Bekijk het Youtube filmpje. Dan krijg je een beeld hoe het Voedselkollektief werkt: de mensen, de groenten en zuivel, de plek waar het gebeurt.
Categoriearchief: Achtergrond
Gelukkige varkens en mooie groenten
Het Voedselkollektief betrekt ook van het prachtig gelegen Landgoed Zuylestein bij Leersum. Dit plaatje heeft Maroesja geschoten toen zij laatst de bestelling kwam ophalen bij kasteel Zuylestein. Hier zie je de varkens in het bos scharrelen. Dat is toch een
bezoekje meer dan waard allemaal. Zie https://www.landgoed-zuylestein.nl/
Mooie groenten bij Zorgboerdij Dijckhof(Driebergen)
Op deze foto zie je herfstige oogst van groenten bij deze zorgboerdij waar jongeren met een verstandelijke beperking en psychiatrie meehelpen.
Bezoek Remeker
Ik zal me even voorstellen: ik ben Sophie Schoch, 36 jaar en moeder van twee kinderen, Tein (5) en Raaf (2). Samen met Martine en haar zoon Milan van 7 gaan we op onderzoek uit bij de verschillende boerderijen die aangesloten zijn bij het Voedselkollektief. Wij vinden dat zelf erg leuk en bovendien vinden we het belangrijk om aan onze kinderen te laten zien waar de producten vandaan komen.
Kaas en ghee
Dit keer bezoeken we De Groote Voort, waar de Remeker kaas en Ghee vandaan komt. Op een regenachtige middag, bijeen gepakt in de auto, rijden we naar Lunteren. Fijn binnendoor over mooie weggetjes. Bij de boerderij aangekomen plenst het van jewelste, dus we haasten ons meteen het kleine winkeltje in.
De geur van kaas komt ons daar al tegemoet en we worden hartelijk welkom geheten door een van de kaasmaaksters. Ze laat ons vol enthousiasme de plek zien waar de kaas gemaakt wordt en ook de opslag met alle prachtige ronde kazen. Wat een mooi gezicht! Rijen en rijen kazen.
Mijn zoontje kan de geur niet verdragen en rent gauw terug naar de winkel, maar Milan, Martine en ik kijken geïntrigeerd om ons heen. Milan mag zelfs een hele kaas vasthouden. Oei, wat is hij zwaar!
We eten een gekocht broodje met jam onder een afdakje en gaan op zoek naar de kalfjes. Speurneuzen Milan en Tein hebben ze al gauw gevonden. De rest van de koeien verblijft heerlijk op het land. Wat een mooie stallen hebben ze daar! Zo open en vrij, zo goed verzorgd. De stier is wel ‘thuis’, een prachtig groot beest. We kunnen hem zelfs aaien!
Dansen met gehoornde dames
Helaas is het personeel op deze dag erg druk, dus veel tijd om te kletsen is er niet, maar enige tijd geleden heb ik de documentaire ‘Dansen met gehoornde dames’ gezien. Een prachtig verslag van de zoektocht van deze boerderij naar een meer natuurlijke manier van boeren. Geen antibiotica meer, een natuurlijke korst om de kazen die zelfs eetbaar is. Hoe zorg je ervoor dat de koeien niet ziek worden, hoe zorg je ervoor dat de korst goed blijft? Er straalt ontzettend veel liefde uit de documentaire. Liefde voor de dieren, liefde voor het bedrijf. Het is uniek wat ze hier doen en dat proef je terug in de kaas. Bovendien is het een rauwmelkse kaas, wat betekent dat de melk niet bewerkt is, voordat deze tot kaas gemaakt wordt. Meer over deze techniek vind je hier. https://www.remeker.nl/rauwmelkse-kaas/ Ook is hier meer te vinden over de natuurkorst.
Wat is Ghee
Naast kaas wordt ook Ghee gemaakt. Op de website van Remeker staat:
“Onze ghee (spreek uit als in de naam ‘Guy’ of ‘Guido’) wordt op melkboerderij De Groote Voort bereid uit de weiboter van de melk van onze prachtige Jersey koeien. Ghee is zuiver melkvet – ja, ontwaterde boter met een nootachtig aroma. Als keukenproduct is het voortreffelijk voor bakken, braden, stoven en frituren.
Ghee versterkt de smaak van kruiden en specerijen, spat niet bij verhitting en is – bewaard bij kamertemperatuur –onbeperkt houdbaar. Daarbij schijnt het bijzonder gezond te zijn!”
Het is bijzonder om op zo’n plek rond te lopen. Ik voel de passie, je wordt er blij van. Zulke plekken zijn nodig. Voor de dieren en ook voor ons. Er hangt een rust, ik kom tot rust en ga de producten meer waarderen. Moe en voldaan rijden we terug naar Amersfoort. Al met al een inspirerende en vrolijke middag!
Open dag 16 juni
Op 16 juni is er een open dag op de boerderij met tal van activiteiten. Lijkt me zeker de moeite waard! https://www.remeker.nl/2018/04/18/open-dag-zaterdag-16-juni/
En er wordt een cursus kaas in de keuken aangeboden waarin je leert om in je eigen keuken kaas en boter te maken. https://www.remeker.nl/2017/02/03/cursus-kaas-keuken/
Gezellig Voko-etentje
Zo’n 20 mensen genoten van elkaars kooksels als vanouds in De Exepeditie.
Storm en de tunnelkas Eemstad tuinderij

Waarom werven wij nieuwe leden
In eerste instantie denk je: het is toch goed zo, waarom meer leden?
Wij zien thans het ledental langzaam teruglopen; er vertrekken altijd mensen bijvoorbeeld door verhuizing. Ook hebben met name jonge ouders wel opgezegd omdat zij door hun drukte niet konden meehelpen binnen het Voko. Ook zijn sommige teams wat ‘dun’ in de bezetting. En natuurlijk is het van belang om het gedachtegoed verder te brengen van voedsel-soevereiniteit, van meer sociale samenhang creëren en het ondersteunen van de lokale biologische (kleine) boeren en initiatieven.
Brainstorm over ledenwerven voor Voko
Wil jij hieraan meedenken en -helpen?
Kom dan naar de Voko Brainstorm op woensdag 20 september 20 tot 21.30 uur. Het is bij Gea Hogenbirk, Muurhuizen 181
Onderzoek naar VOKO’s in Nederland, en dus ook bij ons
Donderdag 10 en vrijdag 11 augustus heeft het Voedselkollektief Amersfoort heel gastvrij Shikoko Nemoto ontvangen. De Japanse is in Nederland voor onderzoek naar VOKO’s en andere vormen van CSA (community supported argriculture). Vanzelfsprekend kwam ze ook bij ons.
Lees meer >
TomTom-stem ‘James’ dacht: “Zoek het zelf maar uit”
Samen met Martien begonnen we de rit om half 10, kratten opgehaald bij de loods en: ‘onderweg!’ Eerst gaan wij naar Lunteren en De Glind. Martien en ik kopen ieder een prachtige bos bloemen van Henk van de Glinstertuin. En we halen de bessen bij de dames en heren van Très Jolie. Maar we slaan de koffie af die we aangeboden krijgen omdat we nog meer op te pikken hebben. Het derde adres blijkt bijna onvindbaar, in ieder geval ‘James’, de stem van mijn TomTom, denkt: “Zoek het zelf maar uit”. Lees meer >
Inlognaam of wachtwoord Voedselkollektief opvragen
Sommige artikelen op de website bevatten persoonsgegevens of interne Voko-informatie. Die behoren achter zo’n inlog. In de meeste gevallen kun je zelf je inlognaam of wachtwoord herstellen. Hieronder volgt een handleiding hoe dat kan.
Inlognaam vergeten
Je inlognaam is doorgaan jouw eigen persoonsnaam: voluit(voor- en achternaam), zonder hoofdletters, puntjes of spaties zoals bij het Voko bekend. Probeer dat eerst.
Blijft dit onduidelijk, vul wel je wachtwoord in en druk dan zonder ingevulde inlognaam op de ‘inloggen-knop’. Dan opent zich een volgend venster(zoals hieronder) waar je jouw E-mailadres in moet vullen. Gebruik jouw mailadres zoals dat bij het Voko bekend is. En vul opnieuw je wachtwoord in. Klik dan op inloggen. Dan raak je ingelogd en kun je alle pagina’s zien die alleen voor Voko-leden zijn bedoeld.
Scherm 1.
Wachtwoord (ook) kwijt
Mocht je (ook) je wachtwoord kwijt zijn, dan klik je verder op ‘wachtwoord’ vergeten in bovenstaand scherm(1). Dan opent zich een volgend scherm(2) waarop je opnieuw je mailadres invult en dan klikt op ‘nieuw wachtwoord aanvragen’. Je ontvangt dan een mail van ‘Wordpress’ waar zowel je inlognaam staat als een link onderaan waarop je kunt klikken. Dat leidt naar een scherm waarop je het wachtwoord naar jouw keuze kunt instellen.
Scherm 2.
Allemaal te lastig voor jou?
Kom jij er toch niet uit, benader dan Marianne Bastiaanssen: m.bastiaanssen@ziggo.nl of 06 37128121.