Koolraap-andijviestamppot

Hoofdgerecht, voor 4 personen

Ingrediënten:

  • krop andijvie
  • maximaal 2 aardappelen
  • 1 koolraap
  • 2 eetlepels pijnboompitten of zonnebloempitten
  • 2 tenen knoflook
  • 1 theelepel gemalen gember of ongeveer 1 centimeter vers geraspte gember
  • biologische kruiden bouillonpoeder of biologisch kruidenzout
  • wilde zalmmoten
  • scheut koolzaadolie
  • koffielepel roomboter
  • beetje kokosolie
  • scheutje witte wijn, anders water

Bereidingswijze:

Schil de aardappelen en snijd de koolraap in stukken. Kook de aardappel en de koolraap gaar. Was de andijvie en snijd hem in smalle repen. Rooster in de koekenpan de pijnboom- of zonnebloempitten en de knoflook. Vervolgens wilde zalmmoten pocheren in een beetje witte wijn of water met een beetje kokosolie. Aardappelen/koolraap afgieten, beetje kookvocht apart houden, en stampen. Op smaak brengen met gember en bouillonpoeder. Smeuïg maken met kookvocht, koolzaadolie en roomboter. Beetje bij beetje de rauwe andijvie erdoor roeren. Op het laatst het mengsel van knoflook en pijnboom- of zonnebloempitten er overheen strooien. De zalm op het stamppotje leggen en er eventueel nog wat (kruiden)zout en peper over doen.

Dit recept komt uit Weten van (H)eerlijk eten (deel 1) van Rineke Dijkinga.
Rineke Dijkinga is orthomoleculair en natuurgeneeskundige. De ingrediënten in haar recepten zijn zorgvuldig gecombineerd zodat ze zorgen voor een optimale energie, gezondheid en een gezond gewicht.