Vegetarisch hoofdgerecht voor één persoon
Ingrediënten:
- 1 grote ui
- boter (of olie)
- 200 g aardappels
- 100 g fijne havermout + wat extra om te bestrooien
- 100 g gesmolten boter (of olie)
- zout
- peper
- karwijzaad
Bereidingswijze
Plaats de ui ongepeld in een ovenschaal, met ca. 2,5 cm water. Verwarm de oven tot 110 à 135 graden en zet de ui er ongeveer anderhalf uur in, tot hij zacht is als je erin knijpt. Trek de schillen er op je bord af en snijd de wortelaanzet weg. Strooi er naar smaak zout en peper over en voeg een klontje boter of een scheutje olie toe.
Terwijl de ui in de oven staat, kook je de aardappelen en stampt ze tot puree. Vermeng de warme puree met de havermout en de gesmolten boter (of desgewenst olie) tot een stevig deeg en voeg wat zout toe. Bestrooi je werkblad met wat havermout en rol het deeg uit. Snijd de deegplak in stukken, bestrooi die met karwijzaad en bak ze in de koekenpan.
Traditioneel eet men dit met bacon, eieren en worstjes. Voor vegetariërs en veganisten kan bijvoorbeeld tofu of seitan als alternatief dienen.