Een donkere rechthoek onderbreekt de weiden van boerderij De Riet in Leusden. Hier verbouwen Kees en Els Huijbregts zestig verschillende soorten biologische knoflook, keurig gerangschikt in strakke bedden, bedekt met worteldoek. Terwijl aan de oostkant de eerste sprietjes al opkomen, is Kees met een vrijwilliger aan de andere kant van de kavel de laatste tenen aan het poten. Het is half november. De hele winter blijven de planten in de volle grond; pas in juli zullen de knoflookbollen klaar zijn om geoogst te worden.
– door Daphne Balvers, december 2014 Lees meer >
Categoriearchief: Interviews
Très Jolie, fruittuin met diepgang!
Op een kille, winderige en regenachtige augustusdag ben ik te gast op het ecologische kleinfruitbedrijf Très Jolie in De Glind. Het is dinsdag, zelfplukdag, en ondanks het slechte weer komen mensen uit de wijde omgeving naar de tuin om bessen te plukken, sommigen een paar onsjes, anderen emmers vol – door Daphne Balvers, oktober 2014 Lees meer >
Bieten van Piet
Als fervent liefhebber van bieten en bietensap voel ik mij als een klein meisje in een snoepwinkel wanneer Piet van Andel mij rondleidt langs zijn loodsen vol rode knollen. In de Flevopolder, aan de overkant van het Nijkerkernauw, runt Piet samen met zijn vrouw Maart een biologisch-dynamisch (BD) landbouwbedrijf. Hier komen de rode bieten vandaan, die het Voedselkollektief de hele winter in voorraad heeft – door: Daphne Balvers, februari 2013 Lees meer >
Growing Communities – Stadstuinbouw in Londen
In steden over de hele wereld bestaan collectieven, die door het gezamenlijk inkopen van lokaal verbouwde agrarische producten een duurzaam alternatief bieden voor de supermarkt. Om meer te weten te komen over hoe een voedselcollectief functioneert in een metropool, breng ik tijdens een korte vakantie in Londen een bezoek aan Growing Communities in het stadsdeel Hackney – door Daphne Balvers, juli 2014Lees meer >
Passie voor groenten
In de nieuwsbrief van december heb je kunnen lezen dat het groenteteeltbedrijf Om De Tuin wegens verhuizing het afgelopen jaar niet heeft kunnen leveren. Op 17 februari nam ik een kijkje op de nieuwe locatie en sprak ik met eigenares Maria van Maanen. Het land lag toen nog braak – door Daphne Balvers, februari 2014Lees meer >
Kraaybeekerhof, een veelzijdig landgoed
Theo Engbers is ‘hoofd tuin’ op Landgoed Kraaybeekerhof. De Kraaybeekerhof is in de jaren ‘70 gestart als antroposofisch opleidingscentrum – dat is het nu nog steeds. In de loop der jaren zijn er wel voorzieningen bijgekomen zoals een restaurant, een landgoedwinkel en een vergaderlocatie – door Zsuzsan Huijsmans, juni 2013Lees meer >
Wat is een collectief?
Een samenleving waarin de mensen centraal staan. Voedselkollektief Amersfoort is een collectief. Daar is bewust voor gekozen door de initiatiefnemers. Waarom eigenlijk? En wat heeft die keuze voor consequenties voor wat we doen en hoe we dat doen? – door Jet Holleman, juni 2013 Lees meer >
Eureka: dierenwelzijn en een gezond product
Op onze bestellijst zie je iedere bestelronde geitenkaas staan. Die komt van Geitenboerderij Eureka, gevestigd in Woudenberg, op zo’n zestien kilometer van de rode loods. Ik ging op bezoek bij geitenhouder Jan en zijn vrouw Lily – door Jorita van Valkenhoef, april 2013Lees meer >
Zorgboerderij “De Hondspol” is anders
Het is anders. Je merkt het meteen als je aankomt bij ‘De Hondspol’. Er lopen veel mensen rond. Buiten en bij de stallen dragen ze boerenoveralls, witte bij het gebouwtje waar verzuiveld wordt. Wat vooral opvalt is dat deze mensen niet de gerichte loop hebben van een boer en zijn knecht – door Abel Hertzberg, oktober 2012Lees meer >
Zorgboerderij “De Dijckhof”
Groenten telen is veel werk – maar mooi werk. Op Zorgboerderij De Dijckhof in Driebergen werken jongeren met een verstandelijke beperking in de tuin en de kas. Zo hebben ze een zinvolle dagbesteding. En wij plukken daar – letterlijk – de vruchten van – door Zsuzsan Huijsmans, juli 2012Lees meer >