Vegetarisch bijgerecht,
voor 4 personen
Ingrediƫnten:
- 75 g walnoten
- 1 tl komijnzaadjes
- ongeveer 400 g bietjes
- goede handvol peterselie, gesneden
- sap van 1 kleine sinaasappel
- kneepje citroensap
- 2 el koolzaadolie
- zeezout en versgemalen zwarte peper
Voor erbij, indien gewenst
- 2 el volle joghurt
- wat extra geroosterde en geplette komijn
- snufje gerookte-paprikapoeder, pikant
Bereidingswijze:
Verhit een droge koekenpan op middelhoog vuur en doe de walnoten erin. Rooster een paar minuten zachtjes, terwijl je de pan schudt, tot ze lekker beginnen te ruiken en een beetje beginnen te kleuren. Doe ze in de vijzel. Doe de komijnzaadjes in de koekenpan en rooster ze 1 -2 minuten zachtjes, de pan af en toe schuddend, tot ze hun geur beginnen te verspreiden. Schep op een bord om het kookproces te stoppen.
Schil de bietjes en rasp ze grof (of snijdt ze julienne met een mandoline) in een kom. Voeg de peterselie, het sinaasappelsap, een kneepje citroensap, 1 el koolzaadolie en wat zout en peper toe. Vermeng goed en kijk of er extra zout en peper bij moet. Laat het liefst 20 minuten staan – de dressing dient als marinade en zal de bietjes zachter maken.
Leg de bietjes op een schaal of op borden. Stamp de walnoten in de vijzel in grove stukken en strooi over de bietjes. Schep de komijnzaadjes in de vijzel, stamp ze fijn en strooi over de salade.
Maak af met nog wat koolzaadolie en, als je wilt, verdeel je er wat klodders joghurt over, plus nog wat extra komijn en een snufje paprikapoeder.
Dit recept komt uit Veg! van Hugh Fearnley-Whittingstall.
Foto: Dries Booten, gemaakt tijdens een kookworkshop voor het voedselkollektief met Christine Raven.
Het is een heerlijke manier om rauwe bietjes te gebruiken. In de zomer, als er verse babybietjes zijn, hoef je deze alleen maar te schillen en in dunne plakjes te snijden, in plaats van ze te raspen. Je kunt ook andere noten gebruiken, bijvoorbeeld pistache of pecannoten.