Theo Engbers is ‘hoofd tuin’ op Landgoed Kraaybeekerhof. De Kraaybeekerhof is in de jaren ‘70 gestart als antroposofisch opleidingscentrum – dat is het nu nog steeds. In de loop der jaren zijn er wel voorzieningen bijgekomen zoals een restaurant, een landgoedwinkel en een vergaderlocatie – door Zsuzsan Huijsmans, juni 2013
De tuin van het landgoed is aangelegd ter ondersteuning van de opleidingen. Theo deed zelf ruim tien jaar geleden ook de tweejarige opleiding biologisch-dynamische landbouw. Nu is hij de man die al het land van het landgoed mede een bestemming moet geven en zorgt dat het met behulp van anderen zo goed mogelijk onderhouden wordt. Een pittige uitdaging, maar wel zijn lust en zijn leven.
Specialistische kennis
De tuin van Kraaybeekerhof bestaat uit een groentetuin (3000 m2), bloementuin (1000 m2), boomgaard (2000 m2) en een bijenstal met daarbij een waardplantentuin. Daaromheen zijn stukken bos en er hoort ook een vijver bij het landgoed.
De verschillende tuinen worden door Theo met een groep van vrijwilligers onderhouden. Hetty heeft de leiding over de bloementuin, Marian over de kruidentuin. Zonder hen zou Theo het niet kunnen behappen. Voor elk onderdeel is specialistische kennis nodig. Voor het beheer van het bos ontbreekt bijvoorbeeld nog de juiste kennis in het team. Hopelijk komt er nog eens iemand langs die het leuk vindt zijn bijdrage daaraan te leveren.
Keurmerk
De groentetuin levert groenten van het seizoen aan ons voedselkollektief, maar ook aan het eigen restaurant en aan twee vooraanstaande restaurants in Amersfoort: Tollius en Perron 4/5. Bovendien is de tuin nog steeds de praktijkplek voor de cursisten.
De groentetuin wordt volgens de biologisch-dynamische methode onderhouden en de producten dragen dan ook het Demeter-keurmerk. Ook de andere tuinonderdelen worden op biologisch-dynamische wijze bewerkt.
Zelfvoorzienend
Een belangrijk aspect van de biologisch-dynamische leer is volgens Theo dat zowel het dierlijke als plantaardige element op een bedrijf aanwezig moet zijn. Daarmee is het zelfvoorzienend: het vee zorgt voor de mest die gebruikt wordt om voedsel te kunnen verbouwen. Theo Engbers is zelf geen antroposoof in hart en nieren, maar hij gelooft wel sterk in deze zelfvoorzienende insteek van de antroposofische aanpak. Het liefst zou hij ook vee houden om in het dierlijke element te voorzien, maar daarvoor is er niet genoeg ruimte op het landgoed. Er is wel een stuk grasland waar de Hondspol ‘s zomers een paar koeien laat grazen. In ruil krijgt de Kraaybeekerhof de mest van die koeien.
De tuin levert groenten aan de horeca. De restanten en afval uit de tuin worden weer gecomposteerd en komen zo weer terug en geven de bodem een rijk en gezond bodemleven en een goede structuur.
Koeienhoorn
Verder worden preparaten gebruikt om de vruchtbaarheid te bevorderen, onder meer het koemestpreparaat. In het najaar worden koeienhoorns met verse koemest gevuld en in de grond ingegraven. Tijdens de winterperiode wordt vanuit de kosmos energetische krachten aan de bodem en het ingegraven preparaat meegegeven.
In april/mei wordt het preparaat weer opgegraven, in water opgelost en vervolgens gedurende een uur op een speciale manier geroerd zodat de informatie van het preparaat aan het water wordt afgegeven. Dan wordt het als een homeopatisch middel over het land gesproeid. Dat geeft de ontkiemende planten extra groeikracht.
Omarm Kraaybeekerhof
Om het landgoed financieel te ondersteunen heeft Stichting Grondbeheer een lening afgesloten bij Triodos Bank. Het doel is om de lening in vijf jaar af te lossen. In de komende vijf jaar heeft Landgoed Kraaybeekerhof dus zelf heel veel warme armen om haar schouders nodig. Grondbeheer zoekt kleine, grote, trouwe, bemoedigende en sterke armen. Met gezamenlijke kracht kunnen we het landgoed vrijkopen en haar verzekeren van een vitale en vruchtbare toekomst. Voor meer informatie: www.bdgrondbeheer.nl
Stichting Grondbeheer is een onafhankelijke stichting, die met schenkgelden van donateurs landbouwgrond aankoopt en tegen rechtvaardige prijzen verpacht aan biologisch-dynamische boeren en tuinders. Hiermee wil Grondbeheer het biodynamische landbouwareaal uitbreiden en continueren voor huidige en toekomstige generaties.