Groenten telen is veel werk – maar mooi werk. Op Zorgboerderij De Dijckhof in Driebergen werken jongeren met een verstandelijke beperking in de tuin en de kas. Zo hebben ze een zinvolle dagbesteding. En wij plukken daar – letterlijk – de vruchten van – door Zsuzsan Huijsmans, juli 2012
De Dijckhof heeft vier hectare land waarvan 1700 m2 bestemd is voor de teelt van groenten. Gijsbert de Bie is één van de drie senior leidinggevenden op de zorgboerderij en verantwoordelijk voor de kas en de tuin. Dus alle producten die het Voedselkollektief de Koppelpoort van de zorgboerderij afneemt, komen door zijn handen. Samen met de jongeren die op De Dijckhof werken, zorgt Gijsbert voor de planten. Een keer per week zet hij in een draaiboek wat er in de kas en de tuin moet gebeuren. Hij omschrijft de taken die de jongeren moeten uitvoeren en begeleidt hen daarbij.
Teeltwisseling
De Dijckhof levert seizoensgroenten, fruit en kruiden. Gijsbert bepaalt zelf wat hij wanneer poot en ook of hij zelf zaait of pootgoed inkoopt. Het opkweken van de plantjes start al in januari in de kas. Daar hangt een plattegrond van de kas en de tuin met de verschillende velden waarop groenten staan en lege velden waar gezaaid kan worden. Dit maakt het hem makkelijk om overzicht te krijgen van wat waar moet komen. De kas en de tuin van De Dijckhof zijn volledig biologisch. Dit betekent dat er geen bestrijdingsmiddelen tegen onkruid en tegen ongedierte worden gebruikt. Alleen tegen luizen mag hij spuiten in de kas, maar dan wel met biologische middelen. Om te voorkomen dat plantenziektes als knolvoet en phytoftera (groot risico voor aardappelen) de kans krijgen zich te ontwikkelen, laat Gijsbert de teelt van de gewassen over de stukken grond rouleren. Daardoor krijgen zulke ziekten minder kans. Maar er is ook een andere reden om op hetzelfde veld eerst bonen en dan kolen of sla te verbouwen: bonen geven stikstof aan de grond af. terwijl kool juist stikstof nodig heeft om te groeien.
Gijsbert geeft een rondleiding en legt uit wat er in de verschillende rijen staat: ‘hier zie je drie verschillende courgetterassen, de black beauty, de gele courgette en de zucchini. Het fijne van het Voedselkollektief is, dat je ook b-kwaliteit mag leveren. Ik heb hier niet zo veel courgetteplanten staan en als ik dan de slechtere niet zou kunnen verkopen, zou dat jammer zijn.’
Persoonlijke begeleiding
Zorgboerderij De Dijckhof valt onder Zonnehuizen Jeugd & Kind en Onderwijs. In het hele land heeft Zonnehuizen dertien locaties. Zorgboerderij De Dijckhof biedt aan jongeren in de leeftijd van vijftien tot 21 jaar een woon- en/of leerplek. Op de zorgboerderij wonen negen jongeren met een verstandelijke beperking. Daarnaast komt vanuit de wijde omgeving iedere dag een groep van zo’n zestien jongeren naar De Dijckhof om een werkprogramma te volgen. Gijsbert is persoonlijk begeleider van vijf jongeren. Dat houdt in dat hij met hen een zorgplan opstelt, leerdoelen en werkdoelen bepaalt, dagelijks rapporteert en het contact met de ouders heeft. Een hele kluif naast het onderhouden van de kas en de tuin.
Behalve Gijsbert zijn er nog twee senior begeleiders. Theo van de Hoef is verantwoordelijk voor het land en de dieren op de boerderij; er zijn koeien, paarden, schapen, konijnen en kippen. Ans Bergwerf is verantwoordelijk voor het werkgebied dat ‘Binnenwerk’ wordt genoemd. Onderwijs wordt gegeven door Juf Iet en Juf Evelien.
Moestuin op youtube
Gijsbert heeft veel van zijn kennis over tuin- en kasonderhoud opgedaan in een moestuin in de Amersfoortse wijk Kruiskamp die hij samen met zijn vriend Maarten van den Beld is gestart. Het doel van die moestuin is om kinderen te leren hoe groenten groeien en hoe je zo’n tuin moet onderhouden. Moestuin De Kruiskamp is geopend in maart 2011 als onderdeel van Speeltuin De Kruiskamp. Hij wordt onderhouden door een kleine groep vrijwilligers en de kinderen uit de wijk. Zo heeft Gijsbert zelf gaandeweg geleerd hoe hij groenten moet verbouwen. Zie voor zijn werk in Kruiskamp het volgende filmpje: