Wat zegt een keurmerk nu eigenlijk echt?

Je bent bewust bezig met wat je koopt en eet, maar het is niet altijd makkelijk om overzicht te houden in de beschikbare overvloed. Gelukkig verschaffen keurmerken en de informatie op de verpakking duidelijkheid – of niet? – Door: Monique BrouwerLees meer >

Boontjes uit Afrika

Al eeuwenlang halen we een deel van ons voedsel uit verre streken: suiker, koffie, thee, chocola, bananen, specerijen, rijst… we kunnen niet meer zonder. Maar met het invoeren van typisch Nederlandse groenten en fruit uit ontwikkelingslanden gaan we een nieuwe fase in – Door Gonda SlurinkLees meer >

Een gezonde bodem, basis van ons bestaan

Wereldvoedselorganisatie FAO heeft 2015 uitgeroepen tot het ‘Internationale Jaar van de Bodem’. De FAO wil dit jaar zoveel mogelijk mensen kennis laten nemen van het belang van een gezonde bodem. Een mooie aanleiding om ook in deze nieuwsbrief stil te staan bij dat wat welbeschouwd het fundament is van ons bestaan – Door Monique Brouwer.Lees meer >

Kromkommers: opeten of weggooien?

Over voedselverspilling en wat we er zelf aan kunnen doen

Voedselverspilling is hot. In de media is er veel aandacht voor en er verschijnen allerlei ‘kliekjeskookboeken’. Zelfs supermarkten zien er ineens heil in om iets minder perfecte groenten en vruchten in de schappen te leggen. Wat is voedselverspilling? Wat zijn de gevolgen en wat kunnen we er zelf aan doen? – Door Monique BrouwerLees meer >

Een wereldwijd, gezond voedselsysteem

Ons voedselcollectief staat niet op zichzelf. Het maakt deel uit van een wereldwijde beweging die democratie, diversiteit en veerkracht hoog in het vaandel heeft staan. Een fascinerend idee. Als ik mijn wekelijkse tas groenten ophaal in de Loods, sta ik er zelden bij stil dat ons collectief niet op zichzelf staat. Ik geniet van de mogelijkheid die het collectief biedt om biologische producten uit de regio te kopen en voel me hierbij meer betrokken dan bij die bijna té perfecte groenten die in de supermarkt liggen te glimmen. Zelfs al heeft de paksoi soms wat gaatjes en zijn de aardperen wel eens erg grillig van vorm … Toch zijn we met ons collectief onderdeel van een groter geheel. Tijd om daar eens bij stil te staan. – Door Monique BrouwerLees meer >

Zoveel mensen, zoveel redenen!

Overwegingen om deel te nemen aan het voedselcollectief

Lokale, biologische landbouw stimuleren en boer en buur dichter bij elkaar brengen, dat zijn de uitgangspunten van Voedselkollektief Amersfoort. Het ligt voor de hand dat de meeste deelnemers dit beginsel ondersteunen. Maar er bestaan veel persoonlijke beweegredenen; ieder legt z’n eigen accenten. – door Monique Brouwer, oktober 2014Lees meer >

Lang leve de honingbij

Sinds de boeren pesticiden gebruiken en het boerenland steeds meer bestaat uit monoculturen zonder bloeiende kruiden, gaat het bergafwaarts met de honingbij. Maar er is hoop: in de stad wordt minder gif gespoten en vinden de bijen wèl voldoende voedsel. Hebben stadsbijen de toekomst? – door Jet Holleman, juli 2014Lees meer >

Stadslandbouw, appeltje eitje?

Als voedselcollectief willen wij een beter contact tussen boer en buur, meer betrokkenheid bij ons voedsel, kortere aanvoerlijnen. Die lijnen kunnen nog korter, het contact nog hechter; heeft stadslandbouw de toekomst? – door Jet Holleman, april 2014Lees meer >