Nelleke:
Het gaat om de achterliggende gedachte en niet om het hanteren van de regel. Dus de soepkip weer op de bestellijst en Voko-eden stimuleren zo nu en dan zelf soep en kippenragout te maken van een soepkip.
Els:
Wat fijn dat je deze discussie hebt aangezwengeld. Ik ben een van degenen die de soepkip heeft gemist en inderdaad tuf ik nu maar op de Honda naar het Paradijs. De soepkip heeft tijd nodig maar levert een ontzettend smakelijke en krachtige bouillon. Het is een betaalbaar en economisch stuk vlees van een kip kun je zo 4x eten.
Ik vind het ook niet tof dat het dier zo lang op transport moet om zijn dood tegemoet te gaan. Maar het argument dat wij als afnemer van de eieren niet met onze mooie principes de andere kant op moeten kijken vind ik ook zeer verdedigbaar.
Het is jammer dat de wetgeving de kleinschalige landbouw onmogelijke keuzes moet laten maken. Het is beter je in te zetten de dingen wel mogelijk te maken dan het product links te laten liggen. Ik ben ervoor dat de soepkip in ons assortiment blijft dus!
Alida:
Ik heb niet echt een mening over de soepkip vraag maar werd wel meteen benieuwd dus heb er nu 1 besteld.
Josette:
Ik kocht regelmatig soepkippen bij VOKO voor Kip botten bouillon. De hele kip in de soep. Ik vind het jammer dat dat niet meer kan. Ik koop nu kipkarkasjes bij de biologische slagerij. Van mij mag de soepkip terug in het aanbod ondanks de jammere km die deze kippen moeten afleggen voor de slacht. Ik hoop dat de boeren samen hier een betere oplossing voor kunnen vinden.
Felice:
Volgens mij moeten we de soepkip blijven / weer gaan verkopen!
Heleen:
Ik vind het lastig om mijn mening te vormen hieromtrent merk ik. Ik heb een paar onbeantwoorde vragen, zoals:
- Wat gebeurt er met de paradijskippen als ze niet in Friesland geslacht worden?
- Is het wel echt zo dat er geen slachterij dichterbij is? Waar werden de haantjes van Wytze bijvoorbeeld geslacht?
- hoeveel kippenslachterijen zijn er eigenlijk in Nederland?
Wat betreft de haantjes van Wytze: kunnen die terug in het aanbod? Er waren voedselveiligheid vraagtekens, heb ik dat goed onthouden? Maar hij kan zijn leven toch beteren? In de discussie over kip en ei past de haan ook ! Ik mis de haan in het aanbod, ik maakte er bouillon van ter verlichting van artroseklachten, de bouillon is erg rijk aan gelatine. ik had er echt baat bij.
Kort antwoord op enkele van Heleen’s vragen
- Uit een Utrechts netwerk kwam een suggestie voor regionale mogelijkheid tot het slachten van kippen. Dat is doorgegeven. Of Paradijs daar al wat mee gedaan heeft, kun je vragen op de Open Dag.
- Voor Wytzes kippen en haantjes geldt hetzelfde, worden ook in Friesland geslacht