Terugblik op succesvolle open dag

Zaterdag 29 augustus 2020 hield het Voedselkollektief Amersfoort een open dag in Theetuin De Heyligenberg in Leusden. Een bijzonder mooie tuin in een groene omgeving schiep precies de juiste sfeer voor zo’n open dag. De dag stond mede in het teken van de start van het tiende jaar in het bestaan van het Voedselkollektief.

De open dag trok meer dan 100 bezoekers, die bij prima weer genoten van een gevarieerd programma. Van jong tot oud kwam langs en veel nieuwe gezichten. Het was een gezellige drukte. De bezoekers kochten heerlijke lokale producten van de aangesloten telers en konden luisteren naar inspirerende lezingen in een tent tussen de kersenbomen. Daarnaast was er een rondleiding door de prachtige tuin van Theetuin De Heyligenberg, een leuk programma voor de kinderen en een hapje en drankje voor iedereen.

Natuurlijk werd er geproost op de start van het tiende jaar van het Voedselkollektief Amersfoort. Maar niet voordat Abel Hertzberger en Judith Vos, de oprichters van het Voedselkollektief, vertelden over het eerste begin en waar het collectief voor staat: samen, schone groenten en fruit, lokaal en duurzaam. De start bestond uit het werven van mensen met hetzelfde doel, namelijk het samen organiseren van de eigen voedselvoorziening. Samen met nadruk, want bij een collectief gaat het om een organisatie waarbij alles wordt gedaan door en voor de leden. In 2011 startte het Voedselkollektief Amersfoort met 25 leden. Wethouder Astrid Janssen, met onder meer duurzaamheid in haar portefeuille, maakte het feest compleet met lovende woorden voor de activiteiten van het Voedselkollektief. Daarop werd met veel enthousiasme het glas geheven.

Het was een geslaagde dag, waarbij veel bezoekers interesse hadden om zich bij het Voedselkollektief aan te sluiten. Alle bezoekers gingen weg met een tas vol speciale producten van de aangesloten telers, een mooi gebaar!

Over Voedselkollektief Amersfoort

Voedselkollektief Amersfoort is een burgerinitiatief dat lokale biologische landbouw en voedselsoevereiniteit stimuleert en daarmee duurzame consumptie op ecologisch, sociaal en economisch gebied. Alle producten die het Voedselkollektief afneemt komen van leveranciers die maximaal 25 kilometer vanaf het centrum van Amersfoort gewassen verbouwen. Minder voedselkilometers en dus minder CO2 uitstoot. Meer verbinding tussen boer en afnemers, je weet waar je eten vandaan komt! En je ontmoet mensen die op hetzelfde uit zijn. Heb je interesse om lid te worden? Meld je aan via www.voedselkollektiefamersfoort.nl.