Leuk bezoek aan Tuinderij A8

Hieronder zie je de hartelijke ontvangst door Titia en Willem ’t Hooft bij A8. Hun tuinderij ligt net ten zuiden van Huis Doorn aan de Achterweg nr. 8 – een mooi kleinschalig landbouwgebied. Wij zijn met een groepje van 10 mensen van het Voko gekomen.

Onder het genot van Verveine-thee en appelgebak vertelt Willem over de kunst van de zaadveredeling. Dat gaat bij hem met name om het biologische zaad van enkele rassen van tomaten, van paprika’s en van het ‘Groninger spruitje’. Er gaat een wondere wereld voor ons open. Veredeling is nodig om plantenrassen goed te houden.

Paarse spruitjes

Hij verhaalt hoe een groep telers met bravoure ooit een paars spruitje aan de koningin presenteerden. Echter, door het koken verdween de kleurstof en kwam een grijs spruitje op de borden. Dat zag er dus niet uit. De oplossing is om een klein paars spruitje te telen dat bij heel kort verhitten zijn kleur niet kwijt raakt.


Willem teelt de tomaten, paprika’s en komkommers in kassen met een dak dat te openen valt, waardoor insecten en vogels niet gevangen raken. Er staat zelfs een bijzondere tomatenplant met lila bloemen en stekels!

Monnikenwerk is beslist de veredeling van komkommers die hij heeft staan. Op het juiste moment moeten er klemmetjes op de bloemengeplaatst worden zodat een passerende hommel de juiste bestuiving niet verpest. Dat bestuiven doet hij met de hand.

Groentes bij A8

Natuurlijk produceert Willem ook groentes en kruiden : voor ons Voko en voor liefhebbers uit Doorn. Hier zie je tuinbonen staan en de paarse spruiten die nog lang moeten groeien. Ik proef een tuinboon rauw, zo uit de dop: heerlijk en een beetje zoet zelfs!
Echt gelukkig ben ik als ik bij A8 mijn geliefde Griekse basilicum heb gescoord – heerlijk van smaak, en die houdt het ten minste het hele seizoen vol in mijn achtertuin!