Très Jolie, fruittuin met diepgang!

Op een kille, winderige en regenachtige augustusdag ben ik te gast op het ecologische kleinfruitbedrijf Très Jolie in De Glind. Het is dinsdag, zelfplukdag, en ondanks het slechte weer komen mensen uit de wijde omgeving naar de tuin om bessen te plukken, sommigen een paar onsjes, anderen emmers vol – door Daphne Balvers, oktober 2014

Als gast waan je je in het Bijbelse Paradijs. Overal om je heen groeien de bessenstruiken weelderig, de takken vol met rijpe, zoete vruchten die gewillig in je handpalm rollen wanneer je ze zachtjes lostrekt. Maar schijn bedriegt. Voor de eigenaressen Theresia Kamphuys en Juliette Stout en een handjevol vrijwilligers is het keihard werken om de tuin op orde te houden. “Alles komt tegelijk: bessen, bramen, pruimen, appels, je weet gewoon niet waar je moet beginnen”, verzucht Theresia. “Door de warme winter is alles dit jaar vroeger dan normaal.”

Balans

In de bloemencirkel, het middelpunt van de tuin, heeft zij het eerste vuurtje van het seizoen aangestoken. Deze plek straalt schoonheid en sereniteit uit. Hier komen de vrijwilligers samen om uit te rusten en van gedachten te wisselen. Tijdens de theepauze komen boeiende gesprekken op gang. “Ik vind het vaak lastig om de balans te vinden tussen het praktische en het spirituele”, zegt Theresia. “Het liefst zou ik de spirituele kant meer willen ontwikkelen. Maar de praktische zaken dringen zich continu op.” Her en der verspreid over de tuin staan bordjes met spreuken en wijsheden, die de bezoekers aansporen tot een intensere beleving van de tuin. Theresia: “Voor mij vat de spreuk van Thich Nhat Hanh alles samen: Ik adem in en kom tot rust, ik adem uit en glimlach. Ik vind dat groots. Ademhaling is overal. Het is het leven en de dood, in de natuur weerspiegeld door bloei en verval.”

fruittuin tres jolie

Theresia Kamphuys aan het werk in haar favoriete plek van de tuin, de bloemencirkel

Inspiratie

Toen Theresia en Juliette twaalf jaar geleden Très Jolie opstartten, hadden zij een soort oergevoel voor ogen, een tuin waar natuur en cultuur elkaar ontmoeten, een mix van gecultiveerde en wilde vruchtenstruiken en notenbomen. Naast een fruittuin moest het ook en vooral een belevingstuin worden. Theresia: “De tuin is ontworpen vanuit een creatieve en filosofische impuls. Een van onze inspiratiebronnen is de antroposofische filosofie.” De vijfhoekige vorm van de tuin met de bloemencirkel als centrum is daar bijvoorbeeld een uiting van. “Maar wij halen onze inspiratie uit verschillende bronnen, waaronder het boeddhisme”, zegt Theresia.

Zorg en liefde

Het verse seizoensfruit wordt aan een aantal biologische winkels in de regio verkocht, en natuurlijk aan ons voedselkollektief. Daarnaast vriezen ze een deel van de oogst in om die ’s winters te verwerken tot jam, sap, siroop, azijn en dergelijke. “Wij doen alles met de hand, heel arbeidsintensief”, zegt Theresia. “Vandaar ook dat onze prijzen wat hoger zijn. Maar daarvoor krijg je wel een potje jam dat met veel zorg en liefde is gemaakt.” Theresia legt het graag persoonlijk uit aan de kopers.

Warmte

Très Jolie straalt, zelfs op deze gure dag, warmte uit. Iedereen is welkom om op zijn eigen manier van de tuin te genieten. Op de zelfplukdagen kunnen mensen voor eigen consumptie vruchten plukken. Theresia: “Dat trekt de hele zomer door publiek, vooral veel ouders en grootouders met kinderen. Over het algemeen vinden kinderen het hartstikke leuk.” Verder zijn er regelmatig werkzaterdagen voor vrijwilligers, meditatieworkshops op zondagochtend, kunstzinnige activiteiten en oogst- en seizoensfeesten.