Pesticiden kunnen Parkinson veroorzaken

Programma Zembla heeft de relatie tussen Parkinson en pesticiden recent voor het voetlicht gebracht. (september 2019). Zie de link. Genoemd zijn de schimmelbestrijdende middelen als Rotenon, Paraquat en Mancozeb. De risico’s raken in eerste instantie de mensen die er in de agrarische sector mee werken. Het kan een risico verhogen met 60%. Het geeft wel te denken.

Recent laat programma Pauw met dr. Bas Bloem (neuroloog RadboudUMC) de gevolgen zien van Parkinson. Klik door als die uitzending wilt terugzien. Overigens blijkt dan Parkinson niet beperkt tot ouderen, ook jongere mensen kunnen het krijgen, zo blijkt.
Pesticiden en oplosmiddelen worden mede als veroorzakers genoemd. Wat hoop biedt: sporten helpt ertegen.

Meer onderzoek is nodig, wordt geconcludeerd, met name of het gebruik van die pesticiden niet aan banden moet worden gelegd. Gelukkig gebruiken wij met het Voko groentes zonder bestrijdingsmiddelen. Het is wel iets om anderen ook op te wijzen.

Terrein opruimdag bij De War: 19 november

Uit het chauffeursteam van de Voko kwam een verzoek over opruimen van het terrein/loods en het aanbod daaraan bij te dragen. Nou dat is mooi een duidelijke behoefte en een aanbod.

Het volgende wordt georganiseerd door Diana van De WAR: iedereen: op dinsdag 19 november hebben we een grote terreinopruimdag. We hebben dan een grote container om vol te gooien, alvast als voorbereiding op eventueel verhuizen.

Wie helpt er mee?

Sjouwen of schoonspuiten of gastheer/vrouw zijn, alles is nodig. Wij werken van 10:00 tot 22:00, je kunt als je dat wilt laten weten (Aan Diana) welk tijdslotje je ongeveer kunt. Gewoon komen kan ook. Eventueel is er eten, en natuurlijk is er lunch.

 

Smakelijke, nieuwe start van ons Chauffeurscafé

Het overleg van ons Ophaalteam was wat in de benen gezakt, doordat de maaltijden bij De Expeditie niet meer mogelijk waren. Lekker samen eten is dus een belangrijk bindmiddel!

Dat heeft Hero, een nieuwe chauffeur met Indische roots, eens goed beetgepakt. Hier zie je haar menu dat inderdaad het water in de mond doet lopen.

Bij Annemiek thuis vond het deze keer plaats, en elke chauffeur heeft betaald, voor alle duidelijkheid. Op twee na, ware alle chauffeurs aanwezig. Een succes dus!

Regulier overleg

Denk nu niet dat er alleen gekaand is. Onder leiding van coördinator Aletha is er serieus overlegd. Om jullie een beeld te geven:

  • De afstemming met De Nieuwe Graanschuur(DNG) over het meenemen van hun bestellingen. Soms past het er niet bij in de auto, en dan hoort DNG dat er laat waar zij knorrig van worden. Afgesproken is dat de chauffeur vooraf inschat of het erbij past, en dat meldt bij DNG. Dat kan echter voor nieuwe chauffeurs behoorlijk lastig zijn.
  • De krattenadministratie: alles op hondjes zetten bij aankomst. Dat maakt het makkelijker voor het opbouwteam in de donderdagmiddag. Terugbrengen van de kratten naar de leveranciers is nog best lastig, met name voor de nieuwe chauffeurs.
  • Afstemming met andere teams.



Ervaringen informatieavond 7 november

Met 6 mensen zat ik om tafel op de informatieavond afgelopen week, in de tamelijk koude Binnentuin. Om tafel had ik Jokelien en Riet die al lid zijn geworden, en 4 mensen die op de Duurzame Markt interesse toonden.
Al die mensen vinden het Voedselkollektief erg mooi, vooral gezien de kwaliteit van het biologische voedsel, het vermijden van verpakking en de duurzame werkwijze.

Het gesprek blijkt wat ingewikkelder als het over de taken binnen het Voko gaat. Dan blijkt de drukte in de eigen agenda soms lastig: voor de sportactiviteiten van de kinderen als ‘wegbrengmoeder’ zijn, werk en eigen vrijetijdsactiviteiten.  Toch blijkt er links en rechts wel wat mogelijk, maar zij moeten er thuis wel over praten of het is in te passen. Wij wachten in spanning af wie zich aansluiten. Als ik niks hoor, bel ik ze binnen 2 weken, zo doen wij dat tegenwoordig.

En volgende keer echt op een warmere plek de infoavond houden: het kantoor van De War.

Stop CETA, het vrijhandelsakkoord met Canada

Hoe sympathiek jij Canada ook vindt, vrijhandel met dit land vanuit de EU kan helaas nare gevolgen hebben. Via deze achterdeur krijgen wij dan straks gewassen binnen die met het giftige glyfosfaat (‘Roundup’) zijn geteeld. Dat wordt daar op ruime schaal gebruikt. Daar proberen we binnen de EU net vanaf te komen. Ik kan uit eigen waarneming spreken dat milieubescherming in Canada helaas pas aan het begin staat: wel fietsenplannen voor grote steden maar tegelijk nog ontzettend veel plastic verpakkingen zonder gescheiden afval ophalen.

Daarom delen wij graag de oproep van Foodwatch om tegen CETA > Klik hier

Workshops labyrint

Workshops Labyrint op de Vlierhof

Kleberstrasse 115, Keeken. 2 km over de grens vanaf Millingen
aan de Rijn, bereikbaar met bus 80 en 82 vanaf Nijmegen tot de
grenspost.

Wanneer:
Tweede pinksterdag maandag 10 juni 13.00 – 15.00
Vrijdagavond 5 juli 20.00 – 21.45
Vrijdagavond 2 augustus 19.30 – 21.15
Vrijdagmiddag 30 augustus 16.00 – 18.00
Vrijdagmiddag 27 september 16.00 -18.00
Vrijdagmiddag 25 oktober 14.30- 16.30

Achtergrondinformatie

Dit labyrint is aangelegd in 2005 door Frederique Hagedoorn en wordt sindsdien door haar maandelijks onderhouden gedurende circa 4 werkdagen. Dit labyrint ligt op het centrum van het terrein. De grootte van het terrein bedraagt 3 ha. De diameter van de cirkel is ruim 18 meter. De kruisvorm is ingeplant met buxusstruiken, welke in de afgelopen jaren 2 x bezoek heeft gehad van de buxusmot. De paden zijn bedekt met zaagsel en de begrenzingsranden tussen de paden zijn ingeplant met veldplanten. Elk van de 10 cirkels tot het centrum bevat een andere veldplant. De bloem in het centrum is vorm gegeven met uiteenlopende steensoorten qua textuur en kleur. De ingang ligt op het oosten en naar het westen kijkend heb je zicht op het ooievaarsnest.

 

Workshops Labyrint op de Eemstadtuinderij

Koningsbergenweg dichtbij rotonde 11 schuin achter de
Citroengarage in Vathorst , Amersfoort. Bereikbaar met bus 5.

Wanneer:
Zondagmiddag 23 juni 15.00 – 17.00
Zondagavond 21 juli 19.30 – 21.30
Zondagmiddag 18 augustus 16.00 – 18.00
Zondagmiddag 22 september 15.30 – 17.30
Zondagmiddag 20 oktober 14.00 – 16.00

Achtergrondinformatie

Dit labyrint is aangelegd in de winter van 2018/2019 en geopend op zondagmiddag 14 april 2019.
Dit labyrint ligt op het bedrijventerrein als het ware in de oksel van waar de snelweg de A 28 vanuit de richting Zwolle over gaat in de A 1 richting Amsterdam. De diameter van het labyrint bedraagt ruim 18 meter. De kruisvorm is ingeplant met pitrusplanten. De paden zijn bij de aanleg bedekt met 3 – 5 lagen karton, waarover een laag houtsnippers is aangebracht. De begrenzingsranden zijn ingeplant met veldplanten ( in de volksmond onkruid genoemd). Elk van de 10 cirkels bevat een andere veldplant. De bloem in het centrum is vorm gegeven met
uiteenlopende steensoorten qua textuur en kleur. De ingang ligt op het noorden en je kijkt richting het zuiden naar
de geluidswal van de snelweg A 1.

 

Aanmelden en informatie
e-mail:
fredehagen1955@uwnet.nl
tel. : 033 – 4562391

website:
www.mijnlevenscirkel.nl
www.labyrintwerk.nl
www.vlierhof.org
www.eemstadboerderij.nl
Kosten
15 € per workshop per persoon

Met een hartelijke labyrintgroet van frederique
hagedoorn

Wat is een labyrint?

Een eeuwenoud symbool, wat wereldwijd in verschillende vormen wordt aangetroffen. Je loopt het meditatief. In wezen kun je het ervaren als een minipelgrimage. Doorgaans brengt het je in aanraking met je aangeleerde patronen en vandaar uit kun je meer ruimte krijgen innemen om diep van binnen uit andere bewegingen in je denken en
doen vorm te geven.
Kenmerken van een labyrint:
1) Het pad leidt je naar het centrum en omgekeerd (geen keuzes zoals in een doolhof).
2) Bevat wendingen op de kruisvorm.

Gluten-arme farro of emmertarwe

Onze leverancier Landgoed Zuylestein biedt het oeroude en gluten-arme farro of emmertarwemeel. Hieronder vind je enige achtergrond informatie over dit smakelijke en gezonde oergraan, waarvan heerlijke brood- en rijstgerechten gemaakt kunnen worden.

Waarom emmertarwe?

Sinds 2012 is men in Nederland – na grofweg 2000 jaar – weer begonnen met het terugbrengen van de oeroude, pure emmertarwe. De harde kaf zorgt voor een laag risico op ziekten, waardoor bestrijdingsmiddelen niet nodig zijn. De emmertarwe op de akkers van Landgoed Zuylestein krijgt geen mest of gewasbeschermingsmiddelen. Emmer is moeilijker machinaal te dorsen dan nieuwe, moderne tarwe rassen – maar is vele malen voedzamer, heeft een
nootachtige smaak en een hoger vezel – en lager gluten gehalte dan spelt. Bovendien bevat emmer – in tegenstelling tot de moderne tarwe rassen een rijkdom aan diverse vitamines B, vitamine E, magnesium, koper, fosfor, zink, mangaan, selenium, ijzer en onverzadigde vetzuren.

Historie

Emmertarwe is de oermoeder van harde tarwe en kamut en is historisch gezien de belangrijkste tarwesoort. Bij vele opgravingen in het Midden Oosten en in Europa zijn resten van deze tarwesoort gevonden. Uit kruisingen ontstonden spelt, durum en kamut. Emmertarwe werd zo’n 2000-3000 jaar geleden in Nederland verbouwd op de zogenaamde raatakkers. Latere veredelingen leidden tot de verdwijning van aminozuren en caroteen uit moderner graan en
een toename van gluten.

Uiterlijk emmertarwe

Emmertarwe kan 2 meter hoog worden, tegenover moderne tarwe die ongeveer 45 centimeter bereikt. De oortjes zijn groot en gewimperd. Het tongetje is middelgroot en stomp. Het aartje heeft aan het onderste kroonkafje een enkele centimeters lange kafnaald en twee bloempjes.
De korrels worden strak door de kafjes omsloten, waardoor emmertarwe voor het vrijmaken van de korrels gepeld moet worden. Emmertarwe legert gemakkelijk. De oogst vindt plaats in augustus. De graanvrucht is vrij klein en de opbrengst maximaal 2.500 kg per hectare, beduidend lager dan moderne tarwe.

Witte emmertarwe als basis voor brood and als rijstvervanger

Van emmertarwe wordt een smakelijk brood gebakken door het koud te rijzen met zuurdesem. Omdat aan langzaam rijzend deeg minder lucht wordt toegevoegd dan aan sneller warm rijzend deeg, is het resultaat een smakelijk, gezond, voedzaam en compact brood.
Emmertarwe is bovendien een smakelijke en geschikte rijstvervanger.. Lokaal geproduceerd, met een laag waterverbruik en een lager gluten gehalte dan rijst; deze factoren maken emmer ideaal voor heerlijke rijstgerechten als nasi goreng, paella, jambalaya en risotto.

Nieuwsgierig geworden?

De granen, waaronder witte emmer, van Landgoed Zuylestein worden op de oude akkers geteeld en in Amerongen gemalen bij molen Maallust. Behalve via onze bestellijst, zijn meel, bloem en zemelen ook rechtstreeks te verkrijgen in de moestuinwinkel op het landgoed. Voor groepen vanaf 10 personen is bovendien een fascinerende rondleiding naar de natuurakkers en moestuin van het landgoed te boeken – van harte aanbevolen.
Adres:
Oranjerie Landgoed Zuylestein
Moestuinwinkel
Rijksstraatweg 11
3956 CH Leersum
Voor inlichtingen:
Jan van Helvert + 31 (0)6 374 17241
Probeer eens een recept voor brood of voor rijst op basis van Landgoed Zuylestein’s witte
emmertarwe.
Recept 1 Emmer Brood
500 gr emmer meel (volkoren) en 7,5 gr verse gist of 4 gram droge gist of
420 gr emmer meel (volkoren) en 150 gr zuurdesem (van moederdeeg, 80 gr emmer meel +
water)
7,5 gr zout
350-400 ml water (75-80%)
=-=-=-=-=-=-=-=-=-==-=-
Vermeerder moederdeeg met emmermeel tot voldoende zuurdesem, laat dit minstens 8 uur
rijpen.
Meng in twee kommen de beide degen; geef de mengsels 30 minuten rust; kneed dan kort tot
soepele degen. Doe doeken over de kom.
Geef de degen een voorrijs van minstens 4 uren; duw tussendoor bijvoorbeeld elk uur de degen
terug in de kom.
Vorm de deegstukken tot 1 of 2 ronde broden (heel of half); leg deze op de bakplaat. Zet gelijk
de oven op 230°.
Geef korte narijs (15-30 minuten); snijd de deegstukken in; zet vuurvaste kommetjes water in
de oven en schuif de plaat met broden in de oven.
Zet na circa 15 minuten de oven terug naar 210°. Totale baktijd is 35-40 minuten.
Laat de broden uitdampen.
http://eerdergebakken.wiebaktmee.nl/emmerbroden/emmerbroden%20met%20gist%20en
%20zuurdesem.html

Basisrecept Witte Emmer in plaats van rijst.
Emmergraan spoelen ca 1 kopje per persoon
Opzetten met ruim water met snufje zout
20-30 minuten koken afhankelijk van de gewenste bite
Afgieten en ca 10 minuten met deksel op de pan laten staan.

Recept 2 Witte Emmer Risotto met kip
Voor 4 personen
3 kippebouten met bot
1 ui
2 bosuien
4 tenen knoflook
Bouillon ca 750 ml
Diverse groenten naar smaak zoals paprika, prei, wortel, sugar snaps
3 kopjes witte emmertarwe
Olijfolie
Zout, peper, tabasco naar smaak
=-=-=-=-=-=-=-=-=-==-=-
Kippenbouten aanbraden in de olie in een wok
Gesnipperde ui en knoflook toevoegen goudgeel bakken
Overige groenten toevoegen en roerbakken.
Bouillon toevoegen en aan de kook brengen
Emmer wassen en afspoelen en toevoegen aan de wok. Opletten dat alles onder het vocht ligt
Wachten tot alles aan de kook is, deksel op de pan, vuur laag en half uur laten koken
Na ca. 20 minuten kijken of er nog vocht genoeg is, eventueel water toevoegen. Kippenbouten
uit pan halen en vlees van de botten halen en vlees weer in de wok terug doen. Als het gerecht
nog erg nat is, zonder deksel rustig verder koken.
Zout peper tabasco naar behoefte toevoegen
Na half uur koken in totaal al roerend smeuïg droog koken tot het de gewenste substantie
heeft.
Smullen maar!

Actualiteiten Voedselkollektief mei 2019

De Amersfoortse Jessy en Nicky Kroon van Zero Waste Project mochten niet alleen Willem-Alexander en Maxima wat vertellen, maar zij hebben ook hun winkeltje geopend aan de Mooierstraat.

Daarin bieden zij allerlei zaken aan om het thuis met veel minder verpakkingsmateriaal te doen – helemaal in lijn met hun boek ‘Het Zer0 Waste Project’.

Stimuleert zo’n winkel nu juist niet het consumentisme?
“Veel producten die wij hier bieden zijn anders moeilijk bereikbaar voor veel mensen. Het helpt hen om verpakking te minderen. Bovendien gaan wij ook workshops aanbieden hierover. Wij bieden hier ook bijvoorbeeld shampoo en wasmiddel die je hier kunt tappen, aldus een van de dames.”

Opwekkend dat zoveel jonge mensen bezig zijn met duurzaamheid, vind ik. Een compliment waard voor dit initiatief dus. Ook een gezellige opening trouwens. En ja, jullie reporter heeft bij de gezellige opening nog een verantwoord drankje en hapje gescoord. Lekker! Niet uit onderstaande jerrycan hoor, haha.

Werkmiddag De War zondag 12 mei 13 uur
Help even mee bij De War om daar de zaken weer op orde te brengen die zondagmiddag. Naast de winkelruimte gebruiken wij tenslotte ook hun andere ruimtes als kantoor voor infoavonden en De Binnentuin voor een etentje. Guus de Breeje regelt het ter plekke.

Duurzame Driedaagse 2019
In oktober vindt de Duurzame Driedaagse plaats in Amersfoort. Daar kan het Voko natuurlijk een leuke bijdrage aan leveren. Maar dan moeten er wel enkele mensen wat aan organiseren. Wie wil daar wat aan meehelpen? Mail info@voedselkollektief.nl

Brief over verhuizing De War

Dag allemaal,

Hoewel er geen ‘echt’ nieuws is wil ik jullie toch graag informeren over
de stand van zaken.

Na het indienen van de omgevingsvergunning leken we met de gemeente in
een patstelling terecht te zijn gekomen. De aanvraag bleek niet verwerkt
te kunnen worden (we lichten dat nog wel een keer toe). Verkorte versie
van de reactie van de gemeente was in ieder geval als volgt:

1. we moeten de huidige aanvraag intrekken
2. we moeten een nieuwe aanvraag indienen inclusief een nieuwe lijst met
additionele onderzoeken bovenop de onderzoeken die we voor deze aanvraag
al hebben (laten) verricht(en)

Met het intrekken van de aanvraag komt de doorlooptijd van de afspraken
rondom de erfpachtovereenkomst onder druk te staan dus wij kunnen niet
zomaar de aanvraag intrekken. Nieuwe onderzoeken kosten extra geld en
ook weer extra tijd. Een lastige situatie dus die we even op ons in
moesten laten werken. Vorige week hebben we een aantal mails verstuurd
naar betrokken ambtenaren en wethouder. Op verzoek van de gemeente staat
er nu een afspraak gepland op 30 april met een expert op het gebied van
omgevingsvergunningen.

Ondanks alle muren, drempels en hobbels verwachten wij nog steeds dat we
toch (ooit) naar de W3 gaan verhuizen. Over die verwachting zullen we op
30 april meer weten. Over hoe en wanneer zal dan waarschijnlijk nog
steeds niets zinnigs te zeggen zijn.

Ondertussen staan wij, jullie maar ook kandidaat-huurders in de
wachtstand en dat is natuurlijk erg vervelend voor de motivatie. Ik
vertrouw er zelf op dat we na 30 april een zodanig plan kunnen trekken
dat we met jullie en met huurders weer verder in gesprek kunnen. Zodra
we meer weten nemen we contact met jullie op.

Groet,
Nicole

Werken aan meer bestelzekerheid

Iedere week staan er helaas thans wel een paar producten op het bord die niet geleverd zijn. Dat moet anders. Ons Leveranciersteam gaat elke vrijdagmiddag gelijk actie ondernemen naar de betrokken leverancier: om te achterhalen hoe het komt, en hoe dit verbeterd kan worden.

Kwaliteit van de producten
meeraapjesIn de winkel kan iedereen die zijn/haar bestelling komt ophalen ook reageren door een formulier in te vullen. Dat gaat ook als de kwaliteit van een product tegenvalt. Onze winkeliers spelen daar natuurlijk een belangrijke signalerende rol bij.

Wij hopen jullie op de hoogte te houden hoe dit gaat.