‘Die sapflessen, die maken wat mee!’

Op een regenachtige donderdagochtend rijdt chauffeur Joop de oost-route. Te weten: Tres Jolie, De Glinstertuin, Remeker, Het Paradijs en Het Witte Water. Het is een prachtige route en met de meeste telers wordt even een praatje gemaakt. Henk Linde doet de Glinstertuin er als hobby bij, wel als fulltime hobby, want ander werk heeft hij niet.

De dames van Tres Jolie vertellen vol liefde wat hun sapflessen allemaal wel niet beleven. ‘Ze staan op markten, in winkels, regenen nat, worden met liefde weer drooggewreven.’ Even later staan de sapflessen gezellig tegen elkaar aan te tikken achter in de auto van Joop.

Bij Remeker bekijkt Joop de enorme tank die gevuld wordt met wei. De jongedame vertelt dat dat de sap van de melk is die overblijft na het maken van kaas. ‘De koeien vinden dat erg lekker om te drinken, het is lekker zoet.’

chauffeur Joop (l) en teler Henk Linde (r)

Bij Het Paradijs wordt de bestelling goed gecontroleerd en ook de 30 zakjes met gehakt voor de Nieuwe Graanschuur neemt Joop mee. Hier is het even tijd voor een kopje koffie te midden van een groep scholieren die een les krijgen over deze zorgboerderij.

Bij Het Witte Water wordt Joop vrolijk begroet door de dolenthousiaste hond die om hem heen springt, zo enthousiast dat Joop zich ternauwernood kan bevrijden uit het touw dat om zijn benen is gewikkeld. Verder is er geen mens te zien, die zijn waarschijnlijk hard aan het werk, elders.