Frisse pompoensoep

Vegetarisch voor- of hoofdgerecht

Ingrediënten:

  • 1 pompoen, ongeveer 1 kg
  • 1 winterwortel, in stukken gesneden
  • 1 sinaasappel, het sap en wat rasp
  • 1 ui, in stukken gesneden
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 theelepel gemberpoeder of geraspte gemberwortel
  • 1 bouillontablet
  • staafmixer

Bereidingswijze:

Was de pompoen, halveren, verwijder de pitten en snij de pompoen in grote stukken; schillen is niet nodig. Verhit in een grote pan de olijfolie en voeg de ui, knoflook, wortel, en gemberpoeder toe en bak alles een paar minuten. Voeg de stukken pompoen toe en laat ook deze een aantal minuten meebakken. Voeg de bouillontablet toe en zoveel water dat de groenten net niet onder water staan. Laat alles 20 minuten koken. Pureer alles met de staafmixer en voeg zonodig nog wat water toe. Voeg het sap van de sinaasappel en wat rasp van de sinaasappelschil toe aan de soep en laat alles nog even koken. Serveren met creme fraiche en geknipte koriander naar wens.

Tip: Je kunt de verhoudingen pompoen – wortel aanpassen aan wat je in huis hebt of wat je lekker vindt. Het is ook leuk wat uit te proberen. In sommige van de pompoen-sinaasappelrecepten die ik las zit er een rode paprika door. Zonder gember – zoals ik het recept ooit kreeg – wordt het wat frisser van smaak. Ook lekker. Of een laurierblaadje laten meetrekken.

Tip: De rasp van de sinaasappel geeft extra smaak, je kunt -als je geen sinaasappel in huis hebt -ook wat citroenrasp gebruiken in combinatie met sinaasappelsap uit een pak. Gebruik vruchten van biologische teelt i.v.m. spullen op de schil en anders heel goed schoon boenen.