Rodekool, pastinaak, sinaasappel en dadels

Salade rode kool, pastinaak-wortel, sinaasappel, dadelsVegetarisch bijgerecht,
voor 2 personen

Ingrediƫnten:

  • 1 grote of 2 kleine sinaasappels
  • 1/4 kleine rode kool, hart verwijderd, fijngesneden
  • 1 kleine of middelgrote pastinaak, geschild of grofgeraspt of julienne gesneden
  • 2 el extra vergine olijfolie
  • 2 medjool dadels, zonder pit, in plakjes
  • paar takjes tijm, alleen de blaadjes, gesneden
  • zeezout en versgemalen zwarte peper

Bereidingswijze:

Snijd de boven- en onderkant van de sinaasappel. Zet de vrucht recht op een snijplank en
snijd er rondom de schil af tot op het vruchtvlees. Snijd boven een kom de partjes tussen de vliezen los, zodat al het sap in de kom druipt en de partjes erin vallen. Als je klaar bent, knijp je het membraan uit boven de kom.

Doe de fijngesneden kool en de geraspte pastinaak in een andere schaal, voeg het grootste deel van het sinaasappelsap toe (de partjes nog niet) en sprenkel er de olijfolie overheen. Voeg wat zout en peper toe, schep alles met je handen om en verdeel over de borden.

Leg de sinaasappelpartjes en de plakjes dadel erbovenop en maak af met tijmblaadjes. Meteen opdienen.

Dit recept komt uit Veg! van Hugh Fearnley-Whittingstall.
Foto: Dries Booten, gemaakt tijdens een kookworkshop voor het voedselkollektief met Christine Raven.

Het is een perfect winters voorgerecht of lichte lunch. Probeer de salade ook eens met gedroogde abrikozen in plaats van dadels. Laat de pastinaak achterwege voor een lichtere versie of vervang deze door een winterwortel als je wilt. Kervel en peterselie doen het hier ook goed in plaats van tijm.