Bezoek Glinstertuin en Landouw op zaterdag 18 september 2021

Glinstertuin
De Glinstertuin bestaat uit verschillende compartimenten: bloementuin, kruidentuin, groentetuin en fruittuin. Teler Jos Timmermans vertelt er veel over tijdens de rondleiding. Hij kweekt en vermeerdert zelf de sierplanten en kruiden daar zoals adderwortel, verbena (ijzerhard), hysop en nog veel meer. Dat ziet er ook prachtig uit. De groentetuin is hij aan het ombouwen naar teeltruimte voor sierplanten en kruiden. Het is anders teveel en te divers om allemaal goed bij te houden voor hem met een kleine groep vrijwilligers.

Wij genieten van de prachtige tuin, kruidenthee, taart, muziek en massage. Door het fraaie herfstweer heb je de neiging er eindeloos te blijven zitten in die mooie tuin.

Landouw
Om 14 uur meldt zich een kleine groep bij Frank van de Berg om zijn verhaal en ervaringen bij De Landouw te horen. Frank heeft enkele percelen land (totaal 10 hectare) tegenover het zwembad in De Glind. Hij heeft een verhaal wat wel en niet lukt tot op heden, en hoe daar ook van leert.

Hij laat ons eerst een lager gelegen perceel zien van 1,5 hectare. Daar bleek het afgelopen seizoen lastig te telen door de vele regen. Het water trok slecht weg, mede door een harde aardlaag op halve meter diepte, zo heeft hij ondervonden. Die is doorbroken met een mechanische drietand tot een kleien meter diepte. Goed bodemleven met veel wormen is ook een absolute must om als tuinderij te functioneren. Je moet echt de grond leren kennen, oom in zo’n nat teeltseizoen. Het betekent wel dat de preien die hij daar wilde verbouwen, het niet redden.

Op een duidelijk hoger stuk grond ziet het er beduidend beter uit. Strokenteelt betekent een aantal rijen met winterpeen, en verderop sla en zo verder. Op een deel heeft hij last van ‘ritnaald’ maar dat houdt hij binnen de perken. Soms slaan ook de coloradokevers toe. Afslaan van de (aardappel)bladeren is dan vaak effectief.

Afspraken met Peter Gunst van ons Leveranciersteam over meer wintergroente hebben ertoe geleid dat Frank nu ook winterpeen teelt (zien er goed uit!), een koelruimte heeft aangelegd, en tunnelkassen gaat bouwen. Door dat laatste kan hij langer doorgaan met telen en eerder starten in het nieuwe jaar. En sommige producten kunnen meer opleveren zoals winterpostelein.

Meer bezoeken aan telers?
Bij de Landouw waren wij maar met 6 bezoekers. Terwijl het eigenlijk meer aandacht verdiend. Ook bij De Glinstertuin zag ik maar enkele Vokoleden. En dat terwijl het vaak heel mooi is en boeiend bovendien. Ik vraag mij dus wel af hoe geïnteresseerd de leden van ons Voedselkollektief zijn in zoiets; of hoe wij hen beter bereiken. Als er mensen zijn die hier ideeën over hebben, laat eens horen. Bel of mail mij(Hans Hubregtse): communicatieteamvoko@gmail.com of 06 40880418.