Op onze bestellijst zie je iedere bestelronde geitenkaas staan. Die komt van Geitenboerderij Eureka, gevestigd in Woudenberg, op zo’n zestien kilometer van de rode loods. Ik ging op bezoek bij geitenhouder Jan en zijn vrouw Lily – door Jorita van Valkenhoef, april 2013
In de stal, tussen ongeveer tachtig nieuwsgierige, verzorgd uitziende geiten vertelt Jan zijn verhaal over hoe het bedrijf is ontstaan. Na 25 jaar regulier varkenshouder te zijn geweest, toentertijd de grootste van West-Nederland, heeft hij zijn bedrijf verkocht. Hij was het werken met dieren op industriële basis zat, en begon een klussenbedrijf.
Toch ging hij het boer-zijn missen, en na tien jaar zette hij de stap om weer als boer te beginnen. Geitenboer deze keer. Waarom geiten? Het antwoord leidt terug naar zijn jeugd. Als klein jochie kreeg hij van zijn opa een geit. Toen is zijn liefde voor deze innemende dieren ontstaan.
Kleinschalig
Samen met zijn vrouw en zoon beleeft hij nu – in zijn eigen woorden – het leukste stuk van zijn leven. Hij ziet het werken op biologische wijze als een uitdaging, en stelt dierenwelzijn in zijn bedrijfsvoering voorop, naast de productie van gezonde eindproducten.
Zijn kleinschalige bedrijfsvoering maakt het mogelijk om elk dier aandacht te geven en te leren kennen. Tijdens ons gesprek krijg ik een mooie demonstratie van de goede band tussen Jan en zijn dieren. Wanneer een van de geiten met haar kop tegen het hek begint te bonken hoeft Jan slechts een rustig duwtje terug te geven en de geit weet zich weer te gedragen. Een stel welopgevoede dames!
Net aan
Terwijl mijn kinderen verder spelen in de stal en proberen hun sjaals en handschoenen niet te laten verdwijnen in de mond van een behendige geit, krijg ik een rondleiding in de kaasmakerij en de winkel. Alle kazen worden hier handgemaakt en gerijpt. De verkoop vindt plaats in eigen winkel, maar ook via markten, natuurwinkels, “De Hondspol” in Driebergen, “Hoeve Ravenstein” in Baarn en natuurlijk ons voedselcollectief. Jan vertelt dat hij ons collectief een heel goed initiatief vindt, omdat het de afname van regionale producten stimuleert. Daarom levert hij graag aan ons. De verkoop via het collectief is momenteel echter ‘net aan’ rendabel: veel werk tegenover weinig opbrengsten. Betere verkoopcijfers zouden de levering aan het collectief rendabel maken.
Wijnkaas
Echt trots is Jan op zijn zelf ontwikkelde wijnkaasje. Dit is een klein kaasje gemaakt als Franse kaas, met honing erin en wijn er om heen. Voor het maken van deze kaasjes heeft Jan zelfs een speciaal geitenras op zijn bedrijf (naast de gewone witte melkgeiten), de donkergekleurde Poitevine uit Frankrijk. Met de eiwitrijke melk van dit ras kan hij kaas maken van een bijzondere kwaliteit. Ik mag proeven en ik kan er alleen maar enthousiast over zijn. Heerlijk! En met de roze wijngloed om de kaas ziet het er ook nog eens bijzonder uit.
Met een mooi verpakt wijnkaasje voor mijn vriendinnen (bij wie ik die avond ga eten) in mijn tas, wil ik mijn kinderen in de auto laden om terug te rijden naar Amersfoort. Maar Lily houdt ons tegen, we kunnen echt niet weg voordat we een twee dagen oud geitje hebben geknuffeld! Nou… vooruit dan!
Kijk voor meer informatie op www.geitenboerderij-eureka.nl. En ben je eens in de buurt, de winkel is op dinsdag en vrijdag geopend van 10.00- 18.00 uur.