Passie voor groenten

In de nieuwsbrief van december heb je kunnen lezen dat het groenteteeltbedrijf Om De Tuin wegens verhuizing het afgelopen jaar niet heeft kunnen leveren. Op 17 februari nam ik een kijkje op de nieuwe locatie en sprak ik met eigenares Maria van Maanen. Het land lag toen nog braak – door Daphne Balvers, februari 2014

Maria kan niet wachten om haar nieuwe land te bewerken en het eerste zaaigoed in te zaaien. Sinds 2007 was Om De Tuin gevestigd in Lunteren. Maar omstandigheden noopten Maria en haar gezin om op zoek te gaan naar een nieuwe stek. Op het Landgoed Scherpenzeel vonden zij een prachtig perceel met een ruim huis erop. Hier hebben Maria en haar man Kees Konings alle ruimte om hun groentetuin nieuw leven in te blazen en uit te breiden.

Om de tuin, Maria en gezin

Rucola en raapstelen

“In Lunteren hadden wij een kwart hectare grond”, zegt Maria. “Hier hebben wij 2,7 hectare. Één hectare daarvan hebben wij afgelopen december omgeploegd. Die gaan wij deze week harken, compost erop gooien en dan met de handzaaimachine rucola en raapstelen inzaaien. Normaal doen wij dat al in week drie, maar omdat het land zo nat is, hebben wij nog even gewacht. Eigenlijk hebben we een trekker nodig. Maar dat is een flinke investering. De grond is heel geschikt voor landbouw. Er zit wat leem in. In Lunteren zaten wij op pure zandgrond. Ik heb echt zin om de nieuwe grond uit te gaan proberen. Wat zal werken, wat niet?”

Zó’n mooie plek

De afmeting en de ligging van het land bieden volop mogelijkheden. Maria: “We zitten vlakbij het dorp en er komen veel fietsers en wandelaars langs. Wij zijn van plan om de tuin open te stellen voor het publiek. Het is zó’n mooie plek.” En voor de grote schuur die aan het huis vastzit, hebben zij ook al plannen: “Daar kunnen wij de wintervoorraad opslaan. Wij willen er graag een koelcel in laten bouwen. En op de bovenverdieping willen wij een kamer inrichten voor een stagiair.”

Lokale productie

Voordat Maria en Kees zich hier vestigden, zat er een gangbare veehouderij. Op de 1,7 hectare die – voorlopig – nog niet gebruikt wordt door Om De Tuin mogen de koeien blijven grazen. Voor de afwisseling in het landschap is dat mooi. Maar conflicteert het niet met een biologisch bedrijf? Om De Tuin is aangesloten bij Skal, en die hanteren strenge eisen. “Een meerjarig grasland levert een goede groenbemesting voor biologische tuinbouw. Waarschijnlijk zit er geen of weinig landbouwgif in de grond”, zegt Maria. “Wij hebben veel kleinere afnemers, particulieren en restaurants. Voor hen telt vooral het feit dat het lokale productie betreft, en dat zij weten dat wij op een natuurlijke manier kweken, zonder bestrijdingsmiddelen.”

Nieuwe gewassen

Groenten, met name minder bekende soorten, zijn de grote passie van Maria, die na haar studie Voeding en Gezondheid aan de universiteit van Wageningen direct wist dat een baan in een kantoor of laboratorium niets voor haar zou zijn. Maria is een vrouw van de praktijk. Met haar laarzen in de modder en haar handen in de grond voelt zij zich in haar element. “Het leukste vind ik het om nieuwe gewassen uit te proberen.” Maria straalt wanneer zij vertelt over kiwanokomkommers, stengelsla, rode mizuna en eetbare bloemen. “Wij experimenteren veel, en dat kost tijd en moeite. Maar daarnaast verbouwen wij ook allerlei soorten sla, boontjes, kolen, aardappelen en kruiden. Wij bestellen nu ook plantjes bij Jongerius. Die worden opgekweekt geleverd, dat is lekker makkelijk. Wij noemen het ons ‘fastfood’.”

Een maand later

De grond is wat grover dan Maria en Kees gewend waren, en moeilijk met de hand ‘klein te krijgen’. Inmiddels is een trekker met een cultivator aangeschaft en zijn de eerste groenten gezaaid en geplant. De eerste plantjes komen al op. Maria heeft fruitbomen gekocht voor in de achtertuin. Maria: “Ons eetbare landschap kan nu eindelijk echt beginnen!”

Geef een reactie