Bezoek Remeker

Ik zal me even voorstellen: ik ben Sophie Schoch, 36 jaar en moeder van twee kinderen, Tein (5) en Raaf (2). Samen met Martine en haar zoon Milan van 7 gaan we op onderzoek uit bij de verschillende boerderijen die aangesloten zijn bij het Voedselkollektief. Wij vinden dat zelf erg leuk en bovendien vinden we het belangrijk om aan onze kinderen te laten zien waar de producten vandaan komen.

Kaas en ghee
Dit keer bezoeken we De Groote Voort, waar de Remeker kaas en Ghee vandaan komt. Op een regenachtige middag, bijeen gepakt in de auto, rijden we naar Lunteren. Fijn binnendoor over mooie weggetjes. Bij de boerderij aangekomen plenst het van jewelste, dus we haasten ons meteen het kleine winkeltje in.
De geur van kaas komt ons daar al tegemoet en we worden hartelijk welkom geheten door een van de kaasmaaksters. Ze laat ons vol enthousiasme de plek zien waar de kaas gemaakt wordt en ook de opslag met alle prachtige ronde kazen. Wat een mooi gezicht! Rijen en rijen kazen.

Mijn zoontje kan de geur niet verdragen en rent gauw terug naar de winkel, maar Milan, Martine en ik kijken geïntrigeerd om ons heen. Milan mag zelfs een hele kaas vasthouden. Oei, wat is hij zwaar!

We eten een gekocht broodje met jam onder een afdakje en gaan op zoek naar de kalfjes. Speurneuzen Milan en Tein hebben ze al gauw gevonden. De rest van de koeien verblijft heerlijk op het land. Wat een mooie stallen hebben ze daar! Zo open en vrij, zo goed verzorgd. De stier is wel ‘thuis’, een prachtig groot beest. We kunnen hem zelfs aaien!

Dansen met gehoornde dames
Helaas is het personeel op deze dag erg druk, dus veel tijd om te kletsen is er niet, maar enige tijd geleden heb ik de documentaire ‘Dansen met gehoornde dames’ gezien. Een prachtig verslag van de zoektocht van deze boerderij naar een meer natuurlijke manier van boeren. Geen antibiotica meer, een natuurlijke korst om de kazen die zelfs eetbaar is. Hoe zorg je ervoor dat de koeien niet ziek worden, hoe zorg je ervoor dat de korst goed blijft? Er straalt ontzettend veel liefde uit de documentaire. Liefde voor de dieren, liefde voor het bedrijf. Het is uniek wat ze hier doen en dat proef je terug in de kaas. Bovendien is het een rauwmelkse kaas, wat betekent dat de melk niet bewerkt is, voordat deze tot kaas gemaakt wordt. Meer over deze techniek vind je hier. https://www.remeker.nl/rauwmelkse-kaas/  Ook is hier meer te vinden over de natuurkorst.

Wat is Ghee
Naast kaas wordt ook Ghee gemaakt. Op de website van Remeker staat:
“Onze ghee (spreek uit als in de naam ‘Guy’ of ‘Guido’) wordt op melkboerderij De Groote Voort bereid uit de weiboter van de melk van onze prachtige Jersey koeien. Ghee is zuiver melkvet – ja, ontwaterde boter met een nootachtig aroma. Als keukenproduct is het voortreffelijk voor bakken, braden, stoven en frituren.

Ghee versterkt de smaak van kruiden en specerijen, spat niet bij verhitting en is – bewaard bij kamertemperatuur –onbeperkt houdbaar. Daarbij schijnt het bijzonder gezond te zijn!”
Het is bijzonder om op zo’n plek rond te lopen. Ik voel de passie, je wordt er blij van. Zulke plekken zijn nodig. Voor de dieren en ook voor ons. Er hangt een rust, ik kom tot rust en ga de producten meer waarderen. Moe en voldaan rijden we terug naar Amersfoort. Al met al een inspirerende en vrolijke middag!

Open dag 16 juni
Op 16 juni is er een open dag op de boerderij met tal van activiteiten. Lijkt me zeker de moeite waard! https://www.remeker.nl/2018/04/18/open-dag-zaterdag-16-juni/

En er wordt een cursus kaas in de keuken aangeboden waarin je leert om in je eigen keuken kaas en boter te maken. https://www.remeker.nl/2017/02/03/cursus-kaas-keuken/