Kweepeerrecepten


Kweepeercompote van sinaasappelsap
met kaneel & steranijs

Voorbereidingstijd   20 minuten
Kooktijd:                  10 minuten
Aantal personen:     8

Ingrediënten:

  • 6 grote kweeperen
  • 1 liter sinaasappelsap
  • 1 pijp kaneel
  • 2 of 3 steranijs ( kwestie van smaak)
  • halve kilo suiker of meer als je van zoet houdt

Doe alles in een grote pan op de peren na.
Was de peren goed. Schil de peren en haal het klokhuis eruit. Snij in niet te kleine stukken, (anders wordt het moes.) Slechte stukken of verkleurde ook weg snijden. Doe de stukjes meteen in het sap om bruin worden te voorkomen.

Breng aan de kook en laat het geheel kort koken. De stukjes moeten net zacht geworden zijn, dus goed opletten.
Verwijder de kaneel en steranijs en doe de stukjes in schone potten (grote of kleine).

Breng het sap weer aan de kook en vul daarmee de potten tot boven. Sluit de potten en zet ze omgekeerd weg.

Kweepeerjam

Voorbereidingstijd:          20 minuten
Kooktijd:                            60 minuten

Ingrediënten:

  • 1,2 kilo geraspte kweepeer
  • 1 liter water
  • 1 kilo suiker
  • sap van 1 citroen

Veeg het dons van de kweeperen en was ze. Snijd de kweeperen in de lengte, 2x door midden. Verwijder nu het klokhuis uit de kweeperen maar laat de schil eraan zitten. Rasp de kweeperen fijn in een keukenmachine.

Breng de kweeperen met het water en het citroensap aan de kook. Kook het 10 minuten. Voeg nu de suiker toe.

Kook het geheel totdat het flink ingekookt is en mooi rood van kleur geworden is. Dit duurt tussen de 30 en 60 minuten. Als er een stevige massa in de pan zit dan is de jam goed.

Week potten voor in sodawater of in een pan kokend water. Haal ze uit het water en was ze van binnen en buiten met een afwasborstel. Soda laat een witte waas op het glas achter en dat wil je natuurlijk niet met zulke mooie rode jam. Vul de potten nu tot de rand af met de kweepeerjam. Zet de potten op de deksel en draai ze na 5 minuten weer om.

Tips
Voeg een stuk citroenschil toe voor extra citroen smaak. Voeg kaneel of kardemom toe voor een apart smaakaccent.

Kweepeer gelei

Voorbereidingstijd:;        30 minuten
Kooktijd:                            45 minuten

Ingrediënten:

  • 3 kg kweeperen
  • suiker (500 gram per liter kweepeersap)
  • pectine (merk Marmello, verkrijgbaar bij betere drogist). Indien pectine niet verkrijgbaar is gebruik dan gelei suiker

Veeg de kweeperen met een doek goed schoon. Snij de vruchten in kwarten en zet ze in een pan goed onder water. Breng het geheel aan de kook. Houd het op matig vuur net zo lang aan de kook tot de kweeperen bijna uit elkaar vallen. Dek het geheel af en laat het een nacht staan.

De snelle bereidingswijze * :
Schep de volgende dag de vruchten uit het sap. Giet het sap door een zeef met hierin een dubbele laag kaasdoek. Meet de hoeveelheid sap in een maatbeker en voeg de suiker toe.  Aan 1 liter kweepeersap voeg je 500 gram suiker toe.

Breng het kweepeersap met de suiker aan de kook en voeg als het goed kookt de juiste hoeveelheid pectine toe. Doe dit met grote zorg want als er klontjes in de gelei zitten is dat echt eeuwig zonde van al je werk. Verwijder met een schuimspaan het schuim uit de pan.

Spoel ondertussen de potten en deksels en de pollepel in heet water met soda of zet het in een pan kokend water. Laat de potten en deksels uitlekken. Giet de potjes zo snel mogelijk helemaal vol, schroef de deksel erop en zet ze op de kop neer.

Serveertips: Kweepeergelei is een goede begeleider van kaas, eend, paté en ook heerlijk op (geroosterd) brood met roomboter.

 Uitgebreide bereidingswijze:
Nadat de peren een nacht gestaan hebben zit in het vruchtvlees nog zeer veel smaak en hebben de peren zich volgezogen met sap. Bovenstaand recept is de ‘snelle’ methode. Zelf kook ik de kweeperen nog een keer in een sappan. De voordelen zijn meer smaak uit de vruchten, meer sap en mooiere diep rode kleur van het sap.
Dit sap voeg ik toe aan het sap wat op de bovenstaande methode verkregen is. Het recept blijft hetzelfde.

Kweepeer gelei zonder pectine of geleisuiker:
Naar aanleiding van een tip van Pieter: het is zeer goed mogelijk om kweeperengelei te maken zonder pectine of geleisuiker. De kweepeer bevat van nature zeer veel pectine. Zet een schoteltje in de koelkast of vriezer. Kook het sap in tot ongeveer 2/3 van de originele hoeveelheid. Voeg dan de suiker toe. Pas de hoeveelheid suiker aan naar de overgebleven hoeveelheid sap, anders kan de gelei erg zoet worden. Schep een lepeltje gelei op de schotel uit de koelkast. Als de gelei mooi stevig is op het schoteltje dan is de gelei klaar om in potten te doen.

Over bestelrondes en plannen voor 2020

Laatste bestelronde in 2019 en meer

Die is in week 51, de week vóór kerst. In 2020 starten we weer in week 2, met tweewekelijkse bestelrondes. In april wordt dat weer wekelijks.

Donderdag 9 januari Nieuwjaarsborrel!

Als jij dan je bestelling komt ophalen, kun je gelijk met ons het glas heffen. Daarnaast presenteren wij dan onze vernieuwde website – veel mooier: dat zul je zien. En wellicht wil onze werkgroep ‘Voko Verder’ contact over verschillende toekomstrichtingen met jou.

Meewerken aan streekmarkt: wat voor jou?

Dat betekent op een zaterdag 1 à 2 uur bij een kraam van ons staan en wat uitleg geven wat het Voedselkollektief is en doet. Ook gaan wij een ‘open dag’ in mei organiseren met allerlei leuks. Daar zijn ook wat handen bij nodig. Lijkt je dat leuk? Meld je bij info@voedselkollektief.nl

Pompoenproeverij

Van 7 verschillende pompoensoorten hebben wij de smaak geproefd. “Wat een verschillen eigenlijk, dat wist ik niet.” Sommige soorten kun je beter niet roosteren, dan krijg je geen lekkere smaak.

Laura had samen met Hero en Claire er een leuke opstelling van gemaakt waar zo’n 15 mensen van genoten hebben in De Binnentuin afgelopen donderdagavond. Wij hadden de houtkachel aan de praat gekregen dat gaf genoeg warmte. Alleen de organisatoren hadden het wat koud, maar die waren er uren aanwezig.

Zij hadden ook erg lekkere gerechten gemaakt met pompoen: een hartige schotel, een zoete taart en pompoenmuffins. Uw schrijver heeft alles geproefd en ik kan jullie verzekeren: allemaal erg lekker.

In spanning wachten wij dus op de recepten van de maaksters van al dit lekkers – hopelijk kunnen wij die volgende bestelronde op de site plaatsen, en aan jullie melden.

Voedselapotheek in Schothorst

Afgelopen week organiseerde de lokale apotheker een bijeenkomst met omwonenden en organisaties onder de naam ‘voedselapotheek’. Want in 10 jaar tijd is het medicijngebruik in zijn wijk verdubbeld! Het aantal mensen met een laag inkomen en een slechte gezondheidsbeleving is hoger dan elders in Amersfoort. Betere voeding in de vorm van meer gebruik van groente en fruit moet daarin helpen, is de gedachte. Diverse leden van ons voedselkollektief schoven ook aan om ideeën te genereren.

Er zijn meerdere ideeën gelanceerd.

Gezonde buurtlunches organiseren om daarmee mensen te stimuleren om gezondere voeding te gebruiken.

Moestuinen in openbaar groen om daarnaast ook de ontmoeting te stimuleren.

Daarnaast kunnen supermarkten in de wijk geprikkeld worden om het gebruik van gezonde voeding te promoten.

Wij zijn benieuwd hoe het verder gaat. Wellicht dat deze of genen aan een initiatief wil meewerken.

Hoe ziet De Hondspol eruit?

Deze zorgboerderij ligt achter een groep stevige eiken aan de Gooyerwetering, een stukje fietsen vanaf het centrum van Driebergen. Het is een mooie locatie in een gebied waar nog kleinere percelen voorkomen. In de boerderijwinkel is het op vrijdagmiddag een drukte van belang. Een vrouw tapt rauwe melk in een zelf meegenomen fles, anderen rekenen hun boodschappen af. Naast de eigen zuivelproducten bieden zij daar ook biologische groenten, brood en geitenkaas van andere leveranciers. Bij de boerderij helpen vrijwilligers en ook geestelijk gehandicapten mee. Kijk voor informatie op www.dehondspol.nl


Zuivelleverancier

Aan ons Voedselkollektief levert De Hondspol nu karnemelk, yoghurt en volle kwark (mijn favoriet!). Maar ter plekke zie ik meer: ook slagroom, zure room, volle en halfvolle melk, en zelfs roomboter.

In gesprek kom ik erachter dat behalve de roomboter, wij de rest ook zouden kunnen bestellen. Kwestie van regelen! Gaan we doen. De mevrouw in de winkel legt trots uit dat zij nog zelf de melk karnen. Maar dit levert te weinig boter op om buiten de eigen winkel te leveren.

Ook groenten
Groenten en kruiden telen ze ook bij De Hondspol en die worden ook via de eigen winkel verkocht, naast andere producten van andere leveranciers uit de streek, zoals geitenkaas van Huijg en honing.


De koeien

Die hebben het duidelijk naar hun zin bij De Hondspol. Ze hebben een mooie ruime stal, de kippen scharrelen ertussendoor. Eén koe kijkt mij zeer indringend aan en loeit verontwaardigd als ik haar fotografeer. Een privacygevoelige koe! Met groot respect zal ik voortaan van de kwark genieten, besluit ik.

 

Weekberichten Voedselkollektief wk 41 – teken tegen glyfosfaat

Verzoek winkelteam: s.v.p. weer grote eierdozen meenemen!

Pech voor ons en Wytze
De bestelling van Eemstad boerderij liep afgelopen week helaas mis. Er was daar een open dag waardoor levering aan Wytzes aandacht ontsnapte. Hij was later bereid alsnog de spullen te brengen maar toen waren veel mensen al geweest. Excuses van Wytze.

Teken ook tegen glyfosfaat(Roundup)
Monsanto probeert opnieuw bij de EU verlenging van gebruik van dit middel te krijgen. En Nederland is een van de beoordelende landen. LATEN WIJ DIE STEM GEBRUIKEN! Glyfosfaat wordt als onkruidbestrijder gebruikt. Maar het heeft gevaren voor mensen(verdacht kankerverwekkkend) en dieren(kikkers), en spoelt uit naar het oppervlaktewater. Teken hier.

Informatieavond op donderdag 10 oktober 19.30 uur
Geïnteresseerden en nieuwe leden zijn dan welkom. Tip je kennissen!
Wij starten in de onze pop-upwinkel in De War aan de Gelderstraat 6. Graag aanmelden op de site.

Markt Duurzame week 12 oktober
Het Voko zal op de markt op zaterdag 12 oktober staan met een kraam; duurzaamheid is tenslotte ons uitgangspunt. Kijk verder naar programma van duurzame week en dagprogramma 12 oktober.

Nieuws week 40 2019

De War
Het Voedselkollektief huurt de winkelruimte van De War. Zoals bekend moet verhuizen. De omgevingsvergunning is nu ingediend met alle gevraagde onderzoeken. Het zal zeker nog 3 maanden duren voordat de gemeente de procedure afrondt en er verhuisd kan worden.
Leuk trouwens om eens te kijken wat er verder allemaal gebeurt in De War. Zie hun site.

Formidabele groentes
Geweldig zo’n grote bleekselderie en spitskool. Kijk hier.

Informatieavond op donderdag 10 oktober 19.30 uur
Geïnteresseerden en nieuwe leden zijn dan welkom. Tip je kennissen!
Wij starten in de onze pop-upwinkel in De War aan de Gelderstraat 6. Graag aanmelden op de site.

Markt Duurzame week 12 oktober
Vanaf 8 tot 14 oktober is er van alles te doen rond duurzaamheid. Het Voko zal op de markt op zaterdag 12 oktober staan met een kraam; duurzaamheid is tenslotte ons uitgangspunt. Komende weken zullen er flyers in de winkel liggen. Die je kunt uitdelen. Kijk verder naar programma van duurzame week en dagprogramma 12 oktober.
Hieronder zie je de fraaie uitstalling op onze Streekmarkt-stand(28 september) met Thomas erachter.

Beleef Schothorst

Op deze jaarlijkse activiteitenmarkt van de wijk op 14 september hebben Jamie en Hans met informatie en ‘uitdeeltomaatjes’ gestaan. Dat levert weer aardige contacten op: mensen die graag uitgenodigd willen worden op een volgende informatie avond.

Daarnaast levert het nieuwe initiatieven.

  • Met de directrice van verzorgingshuis De Koperhorst gesproken die graag een project met ons wil doen. Hun keuken verzorgt maaltijden voor vele mensen. “Kunnen jullie daarvoor leveren?” Dat vergt natuurlijk een nader gesprek, maar het is wel een uitdagend idee. Wij gaan eens kijken of onze leveranciers dat kunnen. En natuurlijk ook welke uitstraling dat voor het Voko kan hebben. Wordt vervolgd.
  • De apotheker van de wijk is bezig met een ‘voedselapotheek’ om mensen gezonder te laten eten, ook als zij minder te besteden hebben. Vanuit onze mogelijkheden zullen wij daaraan bijdragen.

Oogsttijd bij Très Jolie

Tegenover De Glinstertuin treffen wij de grote vruchtentuin van Très Jolie. Daar zijn ze net allerlei bessen in bakjes aan het doen. Veel wordt ook tot jam verwerkt. “Grotendeels vriezen wij de bessen en dat soort fruit in, vertelt Emile. Dan kunnen wij het later geleidelijk aan verwerken.”

 

Hij laat het fruit zien dat nog aan de bomen of struiken hangt: de bramen en frambozen, de pruimen en natuurlijk appels. Zij hebben ook blauwe bessen die lijken op bosbessen maar groter zijn. Van de grote struiken moeten steeds de rijpe exemplaren geplukt worden.

Grappig om te zien is dat hun braamstruiken naar boven opgebonden zijn. Het plukken is er makkelijker door.

Zelfplukdagen!
Op dinsdag en zaterdag kun je zelf fruit komen plukken. Leuk uitje!