Mosterdblad of Bladmosterd

De tuinderij van Slot Zuylestein, net voorbij Leersum is absoluut een bezoek waard. Mooi ligt het ingesloten tussen muren om het kasteel heen. Zelfs in coronatijd kunnen wij er nog een kop koffie krijgen en wat mooie spinazie scoren. Ik kijk verbaasd naar de strak georganiseerde tuin. “Ja, we hebben een nieuwe tuinbaas”, krijg ik toegelicht. Oh juist.

Mosterdblad of Bladmosterd (of Mizuna)

Ik zie hele rijen groenten met grote, rode bladeren. “Dat is mosterdblad”, krijg ik toegelicht. Het is er ook in de groene variant. Hier zie je het. Je kunt het vergelijkbare met een stevige spinaziesoort, al is het blad wat pittiger van smaak – vandaar de naam natuurlijk. Zo te zien is het bijna klaar om geoogst te worden. Daar proberen we dan op te anticiperen met recepten, want ik denk dat veel mensen deze groente niet kennen. Er komt ook een fijnere variant voor: ‘frills’ genoemd. Als ik google kom ik de aanbeveling tegen dat het goed is om je cholesterol te verlagen.

  

Recepten met Mosterdblad

Binnen het Voedselkollektief krijg ik van keukenprinsessen Hero en Bernie recepten. Je ziet ze hieronder.
Hero heeft het verwerkt in een salade met een peren-walnotendressing. Héérlijk!

Salade: (voor 4 pers.)

  • 150 gr. bladmosterd (bijv. Red Giant)
  • 1 kropje eikenbladsla
  • handjevol walnoten
  • 50 gr. gedroogde peer of appeltjes (verse kan ook)
  • 1 eetl. citroensap
  • 2 eetl. walnotenolie
  • 2 eetl. olijfolie
  • 1 eetl. witte wijnazijn
  • 1 theelepel kappertjes

Bereiding:
Bladmosterd goed wassen (alles is bruikbaar) en droog deppen, snij event. de harde uiteinden weg.
Doe dit ook met de eikenbladsla.
Snij het gedroogde fruit in kleine stukjes.
Meng en klop de ingrediënten voor de dressing op.
Voeg het fruit toe.
Breek de walnoten in kleine stukjes
Vermeng de groenten en bedruppel dit rijkelijk met de dressing.
Als laatste de walnoten er over.

Lekker met een visgerecht. Eet smakelijk!

Recept van Bernie

In New York is het een gangbare groente en daar heb ik het ook vaak bereid. Ik vind het een groente om te wokken. Ik begin met een ui, knoflook en daarna de fijngesneden groente erdoor en wat groentebouillon. Ik gebruik ook vaker een ui, die ik fruit “in black bean sauce”(knoflook en zwarte bonen saus, o.a. te koop in de toko) en dan de groente erbij.
Ik heb in enkele boeken “musterd greens” opgezocht maar daar wordt het steeds genoemd in combinatie met andere “greens”. In één recept werden er geroosterde walnoten in verwerkt…..altijd wel lekker als je mij vraagt.  Wij eten deze groente altijd met rijst.
Mosterdblad smaakt een beetje pittig, naar mosterd dus….