Herfstsalade met biet, pompoen en tamme kastanje

herfstsalade

Bijgerecht, voor 4 personen

Ingrediƫnten:

  • 2 rode bieten
  • 700 g pompoen, in blokjes gesneden
  • olijfolie
  • zeezout
  • vers gemalen zwarte peper
  • 80 g gehakte walnoten
  • 80 ml koolzaadolie
  • 3 eetlepel sinaasappelsap
  • 1 theelepel honing
  • 400 g gemengde sla

Bereidingswijze:

Verwarm de oven op 215 graden. Verwijder het loof en de wortel van de bieten en borstel ze schoon onder stromend water. Wikkel ze in folie en leg ze ongeveer 50 minuten op een bakplaat in de voorverwarmde oven. Maak ondertussen de kastanjes schoon (verwijder zonodig het stekelig jasje) en snijd ze in met een scherp mes. Zet hiervoor op de bovenkant van de kastanjes een kruisje. Leg de kastanjes op een grote bakplaat, met de gesneden kant naar boven, en zet ze ongeveer 10 minuten in de oven. Als ze open springen kun je ze uit de oven halen en af laten koelen.

Meng de pompoenblokjes met een beetje olijfolie, zout en peper, verdeel ze over de bakplaat en bak ze ongeveer 25 minuten in de oven. Verhit ondertussen een kleine koekenpan op middelhoog vuur, voeg de gehakte walnoten toe en rooster ze een paar minuten onder af en toe roeren. Zet het vuur laag, haal ongeveer de helft van de noten uit de pan en zet ze apart.

Voeg aan de overgebleven noten de olie toe. Verhit het geheel ongeveer 5 minuten en roer vervolgens het sinaasappelsap, de honing en een snufje zout en peper door de dressing. Haal het van het vuur en mix het in een keukenmachine of met een garde tot een gladde massa.

Haal de groenten uit de oven wanneer ze klaar zijn en schil en snijd de bieten in partjes. Pel de kastanjes met behulp van een mes en hak ze in kleine stukjes. Leg de gemengde sla op een grote schaal en leg de bieten, pompoen en kastanjes er boven op. Bestrooi het met de overgebleven walnoten, schenk de dressing over de salade en schep het voorzichtig door elkaar.

tip: leuk om zelf de tamme kastanjes te zoeken!