Soupe au fromage is een traditionele Franse winterovenschotel gemaakt van (oud) stokbrood (pain perdu = verloren brood) kool, uien, bouillon en een pittige kaas.
Je vindt hieronder het recept van de vegetarische variant.
Vegetarisch hoofdgerecht, voor 4 personen
Ingrediënten:
- 4 uien
- 2 tenen knoflook
- 700 gr boerenkool, witte kool of groene kool
- 1 liter vegetarische groentebouillon (poeder of blokje opgelost in heet water)
- geraspte oude kaas
- een stokbrood (of oude boterhammen)
- koolzaad- of olijfolie
Bereidingswijze:
Snijd de uien in ringen en bak ze zachtjes in een paar lepels olie goudbruin in een wijde pan, voeg fijn gesneden knoflook en de gesneden kool erbij en bak mee, giet de bouillon erover, draai er lekker wat zwarte peper overheen en laat alles een kwartiertje sudderen. Neem een ruime ovenschaal, vet deze in met een beetje olie en leg een laag gesneden stokbroodjes op de bodem. Lepel het kool-uienmengsel eroverheen, dek het mengsel af met een laagje brood. Giet het overgebleven vocht erover, zodat het brood lekker soppig wordt. Strooi er geraspte kaas overheen. Zet nog een half uurtje in de oven op 175°.
Serveer er een knapperige salade bij.