Overwegingen om deel te nemen aan het voedselcollectief
Lokale, biologische landbouw stimuleren en boer en buur dichter bij elkaar brengen, dat zijn de uitgangspunten van Voedselkollektief Amersfoort. Het ligt voor de hand dat de meeste deelnemers dit beginsel ondersteunen. Maar er bestaan veel persoonlijke beweegredenen; ieder legt z’n eigen accenten. – door Monique Brouwer, oktober 2014
Milieu-impact en gezondheid
Biologisch eten: de één kiest ervoor omdat het gezond is, een ander vindt het vooral lekkerder en weer iemand anders vindt de milieu-impact doorslaggevend. Marlijn, Cas en zoon Oskar (2 jaar) eten biologisch omdat daar geen gif en minder monocultuur bij komt kijken. Dat is beter voor het milieu en ook gezonder: geen gifresidu op je eten en geen resten van preventieve antibiotica in de zuivel en de worst. En soms is het ook gewoon lekkerder. Cas kan dat vanuit zijn ervaring als kok beamen.
Lokale economie
Sommige deelnemers vinden het lokale aspect essentieel. Zij willen bijdragen aan een beperking van het aantal voedselkilometers of de lokale economie steunen. Michiel geeft aan dat lokaal eten je eco-voetafdruk weliswaar met 9% vermindert, maar dat de impact van bijvoorbeeld vegetarisch (of in zijn geval veganistisch) eten vele malen groter is. Toch ziet hij zijn deelname aan het collectief niet alleen als een positieve bijdrage aan zijn gezondheid, maar ook aan de lokale economie. Volgens Marlijn en Cas hebben lokale initiatieven de toekomst. Mensen gaan steeds meer samen iets organiseren om te voorzien in hun behoeften, als het bestaande aanbod niet voldoet.
Mee met de seizoenen
“Eten van het seizoen” is een ander argument voor deelname, maar ook daarbij zijn verschillende motieven denkbaar. Misschien vind je boontjes die op natuurlijke wijze onder de Nederlandse zon zijn gerijpt simpelweg lekkerder, maar het kan ook zijn dat je uit het oogpunt van energiebesparing geen sperziebonen (of aardbeien, of tomaten) wilt eten in de winter. Of je kiest ervoor om je eetpatroon aan te passen aan seizoen en klimaat omdat je dan op de juiste momenten de juiste voedingsstoffen binnenkrijgt.
Voordeliger?
Financiële argumenten spelen een rol als je biologisch wilt eten, maar de natuurvoedingswinkels te duur vindt. In de Loods sprak ik Felice, die haar inkopen deed bij de natuurwinkel en deelnemer werd omdat ze verwachtte dat het collectief goedkoper zou zijn. Ook Yvette had verwacht voordeliger uit te zijn. In praktijk bleek dat anders uit te pakken…
Yvette geeft ruiterlijk toe dat dat deels komt doordat ze zich laat verleiden door de speciale producten – en laten dat nu net niet de goedkoopste zijn! Felice zegt dat besparen wel mogelijk is, maar dan vooral als het collectief groter kan inkopen (kolen, pompoenen).
Maar waarom blijf je lid, als je oorspronkelijke motivatie toch enigszins ondergraven wordt? Zowel voor Yvette als voor Felice bleek het sociale aspect daarin belangrijk; Yvette vindt het “in de winkel staan’” zó leuk en gezellig, dat ze daarom blijft. Felice heeft inmiddels geen betaalde baan meer, is zich daarom meer gaan inzetten en vindt daarin een prettige tijdsbesteding.
Allemaal blij
Zoals iedere komkommer uniek is, zo hebben wij waarschijnlijk allemaal ons unieke ‘motivatiepakketje’. Op de vraag waar deelnemers blij van worden als het gaat om het voedselcollectief, komen uiteenlopende antwoorden: van “Alles is in de buurt!’” (Marlijn) en “Groente, precies zoals-ie is, niet opgepoetst of gesealed, soms met een plekje of een vlekje, maar
wel helemaal puur en eerlijk” (schrijver dezes) tot “Thuiskomen met een grote zak mooie kleurrijke groentes” (Michiel). Maar één ding is duidelijk: we worden er allemaal blij van!