Bezoek aan landgoed Zuylestein juni 2021

Tijdens ons werkbezoek aan Zuylestein op 24 juni bleek de enorme ravage op het landgoed die de valwind de voorgaande week in Leersum had veroorzaakt.
De schade op het landgoed zelf varieert van een half vernietigde/beschadigde moestuin (waaronder de historische moestuinmuur en vele geknakte gewassen) tot drie dode varkentjes (een vermist, een onder een boom en een van de stress gestorven) en het blokkeren van alle toegangswegen door omgevallen en ontwortelde bomen.
Een bijverschijnsel: een enorme hoeveelheid brandhout voor de open haard dat beschikbaar komt als alles aan kant is.
Er wordt nu met man en macht door vrijwilligers gewerkt om het puin te ruimen, dat zal nog wel een maand gaan duren.

Helpen?

Jazeker! Iedereen is welkom om handen uit de mouwen te steken en in augustus plannen wij een Voko-werkdag op Zuylestein. Nader bericht volgt.

Gesprek over de leveringen aan Voko

Te midden van de opruim-hectiek werden wij (Jos Fabri en Dorothee Oorthuys) in alle rust ontvangen door eigenaresse Jemima de Brauwere en Ronald van Sermondt, die onder andere onze bestellingen verzorgt. Het was goed om weer even met elkaar door te nemen hoe het contact tussen het Voedselkollektief en leverancier Zuylestein verloopt en hier en daar wat bij te slijpen.
Zuylestein levert ons naast vele groentes ook brood en graan, o.a. het oer-Hollandse emmer-graan. Vanaf nu wordt bij wijze van experiment ook afbakbrood aangeboden, smaakt na 10 minuten in de oven nóg verser en lekkerder!
Ook nieuw in hun aanbod: 0-kwaliteit eieren per 10 stuks, bloemen zoals dahlia’s, en binnenkort openhaardhout (mogelijk niet voor direct gebruik omdat het eerst moet drogen, maar dat horen we nog wel)

Bezoek!

In augustus of september wordt een bezoek aan dit bijzondere landgoed gepland. Het idee is om een werkdag te organiseren, gecombineerd met een rondleiding over het terrein.
Interesse om mee te gaan? Laat weten op info@voedselkollektief.nl !
En kijk intussen vooral ook eens op https://www.landgoed-zuylestein.nl