Winterse salade met noten, peer, pompoen en biet

Vegetarisch bijgerecht, voor 4 personen

Ingrediƫnten:

  • 3 bietjes
  • 100 g walnoten
  • 50 g amandelen
  • 50 g hazelnoten
  • 1/2 krop eikenbladsla
  • 1/2 zak waterkers
  • 1/2 kleine pompoen
  • 3 peren
  • 25 g boter
  • 2 el honing
  • 1/2 deciliter walnootolie
  • rasp van een halve sinaasappel
  • sap van een hele sinaasappel
  • 4 el balsamicoazijn

Bereidingswijze:

Kook de bietjes in ongeveer 20 minuten halfgaar en snijd ze in parten. Rooster de walnoten, amandelen en hazelnoten in een koekepan zachtjes goudbruin en krokant. Was sla en waterkers en draai ze droog in een slacentrifuge. Was de pompoen en snijd deze in lange, zeer dunne parten. Verhit een grillpan en gril de pompoenslierten en bietenparten gaar. Was de peren en snijd het vruchtvlees in parten. Verhit de boter in een koekepan en bak de partjes peer op laag vuur bruin. Voeg na 5 minuten de honing toe, laat nog 2 minuten zachtjes bakken en maal er peper over.

Hak de geroosterde noten fijn. Doe ze in een jampotje en voeg de olijven, walnootolie, sinaasappelsap en rasp en de balsamicoazijn toe. Doe de deksel erop en schud tot een homogene massa ontstaat. Breng op smaak met zout en versgemalen peper. Verdeel de sla en waterkers over 4 borden, schik hierop de biet, pompoen en peer. Verdeel de noten en de dressing erover.

Lekker met blauwschimmelkaas en zuurdesemstokbrood.