Zorgboerderij “De Hondspol” is anders

Het is anders. Je merkt het meteen als je aankomt bij ‘De Hondspol’. Er lopen veel mensen rond. Buiten en bij de stallen dragen ze boerenoveralls, witte bij het gebouwtje waar verzuiveld wordt. Wat vooral opvalt is dat deze mensen niet de gerichte loop hebben van een boer en zijn knecht – door Abel Hertzberg, oktober 2012

We worden op deze zorgboerderij ontvangen door Nan Hepkema en Huig de Graaf. Een van de medewerkers vraagt of hij mag rondleiden. Nan vindt het goed, maar ‘probeer het kort te houden’. Die aanwijzing is nodig, omdat zijn kracht is, dat hij alles tot in de details weet. Zijn probleem is, niet alles te vertellen. De rondleider vertelt over alle onderdelen iets en is zichtbaar blij dat hij zich heeft kunnen beperken.

Dicht bij de natuur

Autisme is een van de beperkingen van de mensen die op ‘De Hondspol’ hun dagbesteding hebben. Er zijn ook mensen met een verstandelijke handicap, soms in combinatie met psychiatrische problemen. Nan vertelt: ‘Elke medewerker krijgt een zorgplan. Een stabiele basis, waarbij steeds dezelfde activiteiten terugkomen is belangrijk. Voor sommigen is het moeilijk daarvan af te wijken. Zo waren laatst alle flessen melk verkocht. Dus werd de medewerker die de flessen vult gevraagd om voor de gezamenlijke lunch nog een paar schone flessen te vullen. Dat was een probleem. Hij kon dat niet doen zonder een etiket erop. Nou dan plakken we ook daar een etiket op.’ En: ‘Sommigen moet je stapje voor stapje vertellen wat te doen. Er is iemand met dwanghandelingen. Als ze tegen de dop van de fles gaat tikken kan dat lang doorgaan. Ik help haar dan door te zeggen dat ze de flessen moet doorschuiven’. Het zijn concrete voorbeelden van het werk van Nan. Ze vertelt ook: ‘De grote waarde zit erin dat de mensen hier dicht bij de natuur zijn. Ze maken het wisselen van de seizoenen mee. Dat is heel wat anders dan ergens in een zaaltje de dag doorbrengen. Werk geeft zin aan het leven. Mensen voelen zich nuttig en zijn trots dat de eigen instelling de melk gebruikt’.

  • ‘De Hondspol’ is onderdeel van de antroposofisch geinspireerde Lievengoed zorggroep
  • 55 melkkoeien leveren 350.000 liter per jaar
  • Ongeveer 1/3 daarvan wordt op het bedrijf verwerkt
  • 70 ha land is in ingebruik waarvan 1 ha groentetuin
  • Negen mensen hebben een baan
  • Er zijn ruim 30 medewerkers┬á(clienten), waarvan er acht op het bedrijf wonen
  • Er is een biologische winkel

Biologisch-dynamisch

Huig de Graaf werkt sinds april bij ‘De Hondspol’. ‘Het is fantastisch om hier te werken. Mijn verschillende werkervaringen, als boerenzoon, als kaasmaker en in de jeugdzorg komen hier bij elkaar. Hier adem je de harmonie’.

Huig streeft ernaar een groter deel van de melk op het bedrijf te verwerken en direct af te zetten. Dat levert meer geld op en dat versterkt de positie van deze vorm van zorg. Het bedrijf heeft het Demeter-keurmerk en is dus een erkend biologisch-dynamisch bedrijf. Er wordt gewerkt met kennis uit de antroposofie. Hoe komt dat in het werk tot uiting? Huig: ‘Bij het bewerken van het land gebruiken we plantenpreparaten. Een deel van de preparaten wordt in hoorns gecomposteerd en toegevoegd aan de compost. Bij het kaasmaken is het een voorwaarde dat de melk niet verwarmd wordt. In de kaasmakerij staat een vat voor500 litermelk. Om de dag maken we kaas:50 kgkaas per keer. De melk wordt dus niet eerst gekoeld en dan verwarmd. De juiste temperatuur wordt verkregen door de melk te laten afkoelen van lichaamstemperatuur naar 30 graden. Doordat de melk zo vers is, krijgen eventuele schadelijke bacteri├źn geen kans. De koeien krijgen op het bedrijf geteelde voeders. We telen een variant van de tarwe, waarvan we kuilvoer maken. Door het hoge zetmeelgehalte werkt het als krachtvoer. We gebruiken geen krachtvoer van elders.

Als we over de kaas praten, wordt Huig enthousiast: ‘Ik experimenteer graag. Er staat nu prachtige rucola buiten, sterk van smaak. Die ga ik in deze tijd in de kaas verwerken’. En ja, hij is zeker bereid om vegetarisch stremsel te proberen. Sinds de zomer kunnen leden van ons collectief karnemelk, yoghurt en verschillende soorten kaas bestellen.