Boeiende verhalen van telers op ledenbijeenkomst november 2018

Kasper Boers (‘t Groenteleven) is wiskundeleraar die vertelt over zijn leerzame start in de  tuinderij bij Jolke op de Eemstad Boerderij afgelopen zomer.

Hij wil nu verder in omgeving Achterveld op het terrein van Oud Erf. Daar staan nog tunnelkassen op 500 m2 waarin hij bijvoorbeeld vroege kruiden en bladsla in ‘snelle opeenvolging’ wil telen. Hij denkt ook onder meer aan de teelt van kiemgroentes.


Hank Lili
ënthal komt daar ook bij om Surinaamse groenten als kousenband, cassave, okri en echt Zuid-Amerikaanse bataatsoorten te verbouwen. Hij is al lang leraar maatschappijleer en tevens walnotenteler (in Frankrijk). Hij vindt het lekker om in de ‘aarde te wroeten’.

 

Jolke vertelt hoe zij eerst zij met biologische teelt in Engeland actief was en toen in Nederland aan de slag wilde. Zij trof Wytze op een bijeenkomst en dat klikte. Het motto is “Groenten, gemeenschappen en geluk telen (nu nog) op braakliggend bedrijventerrein Vathorst”. Dat gebeurt op de Eemstad Boerderij met Wytze; voor de herkenbaarheid gebruikt zij een andere naam: Genus Loci.

Dat terrein kan zij tot eind 2019 in ieder geval gebruiken… Afgelopen jaren waren door de weersomstandigheden best lastig. Eerst was er veel regenval. De aanleg van verhoogde bedden voor de groentes waren toen een uitkomst. Afgelopen zomer moest het plaatsen van een pomp redding brengen.

‘Oogstaandelen’ zou zij graag in het aanbod van Voko opgenomen zien. En zij worden uitgiftepunt voor ‘duurzame kerstbomen’. Zie duurzame-kerstbomen.nl

Als nieuwtje meldt Jolke dat zij op termijn bij de tuinderij ook een theehuis kan starten aan de Noordwestkant van Vathorst!

 

Jos Timmermans heeft de Glinstertuin van Henk Linde afgelopen zomer overgenomen. De prachtig vormgegeven tuin is een eldorado voor bijen en vlinders door de veelheid van bloemen; een heerlijk plek om tot rust te komen. Op de 7000 m2 grond aan de zuidkant van De Glind wordt een grote diversiteit van bloemen, fruit, groenten, kruiden en noten geteeld. Bij velen van Voko leeft onterecht het beeld dat de glinstertuin vooral planten en bloemen levert dus!

Jos heeft een heel teeltplan voor 2019 gemaakt voor de groenten.

  • Peulvruchten (sperzieboontjes, paarse stokbonen, peultjes)
  • Wortel/knolgewassen: aardpeer, gekleurde peen, winterpeen, rode biet, chioggia, pastinaak, schorseneren, bosui, knolvenkel, bijzondere aardappels (bijv. truffel)
  • Stengelgewassen: asperge (groen), rabarber, bleekselderij, kardoen, prei (zomer/herst/winter), oerprei
  • Bladgewassen: snijbiet, boomspinazie, postelein, veldsla, winterpostelein, diverse sla, rucola, andijvie
  • Koolsoorten: paarse boeren, koolrabi (paars), paksoi, palmkool, romanesco, nine-starbroccoli, brocoletto, radijsjes, bladmosterd
  • Vruchtgewassen: aardbeien, artisjok, ronde courgette, gele courgette, flespompoen, tomatillo’s, oostindische kers, komkommer

Wij zijn benieuwd of dat allemaal lukt. Je krijgt er nu al zin in!