Hartige pompoentaart

Hoofdmaaltijd voor 4 personen

Ingrediƫnten:

  • pompoen van circa 1,5 kg
  • 1 kruidenbouillonblokje of lepel bouillonpoeder
  • 2 grote uien
  • 2-3 tenen knoflook
  • 1 el rode palmolie, kokosolie of olijfolie
  • 2 el gedroogde mediterrane kruiden of Italiaanse kruidenmix
  • 500 gr spruiten of broccoli
  • 100-150 gr zongedroogde tomaten, in stukjes gesneden
  • 200 gr schapenfeta, fijn verbrokkeld of geraspte geitenkaas
  • 50-75 gr boekweitmeel
  • flinke hand fijngesneden verse salie, rozemarijn, wat citroenverbena of basilicum
  • 4 geklutste eieren
  • voor de garnering een hand gehakte walnoten, een klein scheutje walnootolie, nog wat verse basilicum, salie, verbena, rozemarijn of wat je maar in huis of in je tuin hebt

Bereidingswijze:

Was de pompoen, snijd hem doormidden, verwijder het zaad en snijd hem in grote stukken (een gave schil kun je gewoon laten zitten). Kook de pompoenstukken in weinig water beetgaar. Giet het kookvocht af, doe de bouillon (of peper en zout) er bij en stamp de pompoen tot grove puree. Fruit de uien en knoflook in de olie en voeg de mediterrane kruiden of Italiaanse mix toe. Verwijder de buitenste blaadjes van de spruitjes en de harde achterkant. Afhankelijk van de grootte snijd je ze in twee of in vier stukken. Als je voor broccoli kiest, snijd je deze in kleine roosjes. Doe de pompoenpuree, gefruite uien en de spruiten/broccoli in een grote schaal. Voeg de schapenfeta, de zongedroogde tomaten en de verse kruiden toe. Proef even en voeg evt. nog iets van de ingrediƫnten: toe. Als je het lekker op smaak vindt, voeg je ook de geklutste eieren en het boeweitmeel toe. Meng tot een homogene massa en doe het geheel in 1 of 2 taartvormen. Zet het in een voorverwarmde oven op 150 graden en bak de taart in 45-50 minuten. Prik er even met een cocktailprikker in. Als deze er weer schoon uitkomt, is je taart klaar. Laat de taart lauwwarm worden, doe de garnering erover en verdeel de taart in punten. Serveer er een lekkere groene salade bij.

Dit recept komt uit Alles draait om je hormonen van Rineke Dijkinga.
Rineke Dijkinga is orthomoleculair en natuurgeneeskundige.