Vegetarisch hoofdgerecht, voor 4 personen
Ingrediƫnten:
- 12 buitenste bladeren van een grote savooiekool
- 4 el zure room, plus eventueel wat extra voor erbij
Voor de tomatensaus
- 2 el olijfolie
- 1 ui, gesnipperd
- 1 laurierblad
- paar takjes tijm
- 1 wortel, fijngesneden
- 1 stengel bleekselderij, fijngesneden
- 2 teentjes knoflook, fijngesneden
- 600 g verse, rijpe tomaten, ontveld en grofgesneden of 400 g pruimtomaten uit blik, grofgesneden, steelaanzetten en vel verwijderd
- snufje suiker, indien gewenst
- zeezout en versgemalen zwarte peper
Voor de vulling
- 120 g parelgort, spelt of rijst
- 1 el olijfolie
- 1 ui, gesnipperd
- 1 – 2 teentjes knoflook, fijngesneden
- 50 g krenten
- 50 g walnoten, grofgehakt
- fijngerapte schil van 1 citroen
- bosje peterselie, gesneden
- handje dille, gesneden
- 1/4 tl gedroogde chilivlokken
- 1 groot ei, losgeklopt
Bereidingswijze:
Maak eerst de tomatensaus. Verhit de olijfolie in middellaag vuur in een grote pan en fruit de ui, het laurierblad, en de tijm ongeveer 10 minuten tot de ui zacht is. Voeg de wortel en de bleekselderij toe en bak 5 minuten mee. Roer de knoflook erdoor en bak een minuut mee. Voeg de tomaten en hun sap toe, wat zout en peper en een snuf suiker, als je wilt. Laat ongeveer 15 minuten zacht koken, tot de saus wat is ingedikt.
Verwarm de oven op 180 graden C / gasstand 4. Als de nerven van de kool erg dik zijn, ga er dan met een dunschiller overheen. Breng een pan lichtgezouten water aan de kook en blancheer de bladeren 2 – 3 minuten. Giet af, spoel af onder de koude kraan en dep de bladeren droog met keukenrol of theedoek.
Voor de vulling kook je eerst de parelgort, spelt of rijst, volgens de aanwijzingen op de verpakking. Verhit de olijfolie in een kleine pan, voeg de ui toe en laat op laag vuur zacht worden, maar niet kleuren. Doe de knoflook erbij en roer een minuutje. Schep de ui en knoflook in een schaal en voeg spelt, rijst of gort, de krenten, walnoten, citroenschil, kruiden en chilivlokken toe. Breng goed op smaak met veel zout en peper, roer alles goed door elkaar en roer het ei erdoor.
Leg de geblancheerde koolbladeren op een schoon werkvlak. Leg in het midden van elk blad een volle lepel van de vulling, vouw de zijkanten naar binnen en rol op vanaf de kant van de nerf, zodat je 12 nette pakketjes hebt. Leg ze in een ovenschaal met de naad naar onder.
Lepel de tomatensaus over de pakketjes, verdeel er wat zure room over en maal er verse zwarte peper overheen. Zet 30 – 35 minuten in de oven tot de pakketjes kokend heet zijn. Dien op met extra zure room, als je daarvan houdt.
Variatie:
In plaats van kool kun je ook grote verse of ingemaakte wijnbladeren gebruiken. De verse hoef je maar 1 minuut te blancheren; de ingemaakte spoel je alleen goed af. Je kunt ook de bladeren van andere koolsoorten gebruiken. Verwijder hiervoor de grove nerven en blancheer de bladeren een paar minuten om ze zachter te maken.
Dit recept komt uit Veg! van Hugh Fearnley-Whittingstall.
Het is een prima gerecht voor een speciale gelegenheid. Het is niet zo snel klaar te maken maar heel geschikt om de rollen te verdelen: “maak jij de saus, dan maak ik de vulling en rollen we er samen pakketjes van”.