Interview met Pieter Struyk van Tuinderij ’t Oud Erf (december 2017)

Hij levert veel groenten aan ons voedselcollecktief. Alle reden om zijn ervaringen te horen. Pieter wilde van jongs af aan boer worden en studeerde af aan de Landbouwuniversiteit Wageningen. Pieter vertelt enthousiast onder het genot van een kop thee.  (Inmiddels heeft ’t Oude Erf de activiteiten gestaakt.)

2017 was een jaar van opstarten. Opstarten van een tuinderij is opletten, want je moet investeren en pas later komt er geld terug nadat de groenten geoogst zijn. Daarnaast moet je veel regelen, zoals verwerven en indelen van een stuk grond voor de tuinderij en het plaatsen van twee flinke foliekassen. Zulke kassen kunnen helpen het seizoen verlengen, zodat je ook als het kouder is een tijdje groenten kunt blijven leveren.

Tunnelkas
Het plaatsen van de tunnel ging niet vlekkeloos. De tunnel was groter dan besteld. Een meevaller zou je zeggen, maar het fundament voor een kleinere tunnel lag er al. Dit betekende een vertraging van een week. En dat terwijl plantjes wachtten om geplant te worden!

Verrassingen
Je maakt plan en schat in hoe het zal verlopen. Pieter kijkt terug op een mooi seizoen met verrassingen. Het voorjaar was droog, gelukkig kon Pieter de grond beregenen. Vervolgens was mei warm en zonnig. Dit was goed voor een zo uitbundige slaoogst, dat niet alles verkocht kon worden. Ook dat hoort bij een tuinderij. Een meevaller waren ook de wortels. Het was Pieter afgeraden wortels te kweken, maar de aangekondigde wortelvlieg bleef uit. Het resultaat was een uitbundige oogst prachtige wortels. Ook de pepers, paprika’s, courgettes, tomaten en komkommers in de foliekassen gaven veel oogst.

Winterstand
Het land ligt nu in winterstand. Pieter heeft zijn teeltplan voor 2018 echter al af. Zaad en plantjes zijn ook besteld. Hij kweekt aankomend jaar ongeveer dezelfde groenten als in 2017. Hij kan wat meer focussen op het kweken zelf, want de tuinderij is ingericht en de plastic tunnel staat er al. Pieter popelt om weer op het land aan de slag te gaan. Maar eerst wachten tot de winter voorbij is. Ondertussen kunt u via www.ouderf.nl , facebook, instagram en youtube Pieter en zijn ervaringen volgen. Nog even en u kunt Pieters’ groenten weer bestellen.

Henk-Jan Strang