Eemstadboerderij in ‘Beleef Vathorst’

Een van de leveranciers aan het voedselkollektief is EEMSTADboerderij. Op braakliggende gronden in de wijk Vathorst worden er groenten, aardappels en kruiden verbouwd. Ook is er een bloemenveld en lopen er kippen die voor eieren zorgen. In het december nummer van magazine Beleef Vathorst staat een interview met oprichter Wytze Nauta en tuinder Jolke de Moel. Klik hier om het artikel te lezen: http://www.vathorst.nl/beleefvathorst/39/#/30/

Nieuws van Zuylenstein

Thea Dengerink vertelt dat zij zoveel als mogelijk blijven door telen in de winter en proberen kolen, bietjes, aardperen, rapen rucola, nieuwe kleine snijkoolsoorten, raapstelen en spruiten aan te blijven bieden. Zuylenstein gaat ons binnenkort ook recepten leveren bij moeilijke groenten.
Lees meer >

Groenten uit de gouden eeuw

Landgoed Zuylestein is een unieke plek, dat voel je direct wanneer je vanaf de Rijksstraatweg tussen Leersum en Amerongen het toegangshek passeert. Op de kaarsrechte lanen verwacht je eerder een koets dan een auto tegen te komen. In het ommuurde gedeelte van het landgoed bevindt zich ook de moestuin – Door Daphne BalversLees meer >

Met zorg voor gewas en mens

In 2008 begon Else Schimmel, zonder enige landbouwervaring, biologische tuinderij De Elzenkamp in Voorthuizen. Op de plek waar zij is opgegroeid kon zij drie hectare grond gebruiken om haar droom te realiseren – Door Daphne Balvers.
Lees meer >

Boer op bouwgrond

Wytze Nauta is van huis uit boer, maar al 25 jaar stadsbewoner. Twee jaar geleden richtte hij EEMSTAD boerderij op. Na jarenlang andere boeren te hebben geadviseerd, wilde hij ook zelf weer eens actief boeren. Hij mocht van de gemeente een paar braakliggende bouwkavels in Vathorst ontginnen en voor een periode van drie jaar gebruiken als landbouwgrond. – Door Daphne BalversLees meer >

De blije knoflook van Eemlook

Een donkere rechthoek onderbreekt de weiden van boerderij De Riet in Leusden. Hier verbouwen Kees en Els Huijbregts zestig verschillende soorten biologische knoflook, keurig gerangschikt in strakke bedden, bedekt met worteldoek. Terwijl aan de oostkant de eerste sprietjes al opkomen, is Kees met een vrijwilliger aan de andere kant van de kavel de laatste tenen aan het poten. Het is half november. De hele winter blijven de planten in de volle grond; pas in juli zullen de knoflookbollen klaar zijn om geoogst te worden.
– door Daphne Balvers, december 2014
Lees meer >

Très Jolie, fruittuin met diepgang!

Op een kille, winderige en regenachtige augustusdag ben ik te gast op het ecologische kleinfruitbedrijf Très Jolie in De Glind. Het is dinsdag, zelfplukdag, en ondanks het slechte weer komen mensen uit de wijde omgeving naar de tuin om bessen te plukken, sommigen een paar onsjes, anderen emmers vol – door Daphne Balvers, oktober 2014 Lees meer >

Bieten van Piet

Als fervent liefhebber van bieten en bietensap voel ik mij als een klein meisje in een snoepwinkel wanneer Piet van Andel mij rondleidt langs zijn loodsen vol rode knollen. In de Flevopolder, aan de overkant van het Nijkerkernauw, runt Piet samen met zijn vrouw Maart een biologisch-dynamisch (BD) landbouwbedrijf. Hier komen de rode bieten vandaan, die het Voedselkollektief de hele winter in voorraad heeft – door: Daphne Balvers, februari 2013 Lees meer >