Excursie Ruimzicht en Om de tuin

kardoenMooier hadden we het niet kunnen treffen. 3 Oktober was een zonovergoten en bijna windstille dag, ideaal voor een fietstochtje naar Scherpenzeel, waar we leveranciers van het voedselkollektief ‘Ruimzicht’ en ‘Om de tuin’ gingen bezoeken.

Na drie kwartier fietsen tussen de hedendaagse Nederlandse weilanden – zonder koeien en arm aan biodiversiteit – bereiken we Ruimzicht, waar we worden verwelkomd door Gert en Truus Izaks met koffie, thee en kruidkoek, geserveerd in heus Boerenbont. Vervolgens worden we over het terrein gereden achterop een trekker.

Gert vertelt ons over de werkwijze binnen de biologische landbouw. Er wordt geen gebruik gemaakt van kunstmest. Door vruchtwisseling en groenbemesting wordt de bodem gezond gehouden. Zo wordt Luzerne geplant als bodemverbeteraar. Deze vlinderbloemige brengt stikstof in de grond, voedingsstof voor veel voedingsgewassen. Ruimzicht heeft nauwelijks last van ongedierte, wat o.a. veroorzaakt kan zijn door de gezonde bodem.
10 % van het perceel wordt gebruikt voor andere doeleinden dan de teelt van groenten. Bijvoorbeeld worden bloemen als Phacelia verbouwd omdat ze bijen aantrekken. Langs de randen van het perceel staan allerlei soorten struiken, waar allerhande vogeltjes een gezin kunnen stichten.

Terug op de boerderij namen we nog een kijkje bij de dubbeldoelkippen. De kippen worden niet alleen gehouden voor de eieren maar ook voor het vlees. De haantjes mogen ook blijven leven. Die smaken namelijk ook goed. Onbewust van deze menselijke doelen lijken ze het hier in ieder geval naar hun zin te hebben.

Gert en Truus hebben hun handen vol aan de boerderij. Ze leveren ze o.a. veel biologische voedselpakketten voor diegenen die geen tijd of zin hebben om zelf boodschappen te doen. Truus bakt ook nog brood en kruidkoek, die in het eigen winkeltje verkocht wordt. En dan is er ook nog het bed & breakfast, voor mensen die eens echt het plattelandsleven mee willen maken.

Na de lunch vertrekken we naar ‘Om de tuin’, iets verderop. Daar worden we rondgeleid door Maria, die enthousiast vertelt over de teelt van de vele soorten onbekende groenten die te vinden zijn op haar terrein. En dat terwijl zij en haar man Kees hier nog maar ruim een jaar bezig zijn. Voordien zat het bedrijf in de omgeving van Lunteren, waar ze minder grond hadden. Maria vindt het leuk om nieuwe gewasvariĆ«teiten uit te proberen en bestelt zaden op veel verschillende plekken, ook uit het buitenland. Stengelsla, olijfkomkommer, patisson, kadoen, mosterdsla en palmkool groeien naast Nieuw Zeelandse spinazie, rode en groene boerenkool en koolrabi. Enig probleem is dat je voor al die groenten een certificaat nodig hebt om het biologisch te mogen noemen, en dat kost zo’n 16 euro per gewas, of je er nu veel of weinig van verbouwt.

Het bedrijf heeft 2,7 hectare grond. Op een deel van het land grazen nog de koeien van de buren, maar zelfs nu is het veel werk om alles op tijd voor elkaar te krijgen. Omdat de kinderen nog klein zijn, wisselen de ouders elkaar af op het land. ’s Avonds worden de bestellingen en overige klussen afgehandeld. Om de tuin levert haar culinaire specialiteiten o.a. aan winkels en een aantal restaurants in de omgeving.

Na een informatieve middag fietsen we tussen de verlaten graslanden door weer naar huis. Waren er maar meer van dit soort biologische bedrijven, denk ik. Dan zou de omgeving van Amersfoort nog veel mooier zijn.

Ruimzicht

Om de tuin