Van container naar kas-experiment

De grote binnentuin bij de ingang van De WAR, de thuisbasis van ons voedselkollektief, ligt er op een regenachtige zondag in februari wat troosteloos bij. Maar ten opzichte van een tijd geleden is het al een hele verbetering. Toen werd deze ruimte nog gebruikt als parkeerplaats. In het voorjaar zal de permacultuur tuin er heel anders uit zien, wanneer de nieuwe aanplant weer groen wordt. Kwestie van geduld. Alleen… waarom staat die blauwe container er? Daar weet Paul Brouwer meer over. Hij is als duurzaam ondernemer verbonden aan De WAR.

Tuin De War

Experiment met kroos

Paul: “We gaan deze container ombouwen tot kas. Zo maak ik, samen met een aantal anderen, ruimte voor onze experimenten met planten.” Zelf onderzoekt en experimenteert Paul naar de mogelijkheden van voedselproductie die niet afhankelijk is van de grond. Met andere woorden: gewassen die niet groeien uit de aarde. Hij kweekt kroos. Niet voor de eenden, maar als eiwitrijke voedselbron en voor de inzet van het plantje bij het zuiveren van stikstof en fosfaat uit water.

Voor al die onderzoeken en experimenten komt er straks ruimte in de nieuwe kas. Paul: “Halverwege februari start  de verbouwing en krijgt de blauwe container een transparant dak. Zo komt er daglicht in de container. Ook wordt de kas geïsoleerd, zodat er een langer groeiseizoen ontstaat. Dan kunnen er gewassen overwinteren en kan er ook met gewassen geëxperimenteerd worden, die gevoelig zijn voor kou.” Daarnaast bouwt Paul ook aan een systeem om kasgroenten, los van de bodem te kunnen kweken, zonder gebruik van kunstmest.

Chinese walapini

Op termijn komt er rechts naast  de container-kas nog een tweede kas. Dat wordt een combinatie van een Chinese zonnekas met een stenen muur en een walapini. Paul: “De zeecontainer-kas en de ‘Chinese walapini’ makelijk het mogelijk om het hele jaar door gewassen te verbouwen zonder gebruik van fossiele energiebronnen. Door de twee kassen met elkaar te vergelijken willen we zien wat goede lokale alternatieven zijn voor de glastuinbouw.”

Is er een link met het VoKo? Paul: “Wanneer je het leuk vindt om met ons mee te werken aan de kassen, ben je van harte welkom. Maar ook als je ruimte zoekt voor een onderzoek of experiment met gewassen.” Stuur dan een mail naar Paul.