Keukenverhalen

Het VoedselKollektief Amersfoort ‘woont’ in de WAR: [https://www.dewar.nl] een broedplaats voor kunst, wetenschap en innovatie in Amersfoort. Iedere donderdagavond en vrijdagochtend halen we daar onze bestelde producten op, ontmoeten elkaar en organiseren bijeenkomsten voor (nieuwe) leden.

De huurdersgroep van de WAR (waar het VoKo bij hoort) heeft grote verbouwplannen. Dit jaar wordt er een semi-professionele keuken gebouwd. Deze nieuwe keuken biedt ruimte voor allerlei intiatieven. Bijvoorbeeld voor het geven van workshops, het experimenteren met voedselbereiding of gewoon om een maaltijd te koken met elkaar. De nieuwe keuken komt in plaats van de huidige keuken op de begane grond.

Tijdens het plannen maken voor de nieuwe keuken, bedacht de huurdersgroep dat het handig is om het zetten van koffie en thee te scheiden van het experimenteren in de semi-professionele keuken. Daarnaast zal het thee en koffie zetten iets zijn dat doorlopend nodig is, terwijl de grote keuken in aanbouw is. Vandaar dat de pantry nu als eerste gemaakt wordt. Deze mini-keuken is te vinden op de begane grond, naast de woonkamer en achter de pop-up distributieruimte van het VoKo. Er is hard gewerkt de afgelopen weken en de pantry is bijna klaar.

Als een van de huurders werken leden van het VoKo mee aan de verbouwing van de pantry en de semi-professionele keuken. De komende weken gaat huurdersgroep een flexibel klusteam vormen voor de volgende fase van de verbouwing. Ze zijn op zoek naar handige harries en slimme suzies die de handen uit de mouwen willen steken. Ze kunnen zich melden bij vokowarcontact@gmail.com.

Het duurt nog even voordat de semi-professionele keuken klaar is. Het is allemaal op basis van vrijwillige inzet. Maar straks biedt het allerlei mogelijkheden, ook voor het VoKo. Zo is er binnen het VOKO een groep leden die graag workshops wil geven, samen recepten wil uitwerken en overgebleven groenten wil gaan bereiden. Of om de groente in te maken tijdens de oogsttijd, voor de winterperiode wanneer er geen verse groente is. Ook bij de andere huurders van de WAR leven interessante ideeën. Bijvoorbeeld om met heel andere ingrediënten te koken, zoals met eikels. Of met de oogst van het voedselbos dat in ontwikkeling is.