centrum van het terrein. De grootte van het terrein bedraagt 3 ha. De diameter van de cirkel is ruim 18 meter. De kruisvorm is ingeplant met buxusstruiken, welke in de afgelopen jaren 2 x bezoek heeft gehad van de buxusmot. De paden zijn bedekt met zaagsel en de begrenzingsranden tussen de paden zijn ingeplant met veldplanten. Elk van de 10 cirkels tot het centrum bevat een andere veldplant. De bloem in het centrum is vorm gegeven met uiteenlopende steensoorten qua textuur en kleur. De ingang ligt op het oosten en naar het westen kijkend heb je zicht op het ooievaarsnest.

 

Workshops Labyrint op de Eemstadtuinderij

Koningsbergenweg dichtbij rotonde 11 schuin achter de
Citroengarage in Vathorst , Amersfoort. Bereikbaar met bus 5.

Wanneer:
Zondagmiddag 23 juni 15.00 – 17.00
Zondagavond 21 juli 19.30 – 21.30
Zondagmiddag 18 augustus 16.00 – 18.00
Zondagmiddag 22 september 15.30 – 17.30
Zondagmiddag 20 oktober 14.00 – 16.00

Achtergrondinformatie

Dit labyrint is aangelegd in de winter van 2018/2019 en geopend op zondagmiddag 14 april 2019.
Dit labyrint ligt op het bedrijventerrein als het ware in de oksel van waar de snelweg de A 28 vanuit de richting Zwolle over gaat in de A 1 richting Amsterdam. De diameter van het labyrint bedraagt ruim 18 meter. De kruisvorm is ingeplant met pitrusplanten. De paden zijn bij de aanleg bedekt met 3 – 5 lagen karton, waarover een laag houtsnippers is aangebracht. De begrenzingsranden zijn ingeplant met veldplanten ( in de volksmond onkruid genoemd). Elk van de 10 cirkels bevat een andere veldplant. De bloem in het centrum is vorm gegeven met
uiteenlopende steensoorten qua textuur en kleur. De ingang ligt op het noorden en je kijkt richting het zuiden naar
de geluidswal van de snelweg A 1.

 

Aanmelden en informatie
e-mail:
fredehagen1955@uwnet.nl
tel. : 033 – 4562391

website:
www.mijnlevenscirkel.nl
www.labyrintwerk.nl
www.vlierhof.org
www.eemstadboerderij.nl
Kosten
15 € per workshop per persoon

Met een hartelijke labyrintgroet van frederique
hagedoorn

Wat is een labyrint?

Een eeuwenoud symbool, wat wereldwijd in verschillende vormen wordt aangetroffen. Je loopt het meditatief. In wezen kun je het ervaren als een minipelgrimage. Doorgaans brengt het je in aanraking met je aangeleerde patronen en vandaar uit kun je meer ruimte krijgen innemen om diep van binnen uit andere bewegingen in je denken en
doen vorm te geven.
Kenmerken van een labyrint:
1) Het pad leidt je naar het centrum en omgekeerd (geen keuzes zoals in een doolhof).
2) Bevat wendingen op de kruisvorm.

Gluten-arme farro of emmertarwe

Onze leverancier Landgoed Zuylestein biedt het oeroude en gluten-arme farro of emmertarwemeel. Hieronder vind je enige achtergrond informatie over dit smakelijke en gezonde oergraan, waarvan heerlijke brood- en rijstgerechten gemaakt kunnen worden.

Waarom emmertarwe?

Sinds 2012 is men in Nederland – na grofweg 2000 jaar – weer begonnen met het terugbrengen van de oeroude, pure emmertarwe. De harde kaf zorgt voor een laag risico op ziekten, waardoor bestrijdingsmiddelen niet nodig zijn. De emmertarwe op de akkers van Landgoed Zuylestein krijgt geen mest of gewasbeschermingsmiddelen. Emmer is moeilijker machinaal te dorsen dan nieuwe, moderne tarwe rassen – maar is vele malen voedzamer, heeft een
nootachtige smaak en een hoger vezel – en lager gluten gehalte dan spelt. Bovendien bevat emmer – in tegenstelling tot de moderne tarwe rassen een rijkdom aan diverse vitamines B, vitamine E, magnesium, koper, fosfor, zink, mangaan, selenium, ijzer en onverzadigde vetzuren.

Historie

Emmertarwe is de oermoeder van harde tarwe en kamut en is historisch gezien de belangrijkste tarwesoort. Bij vele opgravingen in het Midden Oosten en in Europa zijn resten van deze tarwesoort gevonden. Uit kruisingen ontstonden spelt, durum en kamut. Emmertarwe werd zo’n 2000-3000 jaar geleden in Nederland verbouwd op de zogenaamde raatakkers. Latere veredelingen leidden tot de verdwijning van aminozuren en caroteen uit moderner graan en
een toename van gluten.

Uiterlijk emmertarwe

Emmertarwe kan 2 meter hoog worden, tegenover moderne tarwe die ongeveer 45 centimeter bereikt. De oortjes zijn groot en gewimperd. Het tongetje is middelgroot en stomp. Het aartje heeft aan het onderste kroonkafje een enkele centimeters lange kafnaald en twee bloempjes.
De korrels worden strak door de kafjes omsloten, waardoor emmertarwe voor het vrijmaken van de korrels gepeld moet worden. Emmertarwe legert gemakkelijk. De oogst vindt plaats in augustus. De graanvrucht is vrij klein en de opbrengst maximaal 2.500 kg per hectare, beduidend lager dan moderne tarwe.

Witte emmertarwe als basis voor brood and als rijstvervanger

Van emmertarwe wordt een smakelijk brood gebakken door het koud te rijzen met zuurdesem. Omdat aan langzaam rijzend deeg minder lucht wordt toegevoegd dan aan sneller warm rijzend deeg, is het resultaat een smakelijk, gezond, voedzaam en compact brood.
Emmertarwe is bovendien een smakelijke en geschikte rijstvervanger.. Lokaal geproduceerd, met een laag waterverbruik en een lager gluten gehalte dan rijst; deze factoren maken emmer ideaal voor heerlijke rijstgerechten als nasi goreng, paella, jambalaya en risotto.

Nieuwsgierig geworden?

De granen, waaronder witte emmer, van Landgoed Zuylestein worden op de oude akkers geteeld en in Amerongen gemalen bij molen Maallust. Behalve via onze bestellijst, zijn meel, bloem en zemelen ook rechtstreeks te verkrijgen in de moestuinwinkel op het landgoed. Voor groepen vanaf 10 personen is bovendien een fascinerende rondleiding naar de natuurakkers en moestuin van het landgoed te boeken – van harte aanbevolen.
Adres:
Oranjerie Landgoed Zuylestein
Moestuinwinkel
Rijksstraatweg 11
3956 CH Leersum
Voor inlichtingen:
Jan van Helvert + 31 (0)6 374 17241
Probeer eens een recept voor brood of voor rijst op basis van Landgoed Zuylestein’s witte
emmertarwe.
Recept 1 Emmer Brood
500 gr emmer meel (volkoren) en 7,5 gr verse gist of 4 gram droge gist of
420 gr emmer meel (volkoren) en 150 gr zuurdesem (van moederdeeg, 80 gr emmer meel +
water)
7,5 gr zout
350-400 ml water (75-80%)
=-=-=-=-=-=-=-=-=-==-=-
Vermeerder moederdeeg met emmermeel tot voldoende zuurdesem, laat dit minstens 8 uur
rijpen.
Meng in twee kommen de beide degen; geef de mengsels 30 minuten rust; kneed dan kort tot
soepele degen. Doe doeken over de kom.
Geef de degen een voorrijs van minstens 4 uren; duw tussendoor bijvoorbeeld elk uur de degen
terug in de kom.
Vorm de deegstukken tot 1 of 2 ronde broden (heel of half); leg deze op de bakplaat. Zet gelijk
de oven op 230°.
Geef korte narijs (15-30 minuten); snijd de deegstukken in; zet vuurvaste kommetjes water in
de oven en schuif de plaat met broden in de oven.
Zet na circa 15 minuten de oven terug naar 210°. Totale baktijd is 35-40 minuten.
Laat de broden uitdampen.
http://eerdergebakken.wiebaktmee.nl/emmerbroden/emmerbroden%20met%20gist%20en
%20zuurdesem.html

Basisrecept Witte Emmer in plaats van rijst.
Emmergraan spoelen ca 1 kopje per persoon
Opzetten met ruim water met snufje zout
20-30 minuten koken afhankelijk van de gewenste bite
Afgieten en ca 10 minuten met deksel op de pan laten staan.

Recept 2 Witte Emmer Risotto met kip
Voor 4 personen
3 kippebouten met bot
1 ui
2 bosuien
4 tenen knoflook
Bouillon ca 750 ml
Diverse groenten naar smaak zoals paprika, prei, wortel, sugar snaps
3 kopjes witte emmertarwe
Olijfolie
Zout, peper, tabasco naar smaak
=-=-=-=-=-=-=-=-=-==-=-
Kippenbouten aanbraden in de olie in een wok
Gesnipperde ui en knoflook toevoegen goudgeel bakken
Overige groenten toevoegen en roerbakken.
Bouillon toevoegen en aan de kook brengen
Emmer wassen en afspoelen en toevoegen aan de wok. Opletten dat alles onder het vocht ligt
Wachten tot alles aan de kook is, deksel op de pan, vuur laag en half uur laten koken
Na ca. 20 minuten kijken of er nog vocht genoeg is, eventueel water toevoegen. Kippenbouten
uit pan halen en vlees van de botten halen en vlees weer in de wok terug doen. Als het gerecht
nog erg nat is, zonder deksel rustig verder koken.
Zout peper tabasco naar behoefte toevoegen
Na half uur koken in totaal al roerend smeuïg droog koken tot het de gewenste substantie
heeft.
Smullen maar!

Actualiteiten Voedselkollektief mei 2019

De Amersfoortse Jessy en Nicky Kroon van Zero Waste Project mochten niet alleen Willem-Alexander en Maxima wat vertellen, maar zij hebben ook hun winkeltje geopend aan de Mooierstraat.

Daarin bieden zij allerlei zaken aan om het thuis met veel minder verpakkingsmateriaal te doen – helemaal in lijn met hun boek ‘Het Zer0 Waste Project’.

Stimuleert zo’n winkel nu juist niet het consumentisme?
“Veel producten die wij hier bieden zijn anders moeilijk bereikbaar voor veel mensen. Het helpt hen om verpakking te minderen. Bovendien gaan wij ook workshops aanbieden hierover. Wij bieden hier ook bijvoorbeeld shampoo en wasmiddel die je hier kunt tappen, aldus een van de dames.”

Opwekkend dat zoveel jonge mensen bezig zijn met duurzaamheid, vind ik. Een compliment waard voor dit initiatief dus. Ook een gezellige opening trouwens. En ja, jullie reporter heeft bij de gezellige opening nog een verantwoord drankje en hapje gescoord. Lekker! Niet uit onderstaande jerrycan hoor, haha.

Werkmiddag De War zondag 12 mei 13 uur
Help even mee bij De War om daar de zaken weer op orde te brengen die zondagmiddag. Naast de winkelruimte gebruiken wij tenslotte ook hun andere ruimtes als kantoor voor infoavonden en De Binnentuin voor een etentje. Guus de Breeje regelt het ter plekke.

Duurzame Driedaagse 2019
In oktober vindt de Duurzame Driedaagse plaats in Amersfoort. Daar kan het Voko natuurlijk een leuke bijdrage aan leveren. Maar dan moeten er wel enkele mensen wat aan organiseren. Wie wil daar wat aan meehelpen? Mail info@voedselkollektief.nl

Brief over verhuizing De War

Dag allemaal,

Hoewel er geen ‘echt’ nieuws is wil ik jullie toch graag informeren over
de stand van zaken.

Na het indienen van de omgevingsvergunning leken we met de gemeente in
een patstelling terecht te zijn gekomen. De aanvraag bleek niet verwerkt
te kunnen worden (we lichten dat nog wel een keer toe). Verkorte versie
van de reactie van de gemeente was in ieder geval als volgt:

1. we moeten de huidige aanvraag intrekken
2. we moeten een nieuwe aanvraag indienen inclusief een nieuwe lijst met
additionele onderzoeken bovenop de onderzoeken die we voor deze aanvraag
al hebben (laten) verricht(en)

Met het intrekken van de aanvraag komt de doorlooptijd van de afspraken
rondom de erfpachtovereenkomst onder druk te staan dus wij kunnen niet
zomaar de aanvraag intrekken. Nieuwe onderzoeken kosten extra geld en
ook weer extra tijd. Een lastige situatie dus die we even op ons in
moesten laten werken. Vorige week hebben we een aantal mails verstuurd
naar betrokken ambtenaren en wethouder. Op verzoek van de gemeente staat
er nu een afspraak gepland op 30 april met een expert op het gebied van
omgevingsvergunningen.

Ondanks alle muren, drempels en hobbels verwachten wij nog steeds dat we
toch (ooit) naar de W3 gaan verhuizen. Over die verwachting zullen we op
30 april meer weten. Over hoe en wanneer zal dan waarschijnlijk nog
steeds niets zinnigs te zeggen zijn.

Ondertussen staan wij, jullie maar ook kandidaat-huurders in de
wachtstand en dat is natuurlijk erg vervelend voor de motivatie. Ik
vertrouw er zelf op dat we na 30 april een zodanig plan kunnen trekken
dat we met jullie en met huurders weer verder in gesprek kunnen. Zodra
we meer weten nemen we contact met jullie op.

Groet,
Nicole

Werken aan meer bestelzekerheid

Iedere week staan er helaas thans wel een paar producten op het bord die niet geleverd zijn. Dat moet anders. Ons Leveranciersteam gaat elke vrijdagmiddag gelijk actie ondernemen naar de betrokken leverancier: om te achterhalen hoe het komt, en hoe dit verbeterd kan worden.

Kwaliteit van de producten
meeraapjesIn de winkel kan iedereen die zijn/haar bestelling komt ophalen ook reageren door een formulier in te vullen. Dat gaat ook als de kwaliteit van een product tegenvalt. Onze winkeliers spelen daar natuurlijk een belangrijke signalerende rol bij.

Wij hopen jullie op de hoogte te houden hoe dit gaat.

Gelukkige varkens en mooie groenten

Het Voedselkollektief betrekt ook van het prachtig gelegen Landgoed Zuylestein bij Leersum. Dit plaatje heeft Maroesja geschoten toen zij laatst de bestelling kwam ophalen bij kasteel Zuylestein. Hier zie je de varkens in het bos scharrelen. Dat is toch een bezoekje meer dan waard allemaal. Zie https://www.landgoed-zuylestein.nl/

 

 

Mooie groenten bij Zorgboerdij Dijckhof(Driebergen)
Op deze foto zie je herfstige oogst van groenten bij deze zorgboerdij waar jongeren met een verstandelijke beperking en psychiatrie meehelpen.

 

Bezoek Remeker

Ik zal me even voorstellen: ik ben Sophie Schoch, 36 jaar en moeder van twee kinderen, Tein (5) en Raaf (2). Samen met Martine en haar zoon Milan van 7 gaan we op onderzoek uit bij de verschillende boerderijen die aangesloten zijn bij het Voedselkollektief. Wij vinden dat zelf erg leuk en bovendien vinden we het belangrijk om aan onze kinderen te laten zien waar de producten vandaan komen.

Kaas en ghee
Dit keer bezoeken we De Groote Voort, waar de Remeker kaas en Ghee vandaan komt. Op een regenachtige middag, bijeen gepakt in de auto, rijden we naar Lunteren. Fijn binnendoor over mooie weggetjes. Bij de boerderij aangekomen plenst het van jewelste, dus we haasten ons meteen het kleine winkeltje in.
De geur van kaas komt ons daar al tegemoet en we worden hartelijk welkom geheten door een van de kaasmaaksters. Ze laat ons vol enthousiasme de plek zien waar de kaas gemaakt wordt en ook de opslag met alle prachtige ronde kazen. Wat een mooi gezicht! Rijen en rijen kazen.

Mijn zoontje kan de geur niet verdragen en rent gauw terug naar de winkel, maar Milan, Martine en ik kijken geïntrigeerd om ons heen. Milan mag zelfs een hele kaas vasthouden. Oei, wat is hij zwaar!

We eten een gekocht broodje met jam onder een afdakje en gaan op zoek naar de kalfjes. Speurneuzen Milan en Tein hebben ze al gauw gevonden. De rest van de koeien verblijft heerlijk op het land. Wat een mooie stallen hebben ze daar! Zo open en vrij, zo goed verzorgd. De stier is wel ‘thuis’, een prachtig groot beest. We kunnen hem zelfs aaien!

Dansen met gehoornde dames
Helaas is het personeel op deze dag erg druk, dus veel tijd om te kletsen is er niet, maar enige tijd geleden heb ik de documentaire ‘Dansen met gehoornde dames’ gezien. Een prachtig verslag van de zoektocht van deze boerderij naar een meer natuurlijke manier van boeren. Geen antibiotica meer, een natuurlijke korst om de kazen die zelfs eetbaar is. Hoe zorg je ervoor dat de koeien niet ziek worden, hoe zorg je ervoor dat de korst goed blijft? Er straalt ontzettend veel liefde uit de documentaire. Liefde voor de dieren, liefde voor het bedrijf. Het is uniek wat ze hier doen en dat proef je terug in de kaas. Bovendien is het een rauwmelkse kaas, wat betekent dat de melk niet bewerkt is, voordat deze tot kaas gemaakt wordt. Meer over deze techniek vind je hier. https://www.remeker.nl/rauwmelkse-kaas/  Ook is hier meer te vinden over de natuurkorst.

Wat is Ghee
Naast kaas wordt ook Ghee gemaakt. Op de website van Remeker staat:
“Onze ghee (spreek uit als in de naam ‘Guy’ of ‘Guido’) wordt op melkboerderij De Groote Voort bereid uit de weiboter van de melk van onze prachtige Jersey koeien. Ghee is zuiver melkvet – ja, ontwaterde boter met een nootachtig aroma. Als keukenproduct is het voortreffelijk voor bakken, braden, stoven en frituren.

Ghee versterkt de smaak van kruiden en specerijen, spat niet bij verhitting en is – bewaard bij kamertemperatuur –onbeperkt houdbaar. Daarbij schijnt het bijzonder gezond te zijn!”
Het is bijzonder om op zo’n plek rond te lopen. Ik voel de passie, je wordt er blij van. Zulke plekken zijn nodig. Voor de dieren en ook voor ons. Er hangt een rust, ik kom tot rust en ga de producten meer waarderen. Moe en voldaan rijden we terug naar Amersfoort. Al met al een inspirerende en vrolijke middag!

Open dag 16 juni
Op 16 juni is er een open dag op de boerderij met tal van activiteiten. Lijkt me zeker de moeite waard! https://www.remeker.nl/2018/04/18/open-dag-zaterdag-16-juni/

En er wordt een cursus kaas in de keuken aangeboden waarin je leert om in je eigen keuken kaas en boter te maken. https://www.remeker.nl/2017/02/03/cursus-kaas-keuken/

 

Met Martine en Sophie naar De Hondspol

Sophie en ik zijn al een tijdje lid van het voedselcollectief en willen regelmatig stukjes schrijven over de uitstapjes die wij maken naar de leveranciers van het collectief. We zullen om en om een stukje schrijven, ik begin en ik zal mezelf eerst even voorstellen.Lees meer >