Lang leve de honingbij

Sinds de boeren pesticiden gebruiken en het boerenland steeds meer bestaat uit monoculturen zonder bloeiende kruiden, gaat het bergafwaarts met de honingbij. Maar er is hoop: in de stad wordt minder gif gespoten en vinden de bijen wèl voldoende voedsel. Hebben stadsbijen de toekomst? – door Jet Holleman, juli 2014Lees meer >

Stadslandbouw, appeltje eitje?

Als voedselcollectief willen wij een beter contact tussen boer en buur, meer betrokkenheid bij ons voedsel, kortere aanvoerlijnen. Die lijnen kunnen nog korter, het contact nog hechter; heeft stadslandbouw de toekomst? – door Jet Holleman, april 2014Lees meer >

Is biologisch wel duurzaam?

De biologische landbouw wordt soms bestempeld als wel, en dan weer als niet duurzaam. Beide kanten hebben argumenten om hun standpunt te onderbouwen. Reden genoeg om hier eens dieper in te duiken. Wat is duurzaamheid eigenlijk? En hoe komt het dat de meningen zo verdeeld zijn? – door Jorita van Valkenhoef, februari 2013Lees meer >

Alternatieve voeding

Eten uit de supermarkt komt vaak uit een fabriek. De grondstoffen zijn meestal grootschalig verbouwd of gefokt en in een fabriek verwerkt en bewerkt. Eigenlijk weten we nauwelijks meer wat we op ons bord krijgen. Daar zijn veel mensen niet blij mee. Wat is de voorgeschiedenis van onze maaltijd? Een paar voorbeelden – door Jet Holleman, december 2012Lees meer >

Macht en Onmacht

Wie beslist wat voor eten er in de winkel ligt? De winkelier? De klant? Helaas niet. De macht om dat te bepalen ligt bij de wereldhandel en de voedingsmiddelenindustrie. Zowel hier als in de derde wereld bepalen zij wat er verbouwd wordt, hoe dat verwerkt wordt, wat er te consumeren valt en hoeveel dat gaat kosten – door Jet Holleman, november 2012Lees meer >

De groene slager en je ecologische voetafdruk

Een van de redenen om me in te zetten voor ons voedselcollectief, is dat ik me zorgen maak over mijn ecologische voetafdruk. Ik wil proberen die zo klein mogelijk te houden en dat heeft direct invloed op mijn consumptiegedrag – door Jet Holleman, november 2012Lees meer >