Koolhydraatarme voeding voor jouw gezondheid

Onder die titel hebben onze Vokoleden Carla Huppelschoten en Peter Gunst verteld over hun ervaringen met dat dieet. Sinds 2014 hanteren zij dit en ze voelen zich er aanmerkelijk beter door. En wat erg fijn is: hun zoon met diabetes heeft dankzij dit dieet een beter leven en minder diabetes verschijnselen. Carla heeft inmiddels een opleiding tot leefstijlcoach afgerond, en Peter heeft zich verdiept in de theoretische kant.

Low Carbon High Fat (LCHF) heet het dieet ook wel. Bij de basisvoedingstoffen verschuift het gebruik dan van veel koolhydraten (brood, suiker, pasta, aardappels) zoals wij vaak gewend zijn, naar meer vet. Simpelweg is de theorie erachter dat ons lichaam niet gewend is om veel koolhydraten te verwerken waardoor we dikker worden (vetopslag) met allerlei nare gevolgen voor de gezondheid. Bij het LCHF dieet verbrand je primair vetten die je gebruikt. En geen koolhydraten want die worden anders preferent gebruikt door je lijf.

In de gastvrije koffiebar Boeken Bonen Blaadjes(Zuidsingel) hebben wij met zo’n 15 mensen grotendeels Vokoleden, kennis genomen van dit verhaal en er onderling over nagedacht. Ieder heeft zijn eigen beleving natuurlijk bij zoiets.

Carla liet ook de praktische kant zien: hoe dagelijks in de praktijk werkt. Zij bakt behoorlijk wat zelf, want het koolhydraatarme brood uit de super bevat erg veel gluten, wat ook minder goed is. Zij gebruikt meel van lupine, van kikkererwten of van amandelen. Jammer dat lupine in Nederland verdrongen is door die sojabonen, vindt zij. Ze liet ons haar brood (van o.a. lupinemeel) crackers en brownie proeven. Bijzonder smaakvol! Maar ja, zo’n dieet is wel een omslag in je eten en inkopen. Dat moet je goed voorbereiden, en bespreken. Want je hebt er thuis wel steun bij nodig.

Als Voko organiseren wij dit zonder budget. Erg fijn dus dat de aanwezigen genoeg in de pot gestopt hebben om wat kosten te dekken. Wordt vervolgd dus!

In de bijlagen vinden jullie de presentaties van Carla en Peter. Daar staan ook literatuur aanbevelingen bij die je verdere inspiratie kunnen bieden.